Contabilitatea TVA-ului

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Aceasta licenta trateaza Contabilitatea TVA-ului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 53 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Drd. Simona Sabau

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Cap 1 Aspecte generale privind contabilitatea. pag. 3
1.1. Continutul, particularitatile si rolul contabilitatii. pag. 3
1.2. Felurile si functiile contabilitatii. pag. 10
1.3. Obiectul si metoda contabilitatii. pag. 14
Cap 2 Contabilitatea taxei pe valoarea adaugata. pag. 22
2.1. Generalitati privind TVA-ul. pag. 22
2.2. Cotele de calcul ale taxei pe valoarea adaugata. pag. 28
2.3. Modificarile TVA-ului o data cu aderarea României la UE. pag. 32
2.4. Organizarea contabilitatii taxei pe valoarea adaugata. pag. 37
2.5. Particularitatea înregistrarilor contabile a TVA-ului. pag. 40
Cap 3 Contabilitatea TVA-ului la SC SERVICES DRAGON STAR SRL. pag. 45
3.1. Prezentarea generala a societatii. pag. 45
3.2. Studiu de caz. pag. 48
Cap 4 Concluzii si propuneri. pag. 52
Bibliografie. pag. 53
Anexe. pag. 54

Extras din document

ASPECTE GENERALE PRIVIND CONTABILITATEA

1.1. Continutul, particularitatile si rolul contabilitatii

În acceptiunea moderna, contabilitatea, rolul sau reprezentativ si multiplele functii în activitatea economica, financiara si sociala are o istorie proprie, ale carei începuturi sunt greu de delimitat datorita trecutului îndepartat al genezei contabilitatii. Ceea ce constituie o certitudine este faptul ca aparitia contabilitatii si evolutia lenta, sinuoasa a acesteia au ca factor determinant necesitatea practica de a cunoaste anumite realitati de natura economica, financiara, sociala.

Aparitia contabilitatii este nemijlocita de un anumit context economico-social. A avut la început un caracter rudimentar, care pe masura dezvoltarii a crescut rolul ei de cunoastere a realitatilor. Contabilitatea a început sa se contureze în evul mediu odata cu aparitia capitalismului, a extinderii economiei monetare.

În anul 1494 a aparut la Venetia prima lucrare de literatura contabila apartinând italianului Luca Paciolo sub titlul Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita. În cartea a IX-a a acestei lucrari, denumita  Tractatus de computis et scripuris se descrie pentru prima data partida dubla, care reprezinta si astazi una din trasaturile definitorii ale contabilitatii.

În lucrarea ,,Contabilitate generala din 1947, editia a 13-a, autorul, prof. univ. C.G. Demetrescu defineste contabilitatea pe trei coordonate:

a)obiectul - contabilitatea este o ramura a stiintelor sociale care asigura înregistrarea metodica si ordonata a tuturor operatiilor privind miscarile de valori, de drepturi si obligatii, precum si modificarile determinate de rezultatele activitatii desfasurate;

b)scopul - contabilitatea are drept scop stabilirea situatiei economice si juridice a întreprinderii, exercitarea permanenta a unui control;

c)mijloacele - contabilitatea se foloseste de mijloace proprii: conturi, balante de verificare, jurnale.

Evolutia contabilitatii a fost însotita în plan teoretic de controverse privitoare la utilitatea sa în cadrul mecanismului de cunoastere si gestiune a starii la un moment dat si a circuitului resurselor economice ale societatii. Semnificative sunt în acest sens doua conceptii: prima care trateaza contabilitatea ca teorie stiintifica, iar cea de-a doua ca tehnica de culegere, prelucrare, stocare si transmitere a informatiilor.

Cercetarile teoretice din domeniul contabilitatii sunt relativ recente si ele au fost si sunt concentrate asupra a trei directii esentiale:

clasificarea si teoretizarea practicii contabile;

perfectionarea contabilitatii în functie de noile nevoi de informare a diferitelor categorii de utilizatori;

progresul cunoasterii si învatamântului contabil.

Ca orice disciplina stiintifica, contabilitatea reprezinta simultan o teorie si o metoda. În calitatea sa de teorie stiintifica, contabilitatea reprezinta un sistem de principii si cunostinte, care explica si informeaza, iar ca metoda sau tehnica, un ansamblu coerent de procedee si instrumente prin care se observa si se înregistreaza resursele economice ale societatii, separate în entitati patrimoniale.

Conform Legii contabilitatii nr. 82/1991, contabilitatea este o activitate specializata în masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea presoanelor fizice si juridice [&] trebuie sa asigure înregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atât pentru cerintele interne ale acestora, cât si în relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

Contabilitatea se tine în limba româna si în moneda nationala. Contabilitatea operatiunilor efectuate în valuta se tine atât în moneda nationala, cât si în valuta. Contabilitatea este principala sursa de informatii pentru eficientizarea si dezvoltarea firmei, este punctul de plecare în analiza rentabilitatii si performantelor firmei si asigura baza de date pentru previzionarea evolutiilor viitoare ale firmei.

Fisiere in arhiva (2):

  • Contabilitatea TVA-ului.doc
  • Contabilitatea TVA-ului.ppt