Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 28121
Mărime: 224.56KB (arhivat)
Publicat de: Amelia Apostol
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sorinel Capusneanu
FACULTATEA DE FINANŢE ŞI CONTABILITATE SPECIALIZAREA CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE

Cuprins

  1. Capitolul 1 - Bazele managementului costurilor 4
  2. 1.1. Definiţia managementului costurilor 4
  3. 1.2. Funcţiile managementului costurilor 4
  4. 1.3. Etosul managementului costurilor 6
  5. 1.4. Calculaţia costurilor – instrumentul principal al managementului costurilor 9
  6. Capitolul 2 - Structura şi obiectul studiului costurilor. Procedee de calculaţia costurilor unitare
  7. 2.1. Conceptul de cost. Tratarea costurilor în literatura de specialitate 17
  8. 2.2. Structura costurilor. Obiectul de studiu al costurilor 18
  9. 2.3. Criterii de clasificare a costurilor 18
  10. 2.4. Procedee de calcul a producţiei de fabricaţie interdependentă 20
  11. 2.5. Procedee de calcul a costului pe unitatea de produs 21
  12. Capitolul 3 - Metodele de analiză şi calculaţia costurilor de tip total 26
  13. 3.1. Conceptul de metodă de calculaţie a costurilor. Clasificarea metodelor de calculaţia costurilor
  14. 26
  15. 3.2. Prezentarea şi analiza generală a sistemului conturilor de gestiune din ţara noastră 26
  16. 3.3 Metode de tip absorbant (full-costing) 31
  17. 3.3.1. Metode clasice (metoda globală, metoda pe faze, metoda pe comenzi, metoda standard-cost, metoda G.P.) 31
  18. 3.3.2. Metode moderne de calculaţia costurilor. Metoda calculaţiei costurilor pe activităţi ABC (Activity-Based Costing) 37
  19. 3.3.3. Studiu de caz comparativ între metoda pe comenzi şi metoda costurilor bazată pe activităţi ABC (Activity-Based Costing)
  20. Concluzii generale 61
  21. Bibliografie 64

Extras din licență

CAPITOLUL 1

BAZELE MANAGEMENTULUI COSTURILOR

1.1. Definiţia managementului costurilor

Întrucât noţiunea de management al costurilor cunoaşte o varietate de definiţii, ne vom opri asupra aceleia care descrie activităţile pe care le implică controlul, analiza şi luarea deciziilor pe termen lung şi scurt care conduc la crearea de valoare pentru clienţi şi la reducerea costurilor aferente produselor, lucrărilor executate şi prestării serviciilor.

Managerii iau decizii ce privesc cantitatea şi tipul de material folosit, schimbările în procesele industriale şi schimbările în proiectarea produselor. Informaţiile furnizate de către sistemul de contabilitate ajută managerii să ia asemenea decizii, dar informaţiile şi sistemul de contabilitate nu constituie în sine managementul costurilor.

Managementul costurilor cuprinde o arie mult mai mare ce are în vedere reducerea continuă a costurilor. Planificarea şi controlul costurilor este adesea legat automat de venituri şi planificarea profitului. Managementul costurilor este strâns legat de strategiile utilizate de către managementul general şi modalităţile sale de implementare.

Cu alte cuvinte putem defini managementul costurilor ca fiind acel proces prin care întreprinderile utilizează calculaţia costurilor în vederea raportării sau controlului varietăţii costurilor aferente activităţii pe care o desfăşoară.

Ca parte a sistemului de contabilitate tradiţional, managementul costurilor are drept obiect de activitate colectarea, măsurarea, sistematizarea, analiza şi transmiterea informaţiilor necesare conducerii întreprinderii.

Ca parte a unui sistem integrat, managementul costurilor mai cuprinde în obiectul său de activitate pe lângă funcţiile contabilităţii manageriale şi funcţii economice precum: planificarea, monitorizarea, analiza şi controlul costurilor.

Pornind de la cele afirmate mai sus, putem lărgi aria de studiu a managementului costurilor şi îl putem defini ca fiind acel sistem de management care utilizează calculaţia costurilor în dublu scop: pe de o parte, colectarea, sistematizarea, analiza şi controlul costurilor iar pe de altă parte, formularea şi transmiterea informaţiilor sub forma rapoartelor sau a tablourilor de bord, necesare conducerii întreprinderii, în vederea luării deciziilor corespunzătoare pe termen scurt sau lung.

1.2. Funcţiile managementului costurilor

Principalele funcţii ale managementului costurilor identificate de către specialişti sunt următoarele:

1. Planificarea costurilor constă în anticiparea necesarului de resurse al unei întreprinderi în vederea elaborării bugetelor de cheltuieli în funcţie de structura organizatorică a întreprinderii şi de metoda de contabilitate de gestiune aleasă (pe centre de responsabilităţi, centre de cheltuieli, pe procese, pe activităţi, pe produse etc.). În literatura de specialitate, majoritatea managerilor au optat pentru structura organizatorică de tip transversal care prezintă avantaje net superioare comparativ cu structura ierarhic-funcţională sau clasică. Structura ierarhic-funcţională prezintă următoarele trăsături:

1. Activitatea este bazată pe control. Structura organizatorică clasică de tip ierarhic se caracterizează printr-o conducere autoritară care exercită toate funcţiile. Alocarea sarcinilor se realizează pe bază de dispoziţii.

2. Structura organizatorică este axată pe funcţiuni, al căror flux informaţional este preponderent vertical.

3. Atenţia este concentrată asupra problemelor interne.

4. Structura organizatorica este rigidă şi stabilă. Compartimentarea este inflexibilă şi se realizează doar pe: compartimente şi servicii funcţionale. Distanţa dintre vârful şi baza piramidei organizaţionale este mare, fiind alcătuită dintr-un număr mic de compartimente operaţionale. Ramificarea compartimentelor din punct de vedere al organigramei este foarte mare pe verticală.

Comparativ cu structura clasică, structura transversală prezintă următoarele trăsături:

1. Activitatea este bazată pe participare. Structura organizaţională de tip transversal se caracterizează printr-o conducere participativă, managerul colaborând cu subalternii săi. Alocarea sarcinilor se realizează pe bază de delegări.

2. Structura organizatorică este axată pe obiective, al căror flux este orizontal.

3. Atenţia este concentrată asupra influenţelor externe.

4. Structura organizatorică este flexibilă, orientată spre schimbări. Compartimentarea este flexibilă şi se poate realiza pe: procese, activităţi, clienţi, produse, servicii funcţionale, etc. Distanţa dintre vârful şi baza piramidei organizaţionale este mică şi este alcătuită atât din compartimente operaţionale cât şi din compartimente funcţionale. Ramificarea compartimen-telor din punct de vedere al organigramei este foarte mare pe orizontală.

Funcţia de planificare a managementul costurilor presupune corelarea tuturor bugetelor întreprinderii (aprovizionare, producţie, desfacere etc.) cu întregul proces managerial în vederea analizei şi fundamentării deciziilor cu privire la politica preţurilor practicate, a segmentelor de pieţe şi de clienţi.

2. Evidenţa costurilor constă în înregistrarea cheltuielilor şi a costurilor, conform destinaţiei acestora, ţinând cont de criteriile de clasificare ale contabilităţii manageriale.

3. Controlul costurilor constă în compararea costurilor efective cu cele prestabilite sau antecalculate. Având la bază un sistem predeterminat, se pot delimita şi analiza cauzele abaterilor (în special cele negative!) care apar ca urmare a decalajelor înregistrate între activitatea efectivă şi cea planificată. Rolul cel mai important îl are contabilul (din cadrul compartimentului de contabilitate de gestiune) care se implică în planificarea şi formularea strategiei, ţinând cont de obiectivele stabilite de unitatea patrimonială.

4. Comunicarea informaţiilor cu privire la costuri. Informaţiile furnizate de către compartimentul de contabilitate de gestiune trebuie să fie clare, concise, simplificate sub raport al conţinutului informaţional (situaţii, tabele, grafice, rapoarte etc.), astfel încât utilizatorii lor (celelalte compartimente sau conducerea unităţii patrimoniale) să le poată înţelege cu uşurinţă şi utiliza în luarea deciziilor corespunzătoare. Compartimentul de contabilitate de gestiune deţine rolul im¬portant în cadrul „actului” de informare. Cunoscând foarte bine atribuţiile celorlalte compartimente cu care comunică şi cooperează în mod eficient, acesta contribuie şi la instruirea utilizatorilor care beneficiază de informaţiile necesare, dând dovadă de flexibilitate, pentru a răspunde rapid la schimbările apărute în mediul unităţii patrimoniale.

5. Raportarea informaţiilor prin intermediul rapoartelor sau a tablourilor de bord. Tabloul de bord reprezintă o modalitate de încadrare, selecţionare, aranjare şi prezentare a indicatorilor, care permite vizualizarea unei tendinţe de ansamblu în evoluţia urmărită. În funcţie de obiectivele pe care le stabileşte şi urmăreşte, fiecare manager îşi poate construi o prezentare proprie a tablourilor de bord, conformă cu responsabilităţile stabilite prin fişa postului. Tabloul de bord de pilotaj are un dublu scop. El este utilizat, pe de o parte, la selecţionarea indicatorilor legaţi de costuri iar, pe de altă parte, pentru precizarea evoluţiei lor, constituind cea mai rapidă modalitate pentru generarea acţiunilor de îmbunătăţire a performanţelor unei întreprinderi.

6. Elaborarea strategiei legată de costuri. Tablourile de bord întocmite de către „managerul de informare” permit conducerii unităţii patrimoniale să reacţioneze rapid la problemele sau situaţiile neprevăzute întâlnite pe parcursul derulării activităţii.

Preview document

Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 1
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 2
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 3
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 4
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 5
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 6
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 7
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 8
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 9
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 10
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 11
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 12
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 13
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 14
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 15
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 16
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 17
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 18
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 19
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 20
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 21
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 22
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 23
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 24
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 25
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 26
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 27
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 28
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 29
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 30
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 31
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 32
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 33
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 34
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 35
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 36
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 37
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 38
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 39
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 40
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 41
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 42
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 43
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 44
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 45
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 46
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 47
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 48
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 49
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 50
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 51
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 52
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 53
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 54
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 55
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 56
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 57
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 58
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 59
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 60
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 61
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 62
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 63
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 64
Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje si Limite.docx

Alții au mai descărcat și

Costurile și Calculația Lor în Contabilitatea de Gestiune

Introducere „Calculul costurilor se sprijină pe strategia şi pe structura întreprinderii. Activităţile firmei există datorită strategiei, iar...

Modelarea deciziilor contabile pe baza calculației costurilor de producție studiu de caz la SA Grasica Gradiștea

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să analizeze atât determinarea costului de producţie al unei culturi cât şi modul de gândire managerială,...

Metoda ABC

1. Metode de calculaţie a costurilor complete Metodologia de calcul a costurilor complete este construită pe baza obiectelor de calculaţie şi este...

Contabilitate managerială. Metoda pe comenzi

INTRODUCERE Metoda pe comenzi presupune organizarea evidenţei contabile analitice a cheltuielilor de producţie pe fiecare comandă, iar în cadrul...

Metoda Globală de Calculație a Costurilor

Metoda de calculaţie este calea de urmat prin utilizarea unor procedee specifice de calculaţie în scopul realizării obiectivului primordial al...

Gestiune financiară - SC Mobicrasna SA

1. Descrierea afacerii SC “MOBICRASNA” SA a fost înfiinţată în 1964 ca urmare a fuziunii atelierului de tâmplărie din Carei cu două secţii de...

Metode de calculație a costurilor - studiu privind utilizarea metodei ABC

Introducere Progresele realizate în perfecţionarea producţiei au făcut să devină tot mai evidente aspectele de tradiţionalism şi conservatorism...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Te-ar putea interesa și

Metode generale de management utilizate în întreprinderi mici și mijlocii

Introducere Lucrul cu oamenii, alături de oameni şi pentru oameni este o activitate complexă. Este o activitate în care performanţele sunt...

Tendințe Actuale în Contabilitatea Costurilor de Producție

INTRODUCERE Componentă de bază a sistemului informaţional economic, contabilitatea are rolul de a furniza informaţii în vederea luării deciziilor...

Comerțul Electronic

Introducere „ Orice afacere în ziua de astăzi concurează în doua lumi: o lume fizică cu resurse pe care managerii pot să le vadă și să le atingă...

Gestiunea deșeurilor periculoase

ARGUMENT Printre problemele care solicită o atenție deosebită, prin implicațiile majore asupra mediului înconjurător și, implicit, asupra...

Managementul în Asigurări

INTRODUCERE Actualitatea temei De-a lungul timpului, viaţa şi bunurile oamenilor au fost adesea ameninţate de nenumărate pericole. În trecut,...

Relații economice internaționale

INTEGRAREA ECONOMICA O caracteristica dominanta a economiei mondiale contemporane o constituie aparitia si dezvoltarea sistemelor de integrare a...

Managementul producției

1.1 Rolul economic al întreprinderii industriale 1.1.1 Definirea întreprinderii. Conceptii privind întreprinderea Întreprinderea/firma reprezintă...

Contabilitate Managerială

1. Rolul contabilitatii manageriale în realizarea functiilor manageriale Conturarea unei viziuni curente si de perspectiva asupra dimensiunilor...

Ai nevoie de altceva?