Sistemul de Impozitare si Evolutia Lui

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta licenta trateaza Sistemul de Impozitare si Evolutia Lui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 92 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lacramioara Hurloiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1: Impozitele- Noţiuni generale, funcţii, principii
şi teorii
1.1. Noţiuni generale
1.2. Trăsăturile şi funcţiile sistemului fiscale
1.3. Elementele tehnice ale impozitului
1.4. Teorii privind impozitul
CAPITOLUL 2: Rolul şi locul impozitelor în economie
2.1. Efectele economice ale fiscalităţii
CAPITOLUL 3: Impozitele directe percepute în prezent, în ţara
noastră
3.1. Caracterizarea generală a impozitelor directe
3.2. Cadrul juridic şi gradul de armonizare a legislaţiei
româneşti cu cea comunitară
CAPITOLUL 4: Impozitele indirecte percepute în prezent, în
ţara noastră
4.1. Caracterizarea generală a impozitelor indirecte
4.2. Cadrul juridic şi gradul de armonizare a legislaţiei
româneşti cu cea comunitară
CAPITOLUL 5: Analiza comparativă a impozitelor directe şi a
impozitelor indirecte, la nivelul bugetului de
stat, în perioada de tranziţie
CONCLUZII ŞI PROPUNERI

Extras din document

INTRODUCERE

Tema lucrării mele de licenţă se intitulează:”Contabilitatea impozitelor directe si indirecte in tara noastra”. Am ales această temă deoarece am vrut să-mi însuşesc mai multe cunoştinţe în domeniul contabilitatii in special cu privire la impozite(impozite directe si impozite indirecte).

În primul capitol, intitulat „Impozitele- Noţiuni generale, funcţii, principii şi teorii. În cadrul acestui capitol am încercat să mă familiarizez cu noţiunea de „impozit”, de rolurile pe care acestea le îndeplinesc în economie. De asemenea, am prezentat şi am caracterizat trăsăturile şi funcţiile sistemului fiscal, iar cea mai importantă trăsătură a impozitelor mi s-a părut cea a echitaţii impunerii, prin care fiecare plătitor, prin plata impozitelor şi taxelor, participă la realizarea resurselor bugetare în funcţie de veniturile sale. Am prezentat, în continuare elementele tehnice ce stau la baza impozitului, principiile impunerii, dar şi teoriile privind impozitele.

În cel de-al doilea capitol, cu titlul: „Rolul şi locul impozitului în economie”, am prezentat efectele economice ale fiscalităţii, simţindu-se nevoia de ase institui impozite încă din anul 1789, unde în Declaraţia Drepturilor se preciza explicit: ”pentru întreţinerea forţei publice şi pentru cheltuielile administraţiei, o contribuţie comună este indispensabilă”.

Cel de-al treilea capitol, denumit: „Impozitele directe percepute în prezent în ţara noastră”, cuprinde caracterizarea generală a impozitelor directe, cadrul juridic şi gradul de armonizare a legislaţiei româneşti cu cea comunitară, bazate pe definiţii, clasificări şi caracteristici ale acestora, în contextul aderării ţării noastre în Uniunea Europeană. Aici sunt caracterizate cele mai importante impozite directe, şi anume: impozitul pe venitul persoanelor fizice şi impozitul pe venitul persoanelor juridice (impozitul pe profit).

În penultimul capitol, cu titlul: „Impozitele indirecte percepute în prezent în ţara noastră”, am urmat aceeaşi paşi pe care i-am făcut şi in capitolul precedent, cu menţiune că am caracterizat impozitele indirecte: taxa pe valoare adăugată, taxe vamale şi accize, în contextul aderării ţării noastre în Uniunea Europeană.

Ultimul capitol al lucrării este structurat pe „Analiza comparativă a impozitelor directe şi a impozitelor indirecte, la nivelul bugetului de stat, în perioada de tranziţie”. În cadrul acestui ultim capitol am prezentat pe baza documentaţiei, grafice şi tabele, indicând structura şi evoluţia impozitelor directe şi a impozitelor indirecte.

CAPITOLUL 1

Impozitele - Noţiuni generale, funcţii, principii şi teorii

1.1. Noţiuni generale

În România, taxele au fost introduse în vremuri străvechi, când acest teritoriu a fost cucerit de Imperiul Roman condus de împăratul Traian. Existau mai multe impozite : censul, un impozit asupra pământului, plătit de toţi cei care aveau loturi ; capitaţia, un impozit personal, pe cap de locuitor. Asupra moştenirilor se punea o dare în valoare de 5% ; la eliberarea sclavilor se plătea, de asemenea, o dare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Impozitare si Evolutia Lui.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL