Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica

Licență
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Creștinism
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 27822
Mărime: 115.36KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pr. Prof.dr. Viorel Sava
Facultatea de Teologie Ortodoxa
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Extras din licență

Sfinţii Părinţi, ca tâlcuitori autorizaţi şi insuflaţi ai Sfintei Scripturi, nu au oferit doar lucrări de teologie dogmatică, pline de exprimări filosofice creştine, ci au fost mandataţi a transmite prin pedagogia bisericească învăţătura Mântuitorului Hristos. Veacul de aur al creştinismului, cum a mai fost numit de teologi secolul IV, se remarcă prin varietatea lucrării misionar-catehetice a multor Sfinţi Părinţi şi Scriitori bisericeşti, Duhul Sfânt „suflând” binecuvântare prin omiliile marelui Ioan Gură de Aur, Teologului Grigorie sau milostivului Vasile cel Mare. Alături de acest segment de educaţie bisericească, au fiinţat din acest secol şi vestitele Şcoli catehetice, care rivalizau cu academiile din Atena sau din lumea greacă.

Pe parcursul unei perioade scurte, pentru că din documentele ce ne-au parvenit reiese că tema catehizării mistagogice acoperă câteva decenii din sec. IV şi începutul secolului V, acest mod de pedagogie creştină s-a dezvoltat ca gen literar propriu creştinismului.

Atunci când vorbim de gen literar, suntem datori să nuanţăm faptul că elaborarea formală pe care textele patristice care ne-au parvenit nu au avut o formă preponderent expicativă, ci în primă fază ele au ca suport exprimarea orală a unor personalităţi eclesiastice din veacul de aur al creştinismului oriental şi apusean. Oralitatea este prezentată prin spontaneitatea textului, care cu certitudine a fost subliniată de pana tahigrafului, care din zbor a surprins cuvântul oratorului.

Să ne amintim că creştinii erau împărţiţi în „credincioşi” sau „iniţiaţi” şi „catehumeni” sau „cei chemaţi”. Înscrierea candidaţilor la botez se făcea cu aproape treizeci de zile înainte de Paşti. Atunci începea şi cilul de cateheze, ce aveau loc aproape zilnic, după cum reiese şi din Catehezele Sfântului Chiril al Ierusalimului. Este necesar să facem distincţia între catehezele prebaptismale, la care participau catehumenii în perioada Postului Mare - şi care aveau caracter didactic şi moral, precum şi cea de-a doua categorie, a catehezelor mistagogice (sau post-baptismale) rostite de-a lungul Săptămânii Luminate, ca formă revizuiză şi profund teologică a celor anterior învăţate, cu scopul de a aprofunda tainele prin care vor fi încorporaţi deplin în trupul mistic al Bisericii.

Primele cateheze (cele prebaptsmale) erau rostite în general de preot, pe când exprimarea orală a celor mistagogice revenea în sarcina episcopului, care deţine în eparhia sa puterea deplină a învăţării creştinilor. Astfel se explică numirea pe care Fericitul Augustin o dă acestui tip de învăţământ numindu-le „sermones ecclesiastici”.

Caracterul interdisciplinar al Catehezelor mistagogice nu a fost uitat, ele fiind izvor pentru disciplina Teologie Liturgică dar şi pentru disciplina Catehetică şi Pedagogie creştină.

La sugestia titularului de la disciplina Teologia liturgică, părintele professor Viorel Sava, fascinaţia pentru arhiepiscopul Ierusalimului s-a concretizat într-o abordare ştiinţifică a lucrării de referinţă a Sfântului Chiril. Nu a fost doar sugestia, ci a fost şi îndrumarea pertinentă şi academică pe care am primit-o de la părintele profesor, motive pentru care simt datoria de a-I mulţumi şi pe această cale.

CAP. I

PERSONALITATEA SF. CHIRIL AL IERUSALIMULUI

I.1.VIAŢA

În Palestina Sfântă, unde au petrecut proorocii Vechiului Testament, vestitori ai naşterii şi lucrării mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu în trupat şi unde Insuşi Logosul a binevoit să se întrupeze din Sfânta Fecioară Maria şi Sfântul Duh, au apărut scriitori şi Părinţi bisericeşti de talia Sf. Iustin Martirul şi Filosoful, de geniul lui Origen, care a ilustrat Şcoala de la Cezareea mai bine de douăzeci de ani, de erudiţia lui Eusebiu al Cezareei, de ortodoxia lui Epifaniu, de curăţia lui Ghelasie al Cezareei şi alţii. Pământul Palestinei era deci prin sângele şi învăţă turile Mântuitorului, prin sângele şi predica apostolilor şi prin sângele şi pilda martirilor un teren fer til, un sol bogat pentru literatura creştină.

Unul dintre lăstarii acestui sad palestinean este şi Sf. Chiril al Ie-rusalimului, primul scriitor care poartă acest atribut de «al Ierusalimu lui». Până la el, majoritatea scriitorilor era grupată în cetatea Cezareei. Nu se ştie cu precizie data naşterii Sf. Chiril. Cercetătorii, sunt de acord să-i fixeze data naşterii între 313-315, pornind de la con statarea că, în 343, când a fost hirotonit preot, nu putea să aibă vârsta sub 30 de ani Nu se ştie dacă el s-a născut la Ierusalim sau în jurul acestui oraş. Nu ştim, de asemenea, dacă el a fost botezat de copil, sau mai târziu, cum era obiceiul atunci. Ştim din sinaxarul din Mineiul de la 18 martie că părinţii săi erau ortodocşi evlavioşi şi s-au ostenit să dea copilului o educaţie aleasă religioasă Nimic din catehezele sale nu ne arată că ar fi aparţinut cândva păgânismului, iudaismului sau vre-unei grupări eretice, ori dizidente, lucru pe care el l-ar fi relevat, cu siguranţă, pentru a arăta lucrarea dumnezeiască săvâ rşită cu scopul de aducere sau readucere a sa la la adevărata credinţă. Propriul său exemplu ar fi încurajat pe catehumenii săi. Se pare, după anumite mineie, că el a fost monah. În vremea copilăriei şi tinereţii lui, monahismul se dezvoltă cu avânt prin acei mari părinţi ai pustueu egiptene care au fost Pahomie şi Antonie. Sf. Chiril vorbeşte cu entuziasm despre monahism în catehezele IV, 24 şi XII, 33 şi 34. Textele respective ne informează de cete de monahi şi de fecioare. Din perspectiva textului reiese, cu probabilitate, că Sf. Chiril era chiar conducătorul monahilor şi monahiilor cărora le vorbea şi care se aflau în preajma catehumenilor, într-un loc separat în Bise rică, desigur spre a se instrui din cuvântările îmbunătăţitului episcop.

Bibliografie

EUSEBIU DE CEZAREEA, Istoria bisericescă în Scrieri, Partea I, (trad.) pr. Prof. T. Bodogae, col. PSB 13, EIBMBOR, Bucureşti, 1987.

Pr. Prof. Dr. I.G.Coman, Patrologie, vol. III, EIBMBOR, Bucureşti, 1988, p. 536-543.

Vieţile Sfinţilor, Luna Martie, Ed. Episcopiei Romanului, 1992.

Sf. Chiril al Ierusalimului, Catehezele, trad. de Pr. D. Fecioru, Partea I, colecţia Izvoarele Ortodoxiei, nr. 6, Bucureşti, IBMBOR, 1943.

Sf. Chiril al Ierusalimului, Catehezele, trad. de Pr. D. Fecioru, Partea II, colecţia Izvoarele Ortodoxiei, nr. 7, Bucureşti, IBMBOR, 1943.

Pr. Viorel Chiţu, Catehezele Sf. Chiril al Ierusalimului ca izvor pentru istoria cultului creştin, ST 1960, nr. 12, p. 161-176.

N. Mladin Martiriu şi mistică, în “Anuarul XXIII (V) al Academiei teologice Andreiene", 1946-1947, pag. 108

Pr. Prof. E. Branişte, Explicarea Botezului în catehezele baptismale ale Sfântului Ioan Gură de Aur, ST 1970, nr. 7-8, p. 509-527

Pr. Prof. N. Balca, Importanţa catehetică a Sfintei Liturghii, BOR, 1958, nr. 1-2, p. 194-213

Pr. Prof. M. Bulacu, Conştiinţa creştină după catehezele Sf. Chiril al Ierusalimului, Bucureşti, 1941, 361 p.

Pr. Prof. M. Bulacu, Liturghia catehumenilor şi cateheza în Biserica creştină primară a Ierusalimului, O, 1980, nr. 4, p.

Mgr. N. Necula, Ritualul botezului creştin şi al mirungerii în riturile liturgice răsăritene, GB, 1971, nr. 9-10, p.

Mgr. M. Georgescu, Sfintele taine după catehezele Sf. Chiril al Ierusalimului, ST XI 1959, nr. 7-8, p.

Mgr. Pr. M. Hau, Tainele de iniţiere după catehezele mistagogice ale Sf. Chiril al Ierusalimului, O, 1986, nr. 4, p.

Pr. Prof. Gh. Onofrei, Eshatolgia în catehezele Sf. Chiril al Ierusalimului, MMS, 1990, nr. 5-6, p.

Pr. Prof. E. Branişte, Rânduielile Bisericii Ortodoxe cu privire la Taina Botezului şi Mirungerii şi explicarea lor, MO, 1969, nr. 3-4, p.

Pr. Prof. V. Gheorghiu, Probleme ridicate relativ la instituirea Botezului şi ungerii cu Sfântul Mir, MMS, 1950, nr. 9, p.

Drd. A. Manolache, Sfânta Taină a Botezului, GB, 1978, nr. 5-6, p.

Pr. dr. I. Mircea, Taina Botezului, O, 1979, nr. 3-4, p.

Mgr.A. Munteanu, Rânduiala şi explicarea Botezului şi Mirungerii în scrierile patristice, GB, 1960, nr. 11-12, p.

Pr. Gr. Băbuş, Opera catehetică a Sfântului Chiril al Ierusalimului şi actualitatea ei, O, 1986, nr. 3, p.

Pr. lect. Dr. C. Grigoraş, Catehezele Sfântului Chiril al Ierusalimului şi rolul lor în cultivarea credinţei, Teologie şi Viaţă, 1997, nr. 7-12, p.

Arhim. V. Micle, Principii catehetice în Catehezele Sf. Chiril al Ierusalimului, MA, 1972, nr. 3-4., p.

Teodor M. Popescu, Primii didascali creştini, Bucureşti, 1952, în “Studii Teologice”, an III, nr. 2.

Sabău Alexandru Marcel, Drd., Importanţa actuală a “Catehezelor” Sfântului Chiril, în “Studii Teologice” seria II-a an XXXVI, nr. 1-2, Bucureşti, 1984

Ciocoiu Aurel, Pr. Magistrand, Desăvârşirea creştină după Catehezele Sf. Ciril al Ierusalimului, în “Studii Teologice”, an IX (1957), nr. 3-4, Bucureşti

Preview document

Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 1
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 2
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 3
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 4
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 5
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 6
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 7
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 8
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 9
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 10
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 11
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 12
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 13
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 14
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 15
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 16
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 17
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 18
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 19
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 20
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 21
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 22
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 23
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 24
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 25
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 26
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 27
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 28
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 29
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 30
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 31
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 32
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 33
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 34
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 35
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 36
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 37
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 38
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 39
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 40
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 41
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 42
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 43
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 44
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 45
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 46
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 47
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 48
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 49
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 50
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 51
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 52
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 53
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 54
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 55
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 56
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 57
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 58
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 59
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 60
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 61
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 62
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 63
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 64
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 65
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 66
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 67
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 68
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 69
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 70
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 71
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 72
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 73
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 74
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 75
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 76
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 77
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 78
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 79
Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • bibliografie cornel.doc
  • cornel final.doc
  • titlu.doc

Alții au mai descărcat și

Evanghelizare și misiune creștină în mass-media

Un pedagog contemporan spunea că este într-adevăr "un privilegiu fantastic a ne putea exprima prin cuvinte, a comunica mai ales cu ajutorul unor...

Taina Sfântului Botez în prezentarea liturgică a lui Nicolae Cabasila și a Sfântului Simeon al Tesalonicului

Viaţa spirituală în desfăşurarea şi dezvoltarea ei, cunoaşte o serie de etape care în Biserică sunt marcate prin Sfintele Taine, ce se...

Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar

Când vorbim în Ortodoxie despre Spiritualitate, vorbim despre ea ca despre o Spiritualitate vie, care angajează întreaga fiinţă a omului. De aceea...

Forme de sfințenie în Ortodoxia Rusă

„Măreşte cu glasuri de laudă Ţara Rîmleană pe Petru şi Pavel, prin care ai crezut în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu; Asia, Efesul, Patmosul - pe...

Canoanele sinoadelor locale - Importanța lor actuală

I.1. Biserica şi Dreptul „Biserica e o taină care nu poate fi niciodată cuprinsă complet într-o definiţie, fiind viaţa umană a credincioşilor...

Importanța Sfintei Treimi în Catehezele Sfântului Chiril al Ierusalimului

INTRODUCRE În Palestina Sfântă, unde au petrecut proorocii V.T., vestitori ai naşterii şi a lucrării mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu întrupat şi...

Gnoseologia crestină

Nimic nu este mai dificil decat sa spui Cine este Dumnezeu. Aceasta dificultate nu tine neaparat numai de nivelul intelectual al credinciosului,...

Obiceiuri tradiționale de peste an

La acest final de veac si de mileniu încercam cu totii o anumita "nostalgie a originilor", ca sa folosim o expresie draga lui Mircea Eliade....

Ai nevoie de altceva?