Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Creștinism
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 128 în total
Cuvinte : 55524
Mărime: 190.18KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pr.prof.dr. Viorel Sava
Facultatea de Teologie Ortodoxa
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Pastorală

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I 6
  3. Locul Tainei Mărturisirii în spiritualitatea creştină şi 6
  4. în cultul liturgic 6
  5. CAPITOLUL II 22
  6. Triodul, moment excelent şi unic pentru lucrarea şi desăvârşirea pocăinţei 22
  7. II.1 Apariţia şi evoluţia Triodului 26
  8. II.2. Structura Triodului 31
  9. II.2.1. Timpul privilegiat şi zeciuiala anului 31
  10. II.2.2 Perioada pregătitoare 33
  11. II.2.3. Postul Mare 42
  12. II.2.4. Săptămâna Patimilor, cununa Triodului 48
  13. II.3. Triodul şi tema celui de-al „doilea botez” 53
  14. II.4. Cădere şi ridicare 64
  15. II.5. Pocăinţa 71
  16. II.5.1 Centralitatea pocăinţei în Triod 71
  17. II.5.2. Etapele întoarcerii la Dumnezeu: conştientizare, 74
  18. întoarcere la sine, mărturisire şi iertare 74
  19. II.5.3. Căinţă – plâns – străpungerea inimii şi 78
  20. participarea trupului la căinţă 78
  21. II.5.4. Lacrimile – “al doilea Botez” 81
  22. II.6. Rugăciunea – smerenia – asceza (postul), 83
  23. virtuţi esenţiale în vederea lucrării pocăinţei 83
  24. şi a restaurării omului 83
  25. II.7. Modele de pocăinţă 93
  26. CAPITOLUL III 100
  27. Pocăinţa: Cruce şi Înviere 100
  28. III.1 Centralitatea Crucii în Triod. 100
  29. Pocăinţa - răstignire duhovnicească 100
  30. III.2. Finalitatea şi roadele pocăinţei (a Crucii): 107
  31. Învierea şi Penticostarul 107
  32. III.3. Pocăinţa neîncetată: firul roşu ce străbate 114
  33. scara virtuţilor în drumul spre 114
  34. Înviere şi îndumnezeire 114
  35. CONCLUZII 118
  36. BIBLIOGRAFIE 121

Extras din licență

Când vorbim în Ortodoxie despre Spiritualitate, vorbim despre ea ca despre o Spiritualitate vie, care angajează întreaga fiinţă a omului. De aceea ea este alimentată de o comunicare în rugăciune şi de manifestarea identităţii de credinţă între persoane. O spiritualitate urmărită de unul singur se răceşte, se usucă, devenind mai mult o cugetare teoretică ce angajează doar mintea şi aceasta nu în mod constant. Însă, de Spiritualitate ţine în mod necesar comuniunea. De aceea Spiritualitatea aceasta vie, care cuprinde întreaga fiinţă umană şi e alimentată de comunicarea cu alţii, creînd comuniunea, se întreţine în creştinism, de cult în general şi de Sfânta Liturghie şi Sfintele Taine în special.

Dacă Spiritualitatea înseamnă conţinutul credinţei experiat în trăirea lui vie, viaţa liturgică ortodoxă o face aceasta într-un mod deosebit de accentuat. De aceea Liturgica Ortodoxă nu este o disciplină anexă a teologiei, e mai degrabă aplicarea ei practică şi efectiv trăită, dreapta credinţă fiind norma “dreptei preamăriri” , aşa cum afirmă Sfântul Grigirie al Nyssei: în mărturisirea persoanelor dumnezeieşti stă esenţialul misterului religiei, iar în participarea la riturile şi simbolurile tainice se înfăptuieşte mântuirea” .

Chiar dacă există şi un urcuş individual al credincioşilor spre Dumnezeu prin curăţirea de patimi, prin dobândirea virtuţilor şi prin contemplarea raţiunulor creaţiei, acest urcuş n-ar putea avea loc dacă n-ar fi ajutat de un urcuş liturgic spre Dumnezeu, care se înfăptuieşte de fiecare împreună cu obştea celorlalţi credincioşi. Acest urcuş e susţinut de Hristos Cel Înviat şi unit cu credincioşii prin Sfintele Taine şi în special prin Sfânta Euharistie.

Astfel, fiecare Sfântă Taină este un mod diferit de întâlnire cu Hristos şi de trăire a acestei întâlniri. În fiecare Sfântă Taină credinciosul se întâlneşte personal cu Hristos şi experimentează comuniunea de iubire cu El.Tendinţa omului spre păcat, însă, şi materializarea acestei tendinţe prin săvârşirea păcatului, îl depărtează pe om de comuniunea cu Dumnezeu şi îl izolează într-o stare de egoism şi singurătate.

Ieşirea din acestă stare se realizează prin mărturisirea păcatelor, care, “ca act psihologic, înseamnă o depăşire a stării de închidere în sine, iar pe plan duhovnicesc este hotărârea unei angajări ferme în lupta păcatului, pentru a redobândi comuniunea cu Dumnezeu” . Întâlnirea cu Hristos şi comuniunea cu El prin Taina Mărturisirii iau chipul unei dorinţe arzătoare după această comuniune, în urma conştientizării că păcatul închide în sine, izolează şi însingureză.

Păcatul întunecă mintea, omoară sufletul şi perverteşte persoana umană în integritatea fiinţei ei. Eliberarea de păcat însă, printr-o pocăinţă profundă şi conştientă, produce o adevărată luminare, înnoire şi înviere a persoanei umane. De aceea pocăinţa, ca efort ascetic de curăţire de patimi, efort susţinut de lacrimi şi umilinţă, este o adevărată Cruce şi Înviere.

Întărindu-mă pe această realitate duhovnicească şi pe faptul că teologia Sfinţilor Părinţi îşi găseşte aplicare în Tadiţia ascetică şi liturgică, am întreprins studiul Pocăinţei ca Cruce şi Înviere în Triod şi Penticostar. În general toate cărţile liturgice atestă pe larg importanţa acestei virtuţi, încât am putea spune că întrg cultul ortodox se scaldă într-o atmosferă penitenţială. Triodul însă, ca o culme a spiritualităţii liturgice, este consacrat aproape în întregime acestei virtuţi.

Ceea ce am vrut să subliniez în această teză este faptul că, pocăinţa este inima spiritualităţii Triodului, este “împărăteasa virtuţilor” , iar creştinul care se sârguieşte în timpul Postului Mare să se elibereze de păcat, anticipează Învierea lui Hristos, care va deveni şi obârşia învierii sale în ziua Paştelui, dacă pocăinţa sa a fost adâncă şi sinceră. Pocăinţa este trofeul învierii şi semnul distinctiv al noii naşteri spre viaţa fără sfârşit. Ea se identifică chiar cu această înnoire, sau mai degrabă, cu această a doua naştere.

De aceea, după ce în primul capitol al acestei lucrări, am vorbit despre locul Pocăinţei (Mărturisirii) ca Taină, în cadrul cultului liturgic şi în spiritualitatea creştină, iar în al doilea capitol am făcut o incursiune în timpul liturgic al Triodului, ca moment excelent şi unic pentru lucrarea şi desăvârşirea pocăinţei, în subcapitolul 3, al celui de-al doilea capitol am arătat că Triodul are o dimensiune profund baptismală, legată indisolubil de lumina şi bucuria Paştelui, iar elementul care-I conferă această dimensiune baptismală este tocmai pocăinţa (“botezul lacrimilor”).

Prezentă încă din vechime în literatura duhovnicească, tema “celui de-al doilea Botez”, a adevăratului Botez realizat în experienţa simţită a harului – prin pocăinţă – va cunoaşte, mai cu seamă începând din sec. IX (secolul sistematizării şi desăvârşirii Triodului) o dezvoltare considerabilă în lumea creştină, în special prin Sf. Simeon Noul Teolog.

Mai apoi, pentru a înţelege mai bine pocăinţa a cărei poziţie centrală ne-o prezintă Triodul, am vorbit în subcapitolul 4 despre “cădere şi ridicare” – teme majore ale imnografiei Triodului – de a căror înţelegere corectă depinde valoarea şi calitatea pocăinţei. Vedem aici cum, pocăinţa (Crucea) asumată de creştin este deodată pocăinţa întregului “Adam omenesc”. Triodul ne arată că păcatul săvârşit de Adam (şi de fiecare om în parte) este însuşi păcatul meu: “râvnind nebuneşte să-l întrec în cădere pe Adam cel întâi zidit, m-am cunoscut pe mine dezbrăcat de Dumnezeu şi de Împărăţie…” .

De aceea, pocăinţa personală ca luare a crucii trebuie să fie în acelaşi timp suspinul şi pocăinţa pentru păcatele întregii omeniri, căci Însuşi Mântuitorul a spus “plângeţi cu cei ce plâng…”. Dar, pentru ca strigâtul pocăinţei, pentru sine şi pentru întreaga omenire, să străbată cerurile şi să ajungă la tronul Mielului lui Dumnezeu, tebuie ca el să fie unit cu două elemente fundamentale ale pocăinţei, care-i dau valoare şi consistenţă: străpungerea inimii şi lacrimile care izvorăsc din această străpungere.

De aceea, vorbind în subcapitolul 5 despre centralitatea pocăinţei (cu etapele ei: conştientizare, întoarcere la sine, mărturisire şi iertare), am sesizat cum pune accent Triodul pe cele două virtuţi menţionate mai sus. În timpul condensat al Postului Mare, creştinul este îndemnat neîncetat să practice străpungerea inimii şi să imite încă de la deschiderea Triodului rugăciunea şi suspinele vameşului. Consecinţa acestei străpungeri sunt lacrimile, criteriul discernământului, hotarul dintre trupesc şi duhovnicesc, adevărata scăldătoare baptismală a persoanei umane.

Plânsul, ca şi oricare altă virtute, rezultă dintr-un proces sinergic, fiindcă darul străpungerii şi al lacrimilor nu este acordat decât pe măsura liberei conlucrări a omului , prin ostenelile ascetice ale Postului Mare, cu harul dumnezeiesc. De aceea, în subcapitolul 6 am prezentat care sunt, în general, aceste osteneli ascetice – s-au virtuţile obligatorii pentru lucrarea şi desăvârşirea pocăinţei şi anume: asceza (postul), smerenia şi rugăciunea, iar în capitolul 7 am arătat cum au rodit ele în marii Sfinţi lucrători şi desăvârşitori ai pocăinţei, modele pe care Triodul ni le prezintă peste veacuri ca fiind vrednice de urmat. Triodul operează în acest fel, pentru a arăta că pocăinţa nu are o valoare teoretică, ci este adevăratul mod de viaţă şi existenţă al persoanei umane.

Bibliografie

1.Biblia - tipărită cu binecuvântarea P.F.P. Teoctist, Patriarhul B.O.R., cu aprobarea Sf. Sinod al B.A.O.R I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 1997;

2.*** Ceaslov - tipărit cu binecuvântarea P.F.P. Teoctist, Patriarhul B.O.R., cu aprobarea Sf. Sinod, ediţia a II-a, Ed.I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 1993;

3.*** Liturghier - tipărit cu binecuvântarea P.F.P. Teoctist, Patriarhul B.O.R., cu aprobarea Sf. Sinod al B.A.O.R., Ed. I.B.M.O.R., Bucureşti, 2000;

4.*** Penticostarul - tipărit cu binecuvântarea P.F.P. Teoctist, Patriarhul B.O.R., cu aprobarea Sf. Sinod al B.A.O.R., Ed. I.B.M.O.R., Bucureşti,2000;

5.*** Triodul - tipărit cu binecuvântarea P.F.P. Teoctist, Patriarhul B.O.R., cu aprobarea Sf. Sinod al B.A.O.R., ediţia a VIII- a, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 1986;

6.*** Tipicul Sfântului Sava- text şi comentariu liturgic, vol. I, diortosire, introducere şi note de monah Petru Pruteanu, Ed. Credinţa noastră, 2001;

Lucrări şi Studii:

7.Agapie Criteanul - Mântuirea păcătoşilor, tipărită în 1893, cu aprobarea Sf. Sinod al B.A.O.R., Ed. Bunavestire, Bacău, 1997;

8.Buzescu, Pr.Prof.N.C. - Sfânta Cruce în imnologia cultului ortodox în „Ortodoxia” (XXXIV), nr.2, 1982;

9.Cabasila Nicolae Sf. - Despre viaţa în Hristos, tipărită cu binecuvântarea P.F.P. Teoctist, Patriarhul B.O.R., studiu introductiv şi trad.din lb.greacă de Pr.Prof.Dr. Teodor Bodogae, Ed.I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 2001;

10.Casian, Episcopul Dunării de Jos - Scara Căinţei. Cuvântări şi meditaţii din perioada Triodului, Ed. Episcopiei Dunării de Jos, Galaţi, 2003;

11.Chiril al Ierusalimului, Sf. - Cateheze, tipărită cu binecuvântarea P.F.P. Teoctist, Patriarhul B.O.R., trad.din lb.greacă şi note de Pr.Prof. Dumitru Fecioru, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 2003;

12.Ciobotea, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei Daniel - Bucuria Învierii- Lumina pocăinţei. Pastorală de Sfintele Paşti, Ed. Trinitas, 2003;

13.Ciobotea, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei Daniel - Învierea lui Hristos - taina iertării noastre. Pastorală de Sfintele Paşti (1998) în „T.V.” VIII (LXXIV), nr.1-4, 1998, pp.5-9;

14.Ciobotea, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei Daniel - Legătura interioară dintre Cruce şi Înviere în „M.B.”(XXXIV), nr.3-4, 1984;

15.Clement Olivier - Cântecul lacrimilor, trad. Ileana Brie, Ed. Patmos, Cluj-Napoca, 1999;

16.Diadoh al Foticeii - Cuvânt ascetic în 100 de capete în Filocalia Sfintelor nevoinţe ale desăvârşirii, vol. I, trad., introducere şi note de Pr.Prof.Dr. Dumitru Stăniloae, Ed. Harisma, Bucureşti, 1993;

17.Dorotei din Gaza - Învăţături şi scrisori de suflet folositoare, trad.din lb.greacă de Ep. Filaret Râmniceanu în 1784, tipărită cu binecuvântarea Preasfinţitului Iustinian, Ep. Maramureşului şi Satmarului, Ed. Bunavestire, Bacău, 1997;

18.Drăgoi, pr.consilier Eugen - Îndrumarul duhovnicului, tipărit cu binecuvântarea P.S. Casian, Episcopul Dunării de Jos, Ed. Episcopiei Dunării de Jos, Galaţi, 2000;

19.Efrem Sirul, Sf. - Cuvinte şi învăţături, Tomul I, tipărit cu binecuvântareaP.S. Iustinian, Ep. Maramureşului şi Satmarului, translatare, corectură şi diortosire după ediţia din anul 1818 de protos. Ioan Filaret, Ed. Bunavestire, Bacău, 1997;

20.Efrem Sirul, Sf. - Imnele Păresimilor, Azimelor, Răstignirii şi Învierii, Imne I, studiu introductiv şi trad. de diac.Ioan I. Ică jr., Ed. Deisis, Sibiu, 1999;

21.Galeriu, Pr.Prof.Dr. Constantin - Înţelesurile Crucii în „Ortodoxia” (XXXIV), nr.2, 1982;

22.Grigorie de Nazianz, Sf. - Cele cinci cuvântări teologice, trad.din lb.greacă, introd. şi note de Pr.Prof.Dr. Dumitru Stăniloae, Ed. Anastasia, Bucureşti, 1995;

23.Grigorie de Nyssa, Sf. - Despre suflet şi Înviere, trad.din lb.greacă, note şi comentarii de pr.Grigore Teodorescu, Ed. Herald, Bucureşti, 2003;

24.Hausherr, Irenne - Teologia lacrimilor. Plânsul şi străpungerea inimii la Părinţii răsăriteni, trad.Ioan Ică jr., Ed. Deisis, Sibiu, 2000;

25.Ioan Gură de Aur, Sf. - Despre mărginita putere a diavolului. Despre căinţă. Despre necazuri şi biruirea tristeţii, tipărită cu binec.P.F.P.Teoctist, Patriarhul B.O.R., trad.de pr.prof.D.Fecioru, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 2002;

Preview document

Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 1
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 2
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 3
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 4
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 5
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 6
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 7
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 8
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 9
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 10
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 11
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 12
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 13
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 14
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 15
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 16
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 17
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 18
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 19
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 20
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 21
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 22
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 23
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 24
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 25
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 26
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 27
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 28
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 29
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 30
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 31
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 32
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 33
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 34
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 35
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 36
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 37
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 38
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 39
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 40
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 41
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 42
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 43
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 44
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 45
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 46
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 47
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 48
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 49
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 50
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 51
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 52
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 53
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 54
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 55
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 56
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 57
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 58
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 59
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 60
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 61
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 62
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 63
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 64
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 65
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 66
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 67
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 68
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 69
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 70
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 71
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 72
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 73
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 74
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 75
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 76
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 77
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 78
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 79
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 80
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 81
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 82
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 83
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 84
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 85
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 86
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 87
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 88
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 89
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 90
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 91
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 92
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 93
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 94
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 95
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 96
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 97
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 98
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 99
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 100
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 101
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 102
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 103
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 104
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 105
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 106
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 107
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 108
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 109
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 110
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 111
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 112
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 113
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 114
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 115
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 116
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 117
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 118
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 119
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 120
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 121
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 122
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 123
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 124
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 125
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 126
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 127
Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar - Pagina 128

Conținut arhivă zip

  • Abrevieri Costel.doc
  • Bibliogr..doc
  • Coperta licenta.doc
  • Licenta Costel.doc

Alții au mai descărcat și

Evanghelizare și misiune creștină în mass-media

Un pedagog contemporan spunea că este într-adevăr "un privilegiu fantastic a ne putea exprima prin cuvinte, a comunica mai ales cu ajutorul unor...

Catehezele mistagogice ale SF. Chiril al Ierusalimului și valoarea lor teologico-liturgica

Sfinţii Părinţi, ca tâlcuitori autorizaţi şi insuflaţi ai Sfintei Scripturi, nu au oferit doar lucrări de teologie dogmatică, pline de exprimări...

Taina Sfântului Botez în prezentarea liturgică a lui Nicolae Cabasila și a Sfântului Simeon al Tesalonicului

Viaţa spirituală în desfăşurarea şi dezvoltarea ei, cunoaşte o serie de etape care în Biserică sunt marcate prin Sfintele Taine, ce se...

Forme de sfințenie în Ortodoxia Rusă

„Măreşte cu glasuri de laudă Ţara Rîmleană pe Petru şi Pavel, prin care ai crezut în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu; Asia, Efesul, Patmosul - pe...

Canoanele sinoadelor locale - Importanța lor actuală

I.1. Biserica şi Dreptul „Biserica e o taină care nu poate fi niciodată cuprinsă complet într-o definiţie, fiind viaţa umană a credincioşilor...

Decalogul - legea lui Dumnezeu

Abrevieri EIBMBOR - Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române; EIBMO - Editura Institutului Biblic și de Misiune...

Moștenirea Brâncovenească

I. Constantin Brâncoveanu, un domn providenţial (1688-1714) Sărbătorirea a 300 de ani de la mucenicia „Sfinţilor Brâncoveni” reprezintă pentru noi...

Clopotul și toaca în cultul ortodox - istoric și semnificație

Clopotele sunt parte integranta a cultului crestin, inca din cele mai vechi timpuri. Alaturi de toaca de lemn, cu diversele ei forme, in cultul...

Te-ar putea interesa și

Liturgică

INTRODUCERE Cuvintele Teologie şi Liturgică vin din limba greacă. Teologie este alcătuit din θεος -Dumnezeu şi λογος –cuvânt, ştiinţă. Astfel,...

Învățătura despre Sfânta Cruce în Cartea Triodului

Cinstirea Sfintei Cruci în teologia ortodoxă constituie unul dintre adevărurile de credinţă, care, de la început, pentru cugetarea teologică în...

Ai nevoie de altceva?