Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii

Licență
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 28575
Mărime: 133.47KB (arhivat)
Publicat de: Roberta Năstase
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. Argument 3
  2. Capitolul I
  3. Definiţii şi domeniul de aplicare 5
  4. Capitolul II
  5. Principii fundamentale ale Codului muncii garantate de Constituţia ţării 8
  6. II.1 Principiul libertăţii muncii 8
  7. II.2 Principiul interzicerii muncii forţate 10
  8. II.3 Principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii 11
  9. II.4 Principiul dreptului la condiţii adecvate de muncă 12
  10. II.5 Principiul libertăţii de asociere 13
  11. II.6 Principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe 13
  12. II.7 Principiul libertăţii cetăţenilor români de a se încadra în muncă în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în oricare stat, cu respectarea normelor dreptului internaţional al muncii şi a tratatelor bilaterale la care România este parte 14
  13. Capitolul III
  14. Aplicarea principiilor fundamentale ale Codului muncii în încheierea unui contract individual de muncă 15
  15. III.1. Noţiunea şi elementele esenţiale ale contractului individual de muncă 15
  16. III.2 Condiţiile încheierii contractului individual de muncă 19
  17. III.2.1. Clasificarea condiţiilor la încheierea contractului individual de muncă 19
  18. III.2.2 Capacitatea juridică a persoanei ce urmează a fi încadrată în muncă 20
  19. III.2.3 Capacitatea juridică a angajatorului 21
  20. III.2.4 Incompabilităţi apărute la încheierea unui contract individual de muncă 24
  21. III.2.4.1 Incompatibilitatea de vârstă 24
  22. III.2.4.2 Măsuri de ocrotirea femeilor 25
  23. III.2.4.3 Măsuri în vederea ocrotirii avutului public şi a proprietăţii 26
  24. III.2.4.4 Interdicţia decurgînd dintr-o condamnare, ca pedeapsă complementară sau ca măsură de siguranţă 26
  25. III.2.4.5 Executarea unor funcţii ce presupun o autoritate şi probitate morală deosebită 27
  26. III.2.4.6 Capacitatea juridică a străinilor 28
  27. III.2.5. Consimţământul părţilor la încheierea unui contract de muncă 29
  28. III.2.6. Obiectul şi cauza contractului de muncă 31
  29. III.2.7.Examenul medical 33
  30. III.2.8.Condiţiile de studii 34
  31. III.2.9. Condiţiile de vechime 35
  32. III.2.10.Verificarea aptitudinilor şi pregătirii profesionale 36
  33. III.2.11 Avizul prealabil 38
  34. III.2.12.Actele necesare pentru încheierea contractului individual de muncă 39
  35. III. 3. Durata contractului individual de muncă 40
  36. III.4. Conţinutul contractului individual de muncă 42
  37. III.5. Forma şi înregistrarea contractului individual de muncă
  38. 47
  39. Anexă – Exemplu de bună practică 49
  40. Bibliografie

Extras din licență

Argument

Lucarea „Respectarea principiilor fundamentale ale Codului muncii”, se ocupă cu enumerarea şi explicarea principiilor fundamentale cuprinse în Codul muncii, actualizat şi modificat în 2011, şi cu respectarea acestora de către Constituţia şi legile ţării.

Tranziţia de la o economie super centralizată la economia de piaţă, precum şi mutaţiile politice care au loc în ţara noastră, determină necesitatea elaborării unor noi norme juridice şi chiar oportunitatea perfecţionării sau înlocuirii unora din ele.

În acest sens, dreptul muncii, este legat direct de activitatea multor oameni: reglementarea formării profesionale, încadrarea în muncă, salariile, concediile, modificarea şi încetarea raporturilor de muncă.

Această lucrare se adresează salariaţilor, personalului din compartimentele de resurse umane, persoanelor ce îşi caută un loc de muncă, cei ce se pregătesc pentru dobândirea unei profesii sau meserii.

Intenţia legiuitorului în ceea ce priveşte modificarea Codului Muncii a fost aceea de a înlătura rigiditatea normelor de muncă şi de a crea un echilibru între interesele angajatorilor şi cele ale salariaţilor pe tărâmul raporturilor de muncă. Modificările aduse Codului Muncii se răsfrâng asupra majorităţii aspectelor relevante din relaţia angajator-salariat, anume: încheierea, conţinutul, suspendarea, executarea, încetarea contractului de muncă etc. fără ca să încline balanţa în favoarea clară a uneia dintre părţi.

Codul Muncii aduce o serie de amendamente de natură a pune angajatorul într-o poziţie avantajată, unele care pot fi interpretate ca favorizând salariatul dar şi unele care pot crea în practică dificultăţi pentru ambele părţi (cum ar fi forma scrisă a contractului de muncă, ca şi condiţie de valabilitate a acestuia).

Astfel, spre exemplu, în avantajul angajatorului s-a reglementat o durată mai mare a periodei de probă la care salariatul poate fi supus, respectiv de la 30 la maximum 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de la 90 la cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. Totodată, angajatorul are dreptul ca, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, să dispună încetarea contractului de muncă, fără o motivare în acest sens, fără preaviz, ci exclusiv printr-o notificare scrisă.

Tot în beneficiul angajatorului a fost extinsă durata preavizului în caz de demisie a salariatului de la o perioadă maximă de15 zile calendaristice la 20 de zile lucrătoare pentru funcţiile de execuţie şi de la 30 de zile calendaristice la maximum 45 de zile lucrătoare pentru funcţiile de conducere.

Sub aspectul organizării programului de lucru, pe fondul contextului economic actual, legiuitorul a consacrat expres posibilitatea angajatorului de a dispune reducerea timpului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, în cazul reducerii temporare a activităţii sale din motive economice, tehnologice, structurale, pe perioade ce depăşesc 30 de zile lucrătoare până la remedierea situaţiei.

De cealaltă parte, aşa cum menţionam, modificările Codului Muncii au adus o serie de avantaje şi în favoarea salariaţilor. În acest sens, cu titlu de exemplu, amintim modificarea modalităţii de compensare a muncii suplimentare prin extinderea perioadei în care munca suplimentară poate fi compensată cu timp liber corespunzător, anume în următoarele 60 de zile calendaristice, faţă de 30 de zile calendaristice, ceea ce este de natură a sublinia interesul legiuitorului ca salariatul să se bucure pe cât posibil de timp liber pentru a-şi recupera forţa de muncă şi doar în cazul în care acest lucru nu este posibil, de o recompensare pecuniară.

O altă modificare în acest sens, este reglementarea reabilitării salariatului care timp de 12 luni de la data la care i-a fost aplicată o sancţiune disciplinară nu a mai fost sancţionat pentru o nouă abatere disciplinară. Astfel, după expirarea termenului de 12 luni, sancţiunea aplicată va fi radiată din dosarul său de personal, prin emiterea unei decizii scrise în acest sens de către angajator, şi, în consecinţă, această abatere nu va fi luată în considerare în situaţia în care după 12 luni salariatul va comite o nouă abatere disciplinară.

Un alt aspect, vizat de legiuitor în noul Cod, îl constituie drepturile şi obligaţiile părţilor rezultate din participarea salariatului la un program de formare profesională, la iniţiativa angajatorului. Astfel, faţă de vechea reglementare, clauza de formare profesională a suferit amendamente importante, sub aspectul: drepturilor salariale cuvenite, scoaterea salariatului din activitate, suspendarea contractului de muncă şi obligaţiile salariatului care a beneficiat de formare profesională.

Dacă înainte obligaţiile ulterioare formării profesionale a salariaţilor erau reglementate expres de lege, în noua optică legislativă s-a consacrat voinţa părţilor ca având rol esenţial în stabilirea acestora, prin încheierea unui act adiţional la contractul de muncă.

Astfel, cât priveşte obligaţiile salariatului care beneficiază de formare profesională la iniţiativa angajatorului, acesta nu poate avea iniţiativa încetării contractului de muncă pe o perioadă ce va fi stabilită prin act adiţional (spre deosebire de vechea reglementare care stabilea imposibilitatea salariatului care a beneficiat de un astfel de curs de a avea iniţiativa încetării contractului pe o perioadă de cel puţin 3 ani).

Mai mult, în prezent, pe perioada participării salariatului la formare profesională, indiferent dacă acesta este scos sau nu din activitate, contractul de muncă al acestuia nu poate fi suspendat, iar salariatul beneficiază de toate drepturile salariale, spre deosebire de vechea reglementare care stabilea drepturile salariale în funcţie de scoaterea salariatului din activitate.

Capitolul I al lucrării de faţă stabileşte definiţiile şi domeniul de aplicabilitate, trăsăturile raporturilor juridice de muncă, scurt istoric privind formarea şi dezvoltarea dreptului muncii.

Capitolul al II lea se ocupă de enunţarea şi explicarea principiilor fundamentale ale Codului muncii.

Capitolul al III lea prezintă modul în care se aplică principiile fundamentale ale Codului muncii în încheierea unui contract individual de muncă.

Capitolul I

Definiţii şi domeniul de aplicare

Definiţie – Munca reprezintă activitatea umană specifică manuală şi/sau intelectuală prin care oamenii işi utilizează aptitudinile fizice şi/sau intelectuale în scopul producerii bunurilor cerute de satisfacerea trebuinţelor

Preview document

Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 1
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 2
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 3
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 4
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 5
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 6
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 7
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 8
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 9
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 10
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 11
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 12
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 13
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 14
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 15
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 16
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 17
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 18
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 19
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 20
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 21
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 22
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 23
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 24
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 25
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 26
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 27
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 28
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 29
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 30
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 31
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 32
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 33
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 34
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 35
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 36
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 37
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 38
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 39
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 40
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 41
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 42
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 43
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 44
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 45
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 46
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 47
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 48
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 49
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 50
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 51
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 52
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 53
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 54
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 55
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 56
Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Întreținere

CAPITOLUL I 1.1. Introducere În doctrina franceză, încă din anul 1937, marii civilişti afirmau că trăim din ce în ce mai mult contractual....

Răspunderea materială, formă a răspunderii din dreptul muncii

CAPITOLUL I Răspunderea materială formă a răspunderii din dreptul muncii. 1.1. Răspunderea materială: trăsături specifice, relaţia cu alte forme...

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Drept Administrativ

A.Conceptul de administratie publica Acea activitate care consta, in principal, in organizarea si asigurarea executarii, dar si in executarea...

Drept civil partea generală - persoanele

Unitatea de învăţare nr. 1 PERSOANA FIZICĂ Cuprins: §1. Capacitatea civilă a persoanei fizice. §2. Identificarea persoanei fizice. §3....

Drept civil partea generală

CAPITOLUL I – CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTUL CIVIL 1. Sistemul dreptului civil 1.1. Acceptiunile notiunii de drept Din punct de vedere...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Te-ar putea interesa și

Pârghia dintre business și dezvoltarea durabilă - IKEA și FAN Courier

Sunt de părere că nimic nu ne poate face mai fericiţi aşa cum ne poate face emoţia şi sentimentul că le suntem utili oamenilor din jur. Cu toţii...

Dreptul Muncii

CAP. I - Introducere în dreptul muncii 1.1. Izvoarele dreptului muncii Pentru ştiinţele juridice, cuvântul izvor de drept are două înţelesuri...

Organizarea Muncii

INTRODUCERE Prezenta lucrare a urmarit sa întreprinda studiul aspectelor principale ale organizarii si disciplinei muncii, inclusiv a raspunderii...

Organizarea Auditului Intern în România

Istoricul aparitiei auditului intern în România În România, introducerea auditului intern este de dată relativ recentă şi se încadrează în efortul...

Delimitări Privind Conceptul de Audit Intern

1.Aspecte teoretice privind notiunea de audit intern 1.1.Notiunea de audit in general Audit vine de la cuvantul latinesc „audire” = a asculta;...

Principiile dreptului polițienesc

Introducere În contextul actualelor provocări cu care se confruntă societatea civilă, în plan intern şi internaţional, respectiv fenomenul...

Dreptul Muncii

1. Noţiunea şi obiectul dreptului muncii A. Munca - activitate specific umană Existenţa omului - atât ontogenetic, cât şi istoric - este...

Dreptul Muncii

CAPITOLUL I DREPTUL MUNCII – RAMURA SI STIINTA A DREPTULUI 1. Semnificatia termenului „munca”. Termenul (provenit din limba slavona – monka)1...

Ai nevoie de altceva?