Cuprins
Introducere 4
Cap. I Definiţia, importanţa şi rolul produselor finite 6
1.1 Definiţia, importanţa şi rolul produselor finite 8
1.2 Reguli privind evaluarea stocurilor de produse finite 9
1.3 Metode utilizate în contabilitatea stocurilor 13
Cap. II Cheltuieli si costuri aferente producţiei 17
2.1 Organizarea contabilităţii de gestiune 17
2.2 Delimitări între cheltuieli si costuri 19
2.3 Contabilitatea financiară şi de gestiune furnizoare de informaţii
privind costurile utilizate în conducerea firmei 20
2.4 Clasificarea cheltuielilor de producţie 22
2.5 Legătura cost-preţ 33
Cap. III Documente financiar-contabile privind înregistrarea obţinerii
produselor finite şi calculaţia costurilor 34
Cap. IV Metode de calculaţie a costurilor utilizate în economia
românească 41
4.1 Criterii de clasificare 41
4.2 Scurtă prezentare teoretică a metodei pe comenzi 43
Cap. V Contabilitatea sintetică si analitică a produselor finite 45
5.1 Organizarea contabilitaţii sintetice a stocurilor 45
5.2 Organizarea contabilitaţii analitice a stocurilor 45
5.3 Conturi sintetice utilizate pentru contabilitatea financiară a
produselor finite 46
5.4 Conturi extrabilanţiere utilizate în contabilitatea de gestiune 49
Cap. VI Studiu de caz privind calculaţia costurilor pentru produse
finite la S.C. UAMT S.A 52
6.1 Etape în evoluţia S.C. UAMT S.A. Oradea 52
6.2 Capitalul social şi acţiunile societăţii 53
6.3 Obiectul de activitate 54
6.4 Produsele societăţii 54
6.5 Piata societăţii 55
6.6 Organizarea societăţii 57
6.7 Conducerea si controlul societăţii 58
6.8 Colectarea cheltuielilor directe si indirecte 60
6.9 Calculul si decontarea costului producţiei auxiliare 66
6.10 Calculul costului efectiv de productie 72
Concluzii si propuneri 80
Bibliografie 83
Extras din document
Introducere
”Contabilitatea este una dintre cele mai sublime creaţii ale spiritului omenesc pe care fiecare gospodar ar trebui să o folosească în gospodăria sa.” GOETHE
În zilele noastre, o mai bună cunoaştere a situaţiei patrimoniului este strict necesară pentru a participa cu succes la viaţa economică şi chiar (sau mai ales) socială a unei societăţi. În ţara noastră contabilitatea reprezintă o provocare datorită deselor schimbări şi ambiguităţi prezente în mediul legislativ, precum şi a tendinţei de armonizare cu sistemul contabil european; contabilitatea trebuie să se adapteze mediului de afaceri tot mai dinamic, să răspundă unor provocări din ce în ce mai incitante cum ar fi: pieţele financiare în dezvoltare, instrumente financiare noi, mişcarea rapidă a capitalurilor etc.
Încă de la apariţia ei ca ştiinţă, contabilitatea a fost legată de constituirea, gestionarea şi utilizarea eficientă a patrimoniului, fiind disciplina care pune la dispoziţia conducerii firmei atât date cât şi informaţii operative privind starea şi gestionarea patrimoniului.
În cadrul elementelor patrimoniale ale unei societăţi un rol important îl au activele circulante materiale din cadrul cărora fac parte şi stocurile, adică acele materiale deţinute pentru a fi vândute pe parcursul desfăşurării normale a activităţii, în curs de producţie în vederea vânzării în aceleaşi condiţii ca mai sus sau sub formă de materii prime, materiale şi alte consumabile ce urmează a fi folosite în procesul de producţie sau pentru prestarea de servicii. Această importanţă este dată de faptul că o unitate de producţie nu poate funcţiona fără existenţa stocurilor.
O firmă care are ca obiect principal de activitate producţia trebuie să deţină suficiente stocuri (materii prime, materiale, etc.) astfel încât procesul de producţie să aibă continuitate. În acelaşi timp, structura şi mărimea stocurilor trebuie stabilită judicios, astfel încât să nu existe lipsuri dintr-o anumită materie primă sau din contră, să existe supra stocuri din alte materii prime. Lipsa stocurilor de materii prime poate duce la întreruperea activităţii de producţie şi automat sunt influenţate negativ veniturile firmei cu repercusiuni directe asupra profitului. În acelaşi timp, o aprovizionare în exces cu materii prime şi alte materiale poate duce la un blocaj financiar ca urmare a obligativităţii achitării către furnizori a valorilor imobilizate în stocurile procurate şi care nu sunt folosite imediat în procesul de producţie. Pe de altă parte, aceste stocuri aprovizionate în exces se pot degrada sau altera ca urmare a depozitării necorespunzătoare sau ca urmare a influenţelor factorilor de mediu, mai ales în industria alimentară.
De asemenea, stocurile de produse finite obţinute joacă un rol important în activitatea unei firme. În procesul de fabricaţie al produselor finite firma trebuie să ţină cont de cererea şi oferta de pe piaţă. Dacă firma produce mai mult decât se cere pe piaţă, acest fapt are o influenţă negativă deoarece, pentru a obţine o anumită cantitate de produse, indiferent dacă se vând sau nu, se consumă materii prime, forţa de muncă, utilităţi, etc., consumuri care generează costuri. Dacă mărfurile obţinute nu se vând, costurile de producţie nu sunt acoperite şi se obţine pierdere.
În concluzie, gestionarea stocurilor reprezintă o latură importantă în buna desfăşurare a activităţii unei firme şi acesta este motivul pentru care am ales această temă.Totodată am preferat ca subiect al acestei lucrări societatea SC UAMT SA deoarece aceasta este una din principalele furnizoare de elemente stratificate şi furnire estetice pe piata interna si în special pe cea externa.
Dacă la sfârşitul perioadei de gestiune producţia nu este finalizată, ea va îmbrăca forma producţiei neterminate sau în curs de execuţie.
Cum în economia de piaţă guvernează profitul, atunci este clar că şi aici se urmăreşte un profit, unul concret şi suficient de mare care să justifice alocarea acestor fonduri însemnate, cu atât mai mult cu cât în urma cu câteva luni fondurile nu existau. Este tot mai evident că interesele economice au primat, şi ca de obicei, adevărul despre condiţiile economice impuse de U.E. pentru aderarea României îl spun oamenii de ştiinţă, în măsura în care îl afla, şi nu guvernanţii, aşa cum ar fi normal.
Începând cu anii ’90, pe măsura dezvoltării echipamentelor (calculatoare, imprimante) s-au utilizat fişierele cu acces direct în locul fişierelor secvenţiale.
Ansamblul acestor informaţii constituie baza de date alimentată pe măsura derulării operaţiuniilor care permit editarea documentelor contabile în forma clasică şi pe suport de hârtie (jurnale, conturi, situaţii fiscale, situaţii contablile de sinteză). Această nouă arhitectură modifică profund logica funcţionării sistemului contabil.
În contextul celor amintite anterior, s-a elaborat prezenta lucrare, cu atenţie şi exigenţa prin abordarea de tip conceptual al problematicii aferente contabilităţii stocurilor şi în egală măsură prin prezentarea corectă a tratamentelor contabile actuale în interdependenţa lor cu aspectele de natura fiscală care prezintă interes pentru agenţii economici.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Calculatiei Costului Efectiv al Produselor Finite.doc