Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil)

Licență
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 77 în total
Cuvinte : 34809
Mărime: 129.22KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I 5
  3. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND CĂILE DE ATAC 5
  4. 1.1. Noţiunea, importanţa şi clasificarea căilor de atac 5
  5. 1.2. Reguli comune privind folosirea căilor de atac 9
  6. 1.3. Controlul judiciar şi controlul judecătoresc 15
  7. CAPITOLUL II 17
  8. APELUL - CALE ORDINARĂ DE ATAC 17
  9. 2.1. Aspecte generale privind apelul 17
  10. 2.2. Elementele apelului 19
  11. 2.2.1. Subiectele apelului 19
  12. 2.2.2. Obiectul apelului 22
  13. CAPITOLUL III 25
  14. TERMENUL ŞI CEREREA DE APEL 25
  15. 3.1. Termenul pentru exercitarea apelului 25
  16. 3.1.1. Reglementarea termenului de apel 25
  17. 3.1.2. Caracterele principale ale termenului de apel 27
  18. 3.1.3. Modalitatea de calcul a termenului de apel 29
  19. 3.2. Cererea de apel 30
  20. 3.2.1. Condiţiile de formă ale cererii de apel 30
  21. 3.2.2. Timbrarea cererii 31
  22. 3.2.3. Depunerea cererii de apel 34
  23. 3.2.4. Înregistrarea cererii şi înaintarea acesteia instanţei de apel 36
  24. CAPITOLUL IV 39
  25. EFECTELE APELULUI 39
  26. 4.1. Consecinţe care se produc anterior păşirii la judecarea apelului 39
  27. 4.1.1. Dezînvestirea primei instanţe 39
  28. 4.1.2. Învestirea instanţei de apel 43
  29. 4.1.3. Efectul suspensiv al apelului 46
  30. 4.2. Efectul devolutiv - manifestat pe parcursul derulării procedurii în apel 47
  31. 4.2.1. Între reformare şi desăvârşire 47
  32. 4.2.2. Obligaţia instanţei ierarhic superioare de a statua în fapt şi în drept. Devoluţiunea totală 48
  33. 4.2.3. Limitarea domeniului efectului devolutiv 52
  34. CAPITOLUL V 53
  35. JUDECAREA APELULUI 53
  36. 5.1. Procedura de judecată în apel 53
  37. 5.1.1. Măsuri prealabile judecării cauzei 53
  38. 5.1.2. Compunerea completului de judecată 57
  39. 5.1.3. Competenţa instanţei 57
  40. 5.1.4. Întâmpinarea 58
  41. 5.1.5. Probele în apel 61
  42. 5.1.6. Rejudecarea cauzei în apel, după casarea hotărârii de către instanţa de recurs 63
  43. 5.2. Soluţiile instanţei de apel 64
  44. 5.2.1. Păstrarea ori schimbarea, în tot sau în parte, a hotărârii atacate 64
  45. 5.2.2. Desfiinţarea hotărârii atacate 66
  46. 5.2.3. Anularea hotărârii primei instanţe 67
  47. 5.2.4. Exigenţe privind conceperea şi redactarea hotărârii 68
  48. CONCLUZII 71
  49. BIBLIOGRAFIE 75

Extras din licență

INTRODUCERE

Prin dispoziţiile de procedură au fost create condiţiile necesare pentru ca instanţele judecătoreşti sau alte organe cu activitate jurisdicţională să poată pronunţa hotărâri temeinice şi legale. Cu toate acestea, mai sunt şi cazuri în care sunt pronunţate hotărâri netemeinice sau nelegale, fie datorită unor greşeli săvârşite de către instanţele de judecată sau de alte organe cu activitate jurisdicţională cu prilejul aprecierii împrejurărilor de fapt ori a greşitei aplicări a legii la cauza dedusă judecăţii, fie datorită insuficienţei materialului probator sau unei greşite apărări a uneia dintre părţi.

Pentru a asigura înlăturarea unor asemenea greşeli, legea a creat posibilitatea controlului judiciar, instituind diferite căi de atac, prin a căror exercitare se poate solicita verificarea hotărârilor considerate nelegale sau netemeinice şi înlăturarea erorilor săvârşite. Acesta constituie scopul căilor de atac.

Având în vedere scopul şi noţiunea reglementării lor, căile de atac sunt indispensabile în orice sistem procesual, pentru remedierea eventualelor greşeli ţinând de aprecierea fondului cauzei ori de încălcarea unor norme de ordin strict procedural.

Datorită acestor considerente, domeniul larg al căilor de atac în materia procesului civil, prezintă o importanţă covârşitoare, atât sub aspectul multitudinii şi complexităţii instituţiilor procesuale implicate în acest domeniu, al problemelor de drept controversate şi a corelaţiei indisolubile cu celelalte instituţii ce formează procesul civil în amploarea sa, cât mai ales sub aspectul scopului pentru care sunt reglementate căile de atac, acela de a deschide perspectiva controlului judecătoresc asupra legalităţii şi temeiniciei unei hotărâri a unei alte instanţe ori a unor alte organe ce nu fac parte din sistemul judiciar.

În acest ansamblu complex al căilor de atac, atât în opinia practicienilor cât şi a majorităţii teoreticienilor, se detaşează ca importanţă apelul; justificarea unei astfel de aprecieri rezidă în aceea că apelul, fiind o cale de atac ordinară, comună, de reformare, devolutivă, suspensivă de executare, asigură îndreptarea unei hotărâri nelegale, realizează principiul dublului grad de jurisdicţie şi reprezintă nu numai un remediu jurisdicţional, ci şi unul jurisprudenţial, asigurând omogenizarea practicii instanţelor în interpretarea şi aplicarea regulilor de drept.

Acesta este motivul pentru care am optat spre a alege ca subiect al prezentei lucrări instituţia apelului aşa cum este ea reglementată în procesul civil român şi cum se reflectă în practica judiciară mai veche sau actuală, ca fiind singura cale de atac ordinară exercitată de oricare dintre părţile din litigiu sau de procuror pentru orice fel de nemulţumire, de fapt sau de drept, pentru a provoca o nouă judecată asupra fondului, apelul fiind singura cale de atac pentru care legea nu prevede motive.

Din punct de vedere al conţinutului, planul lucrării urmăreşte instituţia apelului, plecând de la definirea şi concepţia asupra acesteia, formele apelului în legislaţia noastră, obiectul, subiectele şi termenul de apel, condiţiile de formă ale exercitării sale, competenţa de soluţionare a apelului, dar şi procedura de judecată specifică acestei singure căi de atac devolutive din sistemul nostru procesual, încheind această analiză cu o cercetare critică a soluţiilor posibile în apel.

CAPITOLUL I

CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND CĂILE DE ATAC

1.1. Noţiunea, importanţa şi clasificarea căilor de atac

Într-o definire lipsită de pretenţii am putea spune, utilizând termeni generali, că o cale de atac este instrumentul procedural care permite repunerea în discuţie - cu consecinţa reanalizării de către o a doua instanţă - a unui act jurisdicţional.

În expunerea consideraţiilor generale cu privire la căile de atac avem în vedere, ca principiu, mai cu seamă, „controlul judiciar” fiind evident rolul fundamental al diferitelor instanţe în faţa cărora cauzele sunt deduse judecăţii, acela de a soluţiona diferendele părţilor, de a pronunţa hotărâri pentru tranşarea unor litigii, deci - din perspectiva unei formulări cu tentă tehnică - acela de a pronunţa acte jurisdicţionale.

Linia de demarcaţie între „controlul judiciar” şi „controlul judecătoresc” a fost coerent şi indubitabil trasată de către doctrină. Astfel, aplicând criteriul obiectului, sunt supuse controlului judiciar hotărârile judecătoreşti, pe când prin controlul judecătoresc se verifică - de către judecătorie, ca efect al exercitării unor căi de atac specifice - acte care nu au caracter jurisdicţional. Aplicând o regulă de competenţă materială, prin sintetizarea dispoziţiilor legale, vom putea afirma că, în timp ce controlul judiciar se realizează de către tribunale, curţi de apel şi înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, controlul judecătoresc se exercită de către judecătorii care pronunţă hotărâri în ultimă instanţă.

Dacă lipsa unui sistem al căilor de atac legalmente constituit este de neconceput, instituirea normelor privind accesul la acest con¬trol şi desfăşurarea lui nu este, întotdeauna, evidentă. Bazându-se tocmai pe astfel de ezitări legislative ale statelor contractante, Curtea Europeană a accentuat faptul că dispoziţiile art. 6 alin. 1 din Convenţie impun, bunăoară, ca decizia unui organ administrativ ori a unui organ cu activitate jurisdicţională - autorităţi ce nu îndeplinesc condiţiile pentru a putea fi considerate „tribunale” independente şi imparţiale - să fie supusă controlului ulterior ce va fi exercitat de un organ judiciar având deplină competenţă, deci un control realizat de către un „tribunal” în sensul dat de Convenţie.

Dar, odată cu evoluţia contemporană” pe care diferitele sisteme de drept au marcat-o, însemnând depăşirea hotarelor tradiţionale, prin îmbogăţirea căilor de atac - dacă nu cu noi funcţii, cel puţin cu efecte subsecvente -, finalitatea mai sus enunţată tinde, la rândul ei, să se extindă dincolo de ştiuta sferă de manifestare. Ea dobândeşte, deci, obiect şi întindere variabile. Astfel, poate purta asupra substanţei însăşi a lucrului judecat, urmărindu-se corectarea unei error in judicando, în fapt şi în drept. Ori poate ţine de neregularitatea procedurii, trebuind îndreptată o error in procedendo.

Bibliografie

Tratate. Cursuri. Monografii.

1. Ciobanu V.M., Boroi G., Briciu T.C., Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grilă. Ediţia 5, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2011;

2. Ciobanu V.M., Boroi G., Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grilă, ediţia a IV a, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2009;

3. Ciucă A., Apelul, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2008;

4. Condoiu M., Drept procesual civil. Note de curs, vol. II, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2007;

5. Costin M.N., Leş I., Minea M.Şt., Costin C.M., Spinei S., Dicţionar de procedură civilă, ed. a II-a, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2007;

6. Daghie V., Căile de atac de reformare în procesul civil, Editura Naţional, 1997;

7. Dănilă Cătuna L., Drept procesual civil. Partea generală. Ediţia a IV-a, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2011;

8. Deleanu I., Tratat de procedură civilă, ediţia a II-a, vol. II, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2007;

9. Deleanu I., Tratat de procedură civilă, vol I, Editura Wolters Kluwer, Bucureşti, 2010;

10. Deleanu I., Tratat de procedură civilă, vol. I, Editura All Beck, Bucureşti, 2005;

11. Fodor M., Drept procesual civil, vol. II, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2009;

12. Leş. I., Tratat de drept procesual civil, ediţia 5, Editura C.H.Beck, Bucureşti, 2010;

13. Lozneanu V., Pîrvu L., Drept procesual civil. Curs universitar, Editura Cermaprint, Bucureşti, 2010;

14. Măgureanu F., Drept procesual civil, ediţia a XII-a, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2010;

15. Măgureanu F., Drept procesual civil. Curs pentru masterat. Dreptul afacerilor, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2004;

16. Nicolae A., Relativitatea şi opozabilitatea efectelor hotărârii judecătoreşti, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2008;

17. Pârvu L.N., Apelul în procesul civil, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004;

18. Pârvu L.N., Părţile în procesul civil, Editura All Beck, Bucureşti, 2008;

19. Pivniceru M.M., Susanu C., Tătăruşanu D., Citarea şi comunicarea actelor de procedură, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2006;

20. Roşu C., Danilă L., Drept procesual civil, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2007;

21. Roşu C., Drept procesual civil. Partea specială, Ediţia a III-a, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2010;

22. Tabacu A., Drept procesual civil, ediţia a III-a revizuită şi adăugită, Editura Universul Juridic, Bucureşti 2008;

23. Tabacu A., Drept procesual civil, ediţia a VII-a revăzută şi adăugită, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2012;

24. Tăbârcă M., Drept procesual civil, ediţia a II-a, vol. II, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2008;

25. Tăbârcă M., Drept procesual civil, vol. II, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2005;

26. Zaharia A., Apelul civil, cale ordinară de atac, Editura Logos, Galaţi, 2001.

Coduri şi legi comentate. Culegeri de jurisprudenţă.

1. Boroi G., Spineanu Matei O., Codul de procedură civilă comentat şi adnotat cu legislaţie, jurisprudenţă şi doctrină, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2007;

2. Constanda A., Sancţiunile în procesul civil. Practică judiciară, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2007;

3. Frenţiu G.C., Băldean D.L., Codul de procedură civilă adnotat şi comentat, Bucureşti, 2008;

4. Negrilă C., Apelul în procesul civil. Practică judiciară, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2007;

5. Tăbârcă M., Buta Gh., Codul de procedură civilă comentat şi adnotat cu legislaţie, jurisprudenţă şi doctrină, Editura Universul juridic, Bucureşti, 2007;

6. Tăbârcă M., Codul de procedură civilă comentat şi adnotat cu legislaţie, jurisprudenţă şi doctrină, Editura Rosetti, Bucureşti, 2003;

7. Tăbârcă M., Legea nr.202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2011;

8. Vasile A., Excepţiile de procedură în procesul civil. Practică judiciară, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2010.

Preview document

Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 1
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 2
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 3
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 4
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 5
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 6
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 7
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 8
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 9
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 10
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 11
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 12
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 13
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 14
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 15
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 16
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 17
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 18
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 19
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 20
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 21
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 22
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 23
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 24
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 25
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 26
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 27
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 28
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 29
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 30
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 31
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 32
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 33
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 34
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 35
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 36
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 37
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 38
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 39
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 40
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 41
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 42
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 43
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 44
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 45
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 46
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 47
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 48
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 49
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 50
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 51
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 52
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 53
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 54
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 55
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 56
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 57
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 58
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 59
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 60
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 61
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 62
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 63
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 64
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 65
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 66
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 67
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 68
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 69
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 70
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 71
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 72
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 73
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 74
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 75
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 76
Apelul - cale ordinară de atac (procesul civil) - Pagina 77

Conținut arhivă zip

  • Apelul - Cale Ordinara de Atac (Procesul Civil).doc

Alții au mai descărcat și

Apelul în noul cod de procedură civilă

Lucrarea de faţă îşi propune un studiu aprofundat asupra uneia dintre cele mai importante instituţii de drept procesual civil şi anume apelul. În...

Cercetarea la fata locului

INTRODUCERE Cercetarea la fața locului este una dintre cele mai importante activități care se desfășoară de către organele judiciare în vederea...

Rolul misiunilor diplomatice în activitatea diplomatică internațională

INTRODUCERE De-a lungul timpului, diplomaţia a fost asociată eforturilor statelor de a reglementa litigiile şi conflictele dintre ele, de a-şi...

Apelul în Procesul Penal

CAPITOLUL I: Consideraţii introductive privind căile de atac in general şi apelul in special Secţiunea I. Aprecieri privind căile de atac in...

Apelul în Procesul Penal

Capitolul I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1. Cãile de atac în general Cãile de atac reprezintã acele mijloace prevãzute de lege prin care o hotãrâre...

Instanța apelului

Capitolul 1 - Aspecte introductive privind instituţia apelului 1. 1. Noţiune Apelul a apărut în legislaţiile ţărilor, într-o perioadă în care...

Izvoarele Dreptului Comunitar

INTRODUCERE Ca ansamblu al regulilor de drept aplicabile în ordinea juridică comunitară, dreptul comunitar este complex şi original. Aceste...

Cercetarea Locului Faptei în Procesul Penal

CAPITOLUL I: DEFINIREA CERCETARII LOCULUI FAPTEI Sectiunea I: Notiuni generale Cercetarea locului faptei sau cercetarea la fata locului face...

Te-ar putea interesa și

Calea de Atac a Revizuirii în Materie Civilă

Introducere Încălcarea, contestarea sau nerecunoașterea unui drept subiectiv civil dă posibilitatea titularului său să apeleze la forța de...

Apelul în Procesul Penal

CAPITOLUL I: Consideraţii introductive privind căile de atac in general şi apelul in special Secţiunea I. Aprecieri privind căile de atac in...

Căile de atac în procesul civil

I. CAILE DE ATAC IN POCESUL CIVIL 1.1. Scurt istoric a) Codul de procedură civilă din 1865 şi legea de organizare a Înaltei Curţi de Casaţie au...

Instanța apelului

Capitolul 1 - Aspecte introductive privind instituţia apelului 1. 1. Noţiune Apelul a apărut în legislaţiile ţărilor, într-o perioadă în care...

Principiile Procesului Civil

Capitolul 1. Aspecte introductive privind procesul civil si principiile de drept 1.1. Noțiunea de proces civil În cazul în care apar conflicte în...

Căile de Atac

Introducere Diferite forme arhaice de îndreptare a greşelilor de judecată au existat din cele mai vechi timpuri începând cu dreptul roman,apoi cel...

Apelul

CAPITOLUL I CONSIDERATII GENERALE ASUPRA CAILOR LEGALE DE ATAC 1. CONTROLUL JUDICIAR SI CONTRLUL JUDECATORESC In dreptul modern instantele sunt...

Ai nevoie de altceva?