Competenta administrației publice

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 34340
Mărime: 135.22KB (arhivat)
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND COMPETENŢA FUNCŢIONARULUI PUBLIC 5
  3. 1.1. Aspecte teoretice privind competenţa 5
  4. 1.2. Cadrul conceptual de analiză a competenţelor funcţionarilor publici din Republica Moldova 12
  5. CAPITOLUL II. COMPETENŢA FUNCŢIONARULUI PUBLIC FACTOR DETERMINANT AL INTEGRITĂŢII MORALE 23
  6. 2.1. Elemente ale competenţei profesionale 23
  7. 2.2. Competenţa generală 30
  8. 2.3. Competenţe speciale 40
  9. CAPITOLUL III. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ ŞI INTERGRAREA EUROPEANĂ 46
  10. 3.1 Noţiuni generale privind administraţia publică şi integrarea europeană a Republicii Moldova 46
  11. 3.2. Funcţia publica şi functionarul public in legislaţia comunitaţii europene 50
  12. 3.3. Studiu privind Pretura Sectorului Botanica al Municipiului Chişinău 62
  13. CONCLUZII 72
  14. BIBLIOGRAFIE 77
  15. ANEXE 81

Extras din licență

INTRODUCERE

Actualitatea temei. Eficienţa oricărei administraţii publice aflate în slujba cetăţenilor, este determinată de calitatea profesională a funcţionarilor ce ocupă diverse funcţii de conducere.

Fostul Secretar Permanent al Guvernului Marii Britanii, Sir Robin Montfield, menţiona, cu această ocazie, că principiile esenţiale pe care le putem găsi în orice Administraţie Publică din Uniunea Europeană sunt: • permanenţa • profesionalismul • neutralitatea politică

Permanenţa este legată de nevoia de continuitate a experienţei câştigată în timp de funcţionarii publici, care pot să explice superiorilor de ce lucrurile sunt aşa şi nu altfel, ce s-a încercat şi a eşuat în trecut şi să facă acest lucru fără teama de a-şi pierde locul de muncă, doar pentru că a avut curajul să demonstreze punctele slabe ale unui punct de vedere.

Profesionalismul funcţionarilor publici, în general şi al celor de conducere, în special, este elementul decisiv pentru realizarea unei activităţi eficiente de administraţie publică şi oferirea de servicii de cea mai bună calitate pentru cetăţeni.

Neutralitatea politică este justificată prin aceea că, dacă o administraţie publică, centrală sau locală, este angajată politic de un singur guvern, ea va fi obligatoriu inacceptabilă pentru următorul guvern.

Toate aceste trei lucruri – permanenţă, profesionalism, neutralitate politică – sunt strâns legate între ele, nu putem avea nici unul dintre ele fără celelalte două, pentru a putea spune că avem o administraţie publică modernă.

Crearea unei Administraţii publice moderne şi eficiente, care să se apropie de cetăţean, reprezintă una din priorităţile incluse în calendarul procesului de integrare europeană, dar reprezintă şi scopul principal al Procesului de reformă a administraţiei publice care să răspundă cerinţelor societăţii democratice şi eficienţei economice.

Abordând problema drepturilor funcţionarilor publici trebuie să subliniem că, aşa cum se susţine în realitatea juridică, nu există drepturi şi obligaţii independente unele de altele. Astfel, fiecărui drept îi corespunde o obligaţie corelativă şi fiecare obligaţie naşte, la rândul său, un drept.

Funcţionarii publici au, în considerarea calităţii lor de angajaţi, drepturi specifice dreptului muncii, cum ar fi: dreptul la salariu, la concedii de odihnă, medicale sau de studii, asistenţă medicală, pensie etc. În cadrul raportului juridic de drept administrativ în care funcţionarul public este parte, acesta are o serie de drepturi şi obligaţii, îndatoriri şi chiar interdicţii.

Dacă instituţia publică, naţională sau europeană, are dreptul să ceară de la funcţionarul său un comportament profesional şi extraprofesional adecvat, în mod similar, funcţionarul public este îndreptăţit să pretindă şi să obţină de la instituţia publică în care este încadrat recunoaşterea şi respectarea drepturilor sale garantate de lege.

Trăsăturile caracteristice reformei în administraţia publică locală la etapa dată trebuie să fie: desfăşurarea în modul cel mai concret şi pe baze ştiinţifice a acestui proces, folosirea cît mai raţională a experienţei ţărilor dezvoltate în condiţiile corelării depline cu obiectivele majore ale reformei social-economice, îmbunătăţirea şi perfecţionarea cadrului organizatoric şi funcţional al tuturor autorităţilor administraţiei publice, colaborarea şi conlucrarea permanentă şi bine planificată a lor, cu organisme sociale guvernamentale şi ne guvernamentale interesate, cu structurile oficiale a diferitor comunităţi internaţionale, concomitent cu creşterea competenţei profesionale a tuturor categoriilor de funcţionari publici din administraţie.

Existenţa colectivităţilor locale, investite prin lege cu responsabilităţi efective, permite funcţionarea unei administraţii publice, simultan, eficace şi aproape de cetăţean. Aceste reforme sunt indisolubil legate de problemele şi perspectivele dezvoltării democraţiei locale, de necesitatea atingerii unui echilibru dinamic în drepturile şi interesele individuale ale cetăţenilor şi drepturile şi interesele colective ale comunităţilor locale.

Este evident faptul că elaborarea şi aplicarea unor noi programe de reformă a administraţiei publice locale reprezintă o condiţie importantă nu numai în desfăşurarea muncii organelor de conducere ale administraţiei şi a aparatului său, ci şi în realizarea reformei economice propriu-zise.

Reieşind din cele mai sus scopul lucrării de licenţă este examinarea cadrului legislativ al reformei administraţiei publice locale, rolul, principiile, eficienţa, manifestarea în activitatea practică privind competenţele funcţionarilor publici.

Pentru materializarea scopului au fost puse următoarele sarcini:

- A elucida actualitatea temei în cauză;

- A studia sistemul autorităţilor publice locale în Republica Moldova

- Studiu comparat a sistemului de administraţie publică locală în unele ţări ale lumii;

- A elucida avantajele oferite de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană;

- A studia corelaţia administraţiei publice a Republicii Moldova şi integrarea europeană;

- A studia rolul cadrului legal în teoria şi practica administraţiei publice locale privind competenţeleprofesionale, generale şi speciale;

Reieşind din scopul şi sarcinile trasate teza de licenţă are următoarea structură: introducere, unde sunt elucidate actualitatea, necesitatea abordării temei în cauză, scopul, sarcinile, metodologia, însemnătatea teoretică şi practică a acestei probleme, patru capitole, încheiere şi bibliografie.

În primul capitol este elucidată organizarea şi principiile de activitate a sistemului administraţiei publice locale din perspectiva competenţelor legale a autorităţilor publice locale în Republica Moldova.

Capitolul II este consacrat studiului competenţelor profesionale, generale şi speciale a funcţionarilor publici din administrare publică locală.

În capitolul III sunt studiate aspectele ce privesc administrarea publică şi integrarea europeană a Republicii Moldova.

În procesul efectuării acestui studiu au fost utilizate un şir de metode de cercetare, printre care pot fi menţionate următoarele: istorică, juridico-comparativă, logico-juridică, dialectică, sociologică.

Însemnătatea practică şi ştiinţifică a lucrării de licenţă constă în faptul că rezultatul cercetărilor şi concluziilor pot fi utilizate le perfectarea cadrului legislativ, la aplicare şi respectarea normelor în activitatea practică a funcţionarilor din administraţie.

Baza teoretică şi metodologică a studiului efectuat a constituit-o actele normative care reglementează domeniul dat, literatura de specialitate , literatura suplimentară şi sursele Internet. Totodată au fost utilizate monografii articole din domeniu.

Preview document

Competenta administrației publice - Pagina 1
Competenta administrației publice - Pagina 2
Competenta administrației publice - Pagina 3
Competenta administrației publice - Pagina 4
Competenta administrației publice - Pagina 5
Competenta administrației publice - Pagina 6
Competenta administrației publice - Pagina 7
Competenta administrației publice - Pagina 8
Competenta administrației publice - Pagina 9
Competenta administrației publice - Pagina 10
Competenta administrației publice - Pagina 11
Competenta administrației publice - Pagina 12
Competenta administrației publice - Pagina 13
Competenta administrației publice - Pagina 14
Competenta administrației publice - Pagina 15
Competenta administrației publice - Pagina 16
Competenta administrației publice - Pagina 17
Competenta administrației publice - Pagina 18
Competenta administrației publice - Pagina 19
Competenta administrației publice - Pagina 20
Competenta administrației publice - Pagina 21
Competenta administrației publice - Pagina 22
Competenta administrației publice - Pagina 23
Competenta administrației publice - Pagina 24
Competenta administrației publice - Pagina 25
Competenta administrației publice - Pagina 26
Competenta administrației publice - Pagina 27
Competenta administrației publice - Pagina 28
Competenta administrației publice - Pagina 29
Competenta administrației publice - Pagina 30
Competenta administrației publice - Pagina 31
Competenta administrației publice - Pagina 32
Competenta administrației publice - Pagina 33
Competenta administrației publice - Pagina 34
Competenta administrației publice - Pagina 35
Competenta administrației publice - Pagina 36
Competenta administrației publice - Pagina 37
Competenta administrației publice - Pagina 38
Competenta administrației publice - Pagina 39
Competenta administrației publice - Pagina 40
Competenta administrației publice - Pagina 41
Competenta administrației publice - Pagina 42
Competenta administrației publice - Pagina 43
Competenta administrației publice - Pagina 44
Competenta administrației publice - Pagina 45
Competenta administrației publice - Pagina 46
Competenta administrației publice - Pagina 47
Competenta administrației publice - Pagina 48
Competenta administrației publice - Pagina 49
Competenta administrației publice - Pagina 50
Competenta administrației publice - Pagina 51
Competenta administrației publice - Pagina 52
Competenta administrației publice - Pagina 53
Competenta administrației publice - Pagina 54
Competenta administrației publice - Pagina 55
Competenta administrației publice - Pagina 56
Competenta administrației publice - Pagina 57
Competenta administrației publice - Pagina 58
Competenta administrației publice - Pagina 59
Competenta administrației publice - Pagina 60
Competenta administrației publice - Pagina 61
Competenta administrației publice - Pagina 62
Competenta administrației publice - Pagina 63
Competenta administrației publice - Pagina 64
Competenta administrației publice - Pagina 65
Competenta administrației publice - Pagina 66
Competenta administrației publice - Pagina 67
Competenta administrației publice - Pagina 68
Competenta administrației publice - Pagina 69
Competenta administrației publice - Pagina 70
Competenta administrației publice - Pagina 71
Competenta administrației publice - Pagina 72
Competenta administrației publice - Pagina 73
Competenta administrației publice - Pagina 74
Competenta administrației publice - Pagina 75
Competenta administrației publice - Pagina 76
Competenta administrației publice - Pagina 77
Competenta administrației publice - Pagina 78
Competenta administrației publice - Pagina 79
Competenta administrației publice - Pagina 80
Competenta administrației publice - Pagina 81
Competenta administrației publice - Pagina 82
Competenta administrației publice - Pagina 83
Competenta administrației publice - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Competenta Administratiei Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Recrutarea și Selecția Personalului din Administrația Publică

1.1. Definirea conceptului de management Managementul resurselor umane este o responsabilitate a tuturor celor care conduc oameni, în calitate de...

Spațiul administrativ al Uniunii Europene

INTRODUCERE Dezvoltarea administrativă descrisă nu trebuie considerată ca o etapă finală, circumscrisă în timp, care garantează administraţiei...

Rolul Guvernului în procesul legislativ

INTRODUCERE Actualitatea temei. Tranziţia la economia de piaţă, destrămarea fostului sistem administrativ şi alte fenomene care au derulat o dată...

Instituția Președintelui Republicii Moldova

INTRODUCERE În rîndul de probleme social-economice, juridice şi politice în procesul de edificare a unei societăţi democratice o atenţie specială...

Drepturile Funcționarilor Publici

Drepturile funcționarilor publici I. Conceptul de funcţionar public Funcţionarul public este persoana fizică numită într-o funcţie publică,...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Analiza Raporturilor Șefului Statului cu Guvernul

Dans le pays democratic, le guvenement est divise en trois branches, le pouvoir executif (parfois appele „le gouvernement” par commodite) qui est...

Istoria Administrației Publice

INTRODUCERE Istoria administraţiei publice constituie o direcţie de studiu relativ recentă, individualizată în calitate de disciplină autonomă...

Te-ar putea interesa și

Evoluția Administrației Publice Locale de la Revoluție și Pănă în Prezent

Notiuni introductive privind administratia publica: Constitutia României din anul 1991, revizuita si republicata, în art. 120 si 121 se refera la...

Nulitatea și Revocarea Actelor Juridice Administrative

CAPITOLUL I ACTELE DE DREPT ADMINISTRATIV. REGIMUL JURIDIC APLICABIL l. Noţiunea de act juridic de drept administrativ Legislaţia, practica...

Raport privind Practica de Producție și Licență în Cadrul Direcției Generale Finanțe Ialoveni

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Importanţa şi necesitatea studierii procesului de consolidare a finanţelor publice locale în sistemul...

Studiul privind formarea profesională a specialiștilor în administrația publică

INTRODUCERE Integrarea României în Uniunea Europeana înseamna pe lânga armonizarea legislativa si o preluare a valorilor si mentalitatilor...

Contenciosul Administrativ în România

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE. EVOLUŢIA ISTORICĂ A CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV SECŢIUNEA 1 INTRODUCERE ÎN CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV ROMÂN...

Instrumente Manageriale Specifice Sistemelor Decizionale Locale

INTRODUCERE Democratia nu inseamna numai instituirea alegerilor libere, a dreptului de vot si a libertatii expresiei. Acesti pasi sunt absolut...

Competența Instanțelor De Contencios Administrativ în Soluționarea Litigiilor între Funcționarul Public și Autoritatea Administrativă în Care își Desfășoară Activitatea

Capitolul I Noţiuni introductive Secţiunea 1 Administraţia Publică §1. Executivul 1. Puterea executivă. Această noţiune este foarte vagă având...

Autoritatea executivă a administrației publice locale

INTRODUCERE Deşi în decursul ultimilor ani în Republica Moldova au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a îndeplini cerinţele Consiliului...

Ai nevoie de altceva?