Contractul de Mediere în Comerțul Internațional

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 24320
Mărime: 96.88KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Mihai
Puncte necesare: 12

Cuprins

 1. Introducere. 1
 2. 1.1.Noțiuni introductive privind contractul de intermediere în comerțul internațional.8
 3. 1.2.Caracterele raportului juridic de drept al comerțului internațional.9
 4. 1.2.3 Cooperarea economică științifică internațională.12
 5. 1.2.4.Tipuri fundamentale de contracte de intermediere.13
 6. 2.1.Contractul internațional de mandat comercial.13
 7. 2.1.1.Noțiunea și trăsăturile contractului de mandat.
 8. 2.2.Efectele contractului
 9. 2.2.1.Obligațiile mandatarului
 10. 2.2.2.Efectele față de reprezentat
 11. 2.2.3.Efectele față de reprezentant
 12. 2.2.4.Efectele față de terț
 13. 2.2.5.Obligațiile mandantului
 14. 2.3.Încetarea contractului
 15. 2.4.Contractul de mandat în reglementarea Principiilor UNIDROIT
 16. 2.4.1.Întinderea și felurile mandantului
 17. 2.4.2.Conflictul de interese
 18. 2.4.3.Substituirea mandatarului
 19. 2.4.4.Ratificarea
 20. 2.4.5.Încetarea mandantului
 21. 3.1.Contractul de comision
 22. 3.2.Natura juridică a contractului de comision
 23. 3.3.Caracterele juridice
 24. 3.4.Efectele contractului
 25. 3.5.Raporturile externe față de terți
 26. 3.5.1.Caracterele juridice ale contractului de comision
 27. 3.5.2.Condițiile de validitate ale contractului de comision
 28. 3.5.3.Obligațiile comisionarului
 29. 3.5.4.Obligațiile comitentului
 30. 3.6.Încetarea contractului
 31. 3.7.Comparație între contractele de mandat șii comision
 32. 4.1.Contractul de agency
 33. 4.2.Principalele obligații ale agentului
 34. 4.3.Obligațiile principale ale comitentului
 35. 5.1.Contractul de consignație
 36. 5.2.Caracterele juridice ale contractului de consignație
 37. 5.2.1.Obligațiile consignantului
 38. 5.2.2.Obligațiile consignatarului
 39. 6.1.Contractul de curtaj
 40. 6.2.Natura juridică a contractului de curtaj
 41. 6.3.Părțile contractului de curtaj
 42. 6.4.Efectele contractului de curtaj
 43. 6.5.Obligațiile curtierului
 44. 6.6.Obligațiile clientului
 45. Bibliografie
 46. Concluzii

Extras din licență

Introducere privind Comertul Internațional

Comerțul internațional și cooperarea economica și tenhico-științifică internațională constituie, fără îndoiala, un element deosebit de important pentru dezvoltarea economicîă în general, precum și pentru economia națională a tării noastre.

Cooperarea este, în același timp, o conditie esențiala a noii ordini economice internaționale, exprimată prin comerțul internațional lato sensu care îmbratișează o inflnită gama de operații economice, tehnice, financiare, bancare și alte asemenea.

Toate acestea operații se realizează prin instrumente juridice - cum sunt contractele - și prin cele mai diferite instituții juridice, menite să asigure certitudinea în privința atingerii efectelor și realizării scopurilor, pe care părtile le urmăresc, precum și justețea soluțiilor, în cazul în care s-ar ivi un contencios între părțile contractante.

Pentru cooperarea economică și tenhico-stiintifică internațională, dreptul îndeplinește o funcție asemanatoare a aceleia pe care o îndeplinește diplomația pentru relațiile politice internaționale. Într-adevar, dreptul are, în primul rând și mai cu seamă, un rol preventiv acela de a evita litigiile și toate neajunsurile ce ar putea decurge de aici; o ignorare a regulilor de drept în acest domeniu al relatiilor economice internaționale sau o gresita aplicare ori interpretare a lor se poate traduce prin pierderi uriașe și ireparabile pentru economia naționala a țărilor respective.

Această se invederează cu atat mai mult, cu cat unele activitati ec. implica investitii uriase, angjarea unor imense forte de munca si alte asemnenea eforturi ce se traduc prim costuri att de mari incat nici una dintre tarile intersate nu ar putea singura sa suporte toate cheltuielile implicate.

Așa fiind, cel mai adesea aportul de materii prime este furnizat de o tară, tehnologia de către o altă tară, finanțarea de un stat terț. În asemnea împrejurări un traumatism juridic, precum o desființare a relațiilor contractuale ar putea fi pentru părtile contractante, ca și pentru economiile naționale implicate de-a dreptul dezastruoase.

Pentru aceste considerente studiul dreptului comertului international, în slujba acestor imperioase cerințe s-a impus cu necesitate. Comertul international a depășit de mult sfera schimburilor de bunuri, adică sfera acelor operații care se reduceau la import și export de mărfuri realizate aproate exclusiv prin contractul de vinzare cumparare, excecutabil la ternmen foarte scurt. In conditiile actuale comertul international, lato sensu, intreaga gama a operatiilor economice, bancare, financiare, s.a prin care se realizeaza cooperarea economica si tenhico-stiintifica internationala.

Comertul international se exprima prin afaceri uriase si complexe desfasurate pe termen lung si care numai pot fi infaptuite numai cu ajutorul instrumentelor juridice traditionale (contractul de vanzare- cumparare, locatie, antrepriza,etc.), ci, ele au nevoie pentru acestea de noi forme de contracte si chiar de noi metode de contractare nereglemenate in sistemele de drept nationale.

Practica fiind confruntata cu exigentelor afacerilor comerciale internationale si fiind silita sa gaseasca solutii tuturor problemelor care se ivesc, a imaginat noi forme juridice a caror configuratie nu este intotdeauna bine defmita ci se afla in continua transformare. Astfel alaturi de contractul de vinzare cumparare se utilizeaza tot mai mult contractele de furnizare si montaj de bunuri de echipament industrial, livrarea de instalatii imense'la cheie", contractul privind licentele, brevetele, asistenta tehnica, transferul de tehnologie sau de know-how, contractul de leasing (tot mai des utilizat de tarile in curs de dezvoltare care nu au mijloace necesare spre a cumpara instalatii de mare complexitate, implicind investitii uriase), contractul de consulting-engeneering, contractele de concesiune si de investitii in doemniul petrolier si minier, contractul de factoring, acorduri complexe de proportii uriase, proiecte industriale, lucrari de geniu, civile,etc. Cel mai adesea cooperarea economica internationala se realizeaza prin asa numitele "Joint ventures" care de fapt cuprind o intreaga gama de operatii economice si juridece, de contrapartida sau de compensare in sensul larg, care ridica probleme cu totul noi."

Practica internationala a trebuit sa puna in valoare si noi metode de contractare, deoarece in conditiile unei economii care cunoaste o productie in masa (mass production),o consumatie in masa (mass merchadising) si schimburi comerciale in serie, mijloacele de comunicatie si de transport fara precedent, vechea tehnica de a contracta in urma unor lungi si prealabile negocieri, care reclama timp, si prin urmare intarzieri in circulatia bunurilor (mai cu seama in sfera distributiei) a devenit incompatibila cu exigentele comertului international.

Pentru aceste considerente practica internationala comerciala s-a orientat spre noi tehnici de contractare si mai apoi spre o uniformizare a acestor tehnici prin intermediul contractelor tip si al conditiilor generale (exprimate ca forma tot prin contracte-tip). Aceasta tendinta a uniformizarii formelor de contractare s-a mai exprimat si in alt mod si anume prin clauze standard, formulari exprimate in termeni de cod, modele specifice unui anumit tip de contract, pentru o anumita ramura de activitate economica, sau, in cadrul unui anumit tip de contract, modele specifice obiectului contractului (cereale, bumbac,etc) ori modele de plata a pretului (credit documentar, P/D adica plata contra documente, sau P/A plata contra acceptare) etc.

Comertul international lato sensu se mai caracterizeaza prin prezenta unor parteneri neobisnuiti in afacerile comerciale interne si a caror pondere in acest domeniu este deosebit de importanta. Intradevar statele sunt tot mai mult interesate de dezvoltarea cooperararii economice internationale si iau parte in mod direct la aceasta. Noua situatie nu putea sa nu aiba influenta asupra instrumentelor juridice prin care se realizeaza schimburile comerciale internationale si asupra modurilor de solutionare a litigiilor ce s-ar putea ivi. Tot astfel cooperarea economica internationala se mai infaptuieste si prin intermediul marilor si puternicelor societati multinationale, a caror forta economica si putere de penetratie peste frontierele economice nationale ridica probleme noi si reclamaa solutii noi."

Putem afirma ca notiunea de comert international este susceptibila de doua acceptiuni:

- una restransa care se refera la totalitatea operatiunilor de import export de marfuri si servicii pe care le desfasoara persoanele fizice sau juridice cu parteneri externi;

- una larga care include si formele moderne de desfasurare a relatiilor economice internationale, cum ar fi de exemplu cooperarea economica internationala. Aceasta se defineste ca un ansamblu de relatii de conlucrare intre doua sau mai multe persoane fizice si/sau juridice apartinand unui stat, care au ca scop realizarea , prin eforturi conjugate, a unor operatiuni complexe si conexe, esalonate de regula, pe perioade de timp determinate, in productie sau in sfera neproductiva, in scopul obtinerii unor avantaje reciproce.

Definirea dreptului comertului international,dreptul comertului internationl este definit ca ramura a dreptului ce cuprinde ansamblul normelor care reglementeaza relatiile comerciale internationale.

O definitie mai cuprinzatoare ar include faptul ca dreptului comertului internationl este constituit din ansamblul normelor care reglementeaza raporturi patrimoniale, cu caracter de comercialitate si internationalitate, incheiate intre persoane fizice si/sau juridice romane si straine (care intrunesc calitatea de subiecte de drept pentru operatiunile de import export), inclusiv intre asemnea persoane si stat, raporturi in care partile se afla pe pozitie de egalitate juridica.

Obiectul dreptului comertului internationl il formeaza raporturile juridice patrimoniale care, asa dupa cum se observa din definitie, prezinta caractere de comercialitate si internationalitate.

Preview document

Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 1
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 2
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 3
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 4
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 5
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 6
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 7
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 8
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 9
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 10
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 11
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 12
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 13
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 14
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 15
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 16
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 17
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 18
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 19
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 20
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 21
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 22
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 23
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 24
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 25
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 26
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 27
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 28
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 29
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 30
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 31
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 32
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 33
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 34
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 35
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 36
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 37
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 38
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 39
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 40
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 41
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 42
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 43
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 44
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 45
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 46
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 47
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 48
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 49
Contractul de Mediere în Comerțul Internațional - Pagina 50

Conținut arhivă zip

 • Contractul de Mediere in Comertul International.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Franciză

PARTEA I ASPECTE INTRODUCTIVE CAPITOLUL I NOŢIUNEA DE FRANCIZĂ Secţiunea 1 : Definiţie Franchising-ul constituie una dintre cele mai moderne...

Arbitrajul Comercial Internațional

CAPITOL I CONSIDERAŢII GENERALE 1. Noţiune Comisia Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional recunoaşte importanţa arbitrajului ca...

Dreptul comerțului internațional - organizații regionale de arbitraj comercial internațional

LISTA DE ABREVIERI alin. = aliniat; art. = articol; lit. = litera; op. cit. = opera citata; pag. = pagina; AALCC = Asian-African Legal...

Încheierea Contractelor Comerciale Internaționale

PREZENTARE Lucrarea mea cuprinde o parte introductivă – conţinând cuvântul înainte şi introducerea generală- conţinutul propriu-zis împărţit în...

Convenția de Arbitraj

Introducere În cadrul arbitrajului comercial internaţional, convenţia de arbitraj îndeplineşte mai multe funcţii importante. Cea mai importantă...

Activitatea Mediatorului - Aspecte Deontologice

Argument Debutul anilor ’90 ai secolului trecut a pus cu stringenţă problema lipsei de jurisprudenţă a justiţiei din România. Din cauza...

Metode alternative de soluționare a conflictelor

INTRODUCERE Metodele alternative de soluționare a conflictelor sunt niște căi alternative declarate de legea Republicii Moldova și nu numai,...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Te-ar putea interesa și

Dreptul comerțului internațional - organizații regionale de arbitraj comercial internațional

LISTA DE ABREVIERI alin. = aliniat; art. = articol; lit. = litera; op. cit. = opera citata; pag. = pagina; AALCC = Asian-African Legal...

Convenția de Arbitraj

Capitolul I. Introducere generală Menţinerea şi consolidarea unor bune raporturi între organizaţii economice părţicipante la relaţiile economice...

Principii etice în relațiile cu angajații firmei

ARGUMENT Am ales această temă deoarece eu cred că publicitatea și promovarea vânzărilor joacă un rol important în succesul unei firme....

Metode alternative de soluționare a conflictelor

INTRODUCERE Metodele alternative de soluționare a conflictelor sunt niște căi alternative declarate de legea Republicii Moldova și nu numai,...

Reglementarea și Importanța Contractului de Leasing

I. Noţiune şi reglementare Leasing-ul s-a impus şi la noi în ţară, aşa cum a făcut-o peste tot în lume în primul rând prin simplitate. În...

Sistemul Vamal al U.E.

1. Sistemul comercial internaţional între moştenirea trecutului şi provocările viitorului Politica comerciala netarifara este o suma de masuri si...

Comunicare în Afaceri

CAPITOLUL NR.6 NEGOCIEREA FORMA A COMUNICARII ÎN AFACERI 6.1. Conceptul de negociere Complexitatea vietii social-economice si politice,...

Cursuri Arbitraj

Metode alternative de solutionare a conflictelor comerciale În general, teoria solutionarii litigiilor si mai ales a managementului acestora...

Ai nevoie de altceva?