Coruptia si Formele Ei

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Aceasta licenta trateaza Coruptia si Formele Ei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 88 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Livitchi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Consideratiuni generale 3
CAPITOLUL 1. 5
ACCEPTIUNI GENERALE PRIVIND FENOMENUL CORUPTIEI 5
1.1 Notiunea fenomenului de coruptie 5
1.2 Evolutia incriminarii coruptiei în lumina legislatiei nationale si conventiilor internationale 10
CAPITOLUL 2. 23
FORMELE CORUPTIEI 23
2.1 Coruptia profesionala 28
2.2 Coruptia politica 39
2.3 Coruptia economica 44
CAPITOLUL 3. 60
INCRIMINAREA SI COMBATEREA CORUPTIEI PE PLAN INTERNATIONAL 60
3.1 Manifestari ale fenomenul coruptiei în diferite state ale lumii 60
3.2 Masuri de prevenire si combatere a coruptiei pe plan international 70
Încheiere. 79
Bibliografie 81
Anexe 86

Extras din document

Consideratiuni generale

Faptul ca fenomenul coruptiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pîna în prezent unul dintre cele mai grave si mai raspîndite comportamente ale unor persoane cu functii de raspundere, este o afirmatie ce nu suscita îndoiala.

Actualizarea problemei se impune mai ales din cauza impactului negativ, foarte puternic al fenomenului coruptiei asupra democratiei statului, echitatii sociale, a justitiei si a respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

În ultimul timp se creeaza impresia ca lupta împotriva coruptiei a ajuns la apogeu. La formarea acestei pareri, contribuie adresarea Republicii Moldova la diferite organisme internationale (Grupul de sate contra coruptiei - GRECO) si conventii internationale (Conventia Penala a Consiliului Europei privind coruptia; Conventia Civila a Consiliului Europei privind coruptia), precum si multiplele acte normative, declaratii, atitudini înscrise în actualul program de guvernamînt, acesta avînd înscrisa combaterea coruptiei prin masuri radicale care sa determine o reducere eficienta a acestui viciu social. Totusi el continua sa aiba o amploare deosebita în societate.

Lucrarea data constituie o încercare de a aborda problema coruptiei si a formelor ei sub aspectul teoretic al dreptului penal si criminologiei. Deoarece criminologia este o stiinta complexa de studiu, lucrarea contine referiri la aspectul normativ – juridic, social si istoric al subiectului, precum si analize comparative ale legislatiei altor state si studiul expertizei pozitive acumulate de alte state în contracararea acestui fenomen.

Se propune prin prezenta lucrare îmbunatatirea cadrului normativ existent, pentru a determina aplicarea eficienta a normelor de drept în practica nu doar la nivel teoretic, a elimina textele cu interpretare ambigua si cu posibilitati de eludare a legii si de evitare a raspunderii. Necesita de asemenea adoptarea unui sir de masuri spre perfectionarea aparatului public, spre ridicarea responsabilitatii functionarilor, publicitatea în activitatea factorilor de decizie si transparenta activitatii lor, informarea larga a societatii civile despre modul de rezolvare a intereselor ei, precum si controlul eficient din partea organelor de control competente, mass – media si societatii civile, asupra aparatului public.

Baza metodologica utilizata cuprinde acte normative, lucrari de specialitate, publicatii din mass – media ce reglementeaza problema coruptiei, date statistice si sondaje de opinie acordate de organizatia neguvernamentala Transparency International – Moldova, precum si materiale ale Curtii de Conturi.

Astfel s-a obtinut o lucrare ce reflecta pe larg fenomenul coruptiei, prin prisma literaturii de specialitate, a evenimentelor petrecute (Conferinta internationala privind combaterea coruptiei, petrecuta la Chisinau la 19-20 noiembrie 2004), mass – media, cît si a viziunii proprii asupra fenomenului în cauza.

Este o abordare teoretica a fenomenului coruptiei, care impune o abordare practica. E de mentionat ca atît timp, cît acest fenomen va fi abordat doar teoretic, dar nu si practic, cît timp societatea îl va tolera, acesta va dainui în stat. Depinde de fiecare dintre noi în parte în ce fel de societate existam, cine ne conduce si cum vom trai în viitor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Coruptia si Formele Ei.doc

Alte informatii

Teza de licenta cu denumirea"Coruptia si formele ei" a fost prezentata in cadrul facultatii de drept