Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 20486
Mărime: 169.51KB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Tofan
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Administraţie Publică

Cuprins

  1. Capitolul 1. Consideratii generale privind notiunile de egalitate si nediscriminare 3
  2. 1.1 Egaliatea - drept natural inalienabil 3
  3. 1.2 Discriminarea - forma de negare a egalitatii 5
  4. 1.3 Cauzele si efectele negative ale discriminarilor 7
  5. 1.4 Legislatia nationala si cea europeana privind egalitatea de tratament 10
  6. Capitolul 2. Discriminarea in dreptul muncii 20
  7. 2.1 Principalele forme de discriminare intalnite in dreptul muncii 20
  8. 2.1.1 Discriminarea directa 20
  9. 2.1.2 Discriminarea indirecta 22
  10. 2.1.3 Hartuirea 25
  11. 2.1.4 Discriminarea multipla 26
  12. 2.2 Principalele criterii de discriminare intalnite in dreptul muncii 27
  13. 2.2.1 Discriminarea pe motiv de sex 27
  14. 2.2.2 Discriminarea minoritatilor etnice si religioase 30
  15. 2.2.3 Discriminarea pe criteriul varstei 32
  16. 2.2.4 Discriminarea pe baza vechimii in organizatie si pe baza experientei pentru un anumit post 33
  17. 2.2.5 Discriminarea persoanelor cu handicap 34
  18. Capitolul 3. Prevenirea si combaterea discriminarilor in relatiile de munca. Propuneri de lege ferenda 37
  19. 3.1 Prevenirea discriminarilor in relatiile de munca 37
  20. 3.2 Combaterea discriminarilor in relatiile de munca 39
  21. 3.3 Masuri pozitive 40
  22. 3.4 Propuneri de lege ferenda 42
  23. Concluzii generale 47
  24. Bibliografie 51

Extras din licență

Capitolul 1. Consideratii generale privind notiunile de egalitate si nediscriminare

1.1 Egaliatea - drept natural inalienabil

Egalitatea este un principiu universal ce guverneaza atat sistemele internationale de drept, cat si orice sistem national in care legea fundamentala consacra principiul egalitatii ca principiu fundamental, comun tuturor ramurilor de drept intern.

Conform articolului 7 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului toti oamenii sunt egali in fata legii si au, fara nicio deosebire, dreptul la o egala protectie a legii. Toti oamenii au dreptul la o protectie egala impotriva oricarei discriminari care ar viola prezenta declaratie si impotriva oricarei provocari la o asemenea discriminare.

In cadrul sistemului national de drept, egalitatea reprezinta principiul fundamental in baza caruia orice persoana - fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie sau apartenenta politica, avere sau origine sociala - se bucura, in mod egal, de toate drepturile prevazute de lege, participand la viata politica, economica si sociala - fara privilegii si fara discriminari - beneficiind, in acelasi timp, de un tratament egal din partea autoritatilor publice si a celorlalti cetateni.

Unul dintre principiile fundamentale ale dreptului national, egalitatea, garanteaza individului, deci si salariatului, sentimentul ca este tratat cu respectul si demnitatea ce i se cuvine si ca, totodata, el se bucura de dreptatea ce-i revine fiecarei fiinte umane . Prin urmare, principiul juridic al egalitatii presupune tratarea tuturor persoanelor in mod egal, fara nicio discriminare nejustificata, bazata pe unul dintre motivele interzise de lege, in timp ce egalitatea in fata legii presupune ca toate persoanele se supun acelorasi norme juridice, fara niciun fel de deosebire si fara privilegii, avand in fata oricarea discriminari, dreptul la o protectie egala.

Constitutia Romaniei nu stabileste intelesul egalitatii intr-un mod expres - ea rezultand din textele legii fundamentale, ci reglementeaza un aspect bipolar al acesteia: pe de-o parte prezinta egalitatea ca principiu obiectiv de drept , iar pe de alta parte consacra dreptul la nediscriminare ca un drept subiectiv fundamental . In vederea aplicarii corecte a egalitatii, Curtea Constitutionala a Romaniei a fost chemata in numeroase cazuri, sa interpreteze acest aspect bipolar, creionand treptat o definitie jurisprudentiala a principiului constitutional al egalitatii si oferind, prin intermediul hotararilor sale, elementele necesare acestei interpretari. Astfel, egalitatea, prezentata de catre Curtea Constitutionala s-a dovedit a fi o forma a dreptului la nediscriminare, ce interzice discriminarile arbitrare si subliniaza diferenta obiectiva de tratament aplicata in situatii similare.

Gradul mare de abstractizare pe care egalitatea il prezinta a justificat imposibilitatea asimilarii totale al principiului constitutional al egalitatii cu un drept subiectiv fundamental, acesta fiind considerat mai degraba un principiu general de drept, completat de dreptul subiectiv la nediscriminare.

In esenta sa, conceptul de egalitate, presupune existenta unei relatii tripartite intre o calitate si doua persoane. In acest caz, putem spune ca doua sau mai multe persoane sunt absolute egale numai atunci cand acestea sunt identice. Totusi, trebuie sa avem in vedere faptul ca rationamentul egalitatii umane, spre deosebire de egalitatea matematica absoluta, presupune o anumita diferentiere intre persoanele care sunt comparate. Trebuie avut in vedere faptul ca doua persoane diferite nu pot fi niciodata absolut egale, iar daca acestea nu difera intre ele, atunci ele sunt identice, nu sunt egale. Prin urmare, egalitatea umana implica mai mult conceptul de similaritate sau potrivire, decat conceptul de identitate.

Aparitia unor interpretari multiple a fost determinata de unele deosebiri aparute intre conceptul general si diferitele concepte specifice asupra egalitatii. Aceste interpretari au generat dezbateri controversate cu privire la definirea notiunii de egalitate umana. In doctrina juridica internationala a fost unanim acceptat, mai intai, conceptul egalitatii morale, completat ulterior de alte doua concepte: egalitatea formala si egalitatea substantiala/proportionala.

Egalitatea morala i se atribuie individului la nastere si reprezinta acea egalitatea provenita de la natura si care impune aceeiasi demnitate si acelasi respect pentru fiecare fiinta umana, fara niciun fel de deosebire. Acest concept a fost initiat si dezvoltat de filosofii antici, fiind apoi preluat de biserica crestina si, ulterior, de majoritatea religiilor, ca un concept politico-filosofic fara putere si efecte juridice. Prin reglementarea juridica a unor privilegii, in realitate, egalitatea morala a fost inlocuita de alte forme de egalitate.

Egalitatea formala reprezinta prima parte a teoriei lui Aristotel conform careia celor egali trebuie sa li se ofere un tratament egal. Prin urmare, toti membrii societatii au drepturi si obligatii care sunt reglementate de legislatia nationale, aplicabila tuturor. Aceasta forma de egalitate juridica s-a dovedit a fi bazata pe preferinte subiective intemeiate fie pe modul de identificare a elementului comparativ necesar relatiei tripartite impuse de conceptul de egalitate, fie pe imposibilitatea de identificare a acestuia, desi dezavantajele erau evidente, fie pe necesitatea de a obtine egalitatea de facto atunci cand elementul comparativ a fost corect identificat. Egalitatea formala, numita si liberala, se aplica atat situatiilor clasice de discriminare, cat si situatiilor de tratament aparent inegal.

Egalitatea substantiala, care mai este numita si proportionala, reprezinta a doua parte a teoriei lui Aristotel conform careia este echitabil sa se ofere tratament diferit celor inegali in vederea atingerii unor conditii sociale egale pentru toti membrii societatii.

Pentru a ne da seama daca adevarata egalitate exista trebuie sa urmarim rezultatul final al unei actiuni. Acesta este cel care hotaraste, si cel mai important, este cel care distinge intre egalitatea de facto si de jure. Astfel, pentru a ajunge la o egalitate adevarata este necesar ca pentru fiecare cauza sa se recunoasca diferentele si in cazul persoanelor diferite sa se aplice un tratament diferit, asa incat rezultatul final sa-i aduca pe toti intr-o pozitie de egaliatate. Pentru a ajunge intr-un final la aceasta forma de egalitate, statul are obligatia sa recurga la masuri si actiuni discriminatorii legitime, care mai sunt cunoscute si sub denumirea de discriminari pozitive. Principalul scop al acestor masuri al reprezinta corectarea inegalitatilor in realitate, prin stabilirea unor dicriminari cu o valoare pozitiva. Astfel, egalitatea de sanse conceputa ca o egalitate a rezultatelor prin diferentierea persoanelor comparate reprezinta, in fapt, egalitatea substantiala.

Bibliografie

1. Carti:

- Corneliu Birsan, Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Vol. I. Drepturi si libertati, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2005;

- Daniela Tatiana Corodeanu, Etica in administratia publica. Dileme etice in organizatii si instrumente de rezolvare a acestora, Editura Tehnopress, Iasi, 2007;

- Daniela Tatiana Corodeanu, Etica in Administratia Publica. Dileme etice si modalitati de rezolvare a acestora, Editura Tehnopress, Iasi, 2007;

- Elena Simina Tanasescu, Principiul egalitatii in dreptul romanesc, Editura All Beck, Bucuresti, 1999;

- Emanuela Ignatoiu-Sora, Egalitatea si nondiscriminarea in jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008;

- Evelyn Ellis, EC Sex Equality Law, Clarendon Press, Oxford, 1998;

- Gerald A. Cole, Managementul personalului. Teorie si practica, Ed. Codecs, Bucuresti, 2000;

- Jack Donnelly, Non-discrimination and sexual orientation, Editura Academia regala de arta si stiinta din Olanda, 1999;

- Lucius Annaeus Seneca, Epistole catre Lucilius, Editura Polirom, 2008;

- Maria-Madela Abrudan, Echitate si discriminare in managementul resurselor umane, Editura ASE, Bucuresti, 2010;

- Panaite Nica, Daniela Corodeanu Agheorghiesei, Conflicte si etica in managementul resurselor umane. Partea a II-a. Etica in managementul resurselor umane. Suport de curs destinat cursantilor de la programele de Studii Aprofundate MRU si Master MDRU, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, 2009;

- Raymond F. Gregory, Women and workplace discrimination: overcoming barriers to gender equality, New Brunswick, NJ, Rutgers Univ. Press 2003.

- Silvia Tabusca, Efectele hotararilor CEDO si CJUE in dreptul intern. Analiza asupra dreptului la nediscriminare, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2012.

- Top Dan, Marc Richevaux, Marile principii ale dreptului comunitar al muncii, Editura Bibliotheca, Targoviste, 2006;

2. Studii, articole, brosuri:

- Dezideriu Gergely, Florina Vinulescu, Combaterea discriminarii in Romania: un pas spre egalitate si diversitate, brosura realizata cu sprijinul Programului de actiune al Comunitatii Europene pentru combaterea discriminarii (2001-2006);

- Christine Luders, Ghidul Legii generale a egalitatii de tratament. Explicatii si exemple privind Legea generala a egalitatii de tratament;

- Iustina Ionescu, Combaterea discriminarii la locul de munca - ghid de bune practici pentru companii, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, 2007;

- Laura Grunberg, Cristina Mocanu, Discriminarea multipla in Romania, Societatea de analize feministe-AnA, Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei, Bucuresti, 2008;

- Liana Velica, Mihaela Alejan, Studiu privind discriminarea fata de persoanele infectate cu HIV, studiu efectuat in cadrul proiectului de "Retea sociala pentru promovarea accesului nediscriminatoriu al persoanelor care traiesc cu HIV la servicii medicale", finantat prin intermediul Programului FSA al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti;

- Nicoleta Anghel, Manifestari discriminatorii in procesul de angajare, Centrul Pentru Dezvoltare Sociala CEDES.

3. Legislatie:

- Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene;

- Constitutia Romaniei, revizuita;

- Decizia Curtii Constitutionale nr. 116/2002 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 297 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedura civila, publicata in M.Of. nr. 317 din 14 mai 2002;

- Decizia Curtii Constitutionale nr. 150/2001 referitoare la exceptiile de neconstitutionalitate a prevederilor art. IV pct. 2, 3 si 7 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici, cu modificarile ulterioare, publicata in M.Of. nr.479 din 21 august 2001;

- Directiva 2000/43 privind aplicarea principiului tratamentului egal al persoanelor, fara deosebire de origine rasiala sau etnica;

- Directiva 2000/78 privind crearea unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca;

- Hotarare nr. 1175 din 29/09/2005, privind aprobarea Strategiei nationale pentru protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap in perioada 2006-2013, publicata in M.Of. nr. 919 din 14/10/2005;

- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, publicata in M. Of. Partea I nr. 301 din 8 mai 2002;

- Legea nr. 48/2002 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare;

- Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 privind Codul Muncii;

- Ordonanta de urgenta nr. 31/2002 care interzice existenta unor organizatii si folosirea de simboluri cu caracter fascist, rasist sau xenofob, publicata in M. Of. din 28.03.2002;

- Ordonanta Guvernului nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata in M.Of. nr. 99 din 8 februarie 2007;

- Tratatul de la Amsterdam;

- Tratatul de la Roma;

- Tratatul privind Uniunea Europeana;

- Trataul de la Lisabona.

4. Site-uri web:

- www.anes.ro

- www.anph.ro

- www.antidiskriminierungsstelle.de

- www.cdep.ro

- www.cncd.org.ro

- www.cones.ro

- www.lumeacartii.ro

- www.stpne.ro

Preview document

Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 1
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 2
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 3
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 4
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 5
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 6
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 7
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 8
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 9
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 10
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 11
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 12
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 13
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 14
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 15
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 16
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 17
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 18
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 19
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 20
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 21
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 22
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 23
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 24
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 25
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 26
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 27
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 28
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 29
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 30
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 31
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 32
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 33
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 34
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 35
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 36
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 37
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 38
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 39
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 40
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 41
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 42
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 43
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 44
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 45
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 46
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 47
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 48
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 49
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 50
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 51
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 52
Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Egalitatea de tratament si principiul nondiscriminarii in dreptul muncii.docx

Alții au mai descărcat și

Discriminarea pe Piața Forței de Muncă din România

INTRODUCERE Lucrarea de față dorește să analizeze fenomenul discriminării pe piața muncii în general și pe piața românească în particular. Astfel,...

Abuzul de drept și contractele de muncă

I. Dreptul subiectiv premisa a existentei abuzului de drept A. Elementul de baza al notiunii de drept subiectiv difera dupa importanta care, în...

Contractul Colectiv de Munca în Dreptul Comparat

INTRODUCERE Dreptul comunitar (dreptul muncii în Uniunea Europeană) este constituit din ansamblul normelor (regulilor) juridice, elaborate de...

Nulitatea Contractului Individual de Munca

1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND NULITATEA Nulitatea contractului individual de munca asa cum este reglementata ca institutie juridica pentru...

Încheierea contractului individual de muncă

CAPITOLUL 1- Importanta contractului individual de munca Conditiile realitatii contemporane reclama acordarea, de catre legiuitor, a unei...

Dreptul Diplomatic și Consular

Introducere Dreptul internațional reprezintă corpul de reguli referitoare la drepturile și obligațiile staatelor în relațiile dintre ele, iar...

Contract Colectiv de Muncă

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE. INTRODUCERE IN PROBLEMATICA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCĂ I.1. Scurt istoric al contractului de muncă I.1.1....

Teoria și Jurisprudența Europeană în Materia Egalității de Șanse și Tratament

1. Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte şi să analizeze legislaţia europeană în privinţa egalităţii de şanse şi tratament. Vom...

Te-ar putea interesa și

Drepturile Omului

1.Organizatia Natiunilor Unite Cadrul juridic international care marcheaza inceputul “erei drepturilor”este constituit dintr-o serie de documente...

Ai nevoie de altceva?