Impozitarea Persoanelor Fizice

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 18133
Mărime: 64.88KB (arhivat)
Publicat de: Carmen Apostol
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect univ.drd. Birzan Maria Loredana

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL 1
  3. Istoria impozitelor şi caracteristicile generale ale acestora
  4. 1. Istoria impozitului pe venit al persoanelor fizice din Romînia
  5. 2. Caracteristicile şi rolul impozitelor pe veniturile persoanelor fizice
  6. 2.1. Conţinutul şi caracteristicile impozitului pe veniturile persoanelor fizice
  7. 2.2. Conţinutul economic al impozitelor
  8. 2.3. Trăsăturile impozitelor
  9. 2.4. Venituri scutite de impozite
  10. 3. Locul şi rolul impozitelor pe veniturile persoanelor fizice în cadrul resurselor bugetare publice
  11. 4. Elementele tehnice ale impozitelor pe veniturile persoanelor fizice şi formele impozitelor pe veniturile persoanelor fizice
  12. 4.1. Elementele tehnice ale impozitelor
  13. 4.2. Formele impozitelor pe veniturile persoanelor fizice
  14. 4.3.1. Impozitele reale
  15. 4.3.2. Impozitele personale
  16. 5. Evaziunea fiscala şi efectele ei asupra societati
  17. 5.1. Conceptul de evaziune fiscalã
  18. 5.2. Evaziunea fiscală ilicitã (frauduloasă), numită şi fraudă fiscală
  19. 5.3. Evaziunea fiscalã internaţionalã
  20. CAPITOLUL 2
  21. Reglementări actuale privind veniturile persoanelor fizice
  22. 1. Reglementări actuale privind veniturile persoanelor fizice
  23. 2.1. Contribuabilii şi sfera de aplicare
  24. 2.1.1. Contribuabilii
  25. 2.1.2. Sfera de aplicare
  26. 2.1.2.1. Venituri care se supun impozitării
  27. CAPITOLUL 3
  28. Impozitarea în statele Uniunii Europene
  29. 3.1. Impozitul pe venit al persoanelor fizice în statele Uniunii Europene
  30. 3.2. Contribuţia impozitului veniturilor persoanelor fizice la formarea veniturilor bugetului general consolidat
  31. 3.3. Impozitarea persoanelor fizice la nivelul Uniunii Europene
  32. 3.4. Coordonarea fiscala la nivel European
  33. 3.5. Efectele dublei impuneri asupra relatiilor economice dintre state
  34. 5.1. Metode pentru evitarea dublei impuneri juridice internaţionale
  35. 5.2. Eliminarea dublei impuneri în România şi Austria
  36. CONCLUZII
  37. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

INTRODUCERE

Fiind greu de imaginat o societate fără impozite , criticile la adresa fiscalităţii vizează în special efectele economice ale impozitului punând în discuţie administrarea impozitului modalităţile de aplicare şi procedurile de elaborare a deciziei politice.

Progresivitatea impozitului este apreciată astăzi, în ţările occidentale , mai curând ca o frână a investiţiilor, consumului şi activităţii economice în general, decât ca un instrument de realizare a justiţiei sociale .

Impozitele sunt o formă de adunare a unei părţi din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului pentru acoperirea cheltuielilor publice. Această prelevare se face în mod obligatoriu, cu titlu definitiv (nerambursabil) şi fără contraprestaţie directă din partea statului.

Caracterul obligatoriu al impozitelor se refera la faptul ca că plata acestora către stat este o sarcină impusă tuturor persoanelor atat fizice cat si juridice care realizează venit intr-un anumit fel sau au in posesie un anumit gen de avere pentru care, conform legii, trebie să plătească impozit.

Statul are dreptul de impunere a impozitelor şi el se exercită, de cele mai multe ori, prin ajutorul puterii legislative (Parlamentul), iar alteori în anumite condiţii prin organele locale de stat. Parlamentul se pronuntă în directa legătură cu introducerea impozitelor de stat de importanţă naţională (generală), iar organele de stat locale pot introduce unele impozite în favoarea unităţilor administrativ-teritoriale.

În Romania, conform Constituţiei, consiliile locale sau judeţene ou obligatia să stabilească impozitele şi taxele locale, în limitele si încondiţiile legii.

Impozitele reprezintă plăţi care se fac către stat cu titlu definitiv şi nerambursabil. În schimbul impozitelor, plătitorii acestora nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala, apropiată, sau mai mică.

Platirea impozitului pe venit este obligatoriu pentru toate persoanelor fizice si juridice care realizează un venit dintr-o anumită sursă prevăzută de lege. Micii meseriaşi şi liber-profesioniştii platesc şi ei impozite din venitul realizat de pe urma activităţii desfăşurate. Sursele prevazute de lege pot fii: salariul profitul, pentru proprietarii funciari - renta, pentru detinătorii de hărţii de valoare (acţiuni, obligaţiuni etc.) - venitul produs de acestia (dividende, dobanzi s.a.). venitul obtinut de proprietari, , venitul obţinut din drepturi de proprietate intelectuală, uzufructuari şi alţi deţinători legali din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile etc.

Rolul impozitelor de stat se manifestă pe plan financiar, economic şi social Modul concret de manifestare a acestui rol cunoaşte unele diferente de la o etapă de dezvoltare economico-socială la alta.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifestă pe plan financiar, deoarece acesta reprezinta mijlocul principal de adunare a resurselor financiare necesare pentru a acoperi cheltuielilor publice. În tarile dezvoltate impozitele, taxele şi contribuţiile procură opt, nouă zecimi din totalul resurselor financiare publice. Pentru tările care sunt în dezvoltare, ponderea impozitelor şi taxelor în totalul resurselor financiare publice înregistrează diferenţieri importante, osciland între cinci şi nouă zecimi.

Caracteristică pentru evolutia impozitelor şi taxelor în perioada postbelică este tendinţa de creştere continuă a acestora că mărime, atat absolută, cat şi relativă.

Cresterea volumului încasărilor din impozite s-a facut prin creşterea numărului celor care platesc, extinderea bazei de impunere şi prin majorarea cotelor de impunere.Majorarea cotelor de impunere a vizat impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice şi mai puţin veniturile obţinute de societăţile de capital.

In anii 70 - '80 s-a observat o accentuare a rolului impozitelor pe plan economic, concretizată în încercările statului de a folosi mai mult impozitele ca mijloc de interventie în activitatea economică, în funcţie de intenţia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca un instrument de încurajare sau de incetinire a unei anumite activitaţi economice, de creştere ori de reducere a producţiei sau a consumului unui anumit produs, de impulsionare ori de îngrădire a comerţului exterior etc. Altfel spus, impozitele pot fi folosite pentru înfluenţarea deciziilor economice ale persoanelor fizice şi firmelor.

Economistul francez, Pierre Lalumiere, afirma că impozitele pot fi folosite pentru a stimula(sub forma exonerării) sau pentru a descuraja (pe calea suprataxării) o anumită activitate economică. Fără să înceteze a fi un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice, impozitul a devenit un mijloc de interventie în domeniul economic şi social. Pe plan social, menirea impozitelor este aceea că statul procedează la redistribuirea unei părţi importante din produsul intern brut între grupuri sociale şi indivizi.

Prin ajutorul impozitelor, taxelor şi contribuţiilor statul preia la buget între patru şi cinci zecimi şi chiar mai mult din PIB, în ţările dezvoltate şi între trei şi patru zecimi în ţările în dezvoltare.

Timp de zeci de ani sistemul de impozite al României a funcţionat şi s-a dezvoltat ca o componentă a modelului administrativ de conducere, construcţia şi structura sa fiind integrate într-un centralism excesiv tipic economiei socialiste.

Ca si celelalte reforme impuse de tranziţia la economia de piaţă, reforma sistemului de impozite şi taxe a fost amplu dezbătută în literatura de specialitate, fiind considerată de mai multi economişti foarte importantă pentru succesul tranziţiei.

Reforma în sistemului de impozite şi taxe, a urmărit constituirea unui sistem coerent, echitabil şi eficient, pentru a putea face faţă cerinţelor aşezării economiei pe bazele pieţei şi reconsiderării rolului statului în economia naţională.

Recent, reforma sistemului de impozite în diferite ţări a avut ca scop pe termen lung, stimularea economiilor, a investiţiilor, a comportamentelor pentru muncă, şi, în final, a dezvoltarii economice. În mod obiectiv, sensul reformei impozitelor în fostele ţări socialiste nu a fost asemanator celui derulat în ţările dezvoltate, dar va trebui în mod inevitabil, să meargă în acelaşi sens.

Preview document

Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 1
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 2
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 3
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 4
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 5
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 6
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 7
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 8
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 9
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 10
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 11
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 12
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 13
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 14
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 15
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 16
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 17
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 18
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 19
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 20
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 21
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 22
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 23
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 24
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 25
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 26
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 27
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 28
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 29
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 30
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 31
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 32
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 33
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 34
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 35
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 36
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 37
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 38
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 39
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 40
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 41
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 42
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 43
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 44
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 45
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 46
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 47
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 48
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 49
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 50
Impozitarea Persoanelor Fizice - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Impozitarea Persoanelor Fizice.doc

Alții au mai descărcat și

Cotă Unică de Impozitare

Capitolul I: Cotele de impozit – element tehnic central al impozitului pe veniturile persoanelor fizice 1.1. Geneza şi evoluţia impozitului pe...

Regimul Juridic al Societăților Pe Acțiuni

Capitolul 1: Societăţile comerciale 1.1 Consideraţii generale Societatea comercială ca instituţie juridică are la baza apariţiei o multitudine de...

Plagiatul

Plagiatul este un subiect delicat și de întindere mare, care se poate regăsi în mai multe domenii, continuând să fie o problemă majoră în lumea...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Te-ar putea interesa și

Impozitarea averilor persoanelor fizice din România - analize comparative internaționale

INTRODUCERE Bugetul tuturor ţărilor, mai mari sau mai mici, dezvoltate sau în curs de dezvoltare, se alimentează, în principal din prelevări...

Impozitarea Globală a Veniturilor Persoanelor Fizice și Impactul sau social-economic

Timp de decenii sistemul de impozite al României a functionat si s-a dezvoltat ca o componenta a modelului administrativ de conducere, constructia...

Reforma sistemului de impozitare a persoanelor fizice

Capitolul 1. Sistemul de impozitare a veniturilor persoanelor fizice 1.1. Evoluţia impozitării veniturilor persoanelor fizice în România...

Impozitarea Activităților Desfășurate de Persoane Fizice la Nivelul Municipiului Bacau

Introducere Persoanele fizice autorizate care desfaşoară activităţi independente trebuie sa depună la direcţiile teritoriale de finanţe o cerere...

Impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țările arabe și analiza de impact

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA IMPOZITULUI PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE 1.1. TEHNICI DE IMPUNERE A VENITULUI PERSOANELOR FIZICE Materializare a...

Abordări comparative privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țări din europa occidentală

1. Aspecte generale privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice Impozitul pe venit, a apărut în evoluţia societăţii omeneşti, în cadrul...

Comparație privind impozitarea persoanelor fizice în UE

1. Introducere Discutiile privind reforma fiscala iau in calcul, de obicei, trei variante: cota unica, sistemul progresiv si sistemul dual, o...

Abordări comparative privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țări din Europa Centrală și de Est. Analiză de impact

Cap. I : Cotele de impozitare – element tehnic al impozitului pe veniturile persoanelor fizice În literatura economica exista mai multe teorii cu...

Ai nevoie de altceva?