Parlamentul Uniunii Europene

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 16046
Mărime: 1.09MB (arhivat)
Publicat de: Carmina-Didina Oros
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Tofan
UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA Facultate de economie şi administrare a afacerilor SPECIALIZAREA ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. Capitolul I Istoricul Parlamentului European
  2. 1.1 Apariţia Parlamentului European 3
  3. 1.2 Evoluţia instituţiei Parlamentului European 5
  4. 1.3 Parlamentul European de astăzi 10
  5. Capitolul II Funcţionalitatea Parlamentului European
  6. 2.1 Organele de conducere ale Parlamentului European 11
  7. 2.2 Funcţiile şi competenţă Parlamentului 15
  8. 2.2.1 Funcţia legislativă 15
  9. 2.2.2 Funcţia bugetară 21
  10. 2.2.3 Funcţia de control asupra celorlalte instituţii comunitare 23
  11. 2.3 Cadrul organizatoric al Parlamentului 25
  12. Capitolul III.Taxa privind tranzactiile financiare Concluzii 39
  13. Bibliografie 44

Extras din licență

Baza normativa a activităţii Parlamentului European

Capitolul 1 Istoricul Parlamentului European

1.1.Apariţia Parlamentului European

În opinia mea, eu cred că denumirea de Parlament a fost folosită pentru prima dată de o cronică scrisă în 1183, fiind folosită şi în secolul XIII,.

Crearea unu parlament a apărut în urmă cu multe secole, fiind abordată de către filosofi, scriitori, regi, împăraţi, istorici având ca surse de inspiraţie, după cum spune şi Gyula Fabyan, Nicole Mihu, Emod Veress, având ca surse de inspiraţie sau modele istorice pentru actualul Parlament următoarele:

• În 1693, William Penn (primul guvernator al Pesylvaniei) în opera sa ,,An Eassay Towards the Present and future Peace of Europe by the Establishment of an European Dyet, Parliament or Estates) a elaborate un proiect al uniunii europene.

• În secolul XVIII abatele francez Saint=Pierre vorbeşte în operă sa ,,Le projet de paix perpetuelle’’(1713)despre crearea unei confederaţii europene,care să aibă un congres ca organ permanent format din delegaţii tuturor popoarelor.

• La sfârşitul secolului XVII, economistul englez Jeremy Bentham în planul său despre ,,pacea eternă vede în Europa Unită o confederaţie de state care ar dispune de o adunare generală europeană şi un sistem de apărare comun.

• În 1814, contele Saint-Simion, că socialist utopist, în operă sa ,,Planul de reorganizare a societăţii europene’’ vorbeşte de asemenea despre necesitatea creării unui parlament European.

La congresul de pace de la Paris din 1849, celebrul scriitor francez Victor Hugo prevestind, că ,,va veni ziua aceea când vom trăi ca cele două grupări imense Statele Unite ale Americii şi Statele Unite ale Europei să-şi dea mâna peste oceanul care îl împarte şi prin aceasta îşi vor schimba stăpânul multe produse şi va înflori comerţul şi industria’’, îşi exprimă convingerea că noua Europă va dispune de un senat care va avea un rol asemănător cu parlamentul englez.

În Franţa, prima adunare generală a nobilimii feudale cu denumirea de ,,Etats Generaux’’ a fost convocată de Filip al IVlea în 1932.

Adunarea era formată din cei mai important nobili pe bază de invitaţie personală din partea regilor, după mai mult timp fiind invitaţi şi reprezentanţii oraşelor, vasalii şi ţăranii liberi. Aceste adunări însemnau un organ care consfinţea intenţiile şi iniţiativele regelui. Regele se consultă mai mult cu nobilimea importanta(,,notables’’) deoarece între clasele sociale nu existau relaţii de cooperare,după 1614 această adunare nu a mai fost convocata.

În Germania-secolul XII, Adunarea imperial şi-a început activitatea (Reichstag) şi-a început activitatea cu participarea nobilimii şi a reprezentanţilor oraşelor, la nivel naţional.

În Anglia apariţia Parlamentului are legătură cu numele lui Simo de Monfart, care în 1265 s-a răsculat împotriva regelui,care ulterior a fost capturat de el în lupte. În anul în care Monfort a fost învins,regale a fost nevoit să convoace primul parlament din Anglia, care a primit denumirea de ,,parlamentul-model’’. De aceea ori de câte ori regale avea nevoie de impozite, dorea să declare război sau să solicite acordarea unor atribuţii suplimentare pe plan naţional, era nevoie să apeleze şi la sprijinul şi voturile parlamentarilor.

În Italia exercitarea democraţiei directe a devenit din în ce mai îngreunata, din această cauză membrii adunărilor populare îşi alegeau reprezentanţii care participau la senat sau la consiliu.

In Spania instituţia adunărilor reprezentanţilor poporului purta denumirea de ,,cortes’’ şi a apărut în secolul XII. În secolul XIII, Cortess-ul din Castilia hotăra problemele moştenirii tronului, stabilea cheltuielile curţii regale, participa la activitatea legislative şi avea atribuţii de control privind guvernarea.

În Rusia(sec XIII-XIV) adunarea purta denumirea de ,,Drujina’’ în care voievozii sau cnejii se înconjurau cu un cerc de boieri loiali. Ulterior a apărut duma ca şi consiliu voievodal, fiind cunoscută şi adunarea popular numită ,,Viece’’. Aceste adunări erau formate doar din clasă conducătoare cu scopul sprijinirii domnitorului, neavând o importantă chiar aşa mare.

În societatea europeană au apărut statele, fiind formate pe bază de ereditate, avere, profesie sau privilege şi purtau denumirea de ,,statele’’.Adunarea naţională-dietă era cea mai importantă arma a acestor clase faţă de monarhi.

Sfârşitul secolului XVI inceputul secolului XIX Europa era bântuită de epidemii, războaie,conflicte religioase însă Jean Bodin şi Thomas Hobbes sunt cei care au văzut ieşirea din această haos prin absolutizarea şi amplificarea puterii centralizate.

În perioada absolutismului, parlamentele nu au avut nici un rol în conducerea statelor europene. Această perioadă s-a încheiat odată cu revoluţia franceză din 1789.

Părerea istoricilor este însă ca prima adunare naţională adevărată din Rusia a avut loc pentru prima dată în 1566, care a fost aşa numitul ,,Sobor’’ din Zemskii.

Preview document

Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 1
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 2
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 3
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 4
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 5
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 6
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 7
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 8
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 9
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 10
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 11
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 12
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 13
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 14
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 15
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 16
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 17
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 18
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 19
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 20
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 21
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 22
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 23
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 24
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 25
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 26
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 27
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 28
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 29
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 30
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 31
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 32
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 33
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 34
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 35
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 36
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 37
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 38
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 39
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 40
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 41
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 42
Parlamentul Uniunii Europene - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Parlamentul Uniunii Europene.docx

Alții au mai descărcat și

Reglementări Constituționale privind Instituția Șefului de Stat în România

CAPITOLUL I SCURT ISTORIC PRIVIND INSTUŢIA ŞEFULUI DE STAT ÎN ROMÂNIA MODERNĂ 1.1 Tradiţii ale instituţiei şefului de stat în Ţările Române în...

Evoluția Constituțională a României

Arhivele atesta ca Romania a avut pâna acum sapte Constitutii, dar si 15 revizuiri ale acestora, de multe ori în functie de interesele clasei...

Structura parlamentului bicameralism vs monocameralism

STRUCTURA PARLAMENTULUI - Din punctul de vedere al structurii, parlamentele contemporane sunt de două feluri: monocamerale şi bicamerale. -...

Atribuțiile Parlamentului European

Atributiile Parlamentului European I. Consideratii introductive Parlamentul European reprezintă, în viziunea Tratatului de la Roma, din 1957,...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Drept Constituțional Comparat

I. Noţiunea de constituţie Evoluţia istorică a conceptului de constituţie Marius Balan Noţiunile incidente sferei politicii au semnificaţii...

Dreptul Uniunii Europene

Dreptul Uniunii Europene. Evoluţie. Izvoare. Instituţii. CAPITOLUL I. Cronologia construcţiei europene 1. Precizări prealabile. Precursorii...

Te-ar putea interesa și

Privire Specială Asupra Sistemului Instituțional Comunitar European

CAPITOLUL I. EUROPA Şl CONSTRUCŢIA COMUNITARĂ "Actul unic european, prima revedere generală a tratatelor comunitare, confirmă că, indiferent de...

Mecanisme de Decizie în Uniunea Europeană

1. Definirea procesului decizional la nivelul Uniunii Europene Spre deosebire de sistemele naţionale unde Parlamentul este forul legislativ, în...

Instituțiile și organismele Uniunii Europene

I. SCURT ISTORIC AL EVOLUŢIEI ÎN TIMP A UNIUNII EUROPENE Uniunea Europeană (UE) este unică. Ea nu este un stat federal, ca Statele Unite ale...

Parlamentul Uniunii Europene

1. Importanţa temei Parlamentul European este instituţia comunitară care reprezintă popoarele statelor membre ale Uniunii Europene. Lucrările...

Instituții Europene

Introducere Uniunea Europeană își are originile în Comunitatea Europeană a Oțelului și Cărbunelui, înființată în 1951 prin Tratatul de la Paris și...

Viitorul Europei prin Tratatul de la Lisabona

I.Introducere 1.Scurt istoric: de la Laeken la Lisabona Inspirat de moştenirea culturală, religioasă şi umanistă europeană, din care s-au...

Sistemul Instituțional al Uniunii Europene

Capitolul 1 Prezentarea şi structura sistemului instituţional al Uniunii Europene Cadrul instituţional al unei societăţi oferă structura care...

Parlamentul Uniunii Europene

INTRODUCERE Instituţiile Uniunii Europene au fost create pentru a da expresie unei apropieri din ce în ce mai reale a naţiunilor europene în...

Ai nevoie de altceva?