Cuprins
- INTRODUCERE.1
- Capitolul I. STATUL SI PUTEREA EXECUTIVA
- I.1. Consideraţii asupra conceptului de stat.2
- I.2. Organizarea puterii în stat.4
- 1.2.1. România – stat naţional, unitar şi indivizibil.8
- 1.2.2. România – stat republican democratic şi social, pluralist şi de drept.9
- I.3. Fundamentarea puterii executive în lumina principiului separaţiei puterilor în stat.10
- Capitolul II. STATUTUL CONSTITUŢIONAL AL PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI
- II.1. Rolul şi locul Preşedintelui României în sistemul organelor de stat.14
- 2.1.1. Scurt istoric privind instituţia şefului de stat.16
- 2.1.2. Şeful statului – conducător, lider sau manager.18
- II.2. Sistemul electoral şi alegerea Preşedintelui Românie.20
- 2.2.1. Condiţii de eligibilitate şi învestirea în funcţie a Preşedintelui României.21
- 2.2.2. Incompatibilităţi şi imunităţi.27
- 2.2.3. Prezentarea candidaturii.28
- 2.2.4. Desfăşurarea operaţiunilor de votare şi stabilirea rezultatelor alegerilor.30
- 2.2.5. Durata mandatului prezidenţial.31
- Capitolul III. ASPECTE PRIVIND PREROGATIVELE MANAGERIALE ALE PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI
- III.1. Clasificarea atribuţiilor Preşedintelui României.30
- 3.1.1. Atribuţiile Preşedintelui României în raporturile cu Parlamentul.35
- 3.1.2. Atribuţiile Preşedintelui României în raporturile cu Guvernul. 39
- 3.1.3. Atribuţiile Preşedintelui României în raport cu puterea judecătorească.50
- 3.1.4. Atribuţiile Preşedintelui României în raporturile cu Curtea Constituţională.51
- 3.1.5. Atribuţii prezidenţiale exercitate în relaţiile cu poporul.52
- 3.1.6. Atribuţii prezidenţiale exercitate în domeniul apărării şi în situaţii excepţionale.53
- 3.1.7. Atribuţii prezidenţiale exercitate în domeniul policii extrene.54
- III.2. Actele emise de Preşedintele României.55
- III.3. Răspunderea politică şi penală a Preşedintelui României.58
- III.4. Vacanţa şi interimatul funcţiei de Preşedinte al României.63
- III.5. Serviciile din subordinea Preşedintelui României prevăzute în Administraţia Prezidenţială.64
- Capitolul IV. REGIMUL POLITIC ŞI INSTITUŢIA ŞEFULUI DE STAT ÎN DREPTUL COMPARAT
- IV.1. Dreptul comparat şi marile sisteme de drept ale lumii.67
- IV.2. Poziţia şefului statului în regimurile politico-constituţionale.69
- IV.3. Şeful statului în regimul prezidenţial al Statelor Unite ale Americii.71
- IV.4. Şeful statului în regimul prezidenţial al Braziliei.73
- IV.5. Şeful statului în regimul semiprezidenţial al Franţei.75
- IV.6. Şeful statului în regimul semiprezidenţial al Portugaliei.78
- IV.7. Şeful statului în regimul parlamentar al Marii Britanii.79
- IV.8. Şeful statului în regimul parlamentar al Germaniei.81
- Capitolul V. ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN ROMÂNIA
- POST-DECEMBRISTĂ
- V.1. Scurt istoric şi analiza alegerilor prezidenţiale în România post-decembristă.83
- V.2. Candidatura Preşedintelui României în funcţie pe listele unui partid politic, alianţe politice sau alianţe electorale-constituţionalitate.97
- CONCLUZII.96
- BIBLIOGRAFIE.108
Extras din document
INTRODUCERE
Demersul fundamental urmat în această lucrare este centrat pe analizarea şi interpretarea unui set de neclarităţi referitoare la prerogativele şefului statului enunţate în Constituţia României. În primul rând, această lucrare analizează construcţia constituţională a acestei instituţii prin prisma revizuirii Constituţiei din 1991 prin legea din 2003 în care se remarcă tendinţa spre o limitare a prerogativelor prezidenţiale.
Experţii în domeniu au identificat această trecere ca o modificare radicală în sistem marcând transgresiunea de la un sistem semiprezidenţial la unul parlamentar. Această tranziţie este supusă unor dezbateri intense, formal afirmându-se că regimul românesc emanat din Constituţie este semiprezidenţial.
Această lucrare identifică într-o primă fază principalele dimensiuni ale acestei tranziţii, pentru ca în a doua etapă să analizeze incompatibilităţile dintre practica constituţională şi cea politică. În acest sens, se aduce în discuţie problema sensibilă a imunităţii prezidenţiale şi aspectele paradoxale legate de responsabilitatea penală a preşedintelui în perioada post-2003. Structural, lucrarea este organizată în două părţi interconectate ce au rolul de a ilustra o pluriperspectivă asupra instituţiei şefului statului în România. Astfel, în prima parte vor fi sintetizate principalele prerogative prezidenţiale conforme cu Constituţia revizuită a României. În continuare, se va accentua aspectul imunităţii prezidenţiale şi implicaţiile juridice ale acestuia, subliniind discrepanţele dintre teoria constituţională şi practica politică.
Cea de-a doua parte pune în prim plan dezbaterea asupra tipului de sistem politic în România – semiprezidenţial sau parlamentar, lăsând deschisă această problematică fără însă a exclude argumentele şi observaţiile ce conferă pertinenţă celor două poziţii. Dezbaterea asupra tipului de sistem este relevantă pentru instituţia Preşedintelui în măsura în care conferă putere simbolică acestuia în interpretarea Constituţiei şi a prerogativelor statale.
În partea finală a lucrării se va prezenta o speţă privind chemarea în judecată a actualului preşedinte al României şi se va încerca explicitarea incoerenţelor aparente generate de ciocnirea a două variabile contradictorii – imunitate prezidenţială şi răspundere juridică.
Capitolul I.
STATUL SI PUTEREA EXECUTIVA
I.1. Consideraţii asupra conceptului de stat
Instituţiile politice sunt componente esenţiale ale sistemului politic, interpretat ca parte inseparabilă şi foarte importantă a sistemului social global. Fiecare dintre acestea constituie în sine un model de organizare şi desfăşurare a interacţiunilor dintre indivizi care exprimă raporturi concrete. Puterea politica se deosebeote însa de alte forme de putere (economica, juridica, militara etc.), în primul rând prin caracterul ei teritorial (Jean Bechler), caracter care este transferat şi statului. Prin aceasta statul determina apartenenţă indivizilor la un anumit teritoriu, înlocuind legatura de sânge, ce unea pe membrii comunităţilor primitive, cu puterea politică, care, spre deosebire de puterea sociala, este bazata pe autoritate şi coerciţie, pe impunerea voinţei „celor tari” celorlalţi membri ai comunităţii. Max Weber, în aceasta perspectivă, considera statul o instituţie care utilizeaza legitim violenţa în propriul sau spaţiu geopolitic, iar Karl Marx, mai „plastic”, o maşină pentru afirmarea şi menţinerea dominaţiei unei clase asupra alteia.
Viziunile asupra naturii şi rolului statului se modifică însă cu cât ne apropiem de epoca actuala. Statul nu mai este interpretat strict negativ, nuanţările ce vizează în principal funcţiile sale fiind tot mai numeroase şi evidente. Devine, astfel, un factor de echilibru social, iar autoritatea sa nu mai este conferita prioritar de utilizarea forţei şi a mijloacelor coercitive, ci de obţinerea consensului oi legitimităţii sale. Este de înţeles, însă, ca statul nu se transformă într-o instanţă care casează instituţiile ce au în sarcina apărarea ordinii publice şi că nu va fi inert la provocări şi acţiuni contrare aspiraţiilor şi voinţei majorităţii sociale, a însăşi existenţei instituţiei ca atare.
Statul poate fi definit ca fiind „modul de organizare şi manifestare a puterii publice de pe un anumit teritoriu exercitate asupra unei populaţii aflate în acel loc şi care realizează conducerea socială în ansamblul ei, sprijinindu-se, la nevoie, pe constrângerea proprie, în vederea aplicării dreptului.”
Prof. Tudor Drăganu defineşte statul drept „o instituţie având ca suport o grupare de oameni aşezată pe un spaţiu delimitat, capabilă de a-şi determina singură propria sa competenţă şi organizată în vederea exercitării unor activităţi care pot fi grupate în funcţiile: legislativă, executivă şi jurisdicţională”.
În opinia profesorului Ioan Muraru, noţiunea de „stat” are două accepţiuni . Într-o primă accepţiune, în sens larg, statul este înţeles ca sumă a trei elemente, şi anume: teritoriul, populaţia (naţiunea) şi suveranitatea (în sensul puterii organizate statal). În această accepţiune, noţiunea de „stat” este sinonimă cu noţiunea de „ţară” şi include civilizaţia, resursele, oamenii, teritoriul, frontierele, autorităţile publice etc. În cea de-a doua accepţiune, în sens restrâns, noţiunea de „stat” desemnează forma organizată a puterii poporului, mai precis mecanismul sau aparatul statal. Această accepţiune este strict juridică.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Presedintele Romaniei si Rolul Sau in Sistemul Administrativ Roman.doc