Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 28169
Mărime: 92.42KB (arhivat)
Publicat de: Tatiana Z.
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE .3
  2. I. NOȚIUNEA ȘI ISTORICUL CONTRADICTORIALITĂȚII 7
  3. 1.1. Contradictorialitatea ca formă istorică a procesului penal ...7
  4. 1.2. Principiul contradictorialității în cadrul sistemului de principii ale procesului penal 18
  5. 1.3. Contradictorialitatea ca metodă juridică de reglementare a raporturilor procesual penale ...26
  6. II. REALIZAREA PRINCIPIULUI CONTRADICTORIALITĂȚII ÎN FAZA URMĂRIRII PENALE 29
  7. 2.1. Realizarea separației funcțiilor procesuale în faza urmăririi penale 29
  8. 2.2. Funcția învinuirii în faza urmăririi penale ..33
  9. 2.3. Asigurarea contradictorialității în faza urmăririi penale ..46
  10. III. REALIZAREA PRINCIPIULUI CONTRADICTORIALITĂȚII ÎN FAZA JUDECĂRII CAUZEI PENALE ...50
  11. 3.1. Rolul instanței de judecată la realizarea principiului
  12. contradictorialității 50
  13. 3.2. Realizarea principiului contradictorialității în activitatea procurorului în faza judecării cauzei penale .55
  14. 3.3. Realizarea principiului contradictorialității în activitatea apărătorului în
  15. faza judecării cauzei penale .59
  16. CONCLUZII ...64
  17. BIBLIOGRAFIE 66

Extras din licență

INTRODUCERE

Problema consolidării legității în activitatea organelor de urmărire penală în lupta cu criminalitatea necesită perfecționarea teoriei procesual-penale, precum și a prevederilor care se referă la principiile procesual-penale de bază.

În teoria procesual-penală, principiile procesuale penale presupun acele prevederi esențiale, care determină întreaga ordine procesuală, întregul sistem procesual, conținutul și formele tuturor fazelor și instituțiilor în procesul penal.

Justiția în general, precum și procesul penal, în particular sunt îndreptate spre consolidarea statului nostru la realizarea funcției sale. Pentru aceea ca procesul penal să realizeze scopurile sale, este necesar ca el să fie coordonat în toate conținuturile sale, și să fie întocmit în conformitate cu principiile sale.

Principiul contradictorialității în procesul penal, se manifestă prin sarcinile sale, formele și metodele realizării și a organizării organelor de efectuare a justiției întru realizarea obiectivelor, care exprimă interesele poporului și a statului, precum și spre apărarea drepturilor și intereselor cetățenilor.

Principiul contradictorialității în procesul penal este un principiu al justiției, care are nemijlocit un caracter procesual și se referă la ordinea procedurii pe cauze penale. Principiul contradictorialității reprezintă în sine, structura judecății în care partea acuzării este separată de instanța de judecată, care soluționează cauza penală, și în care atât acuzarea, cât și apărarea se efectuează de către părți, care sunt înzestrate cu drepturi egale, pentru apărarea intereselor și consolidărilor sale, precum și contestarea confirmărilor părții opuse; unde acuzatul, este partea care are dreptul la apărare, instanței îi aparține dirijarea procesului, cercetarea activă a împrejurărilor cauzei penale, precum și soluționarea acestei cauze penale.

Actualitatea temei. De vreme ce drepturile omului, inclusiv ale persoanei în privința căreia se exercită actul de justiție penală, au fost recunoscute prioritare, contradictorialitatea este acea care contribuie în cel mai direct mod la protecția juridică a drepturilor omului.

Actualitatea temei pe care ne-am propus spre investigație este mai pronunțată din momentul când Republica Moldova s-a declarat stat de drept și tinde să se integreze în Comunitatea Europeană. La etapa actuală se acordă multă atenție problemei integrării principiului contradictorialității în procedura penală, fapt care necesită o studiere mai amplă, fiindcă problemele drepturilor și libertăților personalității devin cele mai importante în crearea unui stat de drept, iar Statul poate fi considerat de drept doar atunci când în toate domeniile lui acționează principiul egalității părților, respectându-se drepturile, libertățile și demnitatea persoanelor.

Tema "Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal” este foarte importantă, fiindcă principiul contradictorialității în procesul penal este un principiu al realizării justiției și reprezintă o normă procesual penală cu caracter atât general cât și determinant în corelația sa cu alte norme procesual-penale.

Datorită faptului că valorile general-umane de-a lungul anilor sau schimbat tema tezei propuse rămâne a fi actuală și inovativă chiar dacă a fost studiată de mai mulți autori.

Noutatea științifică a acestei lucrări constă în efectuarea studiului complex asupra problemei realizării principiului contradictorialității la nivel monografic, analizând normele legislației procesual-penale în vigoare privind realizarea principiului contradictorialității, căutarea căilor și a metodelor realizării valorilor contradictoriale în procesul penal.

Contradictorialitatea procedurii penale este un proces istoric legat de introducerea în legislația de procedură penală a valorilor general-umane și a garanțiilor realizării acestora, atunci când în centrul fiecărei acțiuni și hotărâri emise se pun interesele omului, drepturile lui și particularitățile individuale.

Inovația studiului efectuat. Noutatea prezentei lucrări constă în aceea că am efectuat o analiză profundă a legislației recent intrate în vigoare, am efectuat un studiu comparativ între prevederile legii abrogate și noile prescripții legale, am analizat problema realizării principiului contradictorialității prin prisma prevederilor internaționale. În urma studiului am elaborat unele propuneri capabile să fie aplicate în practică și să modifice esențial activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept în sensul îmbunătățirii protecției drepturilor fundamentale ale omului.

Ne-am propus să efectuăm acest studiu pentru a stabili care sunt cerințele, și importanța realizării principiului contradictorialității în procesul penal al Republicii Moldova.

Valoarea teoretică a prezentei lucrări constă în faptul că pentru prima oară este făcută o încercare de a studia problema realizării principiului contradictorialității în procedura penală a Republicii Moldova. Principiului contradictorialității se cercetează în strânsă legătură cu factorii social-economici și psihologici, cu procese internaționale a culturii judiciare și cu particularitățile istorice de dezvoltare a Republicii Moldova.

Importanța practică a acestei cercetări constă în faptul că concluziile și propunerile, formulate în această teză, se pot folosi la elaborarea problemelor teoretice ale procesului penal, la perfectarea legislației și reformarea activității organelor de urmărire penală, pentru pregătirea literaturii științifice de specialitate și la elaborarea metodicii noi în dreptul procesual penal.

Scopul. Prezenta lucrare va demonstra necesitatea aplicării principiului contradictorialității față de cetățeni în activitatea procesuală penală, pentru asigurarea garanțiilor drepturilor persoanelor în procesul penal.

Bibliografie

I. Legislație

1. Codul de procedură penală al Republicii Moldova nr. 122-XV din 14.03.2003, M.O. R.M. nr. 104-110/447 din 07.06.2003 cu completările și modificările ulterioare.

2. Declarația universală a drepturilor omului din 10 decembrie 1948.

3. Convenția Europeană a Drepturilor Omului din 04 noiembrie 1950.

4. Constituția Republicii Moldova din 29 iulie 1994.

5. Legea Republicii Moldova cu privire la Avocatură 19 iulie 2002.

6. Codul penal al Republicii Moldova din 13 septembrie 2002 cu completările și modificările ulterioare.

7. Legea Republicii Moldova cu privire la Procuratură din 25.12.2008.

II. Practica judiciară

8. Hotărârea Plenului Curții Supreme de Justiție, nr.4 Cu privire la unele chestiuni ce vizează participarea procurorului la judecarea cauzelor penale din 30.01.1996, cu modificările aduse prin Hotărârea Plenului din 20.12.1999 // Culegere de Hotărâri ale Plenului Curții Supreme de Justiție (1974-1999). - Chișinău, 2000. - p.285-286.

9. Hotărârea Plenului Curții Supreme de Justiție, nr.3 din 30.01.1996 Cu privire la practica aplicării de către instanțele judecătorești a unor prevederi ale Constituției Republicii Moldova // Culegere de hotărâri ale Plenurilor Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova (1994-04.1997). - Chișinău, 1997. - p.48-54.

10. Hotărârea Plenului Curții Supreme de Justiție, nr.30 din 09.11.1998 Cu privire la practica aplicării legilor pentru asigurarea dreptului la apărare în procedura penală a bănuitului, învinuitului și inculpatului // Culegere de hotărâri ale Plenului Curții Supreme de Justiție (1974-1999). - Chișinău, 2000. - p.289-294.

11. Hotărârea Plenului Curții Supreme de Justiție, nr.38 din 12.11.1997 Cu privire la practica judiciară de aplicare a unor prevederi ale Codului de procedură penală // Culegere de hotărâri ale Plenului Curții Supreme de Justiție (1974-1999). - Chișinău, 2000. - p.287-288.

III. Monografii în limba română

12. Apetrei M., Drept procesual penal, București, 1998.

13. Aramă E., Istoria dreptului românesc, Chișinău, 1998.

14. Berger V., Jurisprudența CEDO, IRDO, București, 1998.

15. Cristus Anastasia. Drept Procesual Penal. Ediția a 2 - a, Editura Hamangiu, București, 2009

16. Dicționar explicativ al limbii române. - Chișinău, Litera, 1999

17. Dolea I., Sistemul și formele procesului penal, USM, Chișinău, 1999

18. Dongoroz V., Curs de procedură penală, București, 1942.

19. Dongoroz V., Explicații teoretice ale Codului de Procedură Penală român, București, Academia, 1976, Vol.2

20. Duculescu V., Protecția juridică a drepturilor omului, București, Lumina- lex, 1998.

21. Dvoracek Maria V., Lupu Gheorghe, Teoria generală a dreptului, Iași, 1996.

22. Gomien D., Introducere în Convenția europeană a drepturilor omului, București, Editura All Beck, 1996

23. Mateuț Gh., Tratat de drept procesual penal, București , 1999.

24. Neagu I., Tratat de procedură penală, București, 1997.

25. Nictoreanu Gh., Apetrei M., Nae L., Paraschiv C., Dumitru A. Drept procesual penal. - București, 1996.

26. Oancea I., Drept penal , Partea generală, București, 1971.

27. Păvăleanu V., Drept procesual penal. Partea generală, București, 2001.

28. Pintea A., Drept procesual penal, București, 2002.

29. Pitulescu I., Derșidan E., Abraham P., Ranete I., Dicționar explicativ și practic de drept penal și procesual penal, București ,1997.

30. Pitulescu T., P.Abraham, Derșidau E., Ranete I. Dicționar de termeni juridici uzuali explicativ - practic. -București, 1997.

31. Poalelungi M., Dolea I., Vîzdoagă T., et al.. Manualul judecătorului pentru cauze penale. Chișinău, 2013, 1192 pag.

32. Poiana Ion. Drept Procesual Penal. Editura Alma Mater, Sibiu 2009

33. Pop T., Drept procesual penal, Vol. I, Cluj-Napoca, 1946.

34. Theodoru G.H., Moldovan L. Drept procesual penal, București, 1979.

35. Tulbure A.Ș., Tatu A.M., Tratat de drept procesual penal, București, 2001.

36. Vida I., Drepturile omului în reglementări internaționale, București, 1999.

37. Volonciu N., Dicționar de procedură penală, București, Ediția științifică și Enciclopedică, 1998

38. Volonciu N., Tratat de procedură penală, Vol. I, București, 1997.

39. Volonciu N., Tratat de procedură penală, Vol. II, București, 1997

Preview document

Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 1
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 2
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 3
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 4
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 5
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 6
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 7
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 8
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 9
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 10
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 11
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 12
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 13
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 14
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 15
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 16
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 17
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 18
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 19
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 20
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 21
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 22
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 23
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 24
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 25
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 26
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 27
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 28
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 29
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 30
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 31
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 32
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 33
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 34
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 35
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 36
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 37
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 38
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 39
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 40
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 41
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 42
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 43
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 44
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 45
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 46
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 47
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 48
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 49
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 50
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 51
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 52
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 53
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 54
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 55
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 56
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 57
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 58
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 59
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 60
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 61
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 62
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 63
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 64
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 65
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 66
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 67
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 68
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 69
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 70
Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Problemele actuale ale realizarii principiului contradictorialitatii in procesul penal.doc

Te-ar putea interesa și

Problemele realizării principiului contradictorialității și egalitățile armelor în procesul penal

INTRODUCERE Apărarea drepturilor şi libertăţilor omului este sarcina primordială a unui stat de drept şi misiunea unei guvernări bune. Astăzi,...

Problemele realizării principiului contradictorialității în procesul penal al Republicii Moldova

Introducere Problema consolidării legităţii în activitatea organelor de urmărire penală în lupta cu criminalitatea necesită perfecţionarea teoriei...

Ai nevoie de altceva?