Rolul și funcțiile statului

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 31044
Mărime: 144.94KB (arhivat)
Publicat de: Mitica H.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Introducere ..1
  2. Capitolul I: 1. Statul. Personalitatea juridică a statului ..2
  3. 1.1.Statul-generalitati ...2
  4. 1.2Personalitatea juridică a statului ... 4
  5. 1.3Rolul statului 4
  6. Capitolul II: Funcțiile statului .5
  7. 2.1.Considerații generale ..5
  8. 2.2. Actele prin care se infaptuiesc functiile statului ..7
  9. 2.2.1. Considerații preliminare .7
  10. 2.2.2. Actele juridice specifice funcțiilor statului ... 8
  11. Capitolul III: Funcția legislativa a statului .10
  12. 3.1. Structura Parlamentului ... 10
  13. 3.2. Organizarea Parlamentului ... ...12
  14. 3.3. Functionarea Parlamentului .. ..18
  15. 3.4. Functiile Parlamentului 20
  16. 3.4.1.Notiunea de functie a Parlamentului .. 20
  17. 3.4.2.Enumerarea functiilor si clasificarea lor 21
  18. Capitolul IV : 4.Functia executiva ...26
  19. 4.1.Consideratii generale ..26
  20. 4.2.Rolul și funcțiile Guvernului ..27
  21. 4.2.1..Rolul Guvernului .. ... 27
  22. 3.4.2.Functiile Guvernului . 29
  23. 4.3.Componența și structura Guvernului 30
  24. 4.4.Durata mandatului și statutul membrilor Guvernului .32
  25. 4.4.1.Durata mandatului Guvernului 32
  26. 4.4.2. Condiții pentru funcția de membru al Guvernului .. ..32
  27. 4.4.3. Incompatibilitățile funcției de membru al Guvernului ..33
  28. 4.5.Atributiile guvernului ... .33
  29. 4.5.1.Atribuții cu caracter politic .35
  30. 4.5.2. Atribuții cu caracter legislativ 35
  31. 4.5.3. Atribuții cu caracter material special ... .36
  32. 4.5.4. Atribuții cu caracter diplomatic ..36
  33. 4.6. Actele juridice ale Guvernului .. .40
  34. 4.6.1.Hotărârile guvernului ... .41
  35. 4.6.2.Ordonanțele guvernului ... .46
  36. Capitolul V : 4.Functia judecatoreasca .. ...48
  37. 5.1 Noțiunea de justitie ... .48
  38. 5.2.Organele care realizează funcția de înfăptuire a justiției . .48
  39. Concluzie ...54
  40. Bibliografie 57

Extras din licență

INTRODUCERE

Rolul statului consta, in principiu, in asigurarea, apararea si promovarea prin mijloacele prevazute in Constitutie si in celelalte legi a "interesului general" a "interesului public" a binelui comun inclusiv a "interesului individual". Dar, statul este un instrument special si specializat al poporului in primul rand pentru satisfacerea interesului general.Din nefericire intelesul interesului general difera de la un stat la altul, in raport de caracterul statului si de cat de fidel reprezinta acesta interesul poporului ca detinator al puterii politice. In principiu, interesul general reprezinta sinteza calitativa a intereselor politice, economice, religioase, etnice sau nationale ale poporului privite in integralitatea lor. In infaptuirea interesului general, statul trebuie sa asigure ca acelasi gen de activitate sa se desfasoare in mod repetat si eficient de organisme specializate, potrivit unor norme si metode clare si bine stabilite. Aceste activitati se regrupeaza si se deruleaza in cadrul diferitelor functii ale statului, a caror analiza nu poate fi facuta decat pornindu-se de la doua criterii specifice: criteriul material si criteriul formal.

Criteriul material vizeaza continutul si natura activitatii care constituie substanta functiei statului. Desi este criticat acest criteriu socotim ca prezinta interes. In vederea satisfacerii necesitatilor de ordin general se stabilesc anumite scopuri si activitatile necesare pentru atingereaacestora.

Criteriile de eficienta impun gruparea anumitor activitati, sub forma unor functii. Aceste activitati sunt formate din drepturi si obligatii juridice, care au o anumita specificitate presupun o anumita calificare, caracteristici etc., care necesita o anumita organizare, eficientizare, procedura speciala de reglementare, organe speciale de executare etc.

Astfel, activitatea legislativa presupune un continut si o natura specifica respectiv, activitatea de elaborare a legii dupa anumite reguli de catre legiuitor. Un alt continut si o alta natura o constituie activitatea de organizare a executarii si executarea in concret a legii de catre organele administratiei publice.

La fel putem spune si despre activitatea judecatoreasca, al carui specific este solutionarea dupa principii specifice a litigiilor civile, comerciale, administrative de munca, fiscale etc. si aplicarea dispozitiilor penale. Tot din punct de vedere al criteriului material, se pot deosebi activitatile externe ale statului, precum si activitatile economice etc. care au un alt continut si oaltanatutra.

Criteriul material vizand continutul nu se confunda cu caracterul juridic , care priveste forma, deoarece toata activitatea statala nu poate fi decat juridica.Criteriul formal, presupune a tine seama de specificul autoritatii care efectueaza activitatea statala, cat si forma actelor emise de acestea. Acest criteriu tine deci de forma data atat organului care trebuie sa desfasoare activitate, precum si forma pe care trebuie sa o imbrace activitatea statala.

Spre exemplu, autoritatea care elaboreaza legea, trebuie sa fie cea mai reprezentativa pentru popor, membrii acesteia sa fie alesii poporului, autoritate care trebuie sa functioneze dupa anumite reguli, incat sa exprime vointa poporului in actele pe care le emite respectiv, legile.

De asemenea, pentru ca vointa poporului sa devina general obligatorie, trebuie sa se exprime in anumite forme si dupa anumite proceduri, specifice numai legii, care este o regula de maxima generalitate, obligatorie pentru toti, garantata si asigurata prin forta de constrangere a Statului.

1. STATUL. PERSONALITATEA JURIDICĂ A STATULUI.

1.1.Statul-generalitati.

Istoria civilizației umane cuprinde intrinsec o istorie a nașterii și evoluției statului. Organizarea populației pe un teritoriu oarecare, legată printr-o comunitate de limbă, obiceiuri de viață, economie (agricultură, meșteșuguri, comerț), cultură, a fost ușurată prin instituirea unei autorități înzestrată cu un drept de comandă. Inițial, necesară propriei apărări, puterea autorității se regăsește ulterior în expansiunea împlinirii nevoii de “spațiu vital”.

Asiria în nordul Mesopotamiei sau Babilonia în sudul ei, Persia, cuceririle macedoniene ale lui Alexandru, au format imperii de proporții uriașe surclasate numai de imperiul aproape mondial creat de romani . Dar, a fost evident că întinderea unui stat nu era în directă proporție cu forța reală a acestuia .

Asimetric și, nu din “modestie”, ci din rațiuni de strategie, grecii și-au organizat, în raport cu forța reală de care dispuneau, state, de așa natură, încât în caz de atac să poată riposta cât mai repede posibil pentru înlăturarea pericolului. Iată cum se explică, în contrast cu imperiile gigant, cum Grecia antică a fost “populată” cu numeroase cetăți-stat, cu o întindere teritorială nu prea mare. În secolul al VIII-lea Î.Hr., Lacedemona, Sparta de mai târziu, a reunit mai multe sate, s-a afirmat ca stat puternic în vestul Peloponezului, a ajuns la apogeu în timpul războiului cu perșii (500-449), a fost cucerită de Filip al lII-lea al Macedoniei și a sfârșit în declin în secolul al III-lea .

Dacă orașele Greciei antice și-au găsit puterea în forța unității etnice și naționale, imperiile au dispărut tocmai în lipsa acestei unități sau mai aproape de realitate, în lipsa unei unități politice naționale . Așa se explică cum națiunea izraelită, împărțită în 12 triburi, a trăit drama dezbinării și izolării, accentuată prin deportarea în Babilon în timpul lui Nabucodonosor.

Impulsionat de năzuința refacerii unității imperiului roman, socotind că Bizanțul este succesorul Romei, Iustinian vedea consolidarea statului numai pe baza unității politice, religioase și legislative .

A face o judecată de valoare asupra statului în sine ca autoritate organizată, înseamnă a aprecia nivelul de dezvoltare a relațiilor economice și sociale, care au variat de la o regiune la alta, de la o entitate statală la alta, de la o perioadă istorică la alta. Limitele cronologice, inițiale și în mișcare ale noțiunii de stat, au surprins temporal evul mediu cu o entitate de măsură numită feudă și apoi țară, după care a intervenit revoluția industrială susținută de o burghezie aproape isterizată în graba ei expansionistă în căutarea de noi piețe de desfacere a mărfurilor.

Dacă fixăm limitele istorice ale statului, putem spune că expresia sa contemporană stă în mondializare sau globalizare, până la ștergerea oricărei identități, ideologie aflată într-o vădită contradicție cu conceptul de autarhie ce a caracterizat începuturile statului în antichitate.

Este neîndoielnic că în prezent asistăm la diminuarea puterii statului, măcinată de organizații internaționale, alianțe militare, organizații superstatale financiare, interese ale grupurilor private, ceea ce a ușurat așa numita integrare economică, fenomen nu neapărat născut la sfârșitul secolului XX, dacă nu uităm ceea ce preconiza Napoleon în 1807 prin pacea de la Tilsit. “Piețele financiare țes o pânză invizibilă care leagă între ele țările și, în același timp privează de libertate și constrâng guvernele” .

Bibliografie

1.Iorgu Radu, Dreptul internațional public în antichitate, Institutul de arte grafice Carol Göbl, București, 1914.

2. Vojtech Zamarovsky, La început a fost Sumerul, Editura “Albatros”, București, 1981.

3. Oxford, Dicționar de politică, Editura “Univers Enciclopedic”, București, 2001.

4. Vladimir Hanga, Mari legiuitori ai lumii, Editura Științifică și enciclopedică, București, 1977.

5. Ignatio Ramonet, Geopolitica haosului, Editura “Doina”, București, 1998.

6. Leon Duguit, Traité de droit constitutionnel, ediția a III-a, vol. I, Paris, 1928.

7. Tudor Drăganu, Drept constituțional și instituții politice - tratat elementar, vol. I, Editura “Lumina-Lex”, București, 1998.

8. Nicolae Popa, Teoria generală a dreptului, Editura “Actami”, București, 1994.

9. Mircea Djuvara, Teoria generală a dreptului (Enciclopedia juridică), Editura “All”, București, 1995.

10. Erast Diti Tarangul, Tratat de drept administrativ, Editura “Glasul Bucovinei”, Cernăuți, 1944.

11. Erast Diti Tarangul, Tratat de drept administrativ român, Tipografia “Glasul Bucovinei”

Cernăuți, 1994.

12. Tudor Drăganu, Actele de drept administrativ, Editura Științifică, București, 1959.

13. Nicolae Popa, Teoria generală a dreptului, Editura Actami, București, 1994.

14. Valentin I. Prisacaru, Contenciosul administrativ român, Editura All, București, 1994.

15. Ilie Iovănaș, Dreptul administrativ și elemente ale științei administrației.

16. ; Rodica Narcisa Petrescu, Drept administrativ, vol. I, Editura Cordial-Lex, Cluj Napoca, 1994.

17. Paul Negulescu, Tratat de drept administrativ - Principii generale, vol. I, ediția a IV-a, București, 1934

18. Anibal Teodorescu, Tratat de drept administrativ, București, 1929.

19. Constantin G. Rarincescu, Contenciosul administrativ român, Editura Universală “Alcalay”, București, 1937.

20. Tudor Drăganu, Drept constituțional și instituții politice - tratat elementar, Editura “Lumina-Lex”, București, 1998.

21. Antonie Iorgovan, volumul I, Editura Nemira, București 1996.

22. Marian Enache - studiu din Revista „Dreptul” Anul V, Seria a III-a, numărul 9/1994, Uniunea Juriștilor din România, studiu intitulat „Câteva considerații în legătură cu puterea executivă - Concept și funcționare”.

23. Profesor universitar dr. Mircea Preda - „Drept administrativ - partea specială”, Ediție revăzută și actualizată pe baza legislației în vigoare la data de 1 septembrie 2001, Editura Lumina Lex, București 2001.

24. Antonie Iorgovan - „Tratat de drept administrativ”, volumul II, Editura Nemira, București, 1996.

25. Mircea Preda - articolul publicat în Revista „Economie și administrație locală” - revistă lunară editată de Tribuna Economică, numărul 6 (66), anul VI, iunie 2001.

26. Anibal Teodorescu, „Tratat de drept administrativ”, volumul II, 1935.

27. Revista „Economie și administrație locală” - revistă lunară editată de Tribuna Economică, Nr. 6 (66), Anul VI, iunie 2001 - articolul intitulat „Organizația și funcționarea Guvernului României și a ministerelor „ de Prof. Univ. Dr. Mircea Preda

28. Antonie Iorgovan, „Drept administrativ”, București, 1988.

29. Tudor Draganu, Liberul acces la justitie, Ed Lumina Lex, Bucuresti, 2003.

30. I.Les, Sisteme judiciare comparate, Ed.All Beck, Bucuresti, 2002.

31. Monitorul Oficial al României nr. 164 din 2 aprilie 2001.

32. Monitorul Oficial al României nr. 233 din 21 noiembrie 1991.

33. Monitorul Oficial nr.204 din 23 aprilie 2001.

34. Monitorul Oficial numărul 137 din 8 decembrie 1990.

35. Monitorul Oficial numărul 334 din 22 iunie 2001.

36. Legea 304/2004 Organizarea Instantelor Judecatoresti.

37. Legea 54/1993 - Organizarea Instantelor Militare.

38.Constitutia Romaniei din1991 revizuita in 2003.

Preview document

Rolul și funcțiile statului - Pagina 1
Rolul și funcțiile statului - Pagina 2
Rolul și funcțiile statului - Pagina 3
Rolul și funcțiile statului - Pagina 4
Rolul și funcțiile statului - Pagina 5
Rolul și funcțiile statului - Pagina 6
Rolul și funcțiile statului - Pagina 7
Rolul și funcțiile statului - Pagina 8
Rolul și funcțiile statului - Pagina 9
Rolul și funcțiile statului - Pagina 10
Rolul și funcțiile statului - Pagina 11
Rolul și funcțiile statului - Pagina 12
Rolul și funcțiile statului - Pagina 13
Rolul și funcțiile statului - Pagina 14
Rolul și funcțiile statului - Pagina 15
Rolul și funcțiile statului - Pagina 16
Rolul și funcțiile statului - Pagina 17
Rolul și funcțiile statului - Pagina 18
Rolul și funcțiile statului - Pagina 19
Rolul și funcțiile statului - Pagina 20
Rolul și funcțiile statului - Pagina 21
Rolul și funcțiile statului - Pagina 22
Rolul și funcțiile statului - Pagina 23
Rolul și funcțiile statului - Pagina 24
Rolul și funcțiile statului - Pagina 25
Rolul și funcțiile statului - Pagina 26
Rolul și funcțiile statului - Pagina 27
Rolul și funcțiile statului - Pagina 28
Rolul și funcțiile statului - Pagina 29
Rolul și funcțiile statului - Pagina 30
Rolul și funcțiile statului - Pagina 31
Rolul și funcțiile statului - Pagina 32
Rolul și funcțiile statului - Pagina 33
Rolul și funcțiile statului - Pagina 34
Rolul și funcțiile statului - Pagina 35
Rolul și funcțiile statului - Pagina 36
Rolul și funcțiile statului - Pagina 37
Rolul și funcțiile statului - Pagina 38
Rolul și funcțiile statului - Pagina 39
Rolul și funcțiile statului - Pagina 40
Rolul și funcțiile statului - Pagina 41
Rolul și funcțiile statului - Pagina 42
Rolul și funcțiile statului - Pagina 43
Rolul și funcțiile statului - Pagina 44
Rolul și funcțiile statului - Pagina 45
Rolul și funcțiile statului - Pagina 46
Rolul și funcțiile statului - Pagina 47
Rolul și funcțiile statului - Pagina 48
Rolul și funcțiile statului - Pagina 49
Rolul și funcțiile statului - Pagina 50
Rolul și funcțiile statului - Pagina 51
Rolul și funcțiile statului - Pagina 52
Rolul și funcțiile statului - Pagina 53
Rolul și funcțiile statului - Pagina 54
Rolul și funcțiile statului - Pagina 55
Rolul și funcțiile statului - Pagina 56
Rolul și funcțiile statului - Pagina 57
Rolul și funcțiile statului - Pagina 58
Rolul și funcțiile statului - Pagina 59
Rolul și funcțiile statului - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Rolul si functiile statului.docx

Alții au mai descărcat și

Drept internațional public - statul subiect de drept internațional public

Motto “ Statul care vrea să fie respectat în plan extern şi să rămână bine consolidat în plan intern nu are valoare mai mare de protejat şi de...

Actele jurisdicționale

Conceptul de „justiţie constituţională", fără a se putea stabili cu certitudine când anume a apărut, este tot mai folosit în doctrina contemporană,...

Rolul timpului de muncă și de odihnă în relațiile de muncă din România

INTRODUCERE ,,Munca este legea lumii moderne; temeiul unui stat este munca; Bogăția unui popor nu stă în bani ci, iarăși, în muncă; Fiecare ,...

Dreptul la un proces echitabil

1 SCURT ISTORIC AL DREPTURILOR OMULUI Se poate afirma că istoria drepturilor omului se confundă cu istoria omenirii. Convingerea că oamenilor li...

Domeniul Public și Domeniul Privat al Statului ca Obiecte ale Dreptului de Proprietate Funciara

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare, intitulată “Domeniul public şi domeniul privat al statului ca obiecte ale dreptului de proprietate funciara”...

Desfacerea căsătoriei prin divorț - motive de divorț

Capitolul 1 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Divorţul la popoarele antice Încă din cele mai vechi timpuri, instituţia juridică a divorţului a...

Domeniul privat al statului și al unităților

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale este alcătuit din bunurile mobile şi imobile care nu sunt afectate...

Funcționalitatea Statului de Drept în România

CAPITOLUL 1. ABORDĂRI DOCTRINARE PRIVIND STATUL DE DREPT 1. 1. Construcţia ideii de stat de drept Analizând determinările statului de drept,...

Te-ar putea interesa și

Veniturile bugetului local - așezare și administrare pe exemplul Comunei Miroslava

Capitolul I BUGETELE LOCALE ŞI ROLUL LOR ÎN REALIZAREA AUTONOMIEI LOCALE 1.1. Bugetele locale. Conţinut economic, funcţii şi rol Finanţele...

Instituția Președintelui României

INTRODUCERE Potrivit dreptului public, statul nu poate fi conceput fără un şef, oricât de simbolic ar fi rolul acestuia în unele sisteme politice...

Drept constituțional și instituții publice

Sectiunea I - Drept constitutional Noţiunea de drept constituţional Dreptul este definit ca ansamblul regulilor de conduită, instituite sau...

Rolul, locul și importanța Băncii Centrale în sistemul bancar

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL BANCAR 1.1 Banca şi activitatea bancară în timp şi spaţiu Activitatea bancară îşi are...

Funcția publică în context european - studiu de caz - Franța și Germania

I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE: FUNCŢIA PUBLICĂ, FUNCŢIONARUL PUBLIC I.1. FUNCŢIA PUBLICĂ Noţiunea de funcţie publică reprezintă o noţiune fundamentală...

Funcționarea și organizarea serviciilor publice de interes local

INTRODUCERE Romania parcurge, înca de la începutul mileniului, noi poziţii in cadrul sistemului administrativ internaţional. Ieşirea din regimul...

Instituțiile statului. Parlamentul - Guvernul și puterile statului

I. Parlamentul Romaniei Parlamentul Romaniei este organ reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a Romaniei....

Evoluția rolului statului în economie

1. Abordarile teoretice privind raportul dintre stat si economie „Nu sunt tari bogate si tari sarace intuite de Dumnezeu, bogatia depinde de...

Ai nevoie de altceva?