Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 36236
Mărime: 193.55KB (arhivat)
Publicat de: Elena B.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ivanov Sergiu
Chisinau, R. Moldova

Cuprins

  1. ADNOTARE( în română) 3
  2. ADNOTARE( în engleză) 4
  3. LISTA ABREVIERILOR 5
  4. ÎNTRODUCERE 6
  5. I: Considerații generale privind infracțiunea de trafic de copii 11
  6. 1.1. Cadrul istoric și identificarea modalităților de realizare a traficului de copii 11
  7. 1.2. Cadrul juridic internațional și național în domeniul traficului de copii 17
  8. 1.3. Etapele, factorii determinanți și riscurile traficului de copii 23
  9. II: Analiza juridico-penală, probleme de calificare și delimitarea traficului de copii de infracțiuni conexe 34
  10. 2.1. Infracțiunea traficului de copii, structură, conținut 34
  11. 2.2. Delimitarea infracțiunii traficul de copii de infracțiuni conexe 38
  12. 2.3. Trafic de copii probleme de calificare 51
  13. III:Măsuri de combatere și prevenire a traficului de copii 61
  14. 3.1. Starea structura și dinamica infracțiunii traficului de de copii 61
  15. 3.2. Măsuri de prevenire a traficului de copii”. 65
  16. CONCLUZII
  17. BIBLIOGRAFIE 74
  18. 77
  19. ANEXE 81
  20. DECLARAȚIA PRIVIND ASUMAREA RĂSPUNDERII 85

Extras din licență

Întroducere

Actualitatea temei de cercetare. Traficul de ființe umane este o problemă globală și una dintre cele mai rușinoase infracțiuni care există, deoarece privează de demnitatea lor, milioane de oameni din întreaga lume. Traficanții înșală femei, bărbați și copii din toate colțurile planetei și le exploatează zilnic prin diferite forme. În timp ce cea mai cunoscută formă a traficului de persoane este exploatarea sexuală, sute de mii de victime sunt exploatate pentru muncă forțată, aservire domestică, cerșetorie sau prelevare de organe. Cu toate că este distribuit inegal între centrele și periferiile economiei mondiale, traficul de ființe umane afectează, practic, toate țările, fie ca stat de origine, de tranzit sau de destinație a victimelor traficului de ființe umane și constituie un sistem agresiv de control, de a profita în mod abuziv de avantajele și de exercitarea puterii asupra oamenilor.

Traficul de ființe umane este o infracțiune gravă asupra drepturilor fundamentale ale omului și a demnității umane. Acesta implică exploatarea și comercializarea victimelor de către infractori ca mărfuri în unicul scop de a obține un câștig financiar, fiind considerate de traficanți doar „o afacere” ce, în schimb, afectează grav sănătatea, bunăstarea și securitatea victimelor sale. Această infracțiune are adesea un caracter transnațional și implică victime de toate vârstele si genurile și, datorită naturii sale, este greu de descoperit și investigat.

Din punct de vedere statistic, traficul de copii reprezintă o componentă substanțială a traficului de ființe umane din Moldova, peste o treime dintre victimele traficului de ființe umane fiind minori.

Am putea afirma că trafiul de copii este o problemă majoră, care reprezintă un pericol serios pentru valorile democratice. În pofia numeroaselor bariere existente și a măsurilor întreprinse, această problem nu a dispărut de pe fața pământului, ci doar s-a manifestat și se manifestă prin noi forme, acest lucru find inflențat atât de un șir de procese obiective ce au loc în comunitatea mondială — globalizarea, creșterea mobilității umane, informatizarea ș.a., cât și de tendința trafianților de a evada din vizorul instanțelor de control.

În zilele noastre copiii continuă să fie folosiți ca un simplu obiect de cumpărare-vânzare, ei sunt impuși să presteze servicii sexuale și să lucreze în sectoare ale economiei tenebre din diferite țări, sunt exploatați în calitate de menajere, folosiți ca momeală în calitate de cerșetori, ca donatori de organe pentru transplant, în activitatea criminală, conflcte militare ș.a.m.d. Pentru organizarea unei contracarări efiiente a acestui fenomen mondial e necesar a cunoaște toate aspectele lui, factorii de inflență, precum și tendințele de evoluție.

Traficul de copii reprezintă o activitate criminală care se soldează cu urmări dezastruoase nu numai pentru victime ci și pentru întreaga societate. Evident pentru stoparea acestui flagel, atât comunitatea internațională, cît și țările nemijlocit afectate, în parte, au depus eforturi considerabile în scopul stopării acesteia. Astfel, la nivel internațional au fost implementate un șir de mecanisme juridice în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane/copii.

Legislația privind prevenirea și combaterea traficului de copii este relativ nouă, iar experiența în implementarea acesteia este redusă.

La momentul actual Republica Moldova are un set legislativ comprehensiv privind fenomenul traficului de copii, iar cadrul instituțional pentru implementarea prevederilor legale a început să se dezvolte. Unități de poliție specializate în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane operează la nivel raional, în timp ce la nivel național a fost înființat Comitetul Național pentru Combaterea traficului de ființe umane care coordonează și monitorizează implementarea Strategiei naționale de prevenire și combaterea traficului de ființe umane și a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia.

Unele instituții ale statului au început să acorde importanță fenomenului, dezvoltând programe sau departamente specializate. Referitor la procesul de reintegrare și reabilitare a victimelor, ONG-urile au dezvoltat servicii speciale, având echipe multidisciplinare de specialiști pregătiți pe problema traficului de copii. Reintegrarea și reabilitarea copiilor victime ale traficului se realizează în concordanță cu nevoile speciale și caracteristicile copiilor.

Există însă și puncte slabe în procesul complex de reabilitare și reintegrare a copiilor traficați în scopul exploatării. În primul rând nu există adăposturi specializate pentru copiii victime, datorită lipsei resurselor financiare. Acest fapt face și mai dificil procesul de reintegrare și reabilitare a copiilor traficați. Copiii sunt cazați în adăposturi pentru victimele adulte sau în centre de plasament, împreună cu copiii lipsiți de îngrijire părintească, ori în centre destinate protecției victimelor violenței domestice. În general, instituțiile se adresează tuturor formelor de trafic de ființe umane, fără a acorda o atenție specială traficului de copii.

La nivelul instituțiilor statului, serviciile sociale publice destinate copiilor victime ale traficului nu sunt dezvoltate, chiar dacă Planul Național prevede crearea unor adăposturi și stipulează dreptul la asistență juridică, medicală, socială și psihologică.

Numărul scăzut al condamnărilor poate fi explicat prin complexitatea fenomenului traficului de copii, rețelele de traficanți fiind bine organizate și dificil de neutralizat. De cele mai multe ori recrutorul este o persoană cunoscută, iar victima se teme să depună plângere împotriva acestuia. Unele victime își retrag plângerile în timpul procesului datorită amenințărilor traficanților ori pentru că le este teamă să recunoască în fața familiei ceea e li s-a întâmplat (încercând să evite respingerea publică).

Bibliografie

Acte legislative interne:

1. Constituția Republicii Moldova din 29 iulie 1994

2. Codul penal al Republicii Moldova din 18 aprilie 2002

3. Codul de procedură penală al Republicii Moldova din 14 martie 2003

4. Codul penal al Republicii Moldova din 24 martie 1961

5. Codul de procedură penală al Republicii Moldova din 24 martie 1961

6. Legea privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, nr.241-XVI din 20.10.2005 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.164-167/812.

7. Legea nr. 241 din 20.10.2005 privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane (Legea nr. 32 din 16.03.2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 241/2005)

8. Legea cu privire la drepturile copilului Nr. 338 din 15.12.1994

9. Legea cu privire la protecția martorilor și altor participanti la procesul penal nr.105-XVI din 16.05.2008

10. Legea cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor Nr. 137 din 29.07.2016

Acte legislative internaționale:

11. Convenția de la Geneva din 1945

12. Convenția privind sclavia semnată la Geneva la 25.09.1926

13. Convenția „Cu privire la drepturile copilului” din 20 noiembrie 1989 (New York)

14. Protocolul pentru Prevenirea, Suprimarea și Pedepsirea Traficului de persoane, în special a Femeilor și Copiilor, Supliment al Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Crimei Organizate Transnaționale, ONU 2000

15. Convenția ONU adoptată la 1979 privind lichidarea tuturor formelor de discriminare în raport cu femeile, în vigoare în 1981

16. Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale din 1950

17. Convenția cu privire la înființarea Oficiului European de poliție din 1995 // htt p://www.europol.europa.eu

18. Convenția Consiliului Europei privind măsurile contra traficului de ființe umane, adoptată de Comitetul de Miniștri la 3 mai 2005 // htt p://www.coe.int

19. Convenției ONU împotriva criminalității transnaționale organizate (Protocolul de la Palermo, 2000) // Tratate internaționale. Ediție oficială. Vol.35. - Chișinău, 2006, p.399.

20. Recomandarea nr.R (2000) 11 a Comitetului de Miniștri adresată statelor membre privind acțiunile împotriva traficului de ființe umane în scopul exploatării sexuale // htt p://www.coe.int

Literatură didactică și științifică:

21. Anghel, A. Traficul de ființe umane. Precizări conceptuale. Revista de Asistență Socială Nr. VIII, pg.23-28 nr 3-4, 2009

22. Bejan O., Botnaru Gh. Sugestii asupra normelor referitoare la traficul de ființe umane prevăzute în Codul penal al Republicii Moldova // Revista Națională de Drept, 2002, nr.3.

23. Botnaru Gh. Analiza juridico-penală a traficului de ființe umane // Ordine și lege, nr.23-24, 2002.

24. Botnaru Gh., Bujor V., Bejan O. Caracterizare criminologică și juridico-penală a traficului de ființe umane. Chișinău: Ericon S.R.L., 2008, p.89.

25. Botnaru Gh., Bujor V., Bejan O. Caracterizare criminologică și juridico-penală a traficului de ființe umane. - Chișinău, 2008 pg.323.

26. Brînză S. Unele reflecții asupra apărării penale a libertății persoanei împotriva infracțiunii de răpire a unei persoane (art.164 CP RM) // Revista Națională de Drept, 2008, nr.1, p.8-14.

27. Brînză S., Stati V. Delimitarea traficului de ființe umane și a traficului de copii de infracțiuni conexe // Revista Insti tutului Național al Justiției, 2008, nr.4.

28. Brînză S., Stati V. Infracțiunea de organizare a migrațiunii ilegale (art.3621 CP RM): analiză juridico-penală (Partea I) // Revista Națională de Drept, 2007, nr.11.

29. Brînză S., Ulianovschi X., Stati V. și alții. Drept penal. Partea Specială. - Chișinău: Cartier, 2005, p.150.

30. Brînză S., Ulianovschi X., Stati V., Țurcanu I., Grosu V. Drept penal. Partea Specială. Vol.II.Chișinău: Cartier, 2005.

...

Preview document

Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 1
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 2
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 3
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 4
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 5
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 6
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 7
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 8
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 9
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 10
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 11
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 12
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 13
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 14
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 15
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 16
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 17
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 18
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 19
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 20
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 21
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 22
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 23
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 24
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 25
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 26
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 27
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 28
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 29
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 30
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 31
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 32
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 33
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 34
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 35
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 36
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 37
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 38
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 39
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 40
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 41
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 42
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 43
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 44
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 45
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 46
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 47
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 48
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 49
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 50
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 51
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 52
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 53
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 54
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 55
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 56
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 57
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 58
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 59
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 60
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 61
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 62
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 63
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 64
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 65
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 66
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 67
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 68
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 69
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 70
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 71
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 72
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 73
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 74
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 75
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 76
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 77
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 78
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 79
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 80
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 81
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 82
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 83
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 84
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 85
Traficul de copii - probleme de calificare și delimitare de alte infracțiuni - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Traficul de copii - probleme de calificare si delimitare de alte infractiuni.docx

Alții au mai descărcat și

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Drept Comunitar

I.1. STATUL ŞI INTEGRAREA INTERANŢIONALĂ Între problemele aflate în centrul intresului cercetărilor contemporane de drept public se află şi cele...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?