Trecerea Mărfurilor peste Frontiera

Licență
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 20693
Mărime: 90.97KB (arhivat)
Puncte necesare: 12

Extras din licență

ÎNTRODUCERE

Actualitatea temei. De-a lungul existenţei economiei mondiale s-a demonstrat faptul că progresul economic al unei ţări depinde de mobilizarea resurselor proprii, umane, materiale şi financiare. Tările nu se pot izola de circuitul economic mondial. Participarea la diviziunea internaţională a a muncii şi, implicit, la circuitul economic mondial este de natură să potenteze eforturile proprii ale fiecărui popor şi să accelereze progresul economic al tuturor statelor.

Cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică internaţională constituie, fără indoială, unul dintre factorii cei mai tari ai dezvoltării economice. La extinderea relaţiilor economice internaţionale contribuie numeroşi factori cum ar fi: producţia de bunuri şi servicii, transporturile internaţionale, informatizarea, formele noi de realizare a tranzacţiilor, îmbunătăţirea cadrului juridic menit să faciliteze această cooperare, măsurile moderne de asigurare împotriva riscurilor, dezvoltarea şi generalizarea asigurărilor de bunuri şi de persoane şi modernizarea şi informatizarea operaţiunilor bancare etc.

Toţi aceşti factori sunt cuprinşi în diverse sisteme care compun economiile contemporane ale statelor, intre care există relaţii de interdependenţă, desfăşurate atât în cadrul bilateral cât şi multilateral, conform unor reguli stabilite pe seama acordului de voinţă între state. Participarea economiilor naţionale contemporane la diviziunea internaţională a muncii presupune însă şi o protejare a acestora de către stat, deci o instituţie de drept public, prin folosirea diverselor mijloace şi tehnici.

Sistemului vamal al Republicii Moldova i s-a atribuit de la bun început o funcţie importantă – colectarea impozitelor întru suplinirea bugetului de stat, ceea ce necesita efectuarea controlului fizic şi documentar integral al mărfurilor şi persoanelor participante în relaţiile economice externe.

Liberalizarea comerţului, atît intern cît şi exterior, în Republica Moldova trebuie să aibă în vedere nu numai din perspectiva de aderare la UE, ci şi alţi importanţi factori de pe piata mondială. Deschiderea faţă de partenerii potenţiali furnizori (dar şi beneficiari) la export nu este posibilă dacă nu se vor reduce taxele vamale de bază şi ne vom mărgini doar la aranjamente bilaterale.

Conform informaţiei Biroului Naţional de Statistică, pe parcursul anului 2011 ritmul anual de creştere a exporturilor a depăşit constant ritmul de creştere a importurilor, doar în ultimele patru luni ale anului s-a consemnat o situaţie inversă, cu o uşoară redresare în ultima lună a anului. Astfel, în luna decembrie 2011 ritmul anual de creştere a exporturilor a constituit 21.8 la sută, fiind cu 0.2 puncte procentuale mai mare decât cel al importurilor, contribuind la crearea unor premise de temperare a ritmului anual de creştere a PIB în trimestrul IV, 2011. De menţionat că, în ianuarie-decembrie 2011, comparativ cu perioada similară a anului precedent, exporturile de mărfuri au crescut cu 44.1 la sută. Factorul principal care a contribuit la această majorare a fost creşterea considerabilă a exporturilor orientate către Federaţia Rusă, România şi Italia, ponderile

acestor ţări fiind cele mai considerabile în totalul exporturilor. Totodatî precizăm că ponderea încasărilor vamale la formarea bugetului de stat al RM este de cel puţin 60 la sutp.epublica Moldova a aderat şi la Memorandumul de Facilitare şi Liberalizare a Comerţului în Europa de Sud-est, activităţile în cadrul căruia sunt finanţate de Banca Mondiala. Republica Moldova primeşte la momentul actual asistenţă din partea Uniunii Europene şi a SUA în elaborarea regulilor proprii de origine, armonizate cu cele europene. Este cunoscut şi faptul că Moldova pentru moment are Clauza Naţiunii Celei Mai Favorizate, dar pe o baza temporară care trebuie reînnoită în fiecare an.

Republica Moldova are semnate Acorduri de Liber Schimb cu România, Ucraina şi cu ţările-membre ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, şi anume cu Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Serbia şi Muntenegru. Încă în 1993 UE a acordat Moldovei posibilitatea de a exporta producţia sa conform tarifelor vamale privilegiate prin aşa numitul Sistem Generalizat de Preferinţe (GSP), facilitînd astfel accesul privilegiat al exportatorilor moldoveni pe piata statelor UE.

Reieşind din cele relatate mai sus, reultă importanţa şi activitatea temei investigate.

Gradul de studiere a temei. Prin investigaţiile efectuate am constatat că nu există studii aprofundate asupra regrementării juridice privind trecerea mărfurilor peste frontiera Republicii Moldova. Constatăm, că nu este nici un manual care ar fi consacrat dreptului vamal şi în care ar fi abordatăşi problema aspectelor juridice privind trecerea mărfurilor şi a mijloacelor băneşti peste frontiera statului. Dintre autorii doctrinari care au abordat tema respectivă îi putem menţiona pe savanţii români Ioan şi Silvia Condor, Gheorghe Caraiani, Cornel Cazacu, Silvia Cristea etc.Dintre autorii ruşi îi putem menţiona pe Zoborov V., Gabricidze B., Vardaiscki A., Popova I., Santalova A., etc.

Scopul şi sarcinile prezentei lucrări reiese din actualitatea temei investigate. Astfel principalul scop propus este de a examina complex reglementarea juridică a trecerii mărfurilor şi mijloacelor băneştti peste frontiera statului Republica Moldova, de a reflecta, în măsura posibilităţilor, asupra problemelor reglementării juridice care există în acest domeniu, precum şi de a înainta recomandările respective pentru ameliorarea situatiei, sporirea eficienţei acestei activităţi, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei în cadrul activităţii vamale.

Preview document

Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 1
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 2
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 3
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 4
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 5
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 6
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 7
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 8
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 9
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 10
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 11
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 12
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 13
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 14
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 15
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 16
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 17
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 18
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 19
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 20
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 21
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 22
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 23
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 24
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 25
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 26
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 27
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 28
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 29
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 30
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 31
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 32
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 33
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 34
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 35
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 36
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 37
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 38
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 39
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 40
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 41
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 42
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 43
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 44
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 45
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 46
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 47
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 48
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 49
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 50
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 51
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 52
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 53
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 54
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 55
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 56
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 57
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 58
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 59
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 60
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 61
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 62
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 63
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 64
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 65
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 66
Trecerea Mărfurilor peste Frontiera - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Trecerea Marfurilor peste Frontiera.doc

Alții au mai descărcat și

Contrabanda

CAPITOLUL I. CONCEPTUL SI CARACTERIZAREA INFRACTIUNII DE CONTRABANDA SECTIUNEA I. : CONSIDERATII INTRODUCTIVE Acceptând ca prin contrabanda...

Convențiile internaționale TIR în Moldova

Introducere Transporturile reprezintă o ramură fundamentală, ce se dezvoltă o dată cu alte ramuri ale economiei şi reflectă schimbările care au...

Protecția internațională a drepturilor omului - dreptul la viață

1. Noţiuni introductive Curtea Europeană pentru Drepturile Omului sau C.E.D.O. există pentru a apăra dreptul la viaţă, la proces echitabil, la...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Eutanasierea

Eutanasierea înseamnă “moarte bună” şi provine din grecescul euthanasia: eu – bine, thanatos – moarte. Acesteia i se poate da mai multe definiţii...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Contrabanda

Introducere Moldova este o ţara nouă pe harta Europei, apărută numai cu 10 ani în urmă. Ca şi orice altă ţară, Moldova are frontiere care joacă un...

Contrabanda

CAPITOLUL I. CONCEPTUL SI CARACTERIZAREA INFRACTIUNII DE CONTRABANDA SECTIUNEA I. : CONSIDERATII INTRODUCTIVE Acceptând ca prin contrabanda...

Infracțiuni Economice

Întroducere Actualitatea temei investigate, în această perioadă de tranziţie spre economia de piaţă cunoaşterea unor instrumente juridice de...

Reglementarea Juridică a Activității Vamale

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei. Odată cu proclamarea independenţei, Republica Moldova a demarat procesul de trecere la economia de piaţă,...

Studiu privind brokerul vamal precum și a experienței sale internaționale și cooperării în domeniul vamal

INTRODUCERE Odată cu proclamarea independenţei, Republica Moldova a demarat procesul de trecere la economia de piaţă, organizare economică...

Contrabandă

1. ACTIVITATEA VAMALA ÎN ROMÂNIA Înca din cele mai vechi timpuri statele au prelevat impozite pentru marfurile care treceau frontiera. Primele...

Infracțiuni la codul vamal

CAP. I – NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1- NOŢIUNEA ŞI OBIECTUL DREPTULUI VAMAL 1.1. - Noţiunea dreptului vamal Supraveţuirea unamă complicându-se în...

Aspecte juridico - penale ale contrabandei în legislația Republicii Moldova

INTRODUCERE Contrabanda este un fenomen bine cunoscut din timpurile străvechi. Putem să spunem că contrabanda a apărut odată cu apariţia statului,...

Ai nevoie de altceva?