Violența și agresivitatea în spațiul școlar

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 19099
Mărime: 101.13KB (arhivat)
Publicat de: Fausta Negru
Puncte necesare: 10

Extras din licență

INTRODUCERE

Tema aleasa pentru acesta lucrare sa născut din ideea că nicio violenţă asupra copiilor nu este justificată; si ca toate violenţele asupra copiilor pot fi prevenite. Aceasta problema a perioadei pe care o trăim este din ce în ce mai accentuată. Violenţa între şi asupra copiilor are mai mult cauze şi se manifestă în diferite moduri.

Nicio violenţă împotriva copiilor nu este justificată. Copiii nu ar trebui niciodată să beneficieze de mai puţină protecţie decât adulţii. Toate formele de violenţă asupra copiilor pot fi prevenite. Statele ar trebuie să investească în politici bazate pe dovezi şi în programe care să se adreseze factorilor care dau naştere violenţei asupra copiilor şi au principala responsabilitate să susţină drepturile copiilor la protecţie şi accesul la servicii şi să sprijine familiile pentru a fi capabile să asigure îngrijirea copiilor într-un mediu sigur.

Vulnerabilitatea copiilor la violenţă este legată de vârsta acestora şi de capacitatea lor în dezvoltare. Unii copii sunt mai vulnerabili din cauza sexului, rasei, originii etnice, dizabilităţii sau statutului social. Copiii au dreptul să-şi exprime opiniile şi aceste opinii să fie luate în considerare în implementarea politicilor şi programelor.

Cazurile de evenimente negative la unităţile de învăţământ sunt abundente în presa româneasca, începând cu cele mai puţin grave până la cele de o violenţă maxima.

Conform unui studiu internaţional efectuat de Organizaţia Mondiala a Sănătăţii în 37 de tari, România este nominalizată pe primele locuri la violenţa în scoli. Peste jumătate din profesorii români raportează acte de huliganism la orele lor sau au nevoie de protecţie pentru securitatea lor sau a altor elevi.

În prezent, totuşi, problema agresiunii şi violenţei în şcoală a depăşit spaţiul şcolar, generalizând manifestările violenţei şi în alte contexte care pana nu demult păreau sigure. Formele de agresiune asociate cu noile tehnologii, precum Internet-ul şi telefoanele mobile, sau prezente în relaţiile dintre alţii, apar frecvent în mass media.

Violenţa în şcoli este un fenomen care frământă toate societăţile şi ea se produce la toate şcolile de diferite niveluri. Spectrul ei este extrem de larg manifestându-se pe scară largă în relaţia elevi-elevi pana la profesori-elevi.

Pe de-o parte, fenomenul nu este legat de rata criminalităţii, a divorţurilor sau de procentul minoritarilor etnice. Dar pe de altă parte aceste situaţii sunt în conexiune cu indicatorii sociali, cum ar fi privările economice, vârsta, calitatea sistemului şcolar etc.

CAPITOLUL I

1. VIOLENŢA ŞI AGRESIVITATEA ÎN SOCIETATEA UMANĂ

Evoluţia societăţii contemporane, evidenţiază faptul că, în pofida intensificării intervenţiilor statului, justiţiei şi administraţiei în acţiunea de prevenire si combatere a delicventei juvenile şi criminalităţii, asistam la o extensie a actelor de violenta si agresivitate, îndreptate împotriva persoanelor, patrimoniului public sau privat. În România de azi, fenomenul de violentă juvenilă reprezintă o problema sociala complexa, ale cărei modalităţi de manifestare, consecinţe sociale şi moduri de soluţionare interesează atât factorii instituţionalizaţi de control social cât şi opinia publica. Este important de remarcat şi faptul că inegalităţile sociale dintre indivizi şi grupurile sociale, crizele economice, inflaţia, sărăcia, şomajul generează stări conflictuale şi tensiuni sociale.

Una dintre marile probleme ale umanităţii a constituit-o problema violenţei şi agresivităţii umane, a acelor tipuri de personalităţi pentru care agresivitatea şi violenţa le apar ca cele mai corespunzătoare pentru existenţa şi supravieţuirea socială. etc.

Războaie, atentate, lupte ( atât pe stradă cât şi în arenă ), abuzurile ( ale adulţilor sau ale copiilor ) sunt doar câteva dintre ştirile pe care le găsim zilnic în ziare şi revistele pe care le citim, la televizor sau la radio.

De când fenomenul agresivităţii face ravagii în viaţa oamenilor, studierea lui capătă o semnificaţie personală sau socială din ce în ce mai mare. Scopul general şi mai ales interesul crescut pentru studierea agresivităţii, în toate formele ei, porneşte de la premisa că prin înţelegerea modului în care comportamentul agresiv se produc, şi mai ales de ce se produce el, putem dezvolta şi modalităţile adecvate pentru reducerea lui atât în propria noastră viaţă cât şi în societate.

Fiinţele umane vin în lume cu o zestre biologică ereditară şi cu posibilităţi, capacităţi care mai târziu îi vor influenţa, cu siguranţă, tendinţele comportamentale. Încă din copilărie, oamenii învaţă lucruri despre agresivitate prin observarea altora sau prin propria experienţă trăită. Interacţionând permanent cu mediul fizic şi social, oamenii sunt adesea frustraţi, atacaţi, ofensaţi prin stimuli “ nocivi “, abuzaţi sau dezechilibraţi prin experienţe traumatizante. În acest fel ei devin agresaţi sau agresori în funcţie de contextul situaţional. Dar oamenii nu numai că acţionează ci şi interacţionează, gândesc. Interpretarea pe care ei o dau evenimentelor influenţează felul în care ei acţionează asupra acelor evenimente atât în prezent cât şi în viitor.

Astfel agresivitatea cu formele ei şi-a făcut loc în viaţa noastră de zi cu zi din nevoia fiecăruia dintre noi de a găsi modalităţi de reducere a disconfortului psihic legat de actele agresive. Pentru că atunci când un comportament sau act agresiv a cauzat agresorului disconfort psihic, acest lucru se va întâmpla, cu siguranţă şi în viitor. De aceea, individul nu va face altceva decât să găsească o scuză bună pentru remuşcările, vina sau reproşurile pe care şi le va face în urma unui act agresiv. Aceste scuze sunt acceptate adesea şi de către ceilalţi membrii ai societăţii, fie pentru că au fost sau vor fi la rândul lor agresori, fie că este modalitatea cea mai comodă şi mai convenabilă pentru adaptarea la diferite situaţii cotidiene încărcate de tensiune .

Preview document

Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 1
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 2
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 3
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 4
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 5
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 6
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 7
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 8
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 9
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 10
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 11
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 12
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 13
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 14
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 15
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 16
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 17
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 18
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 19
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 20
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 21
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 22
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 23
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 24
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 25
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 26
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 27
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 28
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 29
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 30
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 31
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 32
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 33
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 34
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 35
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 36
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 37
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 38
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 39
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 40
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 41
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 42
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 43
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 44
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 45
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 46
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 47
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 48
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 49
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 50
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 51
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 52
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 53
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 54
Violența și agresivitatea în spațiul școlar - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Violenta si Agresivitatea in Spatiul Scolar.doc

Alții au mai descărcat și

Organizația Națiunilor Unite

Lista abrevierilor AG Adunarea Generală AJIL American Journal of International Law CEDO Conventia Internatională a Drepturilor Omului CIJ...

Criminalitatea violența, corupția, crima organizată - recrudescența violenței în societatea contemporană

Evoluţia societăţilor contemporane evidenţiază faptul că deşi s-au intensificat măsurile şi intervenţiile instituţiilor specializate de control...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Violența școlară - violența profesor-elev

CAPITOLUL 1 DEVIANŢA ŞCOLARĂ- ABORDARE GENERALĂ 1.1. Delimitarea conceptului de devianţă şcolară Devianţa şcolară este un fenomen care se...

Violența în rândul adolescenților ca o reacție la problemele sociale

INTRODUCERE Agresiunea sau altfel spus violenţa reprezintă unul din comportamentele sociale extrem de greu de definit. Înţelesul acordat de un...

Agresivitatea - formă de adaptare și contra-reacție la frustrare la copiii instituționalizați de vârstă școlară mică

INTRODUCERE Societatea asigură individului cadrul dezvoltării personalităţii sale, modele de gândire ( mentalităţi ) şi de comportament, relaţii...

Aspecte și Metode de Observare și de Diminuare a Violenței la Ciclul Gimnazial

INTRODUCERE Creşterea fără precedent a cazurilor de violenţă din şcoli sub orice formă ar fi ea (verbală, fizică etc.) este un motiv de...

Tipuri de violență în școală

INTRODUCERE Într-o relaţie educaţională există o tentaţie a cadrului didactic de a observa anumite elemente normative, care vor putea reconsidera...

Violență în Școală

Motto: Violenţa este arma celor slabi. Violenţa în mediul şcolar - aspecte generale - Violenţa este una dintre marile probleme ale lumii...

Metodologia cercetării în științele socio-umane la Școlile Generale nr.12 și nr.13 Municipiul Botoșani

Având în vedere că violenţa şcolară a fost abordată, în proiectul european privind violenţa coti-diană, ca formă particulară a violenţei cotidiene,...

Specificul Profesiei de Psiholog Școlar

I. Aspecte definitorii ale profesiei de psiholog şcolar 1. Coordonatele profesiei de psiholog Psihologul poate fi apreciat ca fiinţă legală şi...

Ai nevoie de altceva?