Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului

Licență
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 14118
Mărime: 1.04MB (arhivat)
Publicat de: Semenica Gherasim
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Octavian Lazar
UNIVERSITATEA DIN BACĂU FACULTATEA DE INGINERIE

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. CAP. 1 Energia din surse regenerabile, alternativă durabilă pentru omenire în producerea energiei 5
  3. 1.1. Obiectivele generale ale strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie 6
  4. 1.2. Potențialul surselor regenerabile de energie din România 6
  5. 1.3. Premisele obținerii biocombustibililor o sursă regenerabilă de energie 8
  6. 1.4. Dezvoltarea industriei de biocarburanți în Romania 10
  7. 1.5. Avantajul utilizării biocombustibililor din floarea-soarelui 11
  8. 1.6. Discuții privind obținerea combustibililor în Europa, SUA, Brasilia 13
  9. CAP.2 Aspecte legislative
  10. 2.1. Definiții 16
  11. 2.2. Legislația în România 20
  12. 2.3. Directive ale Comunității Europene transpuse în legislația țării noastre 21
  13. 2.4. Actele normative care susțin dezvoltarea producerii combustibililor biodegradabili,
  14. biodiesel 24
  15. 2.5. Strategia protecției mediului 25
  16. 2.6. Strategia privind protecția atmosferei 25
  17. 2.7. Obiectivele strategiei privind protecţia atmosferei 26
  18. 2.8. Valorile limită pentru aerul ambiental, țintă ale strategiei 28
  19. CAP.3 Studiu de caz: Prezentarea instalației de obținere a biocombustibililor de tip biodisel la SC.Marsat. SA Roman 26
  20. 3.1. Descrierea activitaţilor desfăşurate 26
  21. 3.2. Obiective 26
  22. 3.3. Prezentarea titularului de activitate 27
  23. 3.4. Descrierea și localizarea terenului 27
  24. 3.5. Organizarea amplasamentului 28
  25. 3.6. Proprietatea și utilizarea actuală a terenului 28
  26. 3.7. Descrierea instalației de obținere a biocombustibililor 29
  27. 3.7.1. Informații de materiile prime și auxiliare 32
  28. 3.8. Descrierea tehnologiei de fabricație a biocombustibililor de tip biodisel 42
  29. CAP. 4. Studiu de impact asupra mediului pentru instalația de producere biodiesel
  30. 4.1.Informații generale 41
  31. 4.2. Structura raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului 42
  32. 4.3. Informații privind producția care se va realiza și resursele folosite in scopul producerii energiei necesare asigurării producției 43
  33. 4.3.1. Informații despre materiile prime, substanțele sau preparatele chimice 44
  34. 4.4. Informații despre poluanții fizici și biologici care afectează mediul, generați de activitatea propusă 44
  35. 4.5. Procese tehnologice de producție 45
  36. 4.5.1. Bilanț de materiale pe șarjă 47
  37. 4.6. Impactul produs în timpul funcționării investiției asupra factorului de mediu apă 52
  38. 4.7. Impactul produs în timpul funcționării investiției asupra factorului de mediu aer 54
  39. 4.8. Impactul produs asupra factorului de mediu sol 56
  40. 4.9. Situații de risc 58
  41. Cap.5. INSTALAȚII PENTRU REȚINEREA, EVACUAREA ȘI DISPERSIA
  42. POLUANȚILOR ÎN MEDIU
  43. 5.1. Emisii și reducerea poluării din surse punctiforme în aer 62
  44. 5.2. Reducerea emisiilor din surse punctiforme în apa de suprafață și canalizare 63
  45. 5.3. Emisii și reducerea poluării din surse punctiforme din sol 63
  46. Concluzii 64
  47. Bibliografie 65

Extras din licență

Introducere

Degradarea continuă a mediului înconjurător precum şi schimbările climatice survenite în ultimele decenii au conştientizat omenirea asupra faptului că reducerea poluării mediului trebuie să fie o prioritate mondială. România este parte la Convenţia- Cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, ratificată prin Legea nr. 24/1994 şi la Protocolul de la Kyoto la această Convenţie, protocol ratificat prin Legea nr. 3/2001. Obiectivele cunoscute în domeniu arată clar tendinţa de înlocuire în timp a combustibililor clasici cu alţii noi. Astfel, Directiva EC/2003/30 a Consiliului şi Parlamentului European din 8 mai 2003 prevede obligaţia asigurării unui procent minim de biocombustibili şi alţi combustibili regenerabili.

Noţiunile de biocombustibili, bioenergie, resurse de energie regenerabile şi-au făcut loc către opinia publică în ultimii 15–20 de ani. Dezbaterea pe aceste domenii s-a amplificat în ultimii ani şi a fost cauzată de mai mulţi factori:

- faptul cert că actualele surse producătoare de energie sunt epuizabile (cele fosile) sau pot să ajungă la un anumit nivel de la care nu mai pot creşte (potenţialul hidro);

- creşterea continuă a preţului energiei şi a surselor producătoare de energie care, la un moment dat, ar putea face imposibil accesul la acestea al unor ţări şi popoare.

- poluarea mediului, determinată în principal de produsele rezultate din folosirea combustibililor proveniţi din hidrocarburi fosile (ţiţei, gaz metan, cărbune);

- nevoia acută de a realiza produse energetice din surse regenerabile nepoluante, precum: biodieselul şi bioetanolul, obţinându-se din materii prime vegetale, cu o mare putere de regenerare

Cartea Verde a Comisiei intitulată “Spre o strategie europeană pentru securitatea alimentării cu energie”, stabileşte ca obiectiv înlocuirea până în anul 2020 a combustibililor convenţionali în proportie de 20% cu combustibili alternativi în sectorul transportului stradal.

Noile tipuri de combustibili trebuie să se alinieze la standardele tehnice deja recunoscute şi să se impună pe piaţă. Aceste standarde constituie de asemenea baza în stabilirea cerinţelor referitoare la emisiile de noxe şi la monitorizarea lor.

Lucrarea de licență intitulată ” Aspectele de mediu la o instalație de obținere a biodiselului” reprezintă interesul meu asupra dezvoltării durabile și a dezvoltării industriei de combustibili regenerabili. Lucrarea este structurată în cinci capitole cu subcapitolele aferente.

Primul capitol intitulat ” Energia din surse regenerabile, alternativă durabilă pentru omenire în producerea energiei” reprezintă informarea tuturor generațiilor despre potențialul surselor de energie regenerabile importante precum și cel al disponibilități nelimitate de utilizare pe plan local și național ale acestora.

Într-o succintă prezentare vom pune în balanță premizele obținerii biocombustibililor atât în România cât și în Europa, SUA, Brasilia precum și, avantajele și dezavantajele utilizării biocombustibililor.

În al doilea capitol intitulat” Aspecte legislative” am pus în evidență actele normative care susțin dezvoltarea producerii combustibililor biodegradabili, biodiesel precum și strategia privind protecția mediului.

Capitolul trei al lucrării intitulat „ Prezentarea instalației de obținere a biocombustibililor de tip biodisel” sunt subliniate datele locative ale intreprinderii de producere biodiesel, obiectivele și strategiile de dezvoltare. Un punct de plecare ar fi cel al materiilor prime utilizate în procesul tehnologic, prezentarea etapelor de proiectare ale instalației, modul de utilizare pe fiecare etapă a procesului tehnologic, și în partea de final a capitolului produsul final , biocombustibilul.

În capitolul patru intitulat ” Studiu de impact asupra mediului pentru instalația de producere biodisel” am prezentat structura raportului la studiul de evaluare a impactului ceea ce implică o a analiză a impactului produs în timpul funcționării asupra factorilor de mediu: apă, sol, aer.

În capitolul cinci ” Instalații petru reținerea, evacuarea și dispersia poluanților în mediu” sunt prezentate cele mai bune tehnici disponibile în vederea reducerii poluarii pentru fiecare factor de mediu.

Lucrarea se încheie cu concluzia că obținerea și utilizarea biocombustibililor regenerabili este un lucru favorabil din punct de vedere social-economic cât și din punct de vedere al protecției mediului.

CAP. 1 Energia din surse regenerabile, alternativă durabilă pentru omenire în producerea energiei

Sursele regenerabile dețin un potențial energetic important și oferă disponibilități nelimitate de utilizare pe plan local și national. Valorificarea surselor regenerabile de energie se realizează pe baza a trei premise importante conferite de acestea, și anume:

- accesibilitate,

- disponibilitate

- acceptabilitate

Sursele regenerabile de energie asigură creșterea siguranței în alimentarea cu energie și limitarea importului de resurse energetice, în condițiile unei dezvoltări economice durabile. Aceste cerințe se realizează în context național, prin implementarea unor politici de conservarea energiei, creșterea eficienței energetice și valorificarea superioară a surselor regenerabile.

Exploatarea surselor regenerabile de energie conferă garanția unor premise reale de realizare a obiectivelor strategice privind creșterea siguranței în alimentarea cu energie pe baza diversificării surselor și diminuării ponderii importului de resurse energetice, respectiv de dezvoltare durabilă a sectorului energetic și de protejare a mediului înconjurator.

Sursele regenerabile de energie pot sa contribuie prioritar la satisfacerea nevoilor curente de energie electrica si de incalzire in zonele rurale defavorizate. Valorificarea surselor regenerabile de energie, in conditii concurentiale pe piata de energie, devine oportuna prin adoptarea si punerea in practica a unor politici si instrumente specifice sau emiterea de certificate verzi" ("certificate ecologice”).

Oportunitatea implementării strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie pe termen mediu și lung în România ofera cadrul corespunzator pentru adoptarea unor decizii privind alternativele energetice și conformarea cu acquis-ul comunitar în domeniu. [1]

Preview document

Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 1
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 2
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 3
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 4
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 5
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 6
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 7
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 8
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 9
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 10
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 11
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 12
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 13
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 14
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 15
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 16
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 17
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 18
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 19
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 20
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 21
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 22
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 23
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 24
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 25
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 26
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 27
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 28
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 29
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 30
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 31
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 32
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 33
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 34
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 35
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 36
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 37
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 38
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 39
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 40
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 41
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 42
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 43
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 44
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 45
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 46
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 47
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 48
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 49
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 50
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 51
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 52
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 53
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 54
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 55
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 56
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 57
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 58
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 59
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 60
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 61
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 62
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 63
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 64
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 65
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 66
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 67
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 68
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 69
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 70
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 71
Aspecte de mediu la o instalație de producere a biodieselului - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Aspecte de Mediu la o Instalatie de Producere a Biodiselului.doc

Alții au mai descărcat și

Epurarea Apelor Uzate din Industria Farmaceutică

CAPITOLUL 1 Tema de proiectare Proiectarea unei staţii de epurare a apelor uzate provenite din industria farmaceutică în vederea deversării în...

Depozitarea Controlată a Deșeurilor Solide Municipale

INTRODUCERE STUDIUL VALORIFICĂRII GAZULUI DE DEPOZIT Biogazul ( gazul de depozit ) este un gaz combustibil obţinut în procesul de tratare a...

Politici și Strategii de Protecție a Mediului

INTRODUCERE Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeşte un caracter distinct odată cu...

Agricultura ecologică și rolul ei în dezvoltarea rurală în concepția dezvoltării durabile

Omul secolului XXI. sta în fata marilor provocari, atât în privinta resurselor energetice, cât si în crearea convietuirii armonice cu mediul....

Bioproducere de Biodiesel

Biocombustibilii sunt combustibili pentru transport sub forma lichida sau gazoasa, produsi din biomasa. Biomasa este partea biodegradabila din...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Tehnologii Utilizate în Biorafinării

INTRODUCERE Energia este factorul dominant ce determină bunăstarea ţării şi a omului, ce influenţează asupra nivelului de dezvoltare a tuturor...

Biocombustibili

1. GENERALITATI La început de mileniu, lumea străbate o epoca noua si critica: pe de o parte necesitatea unei puternice dezvoltari tehnologice...

Energia Alternativă - Premise

ENERGIA ALTERNATIVĂ – PREMISE, CATEGORII, GENERALIZĂRI 1.1. Noţiuni introductive. Fiind utilizată de către om încă de la începuturile...

Ai nevoie de altceva?