Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor

Licență
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 21109
Mărime: 145.50KB (arhivat)
Publicat de: Marcheta Vișan
Puncte necesare: 12
FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: ADMINISTRAREA AFACERILOR FORMA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: ZI

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL I 5
  3. ANALIZA POSTURILOR 5
  4. 1.1 Necesitatea analizei posturilor 5
  5. 1.2 Definirea și cerinţele analizei posturilor 7
  6. 1.3 Descrierea posturilor şi specificaţiile posturilor 9
  7. 1.4 Principalele obiective, metode și tehnici de analiză a posturilor 10
  8. CAPITOLUL II 15
  9. PROIECTAREA ȘI EVALUAREA POSTURILOR 15
  10. 2.1 Procesul dezvoltării posturilor 15
  11. 2.2 Abordări și metode de proiectare a posturilor 16
  12. 2.3 Evoluția și evaluarea posturilor 17
  13. 2.4 Criterii în proiectarea și evaluarea posturilor 19
  14. CAPITOLUL III 20
  15. PREZENTAREA FIRMEI S.C IP AUTOMATIC DESIGN S.R.L 20
  16. 3.1 Scurt istoric și descrierea activității firmei SC IP AUTOMATIC DESIGN SRL 20
  17. 3.3 Politica de marketing și vânzări a SC IP Automatic Design SRL 21
  18. 3.4 Importanța firmei SC IP Automatic Design SRL 25
  19. 3.5 Recrutarea, selecția și angajarea personalului la SC IP Automatic Design SRL 25
  20. 3.6 Structura posturilor la SC IP Automatic Design SRL 28
  21. 3.7 Analiza SWOT a firmei IP Automatic Design 29
  22. 3.8 Analiza, proiectarea și evaluarea posturilor la SC IP Automatic Design SRL 31
  23. CAPITOLUL IV 40
  24. ANALIZA, PROIECTAREA ȘI EVALUAREA POSTURILOR ÎN CADRUL S.C IP AUTOMATIC DESIGN S.R.L. STUDIU DE CAZ 40
  25. 4.1 Obiectivele studiului de caz 40
  26. 4.2 Participanții la cercetare 41
  27. 4.3 Aplicarea și interpretarea rezultatelor 41
  28. 4.4 Concluzii și recomandări 48
  29. CONCLUZII 50
  30. BIBLIOGRAFIE 52
  31. ANEXE 53

Extras din licență

INTRODUCERE

Analiza, proiectarea și evaluarea posturilor reprezintă temelia tuturor activităților legate de resursele umane. Procesul de recrutare nu este posibil fără a se ști și comunica cerințele posturilor, astfel fiind imposibil de proiectat un sistem de recompense fără ca postul să fie proiectat și evaluat în mod clar.

Analiza posturilor este esențială pentru orice proces corect și eficient de recrutare și selecție, training sau chiar pentru implementarea unor scheme echitabile de retribuire și va fi cu atât mai utilă cu cât face parte dintr-o strategie coerentă de resurse umane și este actualizată permanent în funcție de schimbările din interiorul și exteriorul organizației.

Studiile efectuate si practica managerială evidenţiază faptul că analizele posturilor, proiectarea si evaluarea acestora realizate cu profesionalism permit înţelegerea conţinutului acestora şi cerinţelor comportamentale pe posturi, generând astfel o bază cât mai reală pentru elaborarea deciziilor de personal.

Pentru o bună funcţionare şi dezvoltare trebuie să se verifice periodic şi sistematic ceea ce se cunoaşte despre posturi şi despre oamenii care le ocupă, de aici principiul: „omul potrivit la locul potrivit”. Cerinţele si exigenţele fiecărui post să se poată compara cu capacităţile şi trăsăturile omului.

Deoarece necesită un efort substanţial, activităţile de analiză, proiectare şi evaluare a posturilor trebuie realizate cu multă grijă şi profesionalism pentru că de rezultatele obţinute depinde evaluarea performanţelor individuale in special.

Petrecând cea mai mare parte a timpului la serviciu, ne dorim un post care ne face plăcere să megem zi de zi, să ne ofere siguranţă şi să ne propulseze şi motiveze. Am constatat că sporirea eficienţei muncii şi a productivităţii nu pot fi obţinute ignorând necesităţile şi speranţele angajaţilor, de aici apărând preocupările legate de definirea unor posturi mai complexe şi mai interesante, mai atractive şi mai motivante şi de asemenea îmbunătăţirea proiectării posturilor prin schimbări profunde în conţinutul şi caracteristicile posturilor.

Procesul de concepere şi proiectare a posturilor se realizează în practică prin metodologii diverse, dar şi experienţa specialiştilor are un rol însemnat şi presupune urmărirea continuă a structurii posturilor şi reproiectarea lor ori de câte ori intervin elemente noi.

Evidenţa şi analiza posturilor se impun ca două laturi complementare în procesul de previziune a resurselor umane ale organizaţiei, deoarece fară o analiză completă şi complexă a posturilor sau fără o descriere clară, concisă şi realistă a acestora se va realiza destul de greu o recrutare de personal sau o proiectare a unui sistem de salarizare.

Sunt, pe deplin, de acord cu opinia specialiştilor în domeniul managementului resurselor umane care subliniază faptul că dintre toate funcţiunile întreprinderii, funcţiunea de personal este probabil cea care a cunoscut evoluţia cea mai spectaculoasă şi cea mai importantă în ultimul deceniu. Această evoluţie se va înregistra şi în viitor, în ceea ce priveşte atât conţinutul funcţiunii cât şi profilul oamenilor ocupând diferite posturi.

Aşadar, prin această lucrare de licenţă îmi propun să determin principalele caracteristici şi obligaţii ale posturilor, rezultatele pe care trebuie să le realizeze, activităţile importante pe care trebuie să le efectueze şi relaţiile stabilite cu alte posturi din cadrul ierarhiei organizatorice.

CAPITOLUL I

ANALIZA POSTURILOR

1.1 Necesitatea analizei posturilor

Posturile sunt deosebit de importante atât pentru indivizi, cât şi pentru organizaţie.

Potrivit literaturii de specialitate , postul este cea mai simplă subdiviziune organizatorică, a unei unități, fiind caracterizat prin ansamblul obiectivelor, sarcinilor, competențelor și responsabilitățiilor ce revin unui salariat în mod organizat și permanent în cadrul unei organizații.

În ceea ce priveşte terminologia folosită au fost utilizate diferite înţelesuri în funcţie de cum, când şi de cine esre folosită. De exemplu sunt situaţii în care în loc de folosirea termenului de „post” se folosesc într-un sens echivalent denumirile de “sarcină”, “funcţie”,”poziţie”, “rol”, “îndatorire”, “slujbă”, “misiune” sau chiar “job”, cu toate că între acestea există diferenţe.

În viziunea lui Michael Armstrong , un post este alcătuit dintr-un ansamblu corelat de sarcini, pe care le execută o singură persoană în vederea îndeplinirii unui scop și poate fi văzut ca o unitate dintr-o structură organizațională, care rămâne neschimbată indiferent de cine ocupă acel post.

Definirea posturilor are două deziderate:

1. să satisfacă cerințele organizației în materie de productivitate, eficiență operațională și calitate a produsului sau serviciului;

2. să satisfacă nevoile individului în materie de interes, provocare și realizare, angajamentul de a avea o performanță bună pe post.

Obiectivul global al definirii posturilor îl reprezintă integrarea cerințelor individului cu cele ale organizației.

Prin urmare, modul în care este definit postul, ca element de bază al stucturii organizatorice, are consecinţe directe nu numai asupra nivelului realizării obiectivelor individuale şi organizaţionale, ci şi asupra satisfacţiei individului şi a calităţii vieţii profesionale.

Aşadar, postul reprezintă adoptarea unei funcţii la particularităţile fiecărui loc de muncă şi la caracteristicile titularului care îl ocupă, deoarece funcţia constituie factorul de generalizare a unor posturi asemănătoare şi au în vedere aceleaşi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate şi responsabilităţi.

Postul presupune următoarele componente :

• obiectivele;

• sarcinile;

• autoritatea;

• responsabilitatea.

Obiectivele postului reprezintă definirea calitativă şi cantitativă a scopurilor avute în vedere la crearea sa; argumentează raţiunea înfiinţării şi funcţionării postului; se regăsesc în obiectivele firmei ca obiective individuale, iar pentru a fi realizate, titularului postului îi sunt conferite sarcini, autoritate, responsabilitaţi, prin obiectivele postului se înţeleg şi perspectivele sale de evoluţie. Realizarea obiectivelor se realizează prin intermediul sarcinilor.

Sarcina este o componentă a atribuţiei, cea mai mică unitate de muncă fixată unui executant, care reprezintă o acţiune clar formulată, orientată sore realizarea unui obiectiv precis. Sarcina reprezintă elementul concret de acţiune în cadrul atribuţiei, aceasta cuprinzând ansamblu de sarcini identice necesare realizării unei părţi dintr-o activitate.

Atribuția presupune o anumită responsabilitate în îndeplinirea sarcinilor la termenul stabilit și la un anumit nivel calitativ. Atribuțiile sunt diferențiate de la un post la altul și de la un compartiment de muncă la altul. Ele au un caracter dinamic, evoluând în funcție de interesele organizației care imprimă flexibilitatea obiectivelor stabilite diferitelor posturi din cadrul acesteia.

Autoritatea exprimă limitele în cadrul cărora titularul postului are dreptul de a acţiona pentru realizarea obiectivelor individuale şi a exercitării atribuţiilor.

Autoritatea formală se acordă titularului postului, fiind oficializată prin reglementări, norme, proceduri, acte interne ale unităţii, decizii ale conducerii, etc. Aşadar, autoritatea reprezintă puterea oficializată prin care se oferă titularului postului dreptul de a dispune executarea unor sarcini, de a întreprinde o acţiune sau de a produce o anumită shimbare în comportamentul individual şi organizaţional.

În acelaşi timp, titularul postului trebuie să dispună şi de competenţă sau autoritate profesională, exprimată de nivelul de pregătire şi experienţă de care dispune o persoană şi prin care se dobândeşte recunoaşterea meritelor şi a contribuţiei personale la realizarea obiectivelor.

Conceptul de autoritate este strâns legat de cele de influenţă şi putere.

Influenţa reprezintă schimbările de comportament a unei persoane în urma acţiunii unei alte persoane, putând fi pozitivă sau negativă.

Puterea reprezintă posibilitatea de a produce schimbarea dorită în atitudinea unei alte persoane.

Preview document

Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 1
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 2
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 3
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 4
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 5
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 6
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 7
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 8
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 9
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 10
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 11
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 12
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 13
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 14
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 15
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 16
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 17
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 18
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 19
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 20
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 21
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 22
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 23
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 24
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 25
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 26
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 27
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 28
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 29
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 30
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 31
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 32
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 33
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 34
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 35
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 36
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 37
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 38
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 39
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 40
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 41
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 42
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 43
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 44
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 45
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 46
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 47
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 48
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 49
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 50
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 51
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 52
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 53
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 54
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 55
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 56
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 57
Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Analiza, Proiectarea si Evaluarea Posturilor.doc

Alții au mai descărcat și

Perfecționarea Privind Departamentul de Resurse Umane

Cap.1. Recrutarea şi selecţia resurselor umane 1.1. Caracteristicile principale ale departamentului de resurse umane Succesul, performanţa şi...

Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane

Introducere Angajarea personalului reprezintă un act de voinţă reciprocă a celui ce angajează şi a celui angajat, concretizat prin încheierea...

Recrutarea și selecția personalului în SC Sephora Marinopolulos SA

ARGUMENT Am ales ca temă de studiu pentru lucrarea mea de atestat „Recrutatea si selecția personalului” deoarece consider personalul ca fiind cea...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Managementul Previzional al Resurselor Umane și Analiza Posturilor de Lucru

CAP.I. MANAGEMENTUL PREVIZIONAL AL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul gestiunii previzionale a resurselor umane Managementul previzional al resurselor...

Te-ar putea interesa și

Analiza, proiectarea și evaluarea posturilor în cadrul SC Atelierele CFR Grivița SA

Proiect Managementul, ca stiinta, a luat fiinta destul de recent prin eforturile depuse de un mare numar de specialisti din întreaga lume, ca...

Aplicație Informatică pentru Evidența Resurselor Umane Dintr-o Firmă

1. INTRODUCERE Managementul competitiv al resurselor umane reprezintă un factor esenţial pentru succesul oricărei firme. Datorită importanţei...

Analiza Posturilor - SC APSA Baia-Mare

INTRODUCERE Lucrarea este structurata în patru capitole, cuprinzând descrierea postului, metode si tehnici de analiza a postului, chestionare...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC PDA Motors SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informatiilor Lucrarea de fata reprezinta studiul asupra managementului resurselor umane din cadrul...

Managementul Resurselor de Muncă

CAPITOLUL I REPERE CONCEPTUALE 1.1. Relaţia individ-organizaţie Intr-o lume a afacerilor aflată tot mai pregnant sub semnul competiţiei,...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC Indis Partener SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informaţiilor Pentru culegerea informaţiilor necesare analizei diagnostic am apelat la un interviu...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC Clipart Advertising SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informaţiilor Principala sursă de informaţii provine din aplicarea interviului semi-structurat Doamnei...

Ai nevoie de altceva?