Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 14031
Mărime: 466.30KB (arhivat)
Publicat de: Stelian Ștefanescu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Catalin Huidumac
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE ECONOMIE

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Capitolul 1: Strategia de ţintire a inflaţiei. Consideraţii generale 5
  3. 1.1. Stabilitatea preţurilor ca obiectiv final al politicii monetare 5
  4. 1.2. Conceptul de ţintire a inflaţiei 6
  5. 1.3. Condiţiile unei bune implementări a regimului de ţintire a inflaţiei 8
  6. 1.4. Precondiţii necesare pentru adoptarea ţintirii inflaţiei 9
  7. 1.5. Avantajele şi dezavantajele ţintirii inflaţiei 12
  8. Capitolul 2: Strategia de ţintire a inflaţiei în ţările emergente şi în ţările dezvoltate 15
  9. 2.1. Politica monetară adoptată în diferite stadii ale tranziţiei 15
  10. 2.2. Probleme ce afectează ţările emergente în procesul de adoptare a ţintirii inflaţiei – De ce ţările emergente diferă de ţările dezvoltate? 16
  11. 2.3. Politica de ţintire directă a inflaţiei în ţări din Europa Centrală: Cehia, Polonia şi Ungaria. Comparaţie cu tari dezvoltate 20
  12. 2.3.1. Cehia 20
  13. 2.3.2. Polonia 21
  14. 2.3.3. Ungaria 22
  15. 2.3.4. Suedia 22
  16. Capitolul 3: Studiu de caz: Ţintirea directă a inflaţiei – Analiză pentru România 26
  17. 3.1. Oportunitatea de trecere la ţintirea inflaţiei în România 26
  18. 3.2. Îndeplinirea precondiţiilor trecerii la ţintirea directă a inflaţiei 27
  19. 3.3. Ţintirea inflaţiei în România: Analiză pentru 2005-2011 29
  20. Concluzii 40
  21. Referinţe bibliografice 42
  22. Anexe 44

Extras din licență

Introducere

Am ales această temă atât de utilă şi fundamentală pentru economia fiecărei ţări din întreaga lume din dorinţa de a aduce un plus de cunoaştere în acest domeniu.

Inflaţia este un fenomen foarte important şi extrem de problematic pentru toate ţările din lume. Majoritatea problemelor cu care se confruntă populaţia pleacă de la faptul că mecanismele prin care funcţionează economia nu sunt suficient de “performante” pentru a face faţă inflaţiei.

Din punctul meu de vedere inflaţia este precum un virus. Dacă nu se găseşte antidotul necesar, acest virus se poate răspândi în întreg organismul devenind foarte greu de controlat, în unele cazuri fiind necesară o abordare extremă pentru salvare. Consider că motivul pentru care inflaţia este dificil de suportat şi de controlat este forma sa complexă de manifestare.

Ţintirea directă a inflaţiei este o strategie de politică monetară în care o bancă centrală estimează şi face public o ţintă pentru nivelul ratei inflaţiei şi apoi încearcă să orienteze inflaţia actuală către această ţintă prin utlizarea unor modificări ale ratei dobânzii şi ale altor intrumente de politica monetară, astfel încât să se asigure stabilitatea preţurilor.

În urma acestei lucrări am încercat să evidenţiez cauzele pentru care România şi-a atins sau nu şi-a atins ţintele de inflaţie începând din anul 2005 când aceasta a adoptat strategia de ţintire a inflaţiei. Lucrarea este structurata în trei capitole.

În prima parte sunt prezentate aspecte generale despre ţintirea inflaţiei, principii de bază ale acesteia, diferite condiţii pentru implementarea cu succes a regimului de ţintire a inflaţiei, precum şi avantaje şi dezavantaje ale adoptării strategiei de ţintire a inflaţiei.

A doua secţiune a lucrării prezintă experienţa altor ţări care au adoptat strategia de ţintire directă a inflaţiei, anumite diferenţe între ţările în curs de dezvoltare şi ţările dezvoltate şi astfel putem observa importanţa condiţiilor existente în ţările respective la momentul adoptării politicii de ţintire directă a inflaţiei.

Ultima parte a lucrării conţine un studiu de caz al procesului de ţintire a inflaţiei în România, evoluţia procesului inflaţionist din momentul adoptării ţintei, beneficii aduse sistemului economic românesc, precondiţiile îndeplinite de România în adoptarea procesului de ţintire directă a inflaţiei şi experienţa adunată de ţara noastră în urma adoptării ţintei.

Capitolul 1: Strategia de ţintire a inflaţiei. Consideraţii generale

1.1. Stabilitatea preţurilor ca obiectiv final al politicii monetare

Politicile economice nu sunt acceptate pentru totdeauna. Condiţiile istorice au un efect inconfundabil, modelând şi remodelând instrumentele utilizate, în condiţiile date şi în fiecare perioadă. Astfel profesorul Silviu Cerna evidenţia: “Teoria monetară keynesiană este legată mai ales de condiţiile concrete existente în timpul marilor crize economice, când şomajul este accentuat, iar politica monetară este insuficientă pentru remedierea situaţiei. Teoria cantitativă reformulată este legată mai ales de condiţiile concrete existente în perioadele de creştere economică, când inflaţia se intensifică, iar politica fiscală singură, fără promovarea unei politici monetare adecvate, nu poate combate fenomenul inflaţionist” .

Există două cauze principale pentru care teoria lui Keynes, deşi apărută la momentul potrivit, nu a mai produs efectul scontat după 1970.

În primul rând, economia mondială este din ce în ce mai interdependentă şi integrată. Tratamentul indicat pentru o economie închisă sau semiînchisă poate avea efecte negative asupra unei economii deschise, unde stimularea cererii nu mai atrage după sine creşterea economică, ci doar deficitul balanţei de plăţi.

În al doilea rând, mecanismele pieţei devin tot mai sofisticate, iar publicul mai bine informat. Modul actual de formare a anticipaţiilor, care este complet diferit faţă de cel enunţat de Keynes, şi schimbările asupra comportamentului operatorilor de piaţă fac obiectul unei noi teorii, numită teoria anticipaţiilor raţionale .

Aceste schimbări ale condiţiilor istorice au condus la declinul şcolii de gândire keynesiene, în favoarea şcolii de origine monetaristă, caracterizată prin stimularea ofertei şi dezangajarea statului în economie. Reuşita acestei orientări este ilustrată de evoluţia puternică a economiei americane din ultimii 20 de ani, care a antrenat o nouă direcţie a politicii economice în Europa şi în întreaga lume.

Prin urmare, acesta este contextul în care politica monetară a fost centrată asupra singurului obiectiv natural al acesteia: asigurarea stabilităţii preţurilor.

Astfel, “luarea deciziei de a adopta o anumită strategie de politică monetară depinde, în mare măsură de ceea ce poate genera, la nivelul economiei politica monetară adoptată şi nu în ultimul rând, de autoritatea de care dispune banca centrală în economia respectivă” .

Argumentele aduse în privinţa asigurării stabilităţii preţurilor au la bază dezavantajele evidenţiate în timp de diferitele abordări ale politicilor monetare adoptate. Primul argument este legat de faptul că o reducere a şomajului şi o politică monetară bazată pe asigurarea creşterii economice generează efecte a căror întârziere este variabilă. Pe de altă parte Curba lui Phillips s-a dovedit a fi eficientă doar pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că o rată scăzută a şomajului sau un nivel ridicat al ratei de creştere economică nu pot fi asigurate decât prin aplicarea unei politici monetare expansioniste care este asociată şi unui nivel ridicat al inflaţiei.

Economiile actuale nu pot să aibă în vedere un alt obiectiv fundamental decât cel bazat pe asigurarea stabilităţii preţurilor. Evenimentele desfăşurate în ultimii ani au arătat faptul că atingerea acestui obiectiv poate avea la bază diferite strategii de politică monetară. Aceste strategii sunt orientate către stabilirea obiectivelor intermediare: ţintirea agregatelor monetare şi ţintirea cursului valutar.

Ca urmare, “rolul politicii monetare în dezvoltarea economiei naţionale este analizat în perspectiva orientării care prevalează în gândirea şi în politica economică actuală” .

Preview document

Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 1
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 2
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 3
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 4
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 5
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 6
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 7
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 8
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 9
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 10
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 11
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 12
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 13
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 14
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 15
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 16
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 17
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 18
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 19
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 20
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 21
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 22
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 23
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 24
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 25
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 26
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 27
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 28
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 29
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 30
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 31
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 32
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 33
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 34
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 35
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 36
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 37
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 38
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 39
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 40
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 41
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 42
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 43
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 44
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 45
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 46
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 47
Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Analiza Strategiei de Tintire a Inflatiei in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Țintirea Inflației

Inflatia este un dezechilibru major prezent în economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana...

Politica Monetară în România între Lichiditate și Solvabilitate

Introducere Creaţia monetară este o emisiune de monedă scripturală datorată intermediarilor monetari; când întreprinderile şi persoanele...

Rolul BNR și al Politicii Monetare Postaderare

INTRODUCERE Economia, privită ce un sistem de activităţi umane legate de producţia, distribuţia şi consumul unor bunuri şi servicii, ocupă un loc...

Analiza inflație în România

Noţiuni teoretice privind inflaţia Inflaţia reprezintă un proces cumulativ de creştere a preţurilor, proces mai mult sau mai puţin important, după...

Curba Phillips - un compromis în relația inflație - șomaj ?

INTRODUCERE “Dacă şomajul scade sub o anumită rată, inflaţia se accelerează. Rata suficient de înaltă a şomajului, care poate evita acest lucru,...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

1. Ţintirea inflaţie: cadrul conceptual Ţintirea inflaţie constituie cuantificarea unei ţinte în termenii ratei inflaţiei . Aceasta reprezintă o...

Inflația în România

1. NOŢIUNI GENERALE 1.1. Etimologie Cuvântul inflaţie provine din latinescul inflare care are semnificaţia de a se umfla in mod exagerat....

Inflația

Ce este inflatia? Inflatia este procesul de crestere semnificativa si persistenta a nivelului preturilor. Inflatia reprezinta acea stare de...

Te-ar putea interesa și

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

Introducere Fenomenul inflaționist s-a făcut simțit în viața oamenilor încă de la începuturi sub diverse forme,care au afectat într-o mare măsură...

Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România

Cap. I Strategia de ţintire directă a inflaţiei – cadru conceptual “Inflaţia este procesul de creştere disproporţionată a masei monetare în...

Politica de Țintire Directă a Inflației

Politica de tintire directa a inflatiei Introducere Inflatia este un dezechilibru major prezent în economia oricarei tari, reprezentat de o...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

I. INTRODUCERE Inflaţia este unul din fenomenele care preocupă din ce în ce mai mult populaţia, astfel încât mecanismele concrete prin care...

Strategii de politică monetară

STRATEGII DE POLITICA MONETARA Tintirea inflatiei I. Tipuri de strategii de politica monetara Alegerea unei politici monetare corecte este un...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

1. Ţintirea inflaţie: cadrul conceptual Ţintirea inflaţie constituie cuantificarea unei ţinte în termenii ratei inflaţiei . Aceasta reprezintă o...

Strategii de Țintire Directă a Inflației

INTRODUCERE Inflaţia este unul din fenomenele care preocupă din ce în ce mai mult populaţia, astfel încât mecanismele concrete prin care...

Strategii de politică monetară. țintirea inflației

Introducere Multe economii emergente au implementat tintirea inflatiei pentru prima data incepand cu prima jumatate a anilor ‘90, insa la inceput...

Ai nevoie de altceva?