Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 27558
Mărime: 130.90KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Ilie Băbăiţă
Universitatea de Vest, Timisoara
Specializare: Economie - Pedagogie

Cuprins

  1. CAP.1. TEORIA BUNURILOR 5
  2. 1.1.Noţiunea de bun 5
  3. 1.2.Clasificarea bunurilor 5
  4. 1.3.Utilitatea bunurilor 6
  5. 1.4.Tipologia bunurilor şi a funcţiilor de utilitate 7
  6. CAP.2. CARACTERISTICILE BUNURILOR PUBLICE ŞI PRIVATE 9
  7. 2.1. Trăsături ale bunurilor publice şi private 9
  8. 2.1.1.Bunăstarea rezultată din existenţa bunurilor publice 10
  9. 2.1.2. Diferenţa dintre costul social şi cel privat 12
  10. 2.1.3. Relaţiile dintre piaţa bunurilor private şi piaţa bunurilor publice 13
  11. 2.2. Bunurile publice pure 14
  12. 2.2.1. Non-exclusivitatea 14
  13. 2.2.2. Non-rivalitatea în consum 15
  14. 2.3. Bunurile publice mixte (impure) 15
  15. 2.3.1. Definire 15
  16. 2.3.2. Bunurile mixte şi teorie economică a cluburilor 16
  17. 2.3.3. Modelul lui Musgrave privind combinarea caracteristicilor bunurilor publice cu cele ale bunurilor private 16
  18. 2.3.4. Modelul lui Stiglitz privind relaţia dintre gradul de excludere de la consum şi costul marginal al utilizǎrii unui bun 20
  19. 2.4.Bunuri de merit 22
  20. 2.5.Bunurile utile comunităţii 25
  21. CAP.3. RELAŢIA BUNURI PUBLICE SECTOR PUBLIC 26
  22. 3.1. Bunurile publice şi sectorul public 26
  23. 3.2.Esenţa sectorului public şi activităţile ce compun sectorul public 26
  24. 3.3. Sfera de cuprindere a sectorului public 28
  25. 3.3.1. Criteriul de administraţie publică 29
  26. 3.3.2. Criteriul de autoritate 29
  27. 3.3.3. Criteriul deciziei publice 29
  28. 3.3.4. Criteriul proprietăţii de stat asupra avuţiei( assets) 30
  29. 3.3.5. Criteriul sistemelor de producţie 30
  30. 3.4. Structura sectorului bunurilor şi serviciilor publice 30
  31. 3.5. Cererea şi oferta bunurilor publice 32
  32. 3.5.1. Mecanismul cererii şi ofertei bunurilor publice 32
  33. 3.5.2. Cererea pentru bunurile publice 33
  34. 3.5.2.1. Formarea cererii 33
  35. 3.5.2.2. Factori deformatori ai cererii de bunuri publice 34
  36. 3.5.3. Oferta pentru bunurile publice 36
  37. 3.5.3.1. Dificultatea definirii şi măsurării outputului 37
  38. 3.5.3.2. Singularitatea producătorului de bunuri publice 37
  39. 3.5.3.3. Lipsa pragului minim de performanţă economică 37
  40. 3.6. Relaţia dintre întreprinderea publică şi guvern 38
  41. CAP.4. EVOLUŢIA SECTORULUI PUBLIC 40
  42. 4.1. Repere ale sectorului public 40
  43. 4.2. Evoluţia macroeconomicǎ 44
  44. 4.2.1. Tendinţa generală de diminuare a sectorului public 44
  45. 4.2.2. Evoluţia în România în perioada 1990-2001 45
  46. 4.3. Privatizarea, cauzǎ principalǎ a diminuǎrii sectorului public 58
  47. CONCLUZII 61
  48. BIBLIOGRAFIE 64

Extras din licență

Termenul de bun semnifică orice element al realităţii care este apt să satisfacă o nevoie umană de consum personal sau de consum productiv. Dar, nu toţi satisfactorii şi nu toţi prodfactorii sunt bunuri. Dobândesc calitatea de bunuri acei satisfactori şi acei prodfactori care se disting printr-o dublă determinare: una existenţială şi alta economică.

Determinarea existenţială constă în aceea ca elementele respective se pretează la măsuri fizice prin care se evaluează proprietăţile statice şi dinamice ale bunurilor. Între proprietăţile statice figurează: masa, dimensiunile în spaţiul tridimensional, compoziţia. Deosebit de importante sunt proprietăţile dinamice ale bunurilor care se manifestă în timp: fiabilitatea, capacitatea de efect util, proprietăţile legate de contactul cu mediul exterior. Aceste proprietăţi sunt exprimate în unităţi de măsură adecvate.

Determinarea economică a bunurilor se regăseşte, din punct de vedere al măsurii, în aprecierea conformanţei acestora cu nevoile umane. Măsurarea economică o implică , deci, organic pe cea fizică.

1.2.Clasificarea bunurilor

Din punct de vedere al analizei economice, prezintă interes deosebit împărţirea bunurilor în libere şi economice. Această determinare are un caracter relativ, mai ales în sensul că unele dintre bunuri pot deveni şi rare.

Bunurile economice constau din acele elemente rare din natură sau create de om-identificabile şi măsurabile-, bunuri care intră într-o relaţie determinată cu nevoile umane. În structura acestor bunuri, un loc aparte deţin bunurile create, produse.

După modul în care se realizează raportul între nevoile umane şi bunurile produse sau serviciile prestate, bunurile economice se împart in nonmarfare şi marfare.

Marfa este acel bun economic, exprimat în formă bănească, care este destinat satisfacerii nevoilor altor persoane decât producătorii ei, trecerea acestuia de la producător la consumator făcându-se prin actul de vânzare -cumpărare. Schimbul este acela care dă bunului calitatea de marfă.

S-au conturat şi se folosesc mai multe criterii de clasificare a bunurilor economice.

Din punct de vedere al formei în care se manifestă, bunurile pot fi: obiecte având existenţa autonomă în raport cu producătorul şi consumatorul; servicii, care se consumă concomitent cu producerea lor; informaţii disponibile, deţinute de specialişti în memoria lor sau depozitate pe diferiţi suporţi materiali; aceste bunuri sunt refolosibile.

Dacă se are în vedere provenienţa lor, bunurile se clasifică în: naturale, regenerabile şi neregenerabile; produse, acele bunuri care au suportat cel puţin o transformare, o deplasare pe baza activitaţii oamenilor.

În funcţie de posibilităţile de multiplicare, bunurile sunt: reproductibile, realizabile într-un număr oricât de mare de exemplare, dacă există factori de producţie necesari; neproductibile, unicate ceea ce generează probleme deosebite în ceea ce priveşte corelarea lor cu preferinţele umane.

După gradul de prelucrare, bunurile pot fi: primare cele preluate de-a gata din natură; intermediare, aflate în diferite faze succesive de prelucrare; finale, care în intervalul dat de timp, nu mai sunt supuse prelucrării.

Din punct de vedere al destinaţiei lor finale, al naturii lor economice, bunurile se împart în: satisfactori, adică bunuri de consum personal (hrană, îmbrăcăminte) şi bunuri de consum social (serviciile publice de sănătate, de educaţie, de apărare etc.); prodfactori, cum sunt: bunuri de capital tehnic, resurse de muncă, active financiare etc.

După durata folosirii bunurilor de consum: de folosinţă curentă şi de folosinţă îndelungată.

În raport de modul de fixare în spaţiu, bunurile se împart în: bunuri mobiliare şi bunuri imobiliare.

De mare însemnătate este clasificarea bunurilor în bunuri private şi bunuri publice. Bunurile private sunt considerate acelea pentru care oferta se reduce odată cu consumarea lor de către un agent economic. Bunurile publice sunt cele de care oricine poate beneficia în aceeaşi maură.

Există puţine bunuri publice pure şi ele se delimitează de bunuri mixte numite şi bunuri publice impure. Primele asigură beneficii nonrivale şi nonexclusive tuturor membrilor unei colectivităţi.

Bunurile private în multe situaţii pot substitui unele bunuri publice. De aceea în ultimul timp sunt autori care susţin că este de preferat ca numai bunuri de importanţă naţională (exemplu-apărarea strategică) să fie asigurate de stat iar restul să fie lăsat pe seama sectorului privat. Agenţii economici privaţi se pot reuni şi organiza în cluburi pentru a produce cât mai eficient. Acesta este motivul pentru care teoria respectivă este cunoscută sub denumirea de teoria clubului.

1.3.Utilitatea bunurilor

În condiţiile economiei de schimb, bunurile economice trebuie să se bucure de aprecierea consumatorului neproducator, să aibă pentru acesta utilitate. Există mai multe modalităţi de abordare a utilităţii. Cele mai consacrate sunt aspectele tehnice şi economice.

Utilitatea sub aspect tehnic, reprezintă capacitatea unui bun de a satisface o nevoie, o proprietate care decurge şi se exprimă prin trăsături, caracteristici şi însuşiri intrinseci ale fiecarui bun sau clase omogene de bunuri de consum personal, de bunuri de capital, de servicii sau informaţii.

În sens economic, utilitatea include o raportare la o nevoie, la o trebuinţă a nonposesorului. Doar în măsura în care prin însuşirile sale un bun poate satisface o nevoie a nonposersorului este posibilă realizarea tranzacţiei bilaterale de piaţă.

Abordarea utilitaţii economice este realizată diferit in teoria economică. În gândirea economică clasică se consideră că bunurile identice au aceeaşi utilitate economică pentru diferite persoane, dacă sunt necesare, indiferent de intensitatea nevoilor şi sacrificiul făcut pentru achiziţionarea lor.

În gândirea neoclasică, marginalistă în special, utilitatea capătă sens economic când îndeplineşte trei condiţii: a) existenţa unei relaţii între calităţile sau caracteristicile bunurilor şi una din nevoile oamenilor sau societăţii; b) conştientizarea relaţiei dintre caracteristicile tuturor lucrurilor şi nevoilor oamenilor; c) cumpărătorul trebuie să fie capabil să folosească caracteristicile lucrurilor sau satisfacerea nevoilor.

Deşi utilitatea are determinări în natura proprie a fiecărui bun economic, aprecierea utilităţii are un caracter eminent subiectiv, depinde de raportul pe care fiecare individ îl stabileşte între un anumit bun economic şi nevoile sale. Utilitatea sintetizează importanţa, preţuirea pe care consumatorul o acordă, la un moment dat şi în condiţii determinante, fiecarei utilităţi dintr-o mulţime de bunuri identice.

1.4.Tipologia bunurilor şi a funcţiilor de utilitate

Bunurile care intră în consumul oamenilor, datorită posibilităţilor limitate de achiziţionare şi de modul în care îşi pot dovedi utilitatea, se grupează în două categorii principale: complementare şi substituibile.

Bunurile complementare se caracterizează prin aceea că nu îşi pot manifestă utilitatea independent unele de altele: autoturism-carburant, zahăr-ceai; unt-pâine; stilou-hârtie etc. În funcţie de gradul de complementaritate, apreciat ca raport între indicele variaţiei consumului din bunul principal şi indicele variaţiei consumului din bunul complementar, se disting:

Bibliografie

1. Andrei C. - Economie politică şi politici economice, Editura Economică, Bucureşti, 1999

2. Băbăiţă I., Duţă Alexandrina, Imbrescu I. - Microeconomie, Editura de Vest, Timişoara, 2001

3. Dobrotă N. - Economie politică, Editura Economică, Bucureşti, 1997

4. Dodescu Anda - Statul şi economia de piaţă, Editura Economică, Bucureşti, 2000

5. Gilbret Abraham Frois - Economie politică,Editura Humanitas, Bucureşti, 1997

6. Iancu A. - Bazele teoriei politicii economice, Editura Irli&Allback, Bucureşti,1998

7. Iancu A. - Politică şi economie-repere ale unui sistem economic performant, Editura Expert, Bucureşti,1992

8. Lane, Erik J. - The public sector

9. Philip Hardwick, John Langmead, Bahadur Khan - Introducere în economia politică modernă, Editura Polirom, 2002

*

* *

10. XXX - Economie şi administraţie locală, nr. 10/octombrie 2002

11. XXX - Starea naţională şi economia României în perioada 1997-1999, Institutul Naţional de Statistică, 2001

12. XXX - Anale- Institutul naţional de cercetări economice, Bucureşti, 2002

13. XXX - Relansarea creşterii economice în România, Simpozion Stiinţific naţional-Bucureşti, Editura Economică, 2000

14. XXX - Analele Universităţii „Dimitrie Cantemir“ Târgu Mureş, Editura Dimitrie Cantemir, 2001

15. XXX -Anuarul Statistic al României, 2001

16. www.guv.ro/obiective/strategia/capitol1.htm

Preview document

Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 1
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 2
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 3
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 4
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 5
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 6
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 7
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 8
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 9
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 10
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 11
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 12
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 13
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 14
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 15
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 16
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 17
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 18
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 19
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 20
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 21
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 22
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 23
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 24
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 25
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 26
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 27
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 28
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 29
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 30
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 31
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 32
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 33
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 34
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 35
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 36
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 37
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 38
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 39
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 40
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 41
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 42
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 43
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 44
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 45
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 46
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 47
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 48
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 49
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 50
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 51
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 52
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 53
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 54
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 55
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 56
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 57
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 58
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 59
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 60
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 61
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 62
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 63
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 64
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 65
Bunurile publice și private - Evoluția sectorului public - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • licenta_k_1.DOC
  • coperta LICENTA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studiul Relațillor dintre Furnizori și Marii Distribuitori în Contextul Globalizarii Pieței

CAPITOLUL 1. GLOBALIZAREA ACTIVITĂŢILOR ECONOMICE Globalizarea este un concept abstract. El nu se referă la un obiect concret, care poate fi pus...

Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție

Pe măsura amplificării şi diversificării sarcinilor şi atribuţiilor statelor contemporane s-a înregistrat în mod logic sporirea necesarului de...

Banca Africană de Dezvoltare

Cap. 1 Organizare şi funcţionalitate Banca Africană de Dezvoltare a fost creată la 4 august 1963 de către guvernatori africani care au semnat...

Gestiunea și analiza riscului de țară

Accentul acestei analize cade pe riscul de ţară, componentă de bază a riscului general în afacerile internaţionale. Pentru reuşita în afaceri,...

Rolul Statului în Economie

Introducere Actualitatea temei În cadrul diferitelor doctrine si scoli economice, în relatie cu doctrinele politice si sociale, abordarile...

Bugetul de stat

Capitolul 1 Consideraţii preliminare privind mecanismul financiar 1.1 Sistemul financiar Fiecare ţară dispune de un volum mai mare sau mai mic...

Politici Fiscale de Stimulare a Creșterii Economice și Eficiența lor

Capitolul I 1. Politica fiscală – Definiţie, Obiective, Principii Politica fiscală reprezintă ansamblul de măsuri şi acţiuni privind rolul...

Furnizorii

CAPITOLUL 1 FURNIZORII 1.1 DEFINIREA ŞI CLASIFICAREA FURNIZORILOR Furnizorul reprezintă persoana fizică sau juridică ce livrează unui client o...

Ai nevoie de altceva?