Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 9 fișiere: doc, xls
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 15013
Mărime: 357.69KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr. Corina Grosu

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1
  2. COSTURILE ŞI IMPORTANŢA CALCULAŢIEI COSTULUI COMPLET
  3. 1.1 Tipologia costurilor la S.C. SIDERURGICA S.A. Hunedoara
  4. 1.2 Calculaţia costurilor - obiectiv fundamental al contabilităţii de gestiune
  5. 1.2.1 Rolul calculaţiei costurilor în activitatea de conducere a întreprinderii
  6. 1.2.2 Domeniile calculaţiei costurilor
  7. CAPITOLUL 2
  8. IMPLEMENTAREA CENTRELOR DE COSTURI LA S.C. SIDERURGICA S.A. HUNEDOARA
  9. 2.1 Scopul şi obiectivele urmărite prin implementarea costurilor
  10. 2.2 Definirea şi delimitarea unui centru
  11. 2.3 Centre de costuri şi centre de responsabilitate
  12. 2.4 Definirea şi caracterizarea centrelor de costuri şi de responsabilitate
  13. 2.5 Informaţii de intrare şi de ieşire. Informaţii stocate ale unui centru de costuri
  14. 2.6 Performanţele unui centru de costuri, măsurarea performanţei
  15. 2.7 Corectarea abaterilor
  16. 2.8 Cantităţi, norme de consum, unităţi de măsură
  17. 2.8.1 Unităţi de măsură şi utilizarea lor în cadrul centrelor
  18. 2.8.2 Norme de consum
  19. CAPITOLUL 3
  20. CALCULAŢIA COSTURILOR LA S.C. SIDERURGICA S.A. HUNEDOARA
  21. Calculaţia costurilor activităţii în cadrul Laminorului de Profile Uşoare de la S.C. SIDERURGICA S.A. Hunedoara
  22. CAPITOLUL 4
  23. COSTURILE REFLECTATE PRIN PRISMA STANDARDULUI INTERNAŢIONAL DE CONTABILITATE IAS2 CU APLICABILITATE PRACTICĂ LA S.C. SIDERURGICA S.A. HUNEDOARA
  24. 4.1 Obiectiv
  25. 4.2 Evaluarea stocurilor
  26. 4.3 Costul stocurilor
  27. 4.4 Tehnici de măsurare a costurilor
  28. 4.5 Tratament contabil de bază
  29. 4.6 Valoarea realizabilă netă
  30. 4.7 Data intrării în vigoare
  31. CONCLUZII ŞI PROPUNERI
  32. ANEXE
  33. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

Importanţa deosebită ce trebuie acordată costului derivă şi din sporirea continuă a schimburilor de mărfuri pe piaţa externă, unde devin competitive numai acele produse care au parametrii ridicaţi şi un cost redus. În aceste condiţii orice conducător, trebuie să dispună de informaţii utile asupra costurilor, informaţii care caracterizează modul de organizare a proceselor de producţie, a funcţionării întregului angrenaj al unităţilor. Costul este, în cele din urmă, indicatorul care jalonează şi structura producţiei, în sensul că orienteză procesul de fabricaţie spre execuţia produselor solicitate de piaţă, rezultă, deci, că informaţia costurilor ca parte a sistemului informaţional economic al unităţii cuprinde o arie complexă din activitatea unităţii, antrenând o serie de factori tehnici şi economici pentru realizarea valorii economice a unui produs, valoare care cuprinde : valoarea de întrebuinţare, valoarea de schimb şi costul care alături de celelalte elemente constituie baza stabilirii preţurilor.

Prin conţinutul său eterogen şi complex, costul este un indicator care înmănunchează consumurile de valori şi de muncă vie în procesul de producţie, precum şi transformarea şi încorporarea lor în produsul finit. În aceste condiţii orice conducător din cadrul unităţii, începând cu şeful de echipă şi până la managerul unităţii, trebuie să fie informat despre nivelul şi evoluţia costurilor, în vederea luării unor decizii eficiente.

Întrucât nivelul costului este influenţat în egală măsură de aportul cadrelor tehnice şi economice din cadrul unităţii se impune o conlucrare fructuoasă a acestor două categorii profesionale, conlucrare care se poate realiza prin formarea de grupe mixte de lucru în cadrul compartimentelor tehnice, de producţie, de cercetare şi proiectare. Datele şi informaţiile rezultate din aceste analize sunt utile factorilor de decizie la:

- controlul şi analiza costurilor pe faze sau operaţii tehnologice, pentru fiecare produs şi loc generator de costuri;

- conducerea operativă a unităţii, prin precizarea atribuţiilor şi controlul modului de îndeplinire a sarcinilor;

- stabilirea rezultatelor financiare finale;

- aprecierea îndeplinirii sarcinilor de către compartimentele unităţii;

- stabilirea deciziilor pentru normalizarea şi optimizarea procesului economic;

Întrucât luarea unei decizii presupune existenţa mai multor informaţii, rezultă că alegerea unei decizii optime este funcţie de numărul informaţiilor, iar valoarea ei este proporţională până la un punct cu gradul de eterogenitate al informaţiilor. Este concludentă în acest sens corelaţia existentă între calitatea unei decizii, complexitatea activităţilor din cadrul unităţii şi cantitatea de informaţii furnizată, decizia atingând punctul optim în momentul existenţei unui volum semnificativ de informaţii.

Pentru creşterea rolului informaţiei din domeniul costurilor şi a sporirii eficienţei în cadrul unităţii, se impune compartimentelor de specialitate, să-şi concentreze atenţia şi să afecteze mai mult timp fixării în mod fundamental a planului costurilor la nivelul centrelor de costuri, iar prin urmărirea operativă a acestora să informeze factorii decizionali asupra abaterilor de la normele cantitative şi valorice, în vederea luării măsurilor ce se impun. Atâta timp cât informaţia costurilor nu furnizează aceste date la timp şi structurate pe cauze şi responsabilităţi, nu serveşte interesele majore ale unităţii şi nu-şi poate îndeplini în bune condiţii rolul de instrument al conducerii unităţii.

Costul complet este acel tip de cost care cuprinde totalitatea cheltuielilor încorporabile în costul unui produs delimitate în costuri directe şi costuri indirecte. Acest cost reprezintă totalitatea cheltuielilor cu caracter direct afectabile unui obiect şi a cheltuielilor indirecte imputate sau, mai degrabă, un cumul de cheltuieli aferente proceselor - producţie - vânzare.

Cunoaşterea costului complet are ca scop furnizarea informaţiilor de natură să faciliteze luarea deciziiilor celor mai adecvate. Importanţa acestor informaţii constă în aceea că acestea furnizează indicii de natură să faciliteze influenţarea celor care pot acţiona asupra componentelor costului complet , deoarece într-o economie de piaţă într-o unitate de producţie trebuie căutate acele soluţii pentru a obţine cea mai bună adecvare posibilă între cheltuielile şi utilităţile pe care acestea le creează.

Aceasta se poate realiza doar dacă se va acţiona în direcţia organizării şi perfecţionării calculaţiei costurilor precum şi în funcţionarea sistemului informaţional al costurilor în aşa fel încât să corespundă necesităţilor de cunoaştere pe fiecare treaptă organizatorică din cadrul unităţii.

Noile cerinţe ale organizării activităţii din cadrul întreprinderii, impun elaborarea unui sistem informaţional economic operativ, fapt ce reclamă o nouă orientare în alegerea modelelor de calculaţie în vederea obţinerii unor costuri pertinente. Costul, ca rezultat al activităţii economice, este pertinent atunci când este relevant, exact, operativ şi actual. Pe baza acestuia, activitatea de conducere de la diferite niveluri urmează a se înfăptui în mod ordonat şi organizat de aşa manieră ca să se realizeze în totalitate obiectivele înscrise în activitatea unităţii.

Sistemul informaţional al costurilor, nefiind un scop în sine, ci subordonat procesului decizional, trebuie în aşa fel organizat încât să asigure urmărirea tuturor consumurilor de valori pe întregul flux al procesului de producţie. Organizarea evidenţei costurilor şi a calculaţiei, a întregului proces de informare privitor la costuri, generează aşa cum s-a constatat în practica economică şi a procesului decizional o serie de cerinţe:

- informaţia costurilor să fie operativă, adică să poată fi recepţionată de organul conducător în timp util, pentru a se putea acţiona în momentul oportun, în scopul cercetării traiectoriei de desfăşurare a procesului de producţie generat de costuri. Orice informaţie care nu serveşte la timp decidentului se „învecheşte”, îşi pierde valoarea de întrebuinţare. În domeniul costurilor acuitatea operativităţii în informare este atât de esenţială, încât le întrece pe multe altele. Dacă costul se cunoaşte numai după ce s-a fabricat produsul respectiv, înseamnă că informaţia în cauză nu are decât un caracter constatator şi nu poate servi decât unei eventuale prognoze de lungă perspectivă;

- informaţia costurilor trebuie să fie completă, dar strict detaliată, în mod gradat, astfel încât fiecare organ de conducere să primească numai acele informaţii, care îi sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale, excesul şi lipsa de informaţii fiind dăunătoare;

- informaţia trebuie să fie exactă şi relevantă, asigurând în acest caz o valoare optimă deciziei;

- informaţia trebuie să fie concentrată, univocă, documentată şi numerică;

- informaţia să fie succintă, cu evidenţierea interdependenţelor;

- informaţia să sosească la momentul oportun decidentului;

- informaţia să aibă capacitatea de a se integra, adică posibilitatea ca pornind de la o informaţie iniţială, prin calcule să se obţină o nouă informaţie derivată;

Realizarea îngemănată a cerinţelor enumerate, concomitent cu aplicarea unor metode evoluate de calculare a costurilor, creează condiţiile realizării unui proces modern de conducere, capabil să răspundă operativ la câteva întrebări fundamentale care să caracterizeze în ultimă instanţă eficienţa economică şi anume:

- cât s-a produs zilnic pe fiecare secţie şi pe ansamblul unităţii

- care este nivelul beneficiului din ziua respectivă;

- în ce raport se află rezultatele efective, comparativ cu cele programate;

- care sunt cauzele abaterilor;

Soluţionarea unor astfel de probleme în domeniul informaţiei asupra costurilor nu este simplă şi nu trebuie să constituie o preocupare sporadică a practicienilor şi teoreticienilor care acţionează în acest domeniu. În practica unităţilor noastre economice s-au conturat unele încercări de îmbunătăţire a situaţiei, rezultatele fiind însă destul de modeste. Principalele cauze care au influenţat dezvoltarea lentă a acestui proces sunt următoarele:

- majoritatea managerilor de unităţi consideră că problemele costurilor şi ale contabilităţii în general, privesc exclusiv pe conducătorul compartimentului financiar - contabilitate. Această concepţie perimată astăzi îşi găsea locul în condiţiile în care unitatea avea ca obiectiv unic realizarea cantitativă a programului de producţie. Astăzi însă, când pe prim plan se situează aspectul eficienţei, costul complet este indicatorul de apreciere a întregii activităţi, fapt pentru care responsabilitatea nivelului costului cuprinde o arie vastă, incluzând pe toţi factorii de influenţă, cadre tehnice şi economice din unitate;

- alegerea modelului economic al pachetului de informaţii privitor la costul complet, nu este în exclusivitate o problemă contabilă şi nici de organizare a contabilităţii. Aceasta este o problemă de organizare de unităţi de ansamblu, care trebuie să-şi aleagă şi să folosescă cel mai corespunzător model de calcul, urmărire şi informare a costurilor complete;

Bibliografie

1. Băbăiţă V., Grosu C. - Contabilitate şi calculaţia costurilor, vol.III, Timişoara, 1987

2. Băbăiţă V., Epuran M., Grosu C. - Contabilitate şi control de gestiune, Editura Economică, Bucureşti, 1999

3. Baciu A. - Costurile, organizare, planificare, contabilitate (financiară şi de gestiune), calculaţie, control şi analiză economico - financiară, Editura Dacia, Cluj - Napoca, 2001

4. Cazan E., Buglea A., Popa Lala I. - Analiza economico - financiară, Editura Mirton, Timişoara, 1998

5. Grosu C. - Sistemul informaţional contabil de gestiune, Editura Orizonturi Universitare, 1998

6. Olariu C. - Conducerea întreprinderii prin costuri, Editura Facla, 1975

7. Olariu C. - Costul şi calculaţia costurilor, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1977

8. Oprea C. - Calculaţia costurilor, Revista Finanţe Credit Contabilitate nr.11 - 12, 1995

9. Pântea I. - Contabilitate de gestiune, Editura Intelcredo, Deva, 1994

10. Pârvu F. - Costuri şi fundamentarea deciziilor, Editura Economică, Bucureşti, 1999

11. Ristea M., Possler L. Ebbenken K. - Calculaţia şi managemetul costurilor, Editura Teora

12. Ristea M. - Modelul contabilităţii interne de gestiune a agenţilor economici, Revista Finanţe Credit, Contabilitate nr. 2/1993

13. Stancu I.

- Finanţe. Teoria pieţelor financiare. Finanţele întreprinderilor. Analiza şi gestiunea financiară, Editura Economică, Bucureşti, 1996

14. Tabără N., Horomnea E. - Contabilitatea de gestiune şi procesul decizional, Revista Gestiunea şi contabilitatea firmei nr. 6 / 1998

15.***Legea contabilităţii nr. 82/1991 şi regulamentul ei de aplicare

Preview document

Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 1
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 2
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 3
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 4
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 5
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 6
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 7
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 8
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 9
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 10
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 11
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 12
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 13
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 14
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 15
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 16
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 17
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 18
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 19
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 20
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 21
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 22
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 23
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 24
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 25
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 26
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 27
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 28
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 29
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 30
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 31
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 32
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 33
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 34
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 35
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 36
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 37
Calculația costului complet - Obiectiv al contabilității de gestiune - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Titlul lucrarii.doc
  • Fisierul 4.doc
  • Fisierul 3.doc
  • Fisierul 2.doc
  • Fisierul 1.doc
  • costuri Licenta.xls
  • balantametal.xls
  • ANALIZA 2003 03 Licenta.xls
  • 2003.03 Licenta.xls

Alții au mai descărcat și

Perfecționarea sistemului informațional privind cheltuielile de producție și costurile

Desfăşurarea fără întrerupere a activităţii economice a interprinderii impune un consum în mod continuu de factori de producţie. În condiţiile de...

Calculația Costurilor

INTRODUCERE Atât timp cât prețul va fi factorul care influențează decizia cumpărătorului de a alege dintre două produse substituibile cel cu...

Studiu privind contabilitatea stocurilor de produse finite

INTRODUCERE Datorită unui contex economic influențat de majore schimbări în ceea ce privește principalele domenii de activitate se impune...

Impozitul pe Veniturile Persoanelor Fizice

Impozitul pe venituri a fost introdus pentru prima data in Marea Britanie la inceputul secolului trecui si in cele mai multe tari din Europa la...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Contabilitate de Gestiune

TEMA I. OBIECTUL ŞI ROLUL CONTABILITĂŢII DE GESTIUNE CONŢINUT: 1.1. Scurt istoric a contabilităţii de gestiune 1.2. Obiectul contabilităţii de...

Te-ar putea interesa și

Specificul și Obiectivele Contabilității de Gestiune

Mi-am ales această temă ,, Specificul şi obiectivele contabilităţii de gestiune” fiind un domeniu care îmi place şi în care eu lucrez şi realizând...

Organizarea Contabilității de Gestiune și a Calculației Costurilor în Condițiile Aplicării Metodei pe Comenzi

CAPITOLUL I Locul şi rolul informaţiilor privind costul de producţie în activitatea de conducere a S.C. Ind Complex CF-S.A. Acţiunea de...

Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești

INTRODUCERE Componentă de bază a sistemului informaţional economic, contabilitatea are rolul de a furniza informaţii în vederea luării deciziilor...

Posibilități de utilizare a contabilității de gestiune la SC Carxyn SRL Suceava

INTRODUCERE Componentă de bază a sistemului informaţional economic, contabilitatea are rolul de a furniza informaţii în vederea luării deciziilor...

Calculația costurilor SC BestCalc SRL

Bibliografie: • “Contabilitatea intreprinderilor” Octavian Bojian ,editura Economica , 2001 • “Contabilitate manageriala- aspect teoretice si...

Contabilitate managerială

CAP 1: PREZENTAREA ENTITATII 1.1 SCURT ISTORIC MobilaDalin, producător mobilier tapiţat - canapele, colţare, fotolii şi scaune Compania...

Contabilitatea de gestiune și calculația costurilor

Obiectivele, functiile si rolul contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor. Definitia si obiectivele contabilitatii de gestiune si...

Contabilitate managerială

Contabiliatatea manageriala reprezinta o componenta a sistemului contabil care furnizeaza informatii pertinet e diferitilor factori de decizie dn...

Ai nevoie de altceva?