Calitatea produselor din industria de panificație

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 23213
Mărime: 99.91KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr. Georgeta Bărbulescu
Facultatea de Relatii Economice Internationale
Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", Bucuresti

Cuprins

  1. Capitolul I Standardizarea Internaţionala pg. 2
  2. 1.1 Misiunea standardizării pg. 2
  3. 1.2 Obiectivele generale ale standardizării pg. 3
  4. 1.3 Principiile de bază ale activităţii de standardizare pg. 6
  5. 1.4 Efectele standardizării pg. 6
  6. 1.5 Tipuri de standarde pg. 9
  7. Capitolul II Standardizarea in Europa si Romania pg. 13
  8. 2.1 Standardizarea in Romania pg. 13
  9. 2.2 Politica Uniunii Europene in domeniul standardizării pg. 15
  10. 2.3 Principiile de baza ale activităţii de elaborarea a standardelor europene pg. 17
  11. 2.4 ISO 9000 pg. 21
  12. Capitolul III Standardizarea in domeniul produselor alimentare pg. 24
  13. 3.1 Codex Alimentarius - Istoricul Codului Alimentar pg. 25
  14. 3.2 Activităţile Comisiei Codex Alimentarius pg. 30
  15. 3.3 Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică pg. 34
  16. 3.4 Standardele etichetării pg. 36
  17. 3.5 Codificarea bunurilor alimetare pg. 36
  18. Capitolul IV Studiu de caz „Pâinea” pg. 38
  19. 4.1 Istoric pg. 38
  20. 4.2 Structura cerealelor pg. 38
  21. 4.3 Calitatea cerealelor boabe pg. 39
  22. 4.4 Grâul pg. 40
  23. 4.5 Făina de grâu pg. 40
  24. 4.6 Glutenul pg. 44
  25. 4.7 Capacitatea făinii de a forma si a reţine gazele pg. 45
  26. 4.8 Influenţa umidităţii făinii asupra consistenţei aluatului pg. 46
  27. 4.9 Drojdia pg. 47
  28. 4.10 Ameliatorii pg. 48
  29. 4.11 Sarea pg. 48
  30. 4.12 Apa pg. 49
  31. 4.13 Insusirile de panificaţie pg. 50
  32. 4.14 Tranportul, depozitarea si conservarea materiilor prime pg. 50
  33. 4.15 Pregătirea materiilor prime pg. 53
  34. 4.16 Prelucarea materiilor prime pg. 54
  35. 4.17 Obţinerea pâinii pg. 55
  36. 4.18 Alterarea pâinii si măsuri de prevenire pg. 63
  37. 4.19 Standardizarea pâinii pg. 70
  38. 4.20 Materii prime si auxiliare pg. 71
  39. 4.22 Ambalare pg. 76
  40. Capitolul V Concluzii si propuneri pg. 77
  41. Standardele armonizate - suport al comerţului liber internaţional in perspectiva mondializarii pg. 77
  42. Bibliografie pg. 79

Extras din licență

Lucrarea de fată urmăreste să surprindă principalele aspecte legate de standardizarea internatională a produselor alimentare.

In cadrul primei părti a lucrarii, au fost prezentate Standardele Internaţionale, europene şi românesti, cu principalele principii, obiective, clasificari, organizaţii de elaborare ale acestor principii şi reprezentantii acestora, comitetul pentru aditivi alimentari, sistemele de calitate ISO 9000 şi 14000 pentru identificarea deficienţelor sau abaterile de la procedurile de calitate.

In cel de-al II-lea capitol, standardele care privesc produsele alimentare pe plan international şi institutiile care le elaborează, pus in prim plan Standardul Codex Alimentarius, incluzând istoricul elaborarii ideii de cod alimentar internaţional, importanta şi rolul Codexului, in comertul cu marfuri alimentare in decursul timpului, detalii despre sistemul Codex, activităţile care se desfasoară la nivelul reuniunilor Codex Alimentarius cu privire la eficientizarea tranzactiilor, reprezentanţii Comisiei şi Comitetului Codex.

In cel de-al III-lea capitol, prezentarea Organizatiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica, care are drept obiectiv promovarea politicilor privind dezvoltarea puternică a economiei şi cresterea nivelului de viaţă in cadrul ţărilor membre in contextul unei stabilitati financiare, dezvoltarea relatiilor economice intre ţările membre şi cu ţările nemembre, dezvoltarea comerţului mondial pe baze nediscriminatorii, conform obligatiilor internaţionale.Deasemenea sunt prezente şi standardele etichetării pentru reglementările internaţionale privind etichetarea bunurilor alimentare şi codificarea bunurilor alimentare, modalităti de garantare a marfurilor şi organizaţiile consacrate certificării.Conform standardelor marfa, trebuie să fie insoţită de un certificat de conformitate care să certifice conformitatea cu normele de calitate.

In cel de-al IV-lea capitol este prezentat studiul de caz al pâinii, unul dintre alimentele de baza din cele mai indepartate timpuri, cerealele constituind baza alimentatiei umane datorită preţului scăzut, păstrarii indelungate, potenţialului tehnologic ridicat, desigur ponderea lor diferentiindu-se de la o ţară la alta, in funcţie de dezvoltarea economica, pe primul plan in cultura cerealelor clasându-se grâul, iar utilizarea principală fiind pâinea şi in acest sens de-a lungul timpului creându-se unităţi specializate pentru o mai bună eficienţă şi reţetă cu materii prime şi etape utilizate pentru realizarea pâinii.

Capitolul V prezintă concluzii şi propuneri bazate pe evoluţia actuală in domeniul standardizării.

Capitolul I

STANDARDIZAREA INTERNAŢIONALĂ

Organizaţia internaţională pentru standardizare are sediul la Geneva, federaţie mondială alcătuită din comisii naţionale de standarde din 90 de ţări, câte una pentru fiecare ţară.

ISO este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată in 1947. Activitatea principală a organizaţiei o constituie acordurile internaţionale, care sunt publicate ca standarde internaţionale. Membrii săi susţin financiar operaţiile centrale ale ISO printr-o cotă parte ce revine de plătit fiecărei ţări sub forma de taxa de membru.

Organizaţia sora a lui ISO, de asemenea cu sediul la Geneva este Comisia Internaţională de Electrotehnică (IEC), care se ocupă cu standarde in domeniul electric şi electrotehnic, lăsând toate celelalte standarde de produse şi management in seama ISO.

Pe scara mondiala, ISO reprezintă ceea ce este CEN pe plan european, CEN reprezintă Comitetul European pentru Standardizare.

El cuprinde toate comisiile naţionale de standardizare europene şi sfătuieşte Uniunea Europeana in materie de standardizare. Comisiile naţionale de standarde din toate ţările europene sunt membre atât CEN, cat şi ISO, in timp ce restul de mai mult de şaptezeci de tari sunt membre ISO.

Înţelegerile comerciale mondiale depind de armonia standardelor produse de aceste comisii prin ISO şi IEC. Prin intermediul CEN şi a membrilor săi, "barierele tehnice din cale comerţului"au fost îndepărtate cu scopul de a crea o piaţa cu adevărat comuna in Uniunea Europeana.

Toata munca pentru alcătuirea standardelor importante se realizează la ISO prin intermediul comisiilor tehnice, cunoscute şi ca "TC"-uri, cum ar fi de exemplu TC 2007.

De exemplu, Consiliul de standarde din Canada (SCA) este comisia membra ISO ce deţine secretariatul pentru TC 2007, care este comisia ce supraveghează alte subcomisii ce alcătuiesc standardul managementului mediului ISO 14000.

1.1 Misiunea standardizării

Standardizarea este o activitate complexa de elaborare a unor documente denumite standarde, prin care se urmăreşte optimizarea tehnico-ştiinţifica şi economica in diferite domenii.

Standardizarea este activitatea de uniformizare planificata a unor produse materiale, efectuata in comun de factorii interesaţi in folosul general. Standardizarea promovează raţionalizarea şi asigurarea calităţii in economie, tehnica, ştiinţa şi serveşte la creşterea securităţii oamenilor şi a produselor. Ea contribuie la creşterea calităţii in toate sectoarele vieţii.

Întrucât progresul tehnic poate avea uneori şi efecte negative, standardele au devenit sursa de încredere pentru utilizatorii tehnicii, pentru protecţia consumatorilor, pentru protecţia muncii şi protecţia mediului înconjurător.

Din definiţia adoptata in standardul roman, referitoare la standardizare, rezulta ca aceasta este o "activitate specifica pentru care sunt stabilite, pentru probleme reale sau potenţiale, prevederi destinate unei utilizări comune şi repetate, vizând obţinerea unui grad optim de ordine intr-un context dat.

Bibliografie

1. Bărbulescu, G., - Bazele merceologiei, Ed. Sun Grafic, Bucureşti, 2004.

2. Bărbulescu, G., - Merceologie alimentară, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2003.

3. Bărbulescu, G., - Expertiza calităţii mărfurilor de import - export, Ed. Muntenia, 2006.

4. Calitologia - Ştiinţa calităţii mărfurilor - Bazele merceologiei, Ed. Oscar Print, Bucureşti, 2002.

5. Centrul internaţional de comerţ UNCTAD/GATT; Organizaţia Internaţională de Standardizare ISO - Manualul sistemului calităţii - Ghid pentru implementarea standardelor internaţionale ISO 9000, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1997.

6. Colecţia de standarde pentru industria de morărit - panificaţie, Ed. COC, Bucureşti, 1988.

7. Dima, D., Pamfilie, R , Procopie., R., - Mărfurile alimentare in comerţul internaţional, Ed. Economică, Bucureşti, 2001.

8. Dragoi, M. - Pâinea noastră cea de toate zilele, Ed. Agerpress Typo, Bucureşti, 1988.

9. Ionel, C., - Tehnologii de prelucrare a cerealelor in industria morăritului, Ed. Tehnică, Bucureşti, 2000.

10. Ionescu - Muscel, Cucu, V. D. - Merceologia produselor de export-import, vol II, Centrul de documentare şi Publicaţii Tehnice al Ministerului Industriei Uşoare, Bucureşti, 1971.

11. Ionescu, Târgovişte, - Necesitate şi abuz in alimentaţie, Ed. Medicală, Bucureşti, 1981.

12. Leonte, M., - Biochimia şi tehnologia panificaţiei, Ed. Crigarux, Piatra Neamţ, 2000.

13. Mecu, Gh., Plumb, R., şi colab., - Studiul comportamentului consumatorului in economia de piaţă contemporană, Ed. Genicod, Bucureşti, 2000.

14. Moldoveanu, G. - Utilajul şi tehnologia panificaţiei şi produselor făinoase, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1993.

15. Moldoveanu Gh., - Arta brutăritului românesc, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1994.

16. Panfilie, R. - Merceologia şi expertiza mărfurilor alimentare de export- import, Ed. Oscar Print, Bucureşti, 1996.

17. Paraschivescu, V., - Merceologie generală, Ed. Tehnopress, Iaşi, 1999.

18. Răsenescu, I., Otel, I., - Îndrumător pentru industria alimentară, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1998.

19. Rothery, B. - ISO 9000 şi ISO 14000, Ed. Class, Bucureşti.

20. Stanciu, I. - Calitologia - “Ştiinţa mărfurilor de calitate”, Ed. Oscar Print, Bucureşti, 2002.

21. Standarde profesionale - Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1997.

xxx www.codexalimentarius.net;

xxx www.fao.org;

xxx www.la-start.ro;

xxx www.agromethbanat.ro;

Preview document

Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 1
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 2
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 3
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 4
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 5
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 6
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 7
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 8
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 9
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 10
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 11
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 12
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 13
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 14
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 15
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 16
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 17
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 18
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 19
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 20
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 21
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 22
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 23
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 24
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 25
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 26
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 27
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 28
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 29
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 30
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 31
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 32
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 33
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 34
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 35
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 36
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 37
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 38
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 39
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 40
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 41
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 42
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 43
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 44
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 45
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 46
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 47
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 48
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 49
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 50
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 51
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 52
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 53
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 54
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 55
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 56
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 57
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 58
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 59
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 60
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 61
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 62
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 63
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 64
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 65
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 66
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 67
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 68
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 69
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 70
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 71
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 72
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 73
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 74
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 75
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 76
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 77
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 78
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 79
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 80
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 81
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 82
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 83
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 84
Calitatea produselor din industria de panificație - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • Calitatea produselor din industria de panificatie.doc

Alții au mai descărcat și

Sisteme de management al siguranței alimentelor seria ISO 22000

Capitolul 1. Noțiuni introductive 1.1. Siguranța alimentară – definiţii, concept general Conform FAO securitatea alimentară reprezintă...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea și Negocierea în Afaceri

INTRODUCERE În lumea afacerilor contemporane, negocierea ºi negociatorul dobândesc o importanþã considerabilã. Niciodatã în istorie, tranzacþiile...

Plan de Afaceri - Laborator Patiserie

1. Sumar executiv. Principalul scop al unu plan de afaceri este de a determina drumul de parcurs al unei intreprinderi intr-o anumita perioada de...

Analiza Sistemului Motivațional la SC Vel Pitar SA

Introducere Am ales ca temă de realizare a proiectului semestrial, “Analiza sistemului motivaţional la Grupul Vel Pitar” deoarece tema prezintă...

Managementul comerțului SC Vel Pitar SA

Cap. I. Prezentarea firmei Vel Pitar este liderul pieței românești a produselor de panificație și morărit și are un rol important în domeniul...

Studiu de Fezabilitate - Laborator Patiserie

I. TEMA PROIECTULUI Studiu de fezabilitate privind infiintarea unui laborator de patiserie. II. SUMARUL STUDIULUI DE FEZABILITATE .Principalul...

Proiect de practică - prezentarea societății comerciale - SC Vel Pitar SA

PREZENTAREA SOCIETATII COMERCIALE “VEL PITAR SA” DIAGNOSTIC JURIDIC; SOCIETATEA COMERCIALA "VEL PITAR"S.A. SEDIUL SOCIAL: RAMNICU...

Comercializarea produselor de panificație

Capitolul 1 - Legislatia in domeniul Panificatiei in Romania Sunt putine modificari cu adevarat importante pe piata romaneasca a produselor de...

Tehnologia de Obținere a Pâinii

1. Grâu. Generalităţi. Fiind una din cele mai vechi preocupări ale omului activitatea de obţinere a produselor de panificaţie reprezintă în...

Ai nevoie de altceva?