Capitalul întreprinderilor

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 32602
Mărime: 150.27KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. 1. Elemente de teorie a întreprinderii
  2. 1.1. Întreprinderea organizaţie instituţională
  3. 1.2. Ce este întreprinderea ?
  4. 1.3.Fluxurile întreprinderii şi capitalul
  5. 2.Capitalul întreprinderii
  6. 2.1. Definire
  7. 2.2. Continut
  8. 2.3. Rol
  9. 3. Componentele capitalului ca sursă
  10. 3.1. Dimensionarea elementelor
  11. 3.2. Optimiyarea structurii capitalului
  12. 3.2.1. Structura capitalului şi riscul
  13. 3.2.1.1. Riscul afacerilor
  14. 3.2.1.2. Riscul financiar
  15. 3.2.2. Levierul financiar şi efectele acestuia asupra veniturilor pe o acţiune
  16. 3.2.3. Structura optimă a capitalului
  17. 3.2.3.1. Costurile falimentului
  18. 3.2.3.2. Costurile aferente acordurilor (agency costs)
  19. 3.3. Costul capitalului
  20. 3.3.1. Costul capitalurilor proprii
  21. 3.3.2. Costul capitalurilor proprii în condiţii de creştere economică
  22. 3.3.3. Costul autofinanţării
  23. 3.3.4. Costul capitalului împrumutat
  24. 3.3.5. Costul mediu ponderat al capitalului
  25. 3.3.5.1. Principalele surse de finanţare a investitiilor
  26. 3.3.5.2. Structura financiară şi costul capitalului
  27. 4.Structura financiară a întreprinderii
  28. 4.1. Strategii de modelare
  29. 4.1.1. Alegerea strategiei adecvate economiei de tranziţie
  30. 4.1.1.1. Criteriile alegerii
  31. 4.1.1.2. Premise ale refacerii performantelor întreprinderii: privatizarea şi restructurarea
  32. 4.2. Modelarea structurii financiare a întreprinderii
  33. 4.3. Proiectarea structurii financiare a întreprinderii
  34. 5. Concluzii

Extras din licență

Studiul întreprinderilor implică, ca premisă iniţială, formularea unei definiţii care să integreze atât elementele de natură organizaţională cât şi pe cele manageriale specifice acestora. Literatura de specialitate a consacrat termenul de “organizaţie instituţională”, pentru a desemna toate categoriile de întreprinderi, productive sau neproductive, publice sau private. În definirea organizaţiei se iau în considerare atât aspectele fizice, reale, cât şi cele privind structura relaţiilor care există între acestea şi mediul ambiant economic, social şi politic în care îşi desfăşoară activitatea. Pornind de la aceste considerente, se poate spune că întreprinderea, ca formă organizaţională reprezintă “un grup social care este creat şi funcţionează în mod deliberat în scopul îndeplinirii unor obiective specifice”. Aceasta abordare realizează o distincţie de conţinut între aspectul formal al întreprinderii şi consecinţele activităţii sale, introducând un grad înalt de abstractizare. Într-adevar, dacă obiectivele întreprinderii au un caracter explicit şi influenţează toate elementele mediului cu care intră în contact, totuşi ele nu reprezintă decât “abstracţii” pentru participanţii la realizarea lor. În schimb, atingerea obiectivelor propuse presupune o diviziune considerabilă a muncii, existenţa unor proceduri de coordonare a eforturilor, o structură ierarhică de autoritate şi un sistem de instrumente de cuantificare a performanţelor. Din această perspectivă de analiza, elementul esenţial al întreprinderii îl reprezintă “funcţiunea” şi nu persoanele, astfel încât, cel puţin teoretic, activitatea să se desfăşoare continuu, în condiţiile migraţiei personalului. Utilizarea termenului de “organizaţie” pentru desemnarea tuturor tipurilor de întreprinderi ilustrează procesul determinării activităţilor necesare a se desfăşura pentru atingerea obiectivelor propuse, a relaţiilor economice şi structurale între funcţiuni care asigură eficacitatea operaţiunilor întregului sistem.(Donath Liliana, Structura financiară a întreprinderii în economia de piată )

Natura şi importanţa întreprinderii în economiile moderne au constituit obiect de studiu în numeroase lucrări de specialitate elaborate , mai cu seama, în ultimele două decenii. În aproape toate acestea accentul nu mai este pus exclusiv pe semnificaţia sociologică a întreprinderii, ci interpretarea este socio-economica, sistemică, vizând tehnici declarate operaţionale.

O definiţie tipică şi practică a întreprinderii, formulată în literatura de specialitate, în consens cu noua orientare, este aceea conform căreia organizaţia ( şi deci întreprinderea ) reprezintă “o entitate socială” de sine stătătoare, cu o structură proprie delimitată în spaţiu, astfel încât unii participanţi sunt consideraţi a face parte din interiorul sau iar alţii din exteriorul său”. Aşadar, pentru a fi viabile şi pentru a putea să desfăşoare o activitate continuă în mediul lor instituţional, întreprinderile intră în relaţii cu ceilalţi subiecţi şi factori existenţi în mediul lor ambiant, fiind susţinute în demersul economic de clienţi, furnizori, forţa de muncă, capital, agenţii guvernamentale, instituţii bugetare. Dar, pentru a primi sprijinul de care au nevoie, ele trebuie să demonstreze că sunt capabile să desfăşoare o activitate eficientă, construindu-şi o structură adecvată.

În aceeaşi conceţie, proiectarea unei întreprinderi reprezintă mai mult decât simpla existenţă a capitalului fix (clădiri, echipamente) şi a celui variabil. Ea presupune stabilirea unei structuri în cadrul căreia se iau şi se execută decizii, se formulează “regulile jocului” care direcţionează comportamentul oamenilor din momentul adoptării deciziei şi până în momentul executării lor, stabilind în acelaşi timp oportunitatea şi limitele desfăşurării activităţii.

Totodată noua abordare pune în centrul preocupărilor eficienţa acţiunilor şi proiectarea măsurilor atingerii ei. Potrivit modelului instituţional, punctul de pornire în aprecierea eficacităţii şi rentabilităţii activităţii întreprinderii îl reprezintă normele de performanţă stabilite de cele mai puternice componente ale mediului şi care definesc valorile esenţiale promovate de întreprindere.

Normele stabilite de mediul ambiant reprezintă standarde în funcţie de care este apreciată activitatea unei întreprinderi. Acestea însa nu sunt impuse în mod unilateral de către mediul ambiant, ci printr-un sistem de evaluare comună, negociat între întreprinderi şi mediul în care se desfăşoară activitatea.

Rolul întreprinderii în această negociere depinde de forţa sa de dominaţie în comparaţie cu celelalte elemente ale mediului. Pe baza standardelor şi normelor stabilite, întreprinderea elaborează propriul său sistem de norme interne care stă la baza elaborării propriei politici economice, financiare şi sociale.

În general, studiiile consacrate domeniului consideră că impunerea tipului de norme şi standarde se bazează pe două dimensiuni ale performanţelor şi anume:

1) gradul de ambiguitate sau de claritate a normelor şi care depinde de natura activităţii. Astfel, dacă organizaţiile productive pot cuantifica performanţele proprii pe baza unor date uşor măsurabile şi observabile (profit obţinut, dividende distribuite, etc) nu acelaşi lucru este valabil pentru instituţiile non profit, care au nevoie de un instrumentar mai complicat şi mai subtil pentru evaluarea propriilor performanţe;

2) de existenţa sau inexistenţa unor întreprinderi similare, care să servească drept bază comparaţie. La rândul lor, cele două dimensiuni de apreciere a performanţelor unei întreprinderi conduc la identificarea a patru tipuri de norme:

a. norme de eficienţă/competitivitate, caracterizate prin precizie şi stabilitate în situaţii uşor comparabile;

b. norme morale, aplicabile în întreprinderi cu structuri colective, bazându-se pe reputaţia şi încrederea construită de-a lungul timpului;

c. norme instrumentale, reprezintă o situaţie de mijloc în care standardele sunt stabilite cu exactitate, dar nu există criterii de comparaţie, fiind aplicabile instituţiilor cu accentuat caracter birocratic;

d. norme de referinţă, în care standardele impuse sunt ambigui. Aceste norme sunt specifice organizaţiilor profesionale, în care un grup de referinţă stabileşte condiţiile şi normele de conduită.

Toate elementele de definire şi de caracterizare a noţiunii de întreprindere mai sus enunţate, au desigur, mare importanţă în exprimarea conţinutului realităţii în cauză, sunt reprezentări ale laturii acesteia, fără a cuprinde întreaga complexitate a sa.

1.2.Ce este întreprinderea ?

Zona de studiu şi acţiune pentru ştiinţa financiară a întreprinderii este reprezentat

de forma modernă de organizare şi desfăşurare a activităţii economice, denumită cu termenul general de ÎNTREPRINDERE.( Bran Paul, Finantele întreprinderii)

Pentru a întelege cât mai clar fenomenele economice care au loc la acest nivel, va trebui să ne formăm o imagine bine structurată şi argumentata ştiinţific despre sistemul complex al întreprinderii.

Societatea din care face parte atât omul cât şi întreprinderea, cuprinde în principal sisteme vii, dar şi sisteme nevii. Acest fapt asigură caracterul complex al sistemelor din societate.

Cuprinzând sisteme vii, societatea va trebui să respecte caracteristica principală a sistemelor departe de echilibru, şi anume să atragă din mediul înconjurător “entropie joasă”, sub formă de substanţă, energie şi informaţie. În acest scop societatea îşi organizează activitatea economică şi o localizează în întreprindere.

Organizându-şi activitatea economică sub formă de întreprindere, societatea crează un sistem bio-social de mare complexitate în care subsistemele vii şi nevii se completează în diferite proporţii, în funcţie de profilul unităţii economice, precum şi în funcţie de profilul unităţii economice, precum şi în funcţie de evoluţia progresului tehnic.

Bibliografie

1. Bran, Paul, Finanţele întreprinderii, Editura Tribuna Economică, Bucureşti 1996

2. Cristea H., Ştefănescu N., Gestiunea financiară a întreprinderii, Editura Mirton, Timişoara 1996

3. Cristea H., Talpoş I., Cosma D., Gestiunea financiară a întreprinderilor, Editura Mirton, Timişoara 1998

4. Dobrotă N., Economie politică, Editura Economică, Bucureşti 1997

5. Donath Liliana, Structura financiară a întreprinderii în economia de piaţă, Teză de doctorat, Timişoara 1996

6. Epuran M., Contabilitatea financiară, Editura de Vest, Timişoara 1998

7. Hoanţă N., Finanţele firmei, Editura Continent, Sibiu 1996

8. Manolescu Gh., Managementul financiar-concepte, instrumente, studii de caz, Editura Economică, Bucureşti 1995

9. Mihai I. (coordonator), Analiza economico-financiară, Editura Mirton,Timişoara 1999

10. Stancu I., Finanţe, Editura Economică, Bucureşti 1997

11. Suciu C., Adaptabilitatea întreprinderii, Teză de doctorat, Cluj-Napoca 1998

12. Dicţionarul de economie, Editura Economică, Bucureşti 1999

Preview document

Capitalul întreprinderilor - Pagina 1
Capitalul întreprinderilor - Pagina 2
Capitalul întreprinderilor - Pagina 3
Capitalul întreprinderilor - Pagina 4
Capitalul întreprinderilor - Pagina 5
Capitalul întreprinderilor - Pagina 6
Capitalul întreprinderilor - Pagina 7
Capitalul întreprinderilor - Pagina 8
Capitalul întreprinderilor - Pagina 9
Capitalul întreprinderilor - Pagina 10
Capitalul întreprinderilor - Pagina 11
Capitalul întreprinderilor - Pagina 12
Capitalul întreprinderilor - Pagina 13
Capitalul întreprinderilor - Pagina 14
Capitalul întreprinderilor - Pagina 15
Capitalul întreprinderilor - Pagina 16
Capitalul întreprinderilor - Pagina 17
Capitalul întreprinderilor - Pagina 18
Capitalul întreprinderilor - Pagina 19
Capitalul întreprinderilor - Pagina 20
Capitalul întreprinderilor - Pagina 21
Capitalul întreprinderilor - Pagina 22
Capitalul întreprinderilor - Pagina 23
Capitalul întreprinderilor - Pagina 24
Capitalul întreprinderilor - Pagina 25
Capitalul întreprinderilor - Pagina 26
Capitalul întreprinderilor - Pagina 27
Capitalul întreprinderilor - Pagina 28
Capitalul întreprinderilor - Pagina 29
Capitalul întreprinderilor - Pagina 30
Capitalul întreprinderilor - Pagina 31
Capitalul întreprinderilor - Pagina 32
Capitalul întreprinderilor - Pagina 33
Capitalul întreprinderilor - Pagina 34
Capitalul întreprinderilor - Pagina 35
Capitalul întreprinderilor - Pagina 36
Capitalul întreprinderilor - Pagina 37
Capitalul întreprinderilor - Pagina 38
Capitalul întreprinderilor - Pagina 39
Capitalul întreprinderilor - Pagina 40
Capitalul întreprinderilor - Pagina 41
Capitalul întreprinderilor - Pagina 42
Capitalul întreprinderilor - Pagina 43
Capitalul întreprinderilor - Pagina 44
Capitalul întreprinderilor - Pagina 45
Capitalul întreprinderilor - Pagina 46
Capitalul întreprinderilor - Pagina 47
Capitalul întreprinderilor - Pagina 48
Capitalul întreprinderilor - Pagina 49
Capitalul întreprinderilor - Pagina 50
Capitalul întreprinderilor - Pagina 51
Capitalul întreprinderilor - Pagina 52
Capitalul întreprinderilor - Pagina 53
Capitalul întreprinderilor - Pagina 54
Capitalul întreprinderilor - Pagina 55
Capitalul întreprinderilor - Pagina 56
Capitalul întreprinderilor - Pagina 57
Capitalul întreprinderilor - Pagina 58
Capitalul întreprinderilor - Pagina 59
Capitalul întreprinderilor - Pagina 60
Capitalul întreprinderilor - Pagina 61
Capitalul întreprinderilor - Pagina 62
Capitalul întreprinderilor - Pagina 63
Capitalul întreprinderilor - Pagina 64
Capitalul întreprinderilor - Pagina 65
Capitalul întreprinderilor - Pagina 66
Capitalul întreprinderilor - Pagina 67
Capitalul întreprinderilor - Pagina 68
Capitalul întreprinderilor - Pagina 69
Capitalul întreprinderilor - Pagina 70
Capitalul întreprinderilor - Pagina 71
Capitalul întreprinderilor - Pagina 72
Capitalul întreprinderilor - Pagina 73
Capitalul întreprinderilor - Pagina 74
Capitalul întreprinderilor - Pagina 75
Capitalul întreprinderilor - Pagina 76
Capitalul întreprinderilor - Pagina 77
Capitalul întreprinderilor - Pagina 78
Capitalul întreprinderilor - Pagina 79
Capitalul întreprinderilor - Pagina 80
Capitalul întreprinderilor - Pagina 81
Capitalul întreprinderilor - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Capitalul intreprinderilor.DOC

Alții au mai descărcat și

Volkswagen Group

1.Prezentarea companiei Volkswagen Group Volkswagen este o companie constructoare de autoturisme și SUV-uri din Wolfsburg, Germania. Cuvântul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Capitalul întreprinderii

Una din laturile gestiunii financiare este procurarea si utilizarea capitalului întreprinderii în vederea realizării obiectului de activitate si a...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Structura financiară a întreprinderii

Capitolul I. Definirea capitalului întreprinderii 4 1.1. Definirea noțiunii de capital-element esențial al afacerii 5 1.1.1.Surse de provenienta...

Finanțarea afacerii prin majorări de capital social

Apectele finantarii prezinta importanta cruciala pentru supravietuirea si dezvoltarea intreprinderii. In primul rand, intreprinderea trebuie sa...

Piața și capitalul unei întreprinderi în economia de piață

ARGUMENT Fiecare întreprindere pe piața se afla atât în postura de ofertant (vânzătorul produselor sau serviciilor ce fac obiectul sau de...

Modelarea deciziei contabile pe baza calculației costurilor

Capitolul 1. Concepte.Definitii.Tipologia modelarii. In fata tendintei de globarizare, a fuziunii si achizitiilo, a invaziei internetului si...

Modalități de formare a capitalului întreprinderii

Prin rolul sau deosebit de important in ansamblul factorilor de productie, capitalul detine o pozitie privilegiata in toate abordarile teoretice...

Capitalul Întreprinderii

Capitalul este o categorie economic ce exprimă surs de provenienţă a mijloacelor economice care dau expresie activelului bilanţier. Acesta include...

Constituirea și Majorarea Capitalului Social al Întreprinderii - Operațiuni Legate de Capitalul Social al Întreprinderii SC Omnia SA

Se consideră societatea pe acţiuni SC Omnia SA cu un capial social de 490 milioane lei , compus din 5 000 acţiuni cu o valoare nominală de 98 000...

Capitalul întreprinderii

Din punct de vedere financiar-contabil capitalurile detinute de agentii economici reprezinta componente ale pasivului patrimonial destinat a...

Ai nevoie de altceva?