Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 31462
Mărime: 232.00KB (arhivat)
Publicat de: Viorel U.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. CAPITOLUL I Impozitele în economia contemporană
  2. 1.1. Definirea şi caracterizarea impozitelor 1 1.1.1. Contribuţia şi rolul impozitelor în economia contemporană 1
  3. 1.1.2. Elementele tehnice ale impozitului 2
  4. 1.1.3. Principiile impunerii 5
  5. 1.1.4. Clasificarea impozitelor 7
  6. 1.2. Fenomenele financiare specifice impozitelor 9
  7. 1.2.1. Dubla impunere fiscală internaţională şi metodele de evitare a acesteia 9
  8. 1.2.2. Evaziunea fiscală 11
  9. 1.2.3. Repercusiunea impozitelor 13
  10. CAPITOLUL II Impozite directe vărsate la bugetul administraţiei centrale de stat
  11. 2.1. Impozitul pe profit 15
  12. 2.2. Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor 21
  13. 2.3. Impozitul pe venitul global 22 2.3.1. Consideraţii generale despre impozitul pe venit 22 2.3.2. Determinarea veniturilor 25 2.3.3. Reguli privind asociaţiile fără personalitate juridică 32 2.3.4. Procedura de globalizare a veniturilor, de determinare şi de plată
  14. a impozitului pe venit 33
  15. 2.4. Alte impozite directe 35
  16. 2.4.1. Impozitul pe veniturile realizate de persoanele juridice nerezidente 35
  17. 2.4.2. Impozitul pe profit obţinut din activităţi comerciale ilicite sau din
  18. nerespectarea legii privind protecţia consumatorilor 37
  19. 2.4.3. Impozitul pe dividende de la societăţile comerciale 37
  20. 2.4.4. Contribuţia agenţilor economici pentru învăţământul de stat 38
  21. 2.5. Contribuţii 39
  22. 2.5.1. Contribuţia pentru pensia suplimentară 39
  23. 2.5.2. Contribuţia agenţilor economici pentru persoanele cu handicap 39
  24. CAPITOLUL III Contribuţia impozitelor directe la formarea veniturilor bugetului de stat
  25. 3.1. Dinamica veniturilor bugetare în România în perioada 1997 – 2001 41
  26. 3.2. Importanţa impozitelor directe în veniturile bugetare şi veniturile fiscale 43
  27. 3.2.1. Ponderea impozitelor directe în totalul veniturilor bugetare şi
  28. venituri fiscale 43
  29. 3.2.2. Structura veniturilor fiscale 45
  30. 3.3. Dinamica impozitelor directe aferente bugetului de stat în perioada 1997-2001 47
  31. 3.4. Evoluţia ponderii impozitelor directe aferente bugetului de stat 52
  32. 3.4.1. Evoluţia ponderii fiecărui impozit direct aferent bugetului de stat în
  33. veniturile fiscale 52
  34. 3.4.2. Evoluţia structurii impozitelor directe aferente bugetului de stat 56
  35. 3.4.3. Evoluţia ponderii impozitelor directe aferente bugetului de stat
  36. în produsul intern brut 61
  37. 3.5. Actualizarea impozitelor directe aferente bugetului de stat 62
  38. 3.6. Concluzii 63
  39. BIBLIOGRAFIE 65

Extras din licență

CAPITOLUL I

IMPOZITELE ÎN ECONOMIA CONTEMPORANĂ

1.1. DEFINIREA ŞI CARACTERIZAREA IMPOZITELOR

1.1.1. CONTRIBUŢIA ŞI ROLUL IMPOZITELOR ÎN ECONOMIA CONTEMPORANĂ

Noţiunea de impozit provine din limba latină de la cuvântul „impositus” şi din limba franceză de la cuvântul „impôt”. Impozitele reprezintă cea mai veche formă de prelevare, originile sale situându-se în perioada de statornicire a organizaţiei statale. La început se utilizau prelevările în natură, urmând ca pe măsura constituirii relaţiilor băneşti să apară impozitele în bani. De atunci impozitul a cunoscut o evoluţie continuă, iniţial fiind stabilit în sumă fixă pe terenuri, apoi pe fiecare produs în parte până la cel pe venit şi avere.

Într-o accepţiune cvasiunanimă, impozitul este o prelevare pecuniară, în virtutea autorităţii statului de la particulari, cu titlul definitiv şi fără contraprestaţie imediată şi directă, pentru acoperirea cheltuielilor

Legile privind fiecare impozit în parte sunt întocmite în formă de proiect de către Guvern, apoi ele sunt aprobate sau respinse de către Parlament urmând ca cele aprobate să fie puse în aplicare de către Guvern şi administraţiile fiscale. Există situaţii când dreptul de a institui şi percepe venituri asemănătoare impozitului îl pot avea şi unele instituţii publice. Indiferent de instituţia care introduce sau percepe impozite, aceasta se realizează întotdeauna pe seama autorizării conferite de lege.

Impozitele instituite se caracterizează prin patru trăsături definitorii:

- legalitatea impozitelor, care reflectă faptul că instituirea impozitelor se face în baza unei autorizării dată de lege;

- obligativitatea impozitelor, ceea ce înseamnă că plata acestora nu este benevolă, ci are un caracter obligatoriu pentru persoanele fizice şi juridice care realizează venituri dintr-o anumită sursă sau care posedă un anumit gen de avere;

- nerestituirea impozitelor, care reflectă că prelevările la fondurile publice de resurse financiare se fac cu titlul definitiv şi nerambursabil;

- nonechivalenţa impozitelor, ceea ce reflectă faptul că contribuabilii prin plata impozitelor nu beneficiază de contraservicii imediate şi directe din partea statului.

În economia contemporană impozitele îndeplinesc multiple roluri, şi anume: financiar, de intervenţie în economie şi social.

Rolul financiar al impozitelor constă în faptul că impozitele constituie mijlocul principal de procurare a resurselor băneşti necesare acoperirii cheltuielilor publice. La început s-a urmărit ca prin plata impozitului să nu afecteze situaţia financiară a contribuabilului, pentru ca în prezent acest lucru să fie doar un deziderat teoretic, influenţând comportamentul contribuabililor.

În perioada postbelică are loc o creştere absolută şi relativă a încasărilor din impozite. Creşterea absolută a încasărilor din impozite a fost determinată de creşterea numărului de contribuabili, de extinderea bazei de impunere şi de majorarea cotelor de impozit. Creşterea relativă a încasărilor din impozite este reflectată de partea din produsul intern brut mobilizată la dispoziţia statului prin intermediul impozitelor şi taxelor.

Al doilea rol este rolul de intervenţie în economie sub forma de pârghie financiară, care prin impozite urmăreşte orientarea şi corectarea mecanismelor pieţei, stimularea sau frânarea unor activităţi, creşterea sau reducerea consumului unui anumit produs, de stimulare sau de îngrădire a relaţiilor economice cu exteriorul.

În funcţie de natura activităţilor şi de scopul urmărit, modalităţile de intervenţie în economie prin impozite sunt diverse. Astfel, pentru încurajarea, dezvoltarea şi modernizarea unor activităţi se recurge la reduceri sau scutiri de impozite, acordarea de facilităţi fiscale, precum şi la restrângerea numărului impozite. Atunci când se doreşte descurajarea unor activităţi sau acţiuni se recurge la creşterea cotelor de impozit, la lărgirea sferei de cuprindere a materiei impozabile, precum şi la multiplicarea numărului de impozite.

Al treilea rol este rolul social al impozitelor, prin care autorităţile statului redistribuie produsul naţional între diferite categorii sociale pentru a corecta discrepanţele dintre veniturile cetăţenilor. În acest scop se practică scutiri de impozit, reducerea unor impozite indirecte pentru stimularea consumului, acordarea de înlesniri fiscale, creşterea cotelor pentru bunurile care trebuie ţinute sub control sau pe veniturile considerate nelegitime.

1.1.2. ELEMENTELE TEHNICE ALE IMPOZITULUI

Impozitele, ca şi taxele, se caracterizează, pe de-o parte, prin trăsături specifice date de modul de stabilire şi percepere a lor, iar, pe de altă parte, prin însuşiri comune tuturor, care constituie în fapt elementele tehnice ale acestora.

Frecvent menţionate în teorie şi utilizate în practica fiscală sunt de menţionat următoarele elemente tehnice : - subiectul impozitului sau contribuabilul;

- suportatorul sau destinatarul impozitului;

- obiectul impozitului;

- sursa impozitului;

- baza de impunere (baza de calcul);

- unitatea de impunere;

- cota (tariful) impozitului;

- asieta (modul de aşezare) impozitului;

- termenul de plată.

Subiectul impozitului sau contribuabilul este persoana fizică sau juridică obligată prin lege la plata impozitului. De exemplu, în cazul impozitului aferent veniturilor de natură salarială, subiect al impozitului este orice persoană care realizează un venit sub forma de salariu, iar în cazul impozitului pe profit subiectul impozitului este agentul economic.

Suportatorul sau destinatarul impozitului este persoana care suportă în ultimă instanţă impozitul. De regulă, persoana care plăteşte impozitul este şi cea care îl suportă. Există şi situaţii când suportatorul este o altă persoană decât subiectul. De exemplu, în cazul impozitelor pe consum, impozitul este plătit în primă instanţă de persoana juridică respectivă, dar acesta transpus în preţuri este suportat de consumatorul bunului sau serviciului.

Obiectul impozitului este reprezentat de materia supusă impunerii. În calitate de obiect al impozitului pot apărea, după caz, venitul, averea iar uneori şi cheltuielile. Astfel, în cazul impozitului aferent veniturilor de natură salarială, obiectul impozitului îl reprezintă salariul, la impozitul pe clădire, obiectul acestuia este imobilul.

Sursa impozitului arată din ce anume se plăteşte impozitul, din venit sau din avere. În cazul impozitelor pe venit, sursa impozitului coincide cu obiectul impunerii. La impozitele pe avere, sursa nu coincide de regulă cu obiectul impunerii, plata făcându-se din venitul procurat

de averea respectivă şi nu din substanţa ei.

Baza de impunere (baza de calcul) este elementul în funcţie de care se evaluează impozitul. Are determinare cantitativă, este cuantumul materiei impozabile. Baza de calcul poate fi venitul, terenul, valoarea, anumite caracteristici ale bunurilor, cifra de afaceri, preţul sau tariful. De exemplu la impunerea mijloacelor de transport se foloseşte capacitatea cilindrică.

Unitatea de impunere este reprezentată de unitatea de măsură în care se exprimă obiectul impozabil. În cele mai multe cazuri, aceasta are o exprimare monetară (impozitul pe venit) sau în diverse unităţi fizice (m2 la clădiri, ha la impozitul agricol).

Cota impozitului este reprezentată de impozitul aferent unei unităţi de impunere. Ea poate să fie o sumă fixă sau o cotă procentuală în funcţie de posibilităţile tehnice de evaluare a materiei impozabile.

a) impunerea în cote fixe constă în aceea că se stabileşte un impozit în sumă fixă, care cade în sarcina fiecărei persoane. Se aplică cel mai adesea în cazul bunurilor aflate în proprietatea persoanelor fără a ţine seama neapărat de situaţia contribuabilului. Este cel mai inechitabil impozit, fiind întâlnit la impozitele agricole, la impozitele pe vânzări sau la legalizarea anumitor acte.

b) impunerea în cote procentuale se practică prin aplicarea asupra materiei impozabile a cotelor procentuale care pot fi: proporţionale, progresive sau regresive. Această impunere este un avans din punct de vedere al echităţii impozitelor si se utilizează la majoritatea impozitelor privitoare la venit, profit, cifra de afaceri, preţ.

- impunere în cote proporţionale, conform căreia impozitul se calculează ca un produs între materia impozabilă şi cota de impunere. Fiecare persoană participă la acoperirea cheltuielilor statului proporţional cu venitul sau averea sa. Impunerea de acest tip se întâlneşte atât la impozitele directe (impozitul pe teren, impozitul funciar, impozitul pe clădiri, pe profit, pe dividende) cât şi la impozitele indirecte (taxe vamale, accize, TVA).

IP = Mi * ci / 100

unde: IP – impozitul în cote proporţionale;

Mi – materia impozabilă;

ci – cota impunere (constanta, indiferent de mărimea Mi).

- impunerea în cote progresive, conform căreia cota de impozit se măreşte odată cu sporirea mărimii materiei impozabile. Această impunere ţine seama de puterea contributivă a contribuabilului. Cotele progresive pot creşte cu o ritmicitate constantă sau variabilă, iar impunerea se poate realiza în progresie globală sau în progresie compusă pe tranşe.

Preview document

Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 1
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 2
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 3
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 4
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 5
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 6
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 7
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 8
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 9
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 10
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 11
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 12
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 13
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 14
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 15
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 16
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 17
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 18
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 19
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 20
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 21
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 22
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 23
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 24
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 25
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 26
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 27
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 28
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 29
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 30
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 31
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 32
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 33
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 34
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 35
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 36
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 37
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 38
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 39
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 40
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 41
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 42
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 43
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 44
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 45
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 46
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 47
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 48
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 49
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 50
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 51
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 52
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 53
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 54
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 55
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 56
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 57
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 58
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 59
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 60
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 61
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 62
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 63
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 64
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 65
Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Contributia Impozitelor Directe la Formarea Bugetului Administratiei Centrale de Stat
    • Bibliografie.doc
    • Contributia Impozitelor Directe la Formarea Bugetului Administratiei Centrale de Stat.doc
    • Cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Impozitele Directe Practicate pe Teritoriul României

CAPITOLUL 1 IMPOZITELE 1.1. CONŢINUTUL ŞI DEFINIŢIA IMPOZITELOR Rădăcina etimologică a noţiunii de impozit provine din limba latină de le...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Evoluția și Efectele Fiscalității în România

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune prezentarea „Evoluţia şi efectele fiscalităţii în România” instituţia analizată fiind Consiliul Judeţean...

Analiza Execuției Bugetului Public al României

INTRODUCERE Bugetul public naţional reprezintă un plan financiar ce sugerează ideea de echilibru între cele două mari componente: venituri şi...

Bugetul Public Național și Rolul Său în Viața Financiară a Statului

CAPITOLUL I BUGETUL PUBLIC NAŢIONAL ŞI ROLUL SĂU ÎN VIAŢA FINANCIARĂ A STATULUI 1.1. Noţiunea de buget şi istoricul evoluţiei acestuia...

Sisteme electronice de plată a impozitelor și taxelor locale

CAPITOLUL 1 1. IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE 1.1. Prezentarea generală a impozitelor şi taxelor Resursele bugetului constau în : impozite , taxe...

Impozite și Taxe la Bugetul Local

1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE SI TAXELE 1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia impozitelor si taxelor Impozitele sunt cea mai...

Prevederile Legale Privind Impozitul pe Profit

CAPITOLUL I : IMPOZITUL PE PROFIT  OBLIGATIE FISCALÃ A PERSOANEI JURIDICE 1.1.REGLEMENTÃRILE LEGALE ÎN VIGOARE PRIVIND STABILIREA OBLIGATIEI DE...

Rolul impozitelor directe în formarea veniturilor bugetare

Introducere Sistemele fiscale evoluează continuu spre o aspirație râvnită de umanitate de milenii - echitatea. Această ascensiune este anevoiasă,...

Analiza prelevărilor din impozite directe

INTRODUCERE Sistemele fiscale evoluează continuu spre o modernizarea și spre un fapt de umanitate de milenii - echitatea. Această ascensiune este...

Ai nevoie de altceva?