Corelații macroeconomice ale integrării

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 26584
Mărime: 125.14KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Grigore Silaşi
Universitatea de Vest, Timisoara
Specializare: Tranzacţii Internaţionale

Cuprins

  1. CONŢINUT 2
  2. INTRODUCERE 4
  3. CAPITOLUL I 5
  4. 1. GLOBALIZARE, REGIONALIZARE ŞI INTEGRARE 5
  5. 1.1. RAPORTUL GLOBALIZARE - REGIONALIZARE - ECONOMIE NAŢIONALĂ 8
  6. 1.1.1. Conceptul de integrare 8
  7. 1.1.2. Integrarea globală 10
  8. 1.1.3. Integrarea regională 14
  9. 1.1.4. Integrarea economică 18
  10. 1.1.5. Consecinţe ale creării unei zone de comerţ liber. Efectul creării de comerţ şi efectul deturnării de comerţ 23
  11. 1.1.6. Aranjamente monetare internaţionale 26
  12. CAPITOLUL II 28
  13. 2. INTEGRAREA ÎN EUROPA 28
  14. 2.1. ACORDURILE EUROPENE ŞI CONDIŢIILE DE ADERARE LA UNIUNEA EUROPEANĂ 35
  15. 2.1.1. Atractivitatea TECE pentru Uniunea Europeană 35
  16. 2.1.2. De la cooperare la aderare, prin Acordurile Europene 36
  17. 2.1.3. Condiţiile şi criteriile de aderare a TECE la Uniunea Europeană 37
  18. 2.2. FACTORI DE INFLUENŢĂ A PERFORMANŢELOR ECONOMICE ÎN ŢĂRILE CANDIDATE. EVOLUŢII COMPARATIVE 38
  19. 2.2.1. Ritmul şi caliatea reformelor 38
  20. CAPITOL III 41
  21. 3. ROMÂNIA, CA ŢARĂ CANDIDATĂ 41
  22. 3.1. RELATIILE ROMANIEI CU UNIUNEA EUROPEANA - ETAPE 43
  23. 3.2. STADIUL NEGOCIERILOR DE ADERARE A ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA 43
  24. 3.2.1. Drumul spre dezvoltare 46
  25. 3.2.2. Factori interni şi externi în limitarea integrării României în Uniunea Europeană 48
  26. CAPITOLUL IV 50
  27. 4. CÂŞTIGĂTORI ŞI PREDANŢI AI PROCESULUI DE INTEGRARE EUROPEANĂ 50
  28. 4.1. DIRECŢII POSIBILE DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI, FUNCŢIE DE ESTIMAREA COSTURI - BENEFICII INTER-SECTORIALE ÎN PERSPECTIVA ADERĂRII LA UE 53
  29. 4.1.1. Impactul Acordului de Asociere la UE asupra României 53
  30. 4.1.2. Asistenţa financiară 54
  31. 4.1.3. Efortul propriu al României pentru îmbunătăţirea performanţelor economice 54
  32. 4.1.4. Impactul Integrării asupra statelor din Centrul şi Estul Europei candidate UE 57
  33. CONCLUZII 61
  34. BIBLIOGRAFIE 64

Extras din licență

Toate lucrurile din lume au un scop. Şi această lucrare de diplomă s-a născut cu un scop anume. Scopul era Diploma de licenţă, obţinerea acesteia după patru ani de studii în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Tema lucrării s-ar părea prea discutată în zilele noastre, cu care se ocupă majoritatea oamenilor, indiferent de ocupaţie şi vârstă. Este adevărat, că se vorbeşte mult despre Uniunea Europeană, o realitate existentă, spre care aspiră majoriatatea ţărilor Europei. Europa ne a dat şansa, să trăim în ea în mod european, restul depinde de noi, dacă trăim cu această oportunitate sau respingem dezvoltarea şi bunăstarea economică a vieţii noastre.

Omenirea se află în prezent confruntată cu probleme grave este foarte adevărat. Dar în trecut ea nu a fost oare confruntată cu probleme grave? Unii spun da, dar acum au apărut probleme globale. Complexitatea a crescut, de aceea se cer revizuite şi optica şi instrumentele cu care operăm. Într-adevăr, în această perioadă complicată nu numai problemele sunt grave. Mai grav este ca ele continuă să fie abordate în termeni tradiţionali, în optica şi cu instrumentele utilizate în trecut. Întelegerea şi stăpânirea complexităţii actuale solicită în mod necesar o întelegere a lucrurilor, noi concepte, noi paradigme şi noi opţiuni. Integrarea în lume trebuie înţeleasă ca fiind ceva natural.

Uniunea Europeană este gruparea economică ce a înregistrat succesul de cea mai lungă durată în cadrul procesului integrator. Este o grupare alcătuită din 15 ţări dezvoltate şi industrializate, deşi nivelul de industrializare diferă semnificativ între ţările membre.

În lucrarea mea am încercat să analizez în capitolul I realitatea: globalizarea şi formele de integrare (integrarea globală, regională, economică, precum şi formele acestor integrări) existente în lume, cu care încearcă lumea să explore noua stare a economiei, care nu se mai seamănă cu cea tradiţională. Prin efectuarea acestor analize am pus accent pe efectele macroeconomice produse ale acestor integrări asupra ţărilor care participă într-un asemenea proces.

În capitolul II am realizat o prezentare a celei mai reuşite forme de integrare existentă în lume, Uniunea Europeană şi a efectelor economice care decurg din calitatea de membru şi calitatea de candidat a ţărilor la participarea în procesul de integarare.

Extinderea UE este în beneficul tuturor. Europa îşi va consolida rangul de mare putere economică prin suplimentarea PIB-ului cu încă 10% şi formarea unei pieţe interne de 500 milioane consumatori. Din punct de vedere politic, extinderea va garanta pacea şi stabilitatea pe continent.

Capitolul III este dedicată României, ca ţară candidată la Uniunea Europeană. Colapsul regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est şi opţiunea fermă a acestor state de a adopta modelul economiei libere au reprezentat două evenimente fără precedent în istoria mondială. Încă din 1990, România, ca de altfel şi celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, a văzut în Uniunea Europeană un punct de sprijin şi o şansă pentru relansarea economică. În acest capitol am pus accent pe analiza aconomică a preaderării la UE.

Capitolul IV cuprinde o scurtă prezentare a prbeneficiilor şi pierderilor integrării la Uniunea Europeană.

La ce concluzie am ajuns la sfârşitul lucrării?

Pieţe viguroase şi transparente, economisire şi investiţii înalte, asimilarea intensă de tehnologii noi şi creşterea rapidă a productivităţii tuturor factorilor de producţie, dezvoltarea infrastructurii sunt trăsături ale unui proces de ajungere din urmă. O astfel de politică reclamă şi cooperarea cu UE.

CAPITOLUL I

1. GLOBALIZARE, REGIONALIZARE ŞI INTEGRARE

„Nu putem să înţelegem globalizarea dacă nu vom face efortul să ne imaginăm cum am vrea să arate lumea postglobalizării ” (Alexandru Caragea)

„Nici o economie naţională nu se poate considera ca fiind independentă faţă de contextul mondial, iar acest context rezultă dintr-o mulţime de comportamente care nu caracterizează nici o naţiune luată separat De aceea, fiecare trebuie să vegheze pentru aş-i menţine locul în competiţia comercială, echilibrul schimburilor internaţionale fiind astăzi o constrângere inevitabilă”

(Michel Didier)

Concepţia despre "problemele globale" se reclamă de la interesul pe care îl prezintă azi laolaltă şi simultan în conştiinţa contemporanilor noştri tot ce influenţează direct viaţa social-economică şi politică a naţiunilor, prosperitatea materială şi progresul spiritual al tuturor membrilor societăţii, independent de sursa factorilor acelor acţiuni sau procese înrăuritoare, raportul dintre cauza şi efect capătând un sens de probleme, ale civilizaţiei umane ce reclamă o abordare exclusiv pluri şi interdisciplinară.

Ne aflăm într-o perioadă în care avem nevoie egală de sinteze integratoare şi de viziuni holistice. Cunoaşterea umană şi-a extins continuu graniţele. Azi am ajuns să vorbim despre "statul-planetă" şi am ieşit în spaţiul extraterestru. Dar ştim noi oare prin cine şi cum să cunoastem acest univers?

Că omenirea se află în prezent confruntată cu probleme grave este foarte adevărat. Dar în trecut ea nu a fost oare confruntată cu probleme grave? Unii spun da, dar acum au apărut probleme globale. Sigur, complexitatea a crescut, de aceea se cer revizuite şi optica şi instrumentele cu care operăm. Într-adevăr, în această perioadă complicată nu numai problemele sunt grave. Mai grav este ca ele continuă să fie abordate în termeni tradiţionali, în optica şi cu instrumentele utilizate în trecut. Întelegerea şi stăpânirea complexităţii actuale solicită în mod necesar o întelegere a lucrurilor, noi concepte, noi paradigme şi noi opţiuni.

Unii susţin totuşi că cel mai mare pericol provine din imensul decalaj care s-a creat prin ruptura dintre progresul tehnologic şi cel social.

Sigur, fiecare îşi are viitorul său. Fiecare orânduire, fiecare ţară, fiecare individ îşi are până la urmă viitorul pe care şi-l pregăteşte. Dar, în acelaşi timp, într-o formă a interdependenţelor crescânde, asaltată tot mai mult de probleme globale, nimeni nu se mai poate izola şi nu îşi mai poate declina responsabilitatea pentru viitorul comun, cum nimeni nu poate să impună propria sa imagine despre viitor celorlalţi. Dialogul devine astfel nu numai necesar ci constituie tot mai mult un instrument de lucru pentru mărirea gradului de responsabilitate, de solidaritate şi de consens în rezolvarea problemelor globale sau a acelor părţi din viaţa planetei care constituie viitorul comun.

Marele economist Allan Greenspan, trezorierul SUA, atragea însă atenţia asupra "caracterului contagios al economiei mondiale, în care (din cauza globalizării) economiile naţionale îşi transmit slăbiciunile de la o ţară la alta".

În articolul "Le desamement et la destabilisation de l'economie de marche par les industries automatiques et spaciales", Francois Perroux face unele constatări judicioase cu privire la "inegalităţile structurale dintre naţiuni", agravate de introducerea tehnicii atomice şi spaţiale. Se desprinde din cele prezentate că, după Perroux, integrarea economică şi corolarul ei - sacrificarea suveranităţii naţionale - ar constitui o inevitabilitate fatală pentru ţările mici, întrucât ele nu pot să fie egale şi nici să ţină pasul dezvoltării economice cu ţările mari.

Este un fapt incontestabil că între diferitele ţări şi naţiuni există importante decalaje în privinţa potenţialului demografic, economic, al resurselor naturale, dar aceasta nu înseamnă nicidecum ca ţările mici nu pot accede la progresul tehnic, economic şi ştiinţific contemporan.

Evoluţia evenimentelor internaţionale nu confirmă afirmaţiile lui Perroux, ci dimpotrivă arată o creştere a influenţei ţărilor mici şi mijlocii în politica internaţională, care s-a realizat nu prin renunţarea la suveranitate de către acestea în favoarea statelor mai puternice din punct de vedere economic, tehnic şi militar, ci în condiţiile întăririi şi apărării ferme a suveranităţii şi independenţei lor.

În literatura economică se vorbeşte mai mult despre depăşirea naţiunii, devalorizarea frontierelor de stat şi erodarea suveranităţii naţionale.

Unii economişti din ţările slab dezvoltate susţin:

Ideea integrării regionale pe motivul că văd în realizarea ei practică calea pentru înfăptuirea industrializării, lichidării înapoierii economice şi a lărgirii legăturilor dintre ţările zonelor integrate.

Gonzalo Cevallos arată ca pe lângă factorii enunţaţi mai sus trebuie adăugaţi "ca stimulente ale integrării regionale o mai bună înţelegere a problemelor reciproce, mai ales în ceea ce priveşte comerţul şi plăţile regionale, imposibilitatea de a le găsi soluţii individuale sau prin mijlocul acordurilor bilaterale; gradul avansat de maturitate economică atins de câteva ţări doritoare de a încuraja dezvoltarea industriei lor; credinţa ca o oarecare complementaritate există între economiile diferitelor ţări".

Economia contemporană parcurge un proces evolutiv de transformări structurale, calitative şi cantitative desprinse din însăşi dinamica proceselor economice ce se desfăşoară la scară planetară.

Creşterea interdependenţelor între entităţile economice, fie ele economii naţionale, firme de afaceri încadrate în spaţiul naţional sau multinaţional, ramuri sau subramuri de un anumit specific, este rezultatul conjugat al schimbărilor evolutive ale tehnicii şi tehnologiei care aplicate la micro şi macroscară au determinat creşterea volumului producţiei şi nevoia de răspândire a acesteia dincolo de limitele pieţelor naţionale.

Acest proces a fost însoţit de liberalizarea graduală a obsatcolelor de natură tarifară din calea liberei circulaţii a mărfurilor şi capitalurilor, ca urmare a dezvoltărilor de natură instituţională generate de formarea şi funcţionarea irganizaţiilor internaţionale specifice (GATT, OMC, Instituţiile de la Bretton Woods) dar şi de menţinerea, într-o măsură semnificativă, a obstacolelor de natură nontarifară şi a celor menite să obstrucţioneze libera mişcare a forţei de muncă în cadrul relaţiilor economice internaţionale.

Noua paradigmă techno-industrială a determinat o schimbare a modului de organizare a activităţii economice, obligând entităţile economice la o schimbare de atitudine în privinţa viziunii asupra locului ocupat şi a rolului jucat de către fiecare dintre acestea în cadrul diviziunii internaţionale a muncii.

Bibliografie

1. B. Balassa, Trade Creation and Trade Diversion in the European Common Market, Manchester School, 62/2, 1974

2. Beth V. Yarbrough şi Robert M. Yarbrough, The World Economy: Trade and Finance, The Dryden Press, Harcourt Brace College Publishers, 1994

3. Daniel Dăianu, Radu Vrânceanu, România şi Uniunea Europeană, Editura Polirom, Bucureşti, 2002

4. Gabriel Andreescu, Adrian Severin, Un concept românesc al Europei Federale, Editura Polirom, Bucureşti, 2001

5. Gros Daniel, Niles Thygesen, "European Monetary Integration", Longman, London 1998

6. Helen Tang, Winners and Losers of European Integration, World Bank, 2000

7. Ioan Rotariu, Sistemul economiei mondiale şi mecanismele sale de funcţionare, Editura Mirton, Timişoara, 2001

8. Ionel Cobzaru, Relaţii economice internaţionale, Editura Economică, Bucureşti, 2000

9. L. Alan Winters, Britain în Europe. A Survey of Quantitative Trade Studies, Journal of Common Market Studies, 25/4, 1987

10. Lynden Moore, The Economic Analysis of Preferential Trading Areas, în The Economics of the European Union, Policy and Analysis, Edited by M.J.Artis and N. Lee, Oxford University Press, 1994

11. Michel Albert, Capitalism contra capitalism, Ed. Humanitas, Bucureşti, 1994

12. Mihaela Luţaş, Integrarea economică europeană, Editura Economică Bucureşti, 1999

13. Molle W.,, The Economics of European Integration: Theory, Practice, Policy, Third Edition, University Press Cambridge, 1997

14. Nechita V., Integrarea europeană, Editura Deşteptarea, Bacău, 1996

15. Nicolae Sută, Comerţ internaţional şi politici comerciale contemporane, Editura Eficient, Bucureşti, 2000

16. Niţă Dobrotă, Dicţionar de economie, Editura Economică, Bucureşti, 1999

17. Niţă Dobrotă, Economie politică, Editura Economică, Bucureşti, 1997

18. Richard Welford&Kate Presscot, European business - an Issue - Based Approach, Pitman Publishing, London, 1994

19. Silaşi Grigore, Integrarea monetară europeană între teorie şi practică, Editura Orizonturi Universitare, Timişoara, 1998

20. Silviu Cerna, Economie monetară şi financiară internaţională, Eitura Mirton, Timişoara, 1997

21. Uniunea Europeană - Evenimente la zi, supliment, colecţie 2001, editat de Centrul de Studii Europene al Institutului de Economie Mondială, Bucureşti

22. Werner Weidenfeld, Wolfgang Wessels, Európa A-tól Z-ig, az európai Integráció kézikönyve, Institut für europischen Politik, 1997

23. Wyatt, Andrew Winter, Regionalism, Globalisation and the World Economic Order, editat de Louise Fawcett & Andrew Hurrell, Oxford University Press, 1995

Transition Report, BERD, 1999

Tratatul asupra Uniunii Europene, Maastricht, 1992

Internet:

www.mie.ro

www.oecd.org

www.eu.com

www.europarl.eu.int/enlargement

www.euroguide.org

www.infoeuropa.ro

Preview document

Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 1
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 2
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 3
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 4
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 5
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 6
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 7
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 8
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 9
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 10
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 11
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 12
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 13
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 14
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 15
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 16
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 17
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 18
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 19
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 20
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 21
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 22
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 23
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 24
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 25
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 26
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 27
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 28
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 29
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 30
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 31
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 32
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 33
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 34
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 35
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 36
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 37
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 38
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 39
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 40
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 41
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 42
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 43
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 44
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 45
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 46
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 47
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 48
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 49
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 50
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 51
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 52
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 53
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 54
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 55
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 56
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 57
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 58
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 59
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 60
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 61
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 62
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 63
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 64
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 65
Corelații macroeconomice ale integrării - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Corelatii macroeconomice ale integrarii.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Dreptul Comunitar și Politica Monetară a Uniunii Europene

INTRODUCERE Pentru a face faţă provocărilor viitoare, cele mai importante sarcini ale Uniunii Europene (U.E.) sunt intensificarea coordonarii...

Turism

Etimologic, termenul “turism” provine de la englezescul “tour” = călătorie. “To make a tour” desemna acţiunea de a voiaja prin Europa, specifică...

Analiza circulației turistice în stațiunile balneare din România

Pentru secolul XXI, în care abia am intrat, este acceptată ideea că economia mondială va fi dirijată de trei supra-industrii ale serviciilor:...

Raționalizarea integrării Republicii Moldova în fluxurile financiare internaționale

Introducere Scopul şi obiectivele lucrării: elaborarea concepţiei de inte-grare economico-financiara a Republicii Moldova; determinarea impactului...

Integrare Economică Europeană

Cap. 1. Integrarea europeană ca principala componentă a globalizării 1.1. Ce se înţelege prin globalizare şi integrare? În perioada postbelică,...

Economie Europeană

PARTEA I FUNDAMENTE TEORETICE SI PRAGMATICE ALE INTEGRARII EUROPENE I. Fundamentele teoretice ale integrarii Abordarea conceptuala a integrarii...

Integrare Economică Europeană

Modul 1. Europa în cautarea unei noi identitati Modulul are drept scop introducerea studentului în filosofia integrarii europene, în întelegerea...

Integrare Economică Europeană

Modul 1. Europa în cãutarea unei noi identitãti Modulul are drept scop introducerea studentului în filosofia integrãrii europene, în întelegerea...

Ai nevoie de altceva?