Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 23402
Mărime: 4.40MB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. Scopul lucrării 1
  2. CAPITOLUL I
  3. CADRUL NATURAL - premisa de dezvoltare a industriei
  4. 3
  5. I.1. Poziţia geografică a municipiului Bacău 3
  6. I.2. Încadrare geologică 3
  7. I.3. Relieful 4
  8. I.4. Clima 8
  9. I.5. Hidrografia 11
  10. I.6. Vegetaţia 12
  11. I.7. Solurile 13
  12. I.8. Resursele naturale 17
  13. CAPITOLUL II
  14. CADRUL ISTORIC ŞI DEMOGRAFIC
  15. 19
  16. II.1. Cadrul istoric 19
  17. II.2. Cadrul demografic 23
  18. CAPITOLUL III
  19. CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA EVOLUŢIEI ŞI DEZVOLTĂRII
  20. INDUSTRIEI ÎN MUNICIPIUL BACĂU
  21. 25
  22. III.1. Factorii evoluţiei şi repartiţiei industriei în municipiul Bacău.
  23. Structura şi specializarea industriei.
  24. 25
  25. III.2. Etapele dezvoltării industriei 27
  26. III.3. Evaluarea potenţialului economic al industriei municipiului Bacău 31
  27. III.4. Organizarea spaţială şi concentrarea industriei în municipiul Bacău.
  28. Tipologie. Taxonomie
  29. 31
  30. III.5. Zonele industriale ale municipiului Bacău 32
  31. III.6. Locul industriei în structura funcţional - urbană a municipiului Bacău 35
  32. CAPITOLUL IV
  33. ZONELE INDUSTIRALE ALE MUNICIPIULUI BACĂU
  34. 36
  35. IV.1. Localizare. Scurt istoric 36
  36. IV.2. Încadrarea în teritoriu 36
  37. IV.3. Industria 37
  38. CAPITOLUL V
  39. STRUCTURA ŞI LOCALIZAREA INDUSTRIEI ÎN MUNICIPIUL BACĂU
  40. 52
  41. V.1. Industria energetică 52
  42. V.2. Industria construcţiilor de maşini 53
  43. V.3. Industria aeronautică 54
  44. V.4. Industria chimică 59
  45. V.5. Industria de prelucrare a lemnului 61
  46. V.6. Industria uşoară 63
  47. V.7. Industria alimentară 66
  48. V.8. Industria băuturilor alcoolice 68
  49. CAPITOLUL VI
  50. DINAMICA PRODUCŢIEI INDUSTRIALE
  51. 71
  52. VI.1. Premise ale dezvoltării industriei în municipiul Bacău 73
  53. VI.2. Impactul industriei asupra mediului ambiant 74
  54. Concluzii
  55. 78
  56. Bibliografie
  57. 82

Extras din licență

Scopul lucrării

Studiul asupra dinamicii industriale contemporane în municipiul Bacău îşi propune sa evidenţieze dezvoltarea industriei oraşului, privită atât în timp cât şi în spaţiu.

În elaborarea lucrării m-am bazat pe documente referitoare la istoricul dezvoltării industriei în spaţiul băcăuan şi pe date statistice publicate.

Dezvoltarea teritorială a municipiului Bacău a depins de varietatea condiţiilor istorice şi geografice, sociale şi economice specifice fiecărei epoci. Acest oraş a reprezentat un veritabil pol pentru viaţa economică şi spirituală a spaţiului limitrof, constituind principalul motor al progresului zonei.

Municipiul Bacău face parte din generaţia oraşelor vechi ale ţării noastre, prima atestare documentară datând din 6 octombrie 1408 (ca oraş şi punct de vamă, într-un document emis de domnul Alexandru cel Bun). De-a lungul timpurilor, numeroşi cercetători au publicat articole sau monografii, care până în anul 1970 s-au referit mai cu seama la aspecte administrative, politice şi culturale. Din această perioadă merită menţionate următoarele lucrări: Dicţionarul geografic al judeţului Bacău elaborat de O. Racoviţă; Planul cadastral al Bacăului din 1896 ridicat de inginerul H. Cucu; Bacăul din trecut şi de azi de Gr. Grigorovici, 1933 şi Oraşul Bacău prezentat de V. Mihăilescu în Enciclopedia României II, Bucureşti 1938. În anul 1971 este publicată lucrarea Municipiul Bacău - schiţa monografică; în anul 1980 lucrarea Bacău - monografie; iar în anul 1986 I. Şandru şi C. Toma publică lucrarea Bacău - studiu de geografie urbană. Toate aceste ultime lucrări evidenţiază că forţa de atracţie a oraşului a crescut odată cu parcurgerea etapelor istorice, că profilul funcţional social - economic s-a diversificat, ceea ce a făcut ca oraşul să ocupe un loc fruntaş în ierarhia oraşelor ţării.

Geneza şi dezvoltarea oraşului Bacău este în concordanţă cu poziţia sa geografică, cu amplasarea în raport de arii importante de resurse umane, de reţeaua de căi de comunicaţie, de particularităţile urbigene ale cadrului natural.

Oraşul Bacău este amplasat/situat în culoarul larg al Siretului la 165 m altitudine, pe dreapta râului Bistriţa, la 9,6 km amonte de confluenţa cu Siretul şi a folosit pentru propria dezvoltare particularităţile favorabile ale poziţiei geografice. Dezvoltarea mare a celor două văi a oferit caracteristici naturale deosebit de avantajoase pentru organizarea activităţilor umane. Larga deschidere spre vest (pe Valea Bistriţei), spre este (Valea Morii) cât şi spre nord şi la sud, în lungul Văii Siretului, i-a oferit acestui spaţiu geografic o largă accesibilitate.

Poziţia centrală în cadrul „depresiunii de contact” a Siretului, a favorizat organizarea unei reţele de căi de comunicaţie de tip „nod”, cu particularităţi mixte, regionale şi de tranzit. Bacăul a devenit încă din evul mediu un „nod de intersecţie” a principalelor drumuri comerciale din partea central vestică a Moldovei. Pe aici era traseul „drumul moldovenesc” care urma Valea Siretului din nordul ţării până la Galaţi, cu o ramificaţie spre Ţara Românească. Prin acest drum se asigurau legăturile comerciale ale oraşelor baltice cu zona dunăreano-pontică, iar amplasarea acestuia pe dreapta văii este o consecinţă a asimetriei văii.

Drumul Siretului se intersecta cu „drumul sării” care venea de la Târgu Ocna, pe valea Tazlăului, traversând Culmea Pietricica în dreptul comunei Măgura şi cu „drumul păcurii” care venea de la Moineşti prin Valea Trebişului. Aceste două drumuri se îndreptau spre văile Bârladului şi Prutului prin partea nordică a Colinelor Tutovei.

Către Bacău se orientau drumurile care veneau dinspre Braşov, Ghimeş, Bicaz şi Tulgheş facilitând schimburile de mărfuri dintre diferite regiuni ale ţării.

Prezenţa râului Bistriţa în imediata vecinătate a permis transportul lemnului pentru industrializare (la început prin plutărit şi apoi prin intermediul căilor rutiere şi ferate), iar debitul râului a permis un consum sporit de apă pentru industrie şi populaţie, condiţii care au fost hotărâtoare în construcţia unei grupări industriale amplasată linear în lungul Bistriţei, cu începere din perioada revoluţiei industriale (secolului al XIX-lea).

Particularităţile geografice ale zonei municipiului Bacău au reprezentat suportul noilor amenajări teritoriale pe baza cărora, după 1950, s-au multiplicat funcţiunile urbane interne, fapt care a permis integrarea în sisteme teritoriale tot mai extinse şi, pe această bază, consolidarea legăturilor de cooperare cu reţeaua urbană naţională.

CAPITOLUL I

CADRUL NATURAL - premisa de dezvoltare a industriei

I.1. Poziţia geografică a municipiului Bacău

Printre factorii majori care au cauzat apariţia oraşului se regăseşte şi poziţia geografică. Apariţia şi dezvoltarea aşezării are la bază cauze geografice, istorice şi social-economice. Amplasarea oraşului în Culoarul Siretului, la contactul dintre Subcarpaţii Moldovei la vest şi Podişul Moldovei la est, a favorizat schimbul de produse dintre locuitorii acestor zone. Această situaţie nu este singulară în Moldova. Aşa cum a arătat prof. I. Şandru, la contactul celor două mari unităţi geografice s-a dezvoltat o veritabilă salbă de oraşe care a beneficiat din plin de această amplasare.

Municipiul Bacău, reprezintă un important punct de schimb al produselor specifice zonei de munte, fiind reprezentate mai cu seama de lemn şi produse din lemn, blănuri, piei, animale, din zona de dealuri: fructe, struguri, animale, iar de la câmpie cereale.

Performanţa şi intensitatea acestor schimburi a făcut ca oraşul să prospere continuu, eclipsând pe o arie extinsă aşezările urbane limitrofe.

Oraşul Bacău este aşezat la 460 34’ latitudine nordică şi 260 55’ longitudine estică, pe forme de relief fluvial reprezentate de terase de luncă şi de terase a căror geneză este legată de râurile Bistriţa şi Siret.

I.2. Încadrare geologică

Culoarul Siretului se suprapune depozitelor Platformei Modoveneşti în imediata apropiere a liniei de dislocaţie spre Subcarpaţi. Litologia acestor depozite este reprezentată printr-o succesiune de nisipuri marne, argile cu rare intercalaţii de nisipuri cimentate (cinerite) al căror nod de dispunere este în straturi paralele uşor înclinate de la nord- vest spre sud-est. Peste depozitele de platformă se suprapun depozitele teraselor fluviale reprezentate de pietrişuri, nisipuri şi lituri ce caracterizează litologia teraselor fluviale. Dacă pietrişurile şi nisipurile au mai cu seama o origine fluvială, liturile s-au format prin procese complexe de acumulare în cadrul cărora predomină cele care provin prin coluno-proluviere.

Bibliografie

1. Băcăuanu V.,Brabu N.,Pnatazică M.,Ungureanu Al., Chiriac D., Podişul Moldovei - natură, om, economie, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1908.

2. Chiriac Gh. D., Aşezările rurale din Moldova: Studiu de geografie economică(rezumatul tezei de doctorat), Iaşi.

3. Cihodaru C., Observaţii cu privire la procesul de formare şi consolidare a statului feudal Moldova în secolele XI-XIV, Bucureşti, 1979-1980.

4. Giurescu G. C., Târguri sau oraşe şi cetăţi moldovene din secolul al X-lea până la sfârşitul secolului al XVI-lea, Ed. Academiei, Bucureşti, 1967.

5. Ichim I., Municipiul Bacău, schiţă monografică, Bacău , 1971.

6. Lupu N. N., Vcăraşu I., Oraşul Bacău: Probleme de geografie umană, Bacău, 1973.

7. Murariu I., Aur N., Bacău: Ghid de oraş, Bacău, 1986.

8. Nimigeanu V., Unele consideraţii geografico economice asupra industriei României în perioada socialistă, Iaşi , 1981

9. Idem, Consideraţii asupra industriei oraşului Iaşi, Analele Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, 1983.

10. Idem, Metodologia cercetării geografiei regionale. Curs, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi, 1984.

11. Idem, Geografie umană, Ed. Universităţii Al. I Cuza, Iaşi, 1996.

12. Olteanu Ş., Şerban C., Meşteşugurile din Ţara Românească şi Moldova, Ed. Academiei, Bucureşti, 1963.

13. Şandru I., Bacău. Studiu de geografie urbană, Vol.1 1986.

14. Idem, Toma V., Aur N., Bacău 1986-1989: Studiu de geografie urbană, Vol.2, Bacău, 1989.

15. Ungureanu Al., Oraşe din Moldova- Studiu de geografie economică, Ed. Academiei, Bucureşti, 1980.

16. *** Geografia României, Vol.2, Ed. Academiei, Bucureşti, 1984.

17. *** Bacău. Schiţă monografică, 1971.

18. ***Bacău- Monografie, Ed. Sport-Turism, Bucureşti, 1980.

19. *** Judeţul Bacău, Bacău, 1996.

20. ***Studiul economic asupra SC Letea SA Bacău, SC Subex SA Bacău, Bacău, 2000

Preview document

Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 1
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 2
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 3
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 4
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 5
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 6
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 7
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 8
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 9
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 10
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 11
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 12
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 13
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 14
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 15
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 16
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 17
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 18
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 19
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 20
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 21
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 22
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 23
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 24
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 25
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 26
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 27
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 28
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 29
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 30
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 31
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 32
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 33
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 34
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 35
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 36
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 37
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 38
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 39
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 40
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 41
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 42
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 43
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 44
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 45
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 46
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 47
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 48
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 49
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 50
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 51
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 52
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 53
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 54
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 55
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 56
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 57
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 58
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 59
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 60
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 61
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 62
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 63
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 64
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 65
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 66
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 67
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 68
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 69
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 70
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 71
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 72
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 73
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 74
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 75
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 76
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 77
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 78
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 79
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 80
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 81
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 82
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 83
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 84
Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • cuprins.doc
  • lucrare.doc

Ai nevoie de altceva?