Euro - de la Proiect la Realitate

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 119 în total
Cuvinte : 42986
Mărime: 825.40KB (arhivat)
Publicat de: Zoe Timofte
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr. Iuliana Ciochina

Cuprins

  1. CAPITOLUL I. Necesitatea unei monede unice .
  2. 1.1. EURO – De la Maastricht la Madrid si mai departe. .
  3. 1.2. De ce o Uniune Monetara in Europa?.
  4. 1.3. Ratiunea economica a integrarii pietelor europene.
  5. 1.4. Europa intr-o economie mondiala bipolara.
  6. 1.5. Lansarea oficiala.
  7. CAPITOLUL II.Banca Centrala Europeana - pivotul U.M.E.
  8. 2.1. ECU, EURO si Euro contactele.
  9. 2.2. B.C.E.- pivotul U.M.E.
  10. 2.3. Autoritatea B.C.E.
  11. 2.4. B.C.E. si stabilitatea preturilor.
  12. CAPITOLUL III. Implicatii ale introducerii monedei EURO.
  13. 3.1. Pactul pentru stabilitate si crestere economica.
  14. 3.2. Regimuri ale cursurilor de schimb in Europa Centrala si de Est.
  15. 3.3 Drumul noilor membrii ai U.E. catre moneda unica.
  16. 3.4. Probleme si provocari viitoare.Concluzii.
  17. ANEXE.

Extras din licență

CAPITOLUL I

NECESITATEA UNEI MONEDE UNICE

1.1.De la Maastricht la Madrid si mai departe

Scurtă istorie.

Sistemul monetar internaţional instituit la Bretton Woods, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial in care dolarul SUA a fost moneda dominantă, s-a impus in anii ’50 şi s-a consolidat in anii ’60. Ca urmare a costului ridicat al finanţării de către SUA a războiului din Vietnam inflaţia a explodat violent. În anul 1968, reevaluarea mărcii germane (DM) şi devalorizarea francului francez (FF) au ameninţat stabilitatea celorlalte valute europene. Raportul întocmit în octombrie 1970 de către Pierre Werner a prevăzut un plan în trei etape pentru realizarea Uniunii Monetare în decursul a 10 ani. Scopul final al implementării unui astfel de plan era mişcarea libera a capitalurilor, controlul riguros şi fixarea unor cursuri de schimb stabile şi chiar înlocuirea monedelor celor şase tari membre ale Comunităţii Economice Europene cu o singura monedă.

Fundamentele planului au fost similare prevederilor ce stau la baza Tratatului adoptat la Maastricht. Dar Pierre Werner a fost cu mult înaintea timpului său. Renunţarea la preceptele convenite la Bretton Woods şi flotarea dolarului au reprezentat începutul unei perioade de turbulenţe exacerbate de prima criza a petrolului. Uniunea Monetară Europeană mai avea de aşteptat.

Următorul pas în căutările Europei vizând stabilitatea monetară şi valutară a venit o dată cu crearea Sistemului Monetar European (SME). Acesta a constituit iniţiativa personală a liderului laburist Roy Jenkins, care devenise preşedintele Comisiei Europene în 1977. Suportul politic esenţial a venit din partea lui Valery Giscard D’Estaing, preşedintele de atunci al Franţei, şi de la Helmut Schmidt, cancelerul Germaniei.

SME a fost construit pe conceptul cursurilor de schimb stabile, dar ajustabile. Toate valutele celor 9 state membre (la vremea respectivă), cu excepţia lirei sterline britanice, au fost încorporate în mecanismul de schimb. Cursurile de schimb bilaterale nu puteau să depăşească o marja de 2,25%. În final, SME a creat o nouă valută – ECU (Unitatea monetară europeană) – ca rezultantă a ponderii medii a tuturor valutelor din SME. Sistemul astfel creat a restaurat într-o anumită măsură stabilitatea cursurilor valutare.

Evoluţii la cumpăna anilor ’90.

Două evenimente majore au influenţat în continuare evoluţiile europene: venirea lui Jacques Delors la preşedinţia Comisiei Europene şi căderea zidului Berlinului in 1989. Pe la mijlocul anilor ’80, Europa de Vest parcurgea cea mai lungă perioadă de expansiune economică după 1945. Mişcările la vârful politic european au avut impact important asupra marilor iniţiative europene ce au urmat. Planul Delors de a crea o singură piaţă pentru bunuri, capital, forţă de munca şi servicii către anul 1992 a atras sprijinul oamenilor de afaceri şi al celor politici. La început, Delors a încercat să-l determine pe preşedintele Mitterand să abandoneze politica „socialismului într-o singură ţara” şi să îmbrăţişeze principiul stabilităţii cursului de schimb marcă germană/franc francez. În continuare, Delors a căutat să demonstreze că beneficiile pieţei interne se pot realiza în cele mai bune condiţii printr-o monedă unică şi prin renunţarea la nesiguranţa legată de fluctuaţiile cursurilor valutare şi costul tranzacţional înalt în cazul conversiei valutelor.

În 1988, la adunarea de la Hanovra, liderii europeni au dat undă verde pentru crearea unui comitet însărcinat cu prefigurarea Uniunii Monetare. Acesta a inclus guvernatorii băncilor centrale din ţările membre si numeroşi experţi. Delors a devenit primul preşedinte la Comitetul respectiv.

Raportul Delors a propus un plan de tranziţie la UEM (Uniunea Economică şi Monetară) in trei etape.

La reuniunea de la Madrid din 1989, liderii europeni au decis lansarea primei etape: liberalizarea mişcărilor de capital.

În mai puţin de doi ani după aceea, la Maastricht, liderii europeni au semnat un Tratat, care a constituit baza trecerii la UEM, şi au fixat termenul de lansare a monedei unice in 1999. Unificarea germană a jucat un rol important în finalizarea acestei decizii. Ce probă mai valoroasă se putea aduce în favoarea cestei decizii şi în implementarea unui astfel de trend decât renunţarea la marca germană, care era atunci simbolul prosperităţii după al doilea război mondial şi acordul dat monezii unice? Germanii au fost gata sa renunţe la marcă cu condiţia ca viitoarea Bancă Centrală Europeană (BCE) sa fie modelată după Bundesbank. Aceasta înseamnă ca Banca Centrală Europeană să fie liberă de influenţele politice, urmând să se aplice criterii riguroase pentru ţările care se integrau astfel, în ceea ce priveşte inflaţia, deficitul public, datoria guvernamentală, stabilirea cursurilor de schimb. Multe ţari au agreat astfel de condiţii. Numai Anglia si Danemarca, temându-se de repercusiunile politice ce le poate avea Uniunea Monetară, au optat numai pentru dreptul de a decide in privinţa integrării la o dată ulterioară.

Tratatul de la Maastricht nu a specificat cum si când să fie introdusă noua monedă, şi era destul de vag în privinţa disciplinei bugetare. În decursul următorilor cinci ani, contradicţiile dintre aspiraţiile politicienilor si performanţa reală a economiilor din Europa au devenit evidente. Nivelurile înalte ale dobânzilor din Germania, cauzate de decizia acestei ţări de a finanţa costurile, au forţat şi celelalte ţări membre sa urmeze acelaşi trend in privinţa dobânzilor. Se poate spune că între 1992 şi 1993 show-ul UEM nu mai era de actualitate. Lira sterlină si lira italiană au fost scoase din UEM in septembrie 1992. În următoarele luni, lira irlandeză, escudoul portughez şi peseta spaniolă au fost devalorizate. În august 1993, după un nou val de speculaţii, sistemul de schimb a fost suspendat şi au fost admise fluctuaţii ale cursurilor de 15% in ambele direcţii, în jurul cursului central. Această piesă de improvizaţie ingenioasă într-un moment de criză a putut salva proiectul UEM.

Următorii patru ani au marcat o perioadă de consolidare şi recuperări. Statele membre UE (in număr de 15, incluzând Austria, Finlanda si Suedia) au redus mult inflaţia şi deficitul public pana la 3% din PNB, adică la nivelul propus în Tratatul de la Maastricht. În această perioadă s-a remarcat activitatea neobosită a baronului Alexandre Lamfalussy, preşedintele Institutului Monetar European (precursorul BCE). El a fost asistat de Comisia Europeană şi de Comitetul Monetar al UE compus din oficiali ai trezoreriilor statelor membre si din reprezentanţi ai băncilor centrale.

Preview document

Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 1
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 2
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 3
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 4
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 5
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 6
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 7
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 8
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 9
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 10
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 11
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 12
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 13
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 14
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 15
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 16
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 17
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 18
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 19
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 20
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 21
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 22
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 23
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 24
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 25
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 26
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 27
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 28
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 29
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 30
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 31
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 32
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 33
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 34
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 35
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 36
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 37
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 38
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 39
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 40
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 41
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 42
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 43
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 44
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 45
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 46
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 47
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 48
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 49
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 50
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 51
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 52
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 53
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 54
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 55
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 56
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 57
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 58
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 59
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 60
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 61
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 62
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 63
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 64
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 65
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 66
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 67
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 68
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 69
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 70
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 71
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 72
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 73
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 74
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 75
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 76
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 77
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 78
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 79
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 80
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 81
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 82
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 83
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 84
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 85
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 86
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 87
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 88
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 89
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 90
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 91
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 92
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 93
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 94
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 95
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 96
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 97
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 98
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 99
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 100
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 101
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 102
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 103
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 104
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 105
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 106
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 107
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 108
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 109
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 110
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 111
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 112
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 113
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 114
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 115
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 116
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 117
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 118
Euro - de la Proiect la Realitate - Pagina 119

Conținut arhivă zip

  • Euro - de la Proiect la Realitate.doc

Te-ar putea interesa și

Moneda Euro în Contextul Integrării Monetare Europene

INTRODUCERE Ideea unei monede a apărut în contextul creşterii economice de la sfârşitul anilor ‘80, o dovedesc şi vestitele şi controversatele...

Leadership și responsabilitate socială

Introducere Obiectivele urmărite prin realizarea acestei lucrări sunt indicarea importanței leadership-ului și implementarea campaniilor de...

Unificarea monetară europeană

Introducere De-a lungul timpului au existat numeroase preocupări pentru o unificare monetară în Europa, fiecare înregistrând succese sau eşecuri....

Aderarea României la Zona Euro

INTRODUCERE De-a lungul timpului au existat numeroase preocupari pentru o unificarea monetarain Europa, fiecare inregistrand succese sau esecuri....

Zona unică de plăți în euro - SEPA

Introducere La nivel mondial, sistemele de plăţi şi sistemele de decontare au dobândit o importanţă deosebită în special în ultimele decenii,...

Factorii determinanți ai deficitului bugetar. Studiu de caz - Uniunea Europeană, România

Rezumat Articolul prezent a are drept obiectiv invetarierea factorilor determinanti care au impact asupra deficitului bugetar, accentuand...

Moneda euro și rolul ei în cadrul sistemului internațional monetar

Introducere Euro – este numele monedei unice europene ce a luat nastere la 1 ianuarie 1999, odata cu intrarea in a treia faza a Uniunii Economice...

Perspectiva sistemului național de plăți în contextul adoptării monedei unice europene

Introducere De la introducerea bancnotelor şi monedelor euro în anul 2002, consumatorii au avut posibilitatea de a efectua plăţi în numerar...

Ai nevoie de altceva?