Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților

Licență
8.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 19252
Mărime: 646.38KB (arhivat)
Publicat de: Horia-Adi Nechifor
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Catalin Clipa
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR MANAGEMENT

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. I. Fluctuaţia personalului 5
  3. 1.1 Fluctuaţia personalului – delimitare conceptuală 5
  4. 1.2 Cauzele fluctuaţiei 6
  5. 1.3 Clasificarea fluctuaţiei. Avantaje şi dezavantaje ale fluctuaţiei de personal 9
  6. 1.4 Măsurarea fluctuaţiei 10
  7. 1.5 Prevenirea fluctuaţiei de personal 13
  8. 1.6. Motivaţia ca reper managerial. Teoriile motivaţiei. 15
  9. 1.7 Nevoile umane – acţiunile angajatorului 16
  10. 1.8 Strategia şi politica de remunerare – instrument de valorificare a resurselor umane 21
  11. II Prezentarea compamiei DPD (Dynamic Parcel Distribution) 29
  12. 2.1 Istoricul firmei 29
  13. 2.2 Profilul şi dezvoltarea continuă a grupului 30
  14. 2.3 Istoricul şi descrierea SC Pegasus Courier SA 31
  15. 2.4 Fuziunea cu Geopost – PEGASUS devine DPD ! 33
  16. 2.5 Logistica şi organizarea DPD(Pegasus) 34
  17. 2.6 Fluctuaţia personalului în cadrul SC Pegasus Courier SA 36
  18. 2.7 Subcontractarea – metoda ideală de retenţie a angajaţilor 39
  19. 2.8 Fluctuaţia personalului şi metode de retenţie a angajaţilor aplicate de subcontractori 42
  20. 2.9 Concluzii 45
  21. Concluzii 46
  22. BIBLIOGRAFIE 48
  23. Lista figurilor
  24. Figura 1.1 Frecvenţa schimbării locului de muncă la femei şi bărbaţi 7
  25. Figura 1.2 - Ierarhia nevoilor lui Maslow 14
  26. Figura 1.3. Piramida necesităţilor firmei piramida necesităţilor firmei 15
  27. Figura 1.4 Modelul general al motivaţiei 20
  28. Figura 1.5 Principalele etape de elaborare a unei strategii de remunerare în corelaţie cu bugetul alocat 23
  29. Figura 2.1 Topul DPD în ţările în care este prezentă 31
  30. Figura 2.2 Logo-ul campaniei rebranding al DPD(Pegasus)România 33
  31. Figura 2.3 Organigrama SC Pegasus Courier SA 34
  32. Figura 2.4 Harta rutelor susţinute de transportatorii DPD(Pegasus) 35
  33. Figura 2.5 Numărul mediu al angajaţilor în perioada 2000-2010 37
  34. Figura 2.6 Numărul angajaţilor care au părăsit firma 37
  35. Figura 2.7 Indicele fluctuaţiei de personal în perioada 2000-2009 38
  36. Figura 2.8 Situaţia angajaţilor în cadrul DPD(Pegasus) 40
  37. Lista tabelelor
  38. Tabelul 1.1 Ratele de separare pe domenii 8

Extras din licență

Introducere

Factorul uman este poate cel mai important factor al unei organizaţii în contextul unei economii de piaţă. Piaţa concurenţială este una dificilă, iar în marea majoritate a cazurilor capitalul uman este cel care face diferenţa. Tot mai mulţi manageri realizează că diferenţa pe piaţă o face capitalul uman atunci când dezvoltarea tehnologică a jucătorilor este comparabilă.

De cele mai multe ori însă, fluctuaţia de personal este asociată de angajator şi de angajat cu două aspecte negative: părăsirea companiei datorită nemulţumirilor salariale, respectiv şomajul. Cu toate acestea, aşa cum scăderea monedei naţionale în raport cu cea europeană sau americană poate fi benefică afacerii şi, implicit, locului de muncă, fluctuaţia de personal poate avea cauze şi efecte diverse, unele dorite sau, atunci când este posibil, provocate.

Pentru a reuşi să desluşim efectele fluctuaţiei de personal trebuie întâi să identificăm cauzele, să ştim de ce pleacă angajatul din organizaţie, ce motive sunt la baza unei astfel de decizii şi care sunt efectele acestui fenomen şi cum le putem contracara.

Totodată, metodele de retenţie a angajaţilor trebuie să fie în atenţia oricărui manager sau conducător. A păstra în organizaţie cei mai buni angajaţi reprezintă unul dintre scopurile principale ale departamentului de resurse umane şi ale managementului companiilor. Prin munca desfăşurată, angajatii de top sunt cei care aduc cele mai mari vânzări, cei mai mari clienţi sau produse de calitate. Cu alte cuvinte, ei asigură succesul firmei. Însa, dacă managementul firmei nu le apreciază serviciile trebuie să cunoaştem care ar fi motivele pentru care aceşti specialişti nu ar căuta un job mai bun în altă organizaţie. Pentru a contracara acest impuls, managerii pot utiliza un set de metode de retenţie şi trebuie să ştim care sunt acestea şi cum şi când trebuie aplicate.

Pentru a întelege cât mai bine fenomenul de fluctuaţie a personalului şi metodele de retenţie a angajaţilor, am ales un studiu practic, pentru a corela elementele teoretice cu realitatea dintr-o organizaţie, şi mai mult o organizaţie a cărei activitate este imperios afectată de oamenii care lucrează zi de zi pentru a demonstra că serviciile oferite de ei sunt competitive.

Pe parcursul analizei şi dezvoltării materialelor teoretice, vom înţelege mai bine aceste fenomene, fluctuaţia personalului şi metodele de retenţie a angajaţilor, şi vom încerca să corelăm cât mai bine argumentele teoretice cu faptele reale şi măsurile impuse de o piaţă concurenţială, unde fiecare jucător trebuie să fie cât mai competitiv, lucru de neatins fără o bună organizare a resurselor umane şi unde, indiferent de contextul economic, factorul uman face diferenţa.

I. Fluctuaţia personalului

Nu e nimic neobişnuit în faptul că unii oameni încetează la un moment dat să mai locuiască în cadrul comunităţii în care s-au născut şi au crescut. Mulţi angajaţi, la rândul lor, nu îşi petrec întreaga activitate profesională într-o singură firmă.

1.1 Fluctuaţia personalului – delimitare conceptuală

Fluctuaţia personalului este definită ca un tip de mobilitate a forţei de muncă, constând în trecerea unei persoane de la o unitate economică la alta. În condiţiile existenţei unei pieţe a forţei de muncă, în baza legii cererii şi ofertei, fluctuaţia poate fi voluntară (iniţiată de persoana în cauză) sau impusă (iniţiată de unitate, inclusiv prin calea şomajului). Fluctuaţia este o mişcare individuală sau de grup, spontană, interunităţi (uneori se referă şi la mişcările de la un loc de muncă la altul în interiorul aceleiaşi unităţi economice, numită fluctuaţia internă).

Fluctuaţia forţei de muncă reprezintă mişcarea angajaţilor înspre organizaţie (selecţia personalului) şi dinspre organizaţie (separarea de personal). De obicei este mai convenabil de măsurat separările (plecările din organizaţie), considerându-se că cel plecat este în mod normal înlocuit de altcineva, numărul total de angajaţi rămânând aproape constant.

Prin separare se înţelege orice plecare a unui angajat al organizaţiei. Separarea are loc atunci când relaţia de muncă (contractul de muncă) încetează. Plecarea poate avea loc într-una dintre următoarele forme:

• demisie - când decizia de plecare îi aparţine angajatului;

• pensionare - pentru limită de vârstă şi vechime în muncă sau pentru invaliditate;

• concediere - caz în care decizia îi aparţine managerului şi este luată ca urmare a incompetenţei angajatului, încălcării unor reguli ale organizaţiei, insubordonării, eşecului în perioada de probă etc;

• încetarea contractului de muncă cu acordul părţilor;

• reduceri de personal - determinate de restructurarea activităţii; presupun de obicei concedierea simultană a mai multor angajaţi.

De fapt, în majoritatea cazurilor, ambele părţi (angajat şi angajator) pot afecta decizia de separare. Astfel, decizia de demisie îi aparţine angajatului, dar un pachet atractiv de beneficii şi acceptarea de către manager a condiţiilor salariatului îl pot convinge pe acesta din urmă să rămână în organizaţie.

Roxana Rotaru, Director de Resurse Umane la Orange România este de părere, într-un interviu acordat Revistei Capital, că retenţia reprezintă în primul rând o misiune a managerului şi depinde în mare măsură de experienţa şi abilităţile deosebite ale acestuia de a o trata. "Încercăm de câţiva ani să creăm un mediu de lucru divers, care să motiveze şi să recunoască diferit performanţele angajaţilor: competitiv pentru cei care au nevoie de provocări, stabil pentru cei care apreciază un mediu predictibil, cu oportunitati de dezvoltare şi progres în carieră sau prin modalităţi diferite de recunoaştere a valorii individuale. Responsabilitatea principală îi revine însa managerului. El reprezintă factorul motivaţional principal pentru oamenii din echipa sa"

Nu există organizaţie care să nu se fi confruntat cu probleme de personal. Una dintre cele mai costisitoare probleme este fluctuaţia, adică rotaţia personalului într-o perioadă de timp dată, respectiv părăsirea organizaţiei de către unii dintre angajaţi dublată de necesitatea de a angaja urgent alţii în locul acestora. Fluctuaţia este profund disfuncţională şi momentul plecării unui angajat afectează buna desfăşurare a activităţii într-o organizaţie deoarece fie pe o anumită durată de timp colegii trebuie să preia sarcinile celui plecat, fie este găsit repede un înlocuitor, dar probabil acesta nu va avea timp să se integreze în relaţie cu sarcinile curente suficient de rapid şi va obţine performanţe mai slabe.

Preview document

Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 1
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 2
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 3
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 4
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 5
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 6
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 7
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 8
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 9
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 10
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 11
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 12
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 13
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 14
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 15
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 16
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 17
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 18
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 19
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 20
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 21
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 22
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 23
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 24
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 25
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 26
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 27
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 28
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 29
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 30
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 31
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 32
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 33
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 34
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 35
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 36
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 37
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 38
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 39
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 40
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 41
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 42
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 43
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 44
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 45
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 46
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 47
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 48
Fluctuația Personalului și Metode de Retenție a Angajaților - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Fluctuatia Personalului si Metode de Retentie a Angajatilor.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de Afaceri - Auto Solutions

Cum a apărut ideea afacerii Observând unele aspecte referitoare la timpul pierdut de un client, care are probleme de funcţionare cu automobilul...

Piața muncii - Impactul pandemiei Covid19 asupra pieței muncii

INTRODUCERE Lucrarea de față are ca obiectiv abordarea informațiilor privind piața muncii și importanța acesteia in economia României, precum și...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Teamwork

Gamification este un trend care a apărut odată cu dezvoltarea tehnologiei și a industriei de gaming. Jocurile pe computer și creșterea...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Carrefour

Domeniu de activitate Carrefour in lume Domeniul de activitate al Grupului Carrefour este retailul. Acesta consta in vanzarea de bunuri sau marfa...

Motivarea Personalului

Argument Tema referatului meu este ’’MOTIVAREA PERSONALULUI ’ , în care am sintetizat câteva aspecte importante ale modului în care se poate...

Controlul proceselor industriale - Weatherford

Capitolul I- Descrierea companiei 1.1.Descrierea Companiei WEATHERFORD Weatherford este unul dintre cei mai mari furnizori la nivel mondial de...

Relația dintre logistică și funcția financiar-contabilă

I Continutul si importanta functiunii financiar-contabile pentru activitatea organizatiei 1. Continutul si specificul functiunii...

Conceptul de Motivare

CAPITOLUL I: Motivarea V-aţi pus vreodată întrebarea ce anume vă motivează în activi¬tatea profesională pe care o desfăşuraţi zi de zi - Este o...

Proiect didactic - perfecționarea continuă a angajaților

A. Componenta introductivă I. Date de identificare Şcoala: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” Beiuş Propunător: Haneş Mihaela Ramona Obiectul de...

Strategii de Dezvoltare a Resurselor Umane în Cadrul Companiei Metro

Politica de personal a companiei presupune încurajarea dezvoltării profesionale, comunicare activă, respectarea valorilor de corporaţie, şi nu în...

Procesul de Orientare și Socializare a Noilor Angajați

Definitii orientare Putem defini Orientarea Angajatilor ca fiind acea activitate realizata de conducerea firmei care urmareste integrarea noilor...

Ai nevoie de altceva?