Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania

Licență
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 108 în total
Cuvinte : 39204
Mărime: 948.45KB (arhivat)
Cost: 13 puncte
licenta RISE

Extras din document

Argument

Lucrarea de diplomă intitulată ” Globalizarea si statele mici si mijloci. Studiu de caz Romania” reprezintă expresia preocupărilor mele în domeniul cultural si al interesului cu privire la fenomenul de mare avengură si notorietate: globalizarea. Lucrarea este structurată în cinci capitole cu subcapitolele aferente.

Primul capitol, intitulat “Globalizarea”, îsi propune o analiză a fenomenului, în încercarea de a depista originile acestuia. Pentru a oferi o definitie cât mai cuprinzătoare am luat în considerare ideile unor mari specialisti în domeniu, cum ar fi Bauman Zygmund, Bari Ioan etc. Într-o legatură stransă cu încercarea de definire a globalizării, am analizat succinct formele de manifestare ale fenomenului, descoperîndu-l astfel caracterul universal, în sensul că a ajuns să afecteze structura tuturor componentelor sistemului cultural global.

Evident, discutia a fost focalizată asupra globalizării culturale si, ca o consecintă a acestuia, aupra statelor în special celor mici si mijloci.

În al doilea capitol intitulat “Marile Puteri si statele mici si mijloci”, am făcut analiza statelor mici si mijlocii; cum au evoluat în istorie si comportamentul marilor puteri fată de statele mici si mijlocii.

Capitolul trei al lucrarii intitulat ”Colonialism, forma de implicare a marilor puteri în relatiile internationale” am prezentat imperiile coloniale si coloniile; si când în perioada colonială Marile Puteri (Anglia, Franta, Spania si Portugalia) nu tineau cont de statele care erau ocupate de ele cum ar fi de exemplu India si Algeria. Tot în acest capitol am mai redactat situatia despre sistemul international din zilele noastre, desi sistemul s-a schimbat de exemplu egalitatea de drepturi, suveranitate etc. ele nu contează deoarece sunt doar la suprafată. Altă temă dezbătută în acest capitol este comunismul; cum a început, ce se întelege prin acest termen, importanta comunismului în perioada lui Ghe. Gheorghiu Dej si în epoca lui Nicolae Ceausescu.

Al patrulea capitol intitulat “Impactul direct al Marilor Puteri la nivelul relatiior internatinale” cuprinde urmatoarele subcapitole: situatia între Kosovo si Serbia si analiza comparativă dintre Kosovo si Afgsnistan; în acest capitol este arătat cum Kosovo încalcă drepturile statelor mici.

În capitolul cinci intitulat “Studiu de caz Romania” este făcută analiza asupra Romaniei. Intrand practic în UE practic ne-am diluat într-o structură care a devenit actor global UE cea ce face ca si Romania să fie un actor global. Desi Romania este un stat integrat în UE totusi nu se poate pune semnul egal între tările cum ar fi Franta sau Germania. Tot în ultimul capitol este prezentată prezenta României în interiorul NATO ce leagă România de SUA, asa cum a fost acum 18 ani de URSS; si nu în ultimul rând este prezentat summitul NATO ce a avut loc anul accesta la Bucuresti.

Lucrarea se încheie cu concluzia că globalizarea este un fenomen real, el are loc zi de zi, ora de ora si fără să stim, suntem chiar noi parte si propulsor.

Cap.I Globalizarea si statele.

1.1 Globalizarea

Globalizarea, a devenit în ultimii ani un subiect ultradiscutat. Globalizarea este un fenomen real, cu sigurantă, unul dintre termenii cu cea mai mare circulatie din de ziua de azi, regăsindu-se obligatoriu în vocabularul oricarei persoane si revenind în mod constant în aproape orice discutie serioasă. Se regăseste în aceeasi măsura în discursul popular, în cel politic, în discursul mass-media si în acela specializat, al stiintelor sociale.

Astăzi fenomenul de globalizare se găseste în mai multe sectoare: politic (dezvoltarea regulilor/regimurilor si institutilor internationale; cresterea numărului actorilor statali si non-statali); economic (integrarea economica mondiala: comert, finante-bănci, transporturi, productie si servicii, capital, piata.); social (persoanelor, imagini si ideilor: cresterea rolului societatii civile internationale/globale); cultural (infrastructura culturală si informatională; desesmnarea valorilor culturale occidentale, care nu vor deveni dominat-globale, căci si alte culturi vor afecta cultura occidentală; cresc sansele omogenizării culturale, dar se întaresc si identitatile culturale locale); comunicatională ( expansiunea tehnologiei informatiei; mass-media electronică, telefonia, internetul-comunicare internatională instantanee); militară (retele ale interdependentei în care forta sau amenintarea cu fortă pot fi folosite; proliferarea armamentelor; comertul international cu arme) etc.

Istoricii si observatorii fenomenului consideră că actualul proces de globalizare îsi are rădacinile în secolul al XVI-lea, cănd se înregistează prima expansiune a capitalismului European. Punctul maxim al acestei dezvoltări a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu explozia industrializării.

Potrivit unei definitii difuzată de Comisia Europeana în 1997, globalizarea reprezintă „un process prin care pietele si productia din diverse tari dobîndesc un grad ridicat de interdependentă datorat dinamicii comertului de bunuri, servicii si fluxurilor de capital si tehnologie”.

Globalizarea s-a relansat după încheierea razboiului rece, cănd odată barierele ideologice depasite, ideile pietei libere au cucerit si estul Europei.

Globalizarea se caracterizează prin mai multe procese inter relationale, între care :

1) Tehnologii ale informatiei care ne pun mai rapid si mai dens în legatura unii cu altii.

2) Comprimarea distantelor prin noi tehnologii.

3) Interconectarea si cresterea dependentelor reciproce.

4) Integrarea pietelor financiare si comerciale;

5) Internationalizarea crescută a productiei, prin intermediul marilor companii transnattionale .

6) Aparitia unor probleme globale, care necesită aprobări globale.

7) Răspandirea unor comportamente si mentalitati presupuse a exprima rationalitatea unui ”homo oeconomicus” ce nu cunoaste frontiere si emotii „locale”.

8) Dezvoltarea identitatii transnationale.

Toate marile orase ale lumii sunt deja dominate de aceleasi mari magazine internationale, care promoveaza aceleasi mărfuri, aceleasi imagini, acelasi stil de viata. Se produce globalizarea vietii culturale: fotbalului, al modei, al standardelor de frumusete. Se consumă aceleasi tipuri de filme, melodii, carti. În principiu, s-ar putea considera acest process ca o americanizare a planetei, dar există exceptii notabile.

Cum remarcă Francis Fukuyama, acum mai mult ca niciodată, actorii economici individuali se bucură de un grad ridicat de egalitate si de libertate de alegere. Pietele devin tot mai libere, barierele comerciale se prăbusesc, circulatia mărfurilor si serviciilor unifică spatii economice aflate pana mai ieri în izolare.

Preview document

Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 1
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 2
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 3
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 4
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 5
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 6
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 7
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 8
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 9
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 10
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 11
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 12
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 13
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 14
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 15
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 16
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 17
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 18
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 19
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 20
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 21
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 22
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 23
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 24
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 25
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 26
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 27
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 28
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 29
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 30
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 31
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 32
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 33
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 34
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 35
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 36
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 37
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 38
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 39
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 40
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 41
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 42
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 43
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 44
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 45
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 46
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 47
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 48
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 49
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 50
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 51
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 52
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 53
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 54
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 55
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 56
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 57
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 58
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 59
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 60
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 61
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 62
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 63
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 64
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 65
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 66
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 67
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 68
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 69
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 70
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 71
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 72
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 73
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 74
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 75
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 76
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 77
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 78
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 79
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 80
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 81
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 82
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 83
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 84
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 85
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 86
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 87
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 88
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 89
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 90
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 91
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 92
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 93
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 94
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 95
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 96
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 97
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 98
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 99
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 100
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 101
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 102
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 103
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 104
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 105
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 106
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 107
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 108
Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania - Pagina 109

Conținut arhivă zip

  • Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Mondializarea și Influența Sa asupra Mediului Economic

Introducere Mondializarea reprezinta o retea de interdependente dezvoltata între statele lumii, o sinteza a transformarilor radicale cu care s-a...

Implicații ale Mondializării și Globalizării Piețelor Asupra Strategiilor de Produs

CAPITOLUL 1. IMPLICAŢII ALE MONDIALIZĂRII ŞI GLOBALIZĂRII PIEŢELOR 1.1. CARACTERISTICI ALE PROCESULUI DE GLOBALIZARE Comunitatea Europeană a...

Globalizarea și criza economică

CAP 1. RĂDĂCINILE ISTORICE ALE GLOBALIZĂRII 1.1. Globalism, globalitate, globalizare Termenul de globalizare este folosit pentru prima dată de...

Globalizarea Economiei

INTRODUCERE Cu siguranţă, deficienţele şi riscurile globalizării pot constitui obiectul multor ore de discuţii, poate fi admisă şi varianta...

Globalizarea - O Problematică a Zilelor Noastre

INTRODUCERE În zilele noastre, întreaga scenă internaţională îşi concentrează atenţia asupra problematicii globalizării şi implicit regionalizării...

Globalizarea și Impactul ei Asupra Economiei Globale

CAPITOLUL I ABORDĂRI CONCEPTUALE ALE GLOBALIZĂRII 1.1. Apariţia conceptului de globalizare Conceptul de globalizare economică a apărut din...

Conceptul de Logistică și Conținutul Acesteia

1.1. CONCEPTUL DE LOGISTICĂ LOGISTICA MILITARĂ – PRECURSOAREA LOGISTICII MĂRFURILOR Utilizată pentru prima dată în domeniul militar, logistica...

Globalizarea - Mijloace si Implicatii

Globalizarea, a devenit în ultimii ani un subiect ultradiscutat. Legat de discuţii, una dintre criticile pe care le-am auzit cu ceva timp în urmă,...

Te-ar putea interesa și

Instituții publice și antreprenoriat inovativ - direcții și planuri de acțiune în Județul Teleorman

INTRODUCERE Antreprenoriatul a început să fie recunoscut în timpul monarhului francez Ludovic al XIV-lea care obișnuia să afirme că „burghezii și...

Investiții Străine Directe în România

Introducere Problematica investiţiilor străine directe (ISD) a fost şi este intens dezbatută, existând, în acest sens, preocupări atât la nivel...

Orase Globale - Sao Paolo

Odată cu integrarea economiei în sistemul global organizarea spaţială suferă modificări, atât în oraşele care au de câştigat de pe urma acestui...

Ai nevoie de altceva?