Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România

Licență
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 108 în total
Cuvinte : 39204
Mărime: 948.45KB (arhivat)
Publicat de: Dumitra-Rica Duma
Puncte necesare: 13
licenta RISE

Extras din licență

Argument

Lucrarea de diplomă intitulată ” Globalizarea si statele mici si mijloci. Studiu de caz Romania” reprezintă expresia preocupărilor mele în domeniul cultural si al interesului cu privire la fenomenul de mare avengură si notorietate: globalizarea. Lucrarea este structurată în cinci capitole cu subcapitolele aferente.

Primul capitol, intitulat “Globalizarea”, îsi propune o analiză a fenomenului, în încercarea de a depista originile acestuia. Pentru a oferi o definitie cât mai cuprinzătoare am luat în considerare ideile unor mari specialisti în domeniu, cum ar fi Bauman Zygmund, Bari Ioan etc. Într-o legatură stransă cu încercarea de definire a globalizării, am analizat succinct formele de manifestare ale fenomenului, descoperîndu-l astfel caracterul universal, în sensul că a ajuns să afecteze structura tuturor componentelor sistemului cultural global.

Evident, discutia a fost focalizată asupra globalizării culturale si, ca o consecintă a acestuia, aupra statelor în special celor mici si mijloci.

În al doilea capitol intitulat “Marile Puteri si statele mici si mijloci”, am făcut analiza statelor mici si mijlocii; cum au evoluat în istorie si comportamentul marilor puteri fată de statele mici si mijlocii.

Capitolul trei al lucrarii intitulat ”Colonialism, forma de implicare a marilor puteri în relatiile internationale” am prezentat imperiile coloniale si coloniile; si când în perioada colonială Marile Puteri (Anglia, Franta, Spania si Portugalia) nu tineau cont de statele care erau ocupate de ele cum ar fi de exemplu India si Algeria. Tot în acest capitol am mai redactat situatia despre sistemul international din zilele noastre, desi sistemul s-a schimbat de exemplu egalitatea de drepturi, suveranitate etc. ele nu contează deoarece sunt doar la suprafată. Altă temă dezbătută în acest capitol este comunismul; cum a început, ce se întelege prin acest termen, importanta comunismului în perioada lui Ghe. Gheorghiu Dej si în epoca lui Nicolae Ceausescu.

Al patrulea capitol intitulat “Impactul direct al Marilor Puteri la nivelul relatiior internatinale” cuprinde urmatoarele subcapitole: situatia între Kosovo si Serbia si analiza comparativă dintre Kosovo si Afgsnistan; în acest capitol este arătat cum Kosovo încalcă drepturile statelor mici.

În capitolul cinci intitulat “Studiu de caz Romania” este făcută analiza asupra Romaniei. Intrand practic în UE practic ne-am diluat într-o structură care a devenit actor global UE cea ce face ca si Romania să fie un actor global. Desi Romania este un stat integrat în UE totusi nu se poate pune semnul egal între tările cum ar fi Franta sau Germania. Tot în ultimul capitol este prezentată prezenta României în interiorul NATO ce leagă România de SUA, asa cum a fost acum 18 ani de URSS; si nu în ultimul rând este prezentat summitul NATO ce a avut loc anul accesta la Bucuresti.

Lucrarea se încheie cu concluzia că globalizarea este un fenomen real, el are loc zi de zi, ora de ora si fără să stim, suntem chiar noi parte si propulsor.

Cap.I Globalizarea si statele.

1.1 Globalizarea

Globalizarea, a devenit în ultimii ani un subiect ultradiscutat. Globalizarea este un fenomen real, cu sigurantă, unul dintre termenii cu cea mai mare circulatie din de ziua de azi, regăsindu-se obligatoriu în vocabularul oricarei persoane si revenind în mod constant în aproape orice discutie serioasă. Se regăseste în aceeasi măsura în discursul popular, în cel politic, în discursul mass-media si în acela specializat, al stiintelor sociale.

Astăzi fenomenul de globalizare se găseste în mai multe sectoare: politic (dezvoltarea regulilor/regimurilor si institutilor internationale; cresterea numărului actorilor statali si non-statali); economic (integrarea economica mondiala: comert, finante-bănci, transporturi, productie si servicii, capital, piata.); social (persoanelor, imagini si ideilor: cresterea rolului societatii civile internationale/globale); cultural (infrastructura culturală si informatională; desesmnarea valorilor culturale occidentale, care nu vor deveni dominat-globale, căci si alte culturi vor afecta cultura occidentală; cresc sansele omogenizării culturale, dar se întaresc si identitatile culturale locale); comunicatională ( expansiunea tehnologiei informatiei; mass-media electronică, telefonia, internetul-comunicare internatională instantanee); militară (retele ale interdependentei în care forta sau amenintarea cu fortă pot fi folosite; proliferarea armamentelor; comertul international cu arme) etc.

Istoricii si observatorii fenomenului consideră că actualul proces de globalizare îsi are rădacinile în secolul al XVI-lea, cănd se înregistează prima expansiune a capitalismului European. Punctul maxim al acestei dezvoltări a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu explozia industrializării.

Potrivit unei definitii difuzată de Comisia Europeana în 1997, globalizarea reprezintă „un process prin care pietele si productia din diverse tari dobîndesc un grad ridicat de interdependentă datorat dinamicii comertului de bunuri, servicii si fluxurilor de capital si tehnologie”.

Globalizarea s-a relansat după încheierea razboiului rece, cănd odată barierele ideologice depasite, ideile pietei libere au cucerit si estul Europei.

Globalizarea se caracterizează prin mai multe procese inter relationale, între care :

1) Tehnologii ale informatiei care ne pun mai rapid si mai dens în legatura unii cu altii.

2) Comprimarea distantelor prin noi tehnologii.

3) Interconectarea si cresterea dependentelor reciproce.

4) Integrarea pietelor financiare si comerciale;

5) Internationalizarea crescută a productiei, prin intermediul marilor companii transnattionale .

6) Aparitia unor probleme globale, care necesită aprobări globale.

7) Răspandirea unor comportamente si mentalitati presupuse a exprima rationalitatea unui ”homo oeconomicus” ce nu cunoaste frontiere si emotii „locale”.

8) Dezvoltarea identitatii transnationale.

Toate marile orase ale lumii sunt deja dominate de aceleasi mari magazine internationale, care promoveaza aceleasi mărfuri, aceleasi imagini, acelasi stil de viata. Se produce globalizarea vietii culturale: fotbalului, al modei, al standardelor de frumusete. Se consumă aceleasi tipuri de filme, melodii, carti. În principiu, s-ar putea considera acest process ca o americanizare a planetei, dar există exceptii notabile.

Cum remarcă Francis Fukuyama, acum mai mult ca niciodată, actorii economici individuali se bucură de un grad ridicat de egalitate si de libertate de alegere. Pietele devin tot mai libere, barierele comerciale se prăbusesc, circulatia mărfurilor si serviciilor unifică spatii economice aflate pana mai ieri în izolare.

Preview document

Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 1
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 2
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 3
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 4
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 5
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 6
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 7
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 8
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 9
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 10
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 11
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 12
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 13
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 14
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 15
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 16
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 17
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 18
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 19
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 20
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 21
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 22
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 23
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 24
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 25
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 26
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 27
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 28
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 29
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 30
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 31
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 32
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 33
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 34
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 35
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 36
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 37
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 38
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 39
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 40
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 41
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 42
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 43
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 44
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 45
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 46
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 47
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 48
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 49
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 50
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 51
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 52
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 53
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 54
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 55
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 56
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 57
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 58
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 59
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 60
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 61
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 62
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 63
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 64
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 65
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 66
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 67
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 68
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 69
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 70
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 71
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 72
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 73
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 74
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 75
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 76
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 77
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 78
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 79
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 80
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 81
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 82
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 83
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 84
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 85
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 86
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 87
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 88
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 89
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 90
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 91
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 92
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 93
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 94
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 95
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 96
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 97
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 98
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 99
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 100
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 101
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 102
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 103
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 104
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 105
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 106
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 107
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 108
Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România - Pagina 109

Conținut arhivă zip

  • Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Mondializarea și Influența Sa asupra Mediului Economic

Introducere Mondializarea reprezinta o retea de interdependente dezvoltata între statele lumii, o sinteza a transformarilor radicale cu care s-a...

Implicații ale Mondializării și Globalizării Piețelor Asupra Strategiilor de Produs

CAPITOLUL 1. IMPLICAŢII ALE MONDIALIZĂRII ŞI GLOBALIZĂRII PIEŢELOR 1.1. CARACTERISTICI ALE PROCESULUI DE GLOBALIZARE Comunitatea Europeană a...

Globalizarea și criza economică

CAP 1. RĂDĂCINILE ISTORICE ALE GLOBALIZĂRII 1.1. Globalism, globalitate, globalizare Termenul de globalizare este folosit pentru prima dată de...

Globalizarea - O Problematică a Zilelor Noastre

INTRODUCERE În zilele noastre, întreaga scenă internaţională îşi concentrează atenţia asupra problematicii globalizării şi implicit regionalizării...

Relațiile politico-economice între SUA și România în perioada 1991-2008

INTRODUCERE Tema “Relaţiile politico-economice dintre România si SUA (1991-2008)” mi-a trezit un mare interes în elaborarea lucrării de licenţă....

Uniunea Europeană și globalizarea economică

INTRODUCERE Astăzi, vocile celor care critică globalizarea se înmulțesc în toată lumea. Uniunea Europeană este la fel atacată, deoarece împinge...

Politica Comercială a Uniunii Europene

INTRODUCERE Politica comercială este unul din pilonii principali ai relaţiilor Uniunii Europene cu ţările terţe. Înca prin Tratatul de la Roma,...

Regimuri vamale în Uniunea Europeană

Formarea Uniunii Europene Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei. În secolul trecut, marele...

Te-ar putea interesa și

Instituții publice și antreprenoriat inovativ - direcții și planuri de acțiune în Județul Teleorman

INTRODUCERE Antreprenoriatul a început să fie recunoscut în timpul monarhului francez Ludovic al XIV-lea care obișnuia să afirme că „burghezii și...

Investiții Străine Directe în România

Introducere Problematica investiţiilor străine directe (ISD) a fost şi este intens dezbatută, existând, în acest sens, preocupări atât la nivel...

Orașe globale - Sao Paolo

Odată cu integrarea economiei în sistemul global organizarea spaţială suferă modificări, atât în oraşele care au de câştigat de pe urma acestui...

Ai nevoie de altceva?