Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 15907
Mărime: 590.13KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Marilena Papuc
Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. Introducere2
  2. Capitolul 1. Politica fiscală şi relansarea economică3
  3. 1.1.Despre politica fiscală şi rolul ei în economie3
  4. 1.1.1.Importanţa politicii fiscale în economie3
  5. 1.1.2.Instrumentele politicii fiscale4
  6. 1.1.3.Caracteristicile sistemului de taxe şi tipuri de impozitare4
  7. 1.1.4.Mix-ul de politici6
  8. 1.2.Presiune fiscală9
  9. 1.3.Evaziunea fiscală la nivel mondial10
  10. 1.3.1.Evaziunea fiscală - rău evident sau rău necesar10
  11. 1.4.Creşterea economică11
  12. 1.5.Relansarea economică13
  13. Capitolul 2. Impactul politicii fiscale asupra creşterii economice15
  14. 2.1.Motive pentru care statul intervine în economie15
  15. 2.2.Impozitare unică versus impozitare progresivă în Europa17
  16. 2.2.1.Analiza succesului tipului de impozitare în diferite ţări17
  17. 2.2.2.Evoluţia fiscalităţii în Europa după criză24
  18. 2.2.3.Măsuri de relansare economică25
  19. Capitolul 3. Impozitare unică sau progresivă în România pe timp de recesiune?26
  20. 3.1.Profilul ţării26
  21. 3.2.Comparaţie cu alte ţări28
  22. 3.3.Analiza sistemului fiscal din România în perioada 2001-201033
  23. Concluzii42
  24. BIBLIOGRAFIE44
  25. ANEXE46

Extras din licență

Politica fiscală este o politică conjucturală, o politică ce poate fi folosită doar pe termen scurt, în cazul în care în economie apar dezechilibre cum ar fi deficit bugetar, inflaţie ridicată, şomaj ridicat sau în cazul apariţiei unei crize care ar duce economia în pragul unei recesiuni. În aceste cazuri, statul, mai exact ministrul de finanţe stabileşte o politică fiscală potrivită pentru problema apărută.

Tema pe care am ales să o dezbat tratează acest subiect din perspectiva impozitării şi a efectelor pe care le au taxele şi impozitele asupra economiei. În ultimul an de studiu, am acumulat informaţii atât la diferite seminarii cât şi la cursuri despre impozitele aplicate încă din antichitate. Mi-a făcut o deosebită plăcere să mă informez şi să aprofundez acest subiect.

Am considerat că în primul capitol trebuie să explic noţiunile teoretice elementare despre politica fiscală, cum ar fi: tipurile de impozitare, caracteristicile unui sistem de taxe bun, importanţa politicii fiscale în economie, mix-ul de politici, ce sunt presiunea fiscală şi evaziunea fiscală şi cum influenţează acestea mediul economic. De asemenea am parcurs şi problema creşterii economice, specificând rolul cunoaşterii în creşterea de tip intensiv şi am vorbit despre relansarea creşterii economice.

În capitolul al doilea am vorbit despre necesitatea intervenţiei statului în economie şi impactul pe care îl au diferite taxe şi impozite asupra economiei. Am tratat apoi problema impozitării progresive versus impozitarea unică în Europa, iar pentru aceasta am luat ca şi exemple Bulgaria, Marea Britanie, Republica Moldova şi România pentru a analiza influenţa tipului de impozitare asupra creşterii economice.

În capitolul al treilea am realizat studiul de caz unde mi-am propus să arăt ce tip de impozitare se potriveşte unei ţări în curs de dezvoltare pe timp de recesiune. În acest sens, am realizat profilul ţării, apoi o comparaţie cu alte ţări din cadrul Europei în ceea ce priveşte gradul de libertate al economiei. Apoi, am analizat evoluţia economiei României în perioada 2001-2004, perioadă în care a existat impozit progresiv, din 2005 de când s-a impus cota unică de impozitare până în 2008, anul în care criza economică a lovit România şi 2009-2010 anii în care România s-a aflat în recesiune.

Capitolul 1. Politica fiscală şi relansarea economică

1.1.Despre politica fiscală şi rolul ei în economie

În general, când ne referim la politica fiscală, vorbim despre latura sa referitoare la sistemul de impozitare. Însă, politica fiscală cuprinde un domeniu mult mai vast. Aceasta poate fi văzută doar ca un mix între modalităţile de procurare a resurselor financiare şi modalităţile prin care statul va utiliza aceste resurse pentru îndeplinirea sarcinilor sale.

Politica fiscală este, prin urmare, o componentă a politicii financiare şi reprezintă un ansamblu de reglementări, metode, mijloace, forme, instrumente şi instituţii utilizate de către stat pentru procurarea resurselor financiare, necesare în finanţarea de acţiuni publice, inclusiv pentru influenţarea vieţii economice şi sociale.

1.1.1.Importanţa politicii fiscale în economie

Rolul politicii fiscale în economiile dezvoltate este să menţină o rată a şomajului cât mai scăzută şi să stabilizeze creşterea economică. În contrast cu acestea, în ţările în curs de dezvoltare, politica fiscală este folosită pentru a crea mediul potrivit unei creşteri economice rapide. Putem spune, deci că principalele obiective ale unei politici fiscale sunt alocarea şi repartizarea optimă a resurselor între sectorul public şi cel privat, stabilitatea ritmului de creştere economică, minimizarea inegalităţii venitului şi a bunăstării, asigurarea unui nivel optim al forţei de muncă şi stabilitatea preţurilor Ţările în curs de dezvoltare sunt caracterizate printr-un nivel scăzut al veniturilor şi al investiţiilor, iar acest lucru poate fi corectat prin repartizarea optimă a resurselor şi subvenţionarea afacerilor pentru creşterea investiţiilor. Guvernul trebuie, de asemenea să direcţioneze resursele către acele afaceri unde randamentele sunt mai mari şi mărfurile produse sunt acceptabile social. Minimizarea inegalităţilor şi creşterea bunăstării se realizează prin impunerea unor cote progresive a veniturilor, scutirea de anumite taxe a persoanelor cu familie numeroasă etc. Aceste stimulente fiscale sunt utilizate şi pentru creşterea ocupării forţei de muncă. În ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor, aceasta este asigurată împreună cu instrumentele politicii monetare, care urmăreşte menţinerea unei rate a inflaţiei scăzută, controlând cantitatea de masă monetară din economie.

1.1.2.Instrumentele politicii fiscale

Instrumentele politicii fiscale trebuie folosite împreună cu cele ale politicii bugetare sau cele ale politicii monetare pentru a realiza obiectivul principal al politicii economice, şi anume stabilitatea economică. Instrumentele care stau la dispoziţia politicii fiscale sunt impozitele, taxele, cheltuielile şi transferurile către populaţie. Impozitele sunt sume de bani plătite către stat, cu titlu definitiv şi nerambursabil şi nu implică o contraprestaţie din partea statului. Impozitele îşi manifestă rolul atât în plan economic, social, cât şi financiar: în plan economic, acestea permit statului să intervină în economie pentru a frâna sau a stimula unele activităţi ale firmelor sau consumul de bunuri; în plan social, impozitele folosesc la redistribuirea veniturilor, fiind sume plătite din salariul sau averea populaţiei (impozitul pe venit, impozitul pe profit etc) care sunt redirecţionate către pensionari şi realizarea de lucrări publice; rolul cel mai important se manifestă în plan financiar, deoarece impozitele constituie sursa principală de formare a resurselor finanţelor publice. Taxele sunt prelevări obligatorii, care implică o contraprestaţie subechivalentă din partea statului. Taxele sunt instrumente cu ajutorul cărora statul poate influenţa cererea pentru anumite bunuri (TVA, accize, taxe vamale etc). Transferurile către populaţie sunt reprezentate de pensii, alocaţii şi subvenţii pentru anumite întreprinderi. Cheltuielile guvernamentale sunt sume de bani utilizate pentru satisfacerea nevoilor generale ale societăţii (achiziţii, subvenţii, investiţii guvernamentale).

1.1.3.Caracteristicile sistemului de taxe şi tipuri de impozitare

Un sistem de taxe eficient are cinci caracteristici: corectitudine, eficienţă, simplitate, flexibilitate şi transparenţă. Corectitudinea este pentru marea majoritate cea mai importantă caracteristică; corectitudine înseamnă egalitate orizontală (toate persoanele cu situaţii identice trebuie să plătească aceleaşi taxe şi impozite) şi egalitate verticală ( persoanele cu o situaţie mai bună trebuie să plătească mai multe taxe). Eficienţa înseamnă intervenţia cât mai mică a statului în economie cu costuri cât mai mici. Simplitatea administrativă se referă la modul în care sunt colectate şi administrate taxele, fiind pierdut foarte mult timp cu completarea actelor. Flexibilitatea sistemului de taxe se referă la uşurinţa cu care se poate schimba rata de impozitare în cazul schimbării condiţiilor economice. Transparenţa în fiscalitate este corelată cu transparenţa în domeniul publicităţii: plătitorii de taxe trebuie să ştie de ce plătesc acele taxe.

Tipuri de cote de impozitare

Există două tipuri de impozitare, în cote fixe sau în cote procentuale. Cota fixă nu respectă principiul echităţii fiscale, deoarece impozitul sau taxa plătită nu este corelată direct cu puterea economică a contribuabilului. Din acest motiv, cota fixă este utilizată la accize sau taxe vamale. Cota procentuală este de două tipuri: cota procentuală (unică ) şi cota progresivă. În lucrarea „Finanţe” se vorbeşte despre aceste cote de impozitare.

Bibliografie

oAilenei, D., Economia sectorului public, ed. BREN, Bucuresti, 2002

oAschauer, D.A., Is public expenditure productive?, 1990, pp.177-200

oBarro, R., Government spending in a simple model of economic growth, 1990, pp.103-125

oBorz , A.V., Politici monetare si fiscale in Uniunea Europeană. Politica fiscala a Uniunii Europene , Curtea de Arges, 2008

oCostica, I. Politica monetara, Biblioteca digitala ASE, pp.10-12

oCostica, I., Lazarescu, S.A., Politici si tehnici bancare, Biblioteca digitala ASE, Cap. 2

oDoina Iacob, Politica fiscală şi creşterea economică (cu referire la România), 2007

oDornbusch, R., Fischer, S., Startz, R., Macroeconomics, Irwin/ McGraw-Hill Inc., 1998

oDrucker, P.E., Inovaţia şi sistemul antreprenorial, Editura Enciclopedica, Bucureşti, 1993, pag.171

oHoanta,N., Evaziunea Fiscala, Editura Tribuna Economica, Bucureşti, 1997, pag.205

oJames E. Alt, Alec Christal, , Political Economics, University of California Press, Berkeley, 1983, p. 28-29; Victor Pestoff,, Towards a New Swedish Model. From Neo Corporatist to Neo-Liberal Priorities for the Welfare State, Cracow Academy, 1992

oMarshall, R., Swanson, R., The monetary process: Essentials of money and banking, Hanghton Miffin Company Boston, 1974, pag.434

oMélitz, J., Some Cross-Country Evidence about Debt, Deficits, and the Behaviour of Monetary and Fiscal Authorities, CEPR Discussion Paper No.1653, 1997

oMélitz, J., Some Cross-Country Evidence about Fiscal Policy Behaviour and Consequences for EMU, Unpublished manuscript, 2000

oMoroianu, N., Economia Romaniei si Uniunea Europeană, Vol II, Cap. 4 Creşterea economica. Rolul statului in economie, Biblioteca digitala ASE

oMuscatelli, A., Tirelli, P. and Trecroci, C., Monetary and Fiscal Policy Interactions over the Cycle: Some Empirical Evidence. Forthcoming in R. Beetsma, C. Favero, A. Missale, V.A. Muscatelli, P. Natale and P. Tirelli (eds.), Fiscal Policies, Monetary Policies and Labour Markets. Key Aspects of European Macroeconomic Policies after Monetary Unification, Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom, 2001

oObreja, L., Impactul politicii fiscale asupra creşterii economice, ed. ASE, Bucuresti, 2007

oStroe, R., Finanţe, Capitolul III Bugetulde stat, Biblioteca digitala ASE

oSonoc, R. Politica bugetului de stat

oTaylor, J.B., The policy rule mix: a macroeconomic policy evaluation, Stanford University, 1997

oVon Hagen, J., Hughes Hallett, Strauch, R., Budgetary Consolidation in EMU, Economic Papers No. 148. March 2001. European Commission. Brussels

oWyplosz, C., Economic Policy Coordination in EMU: Strategies and Instituţions, ZEI Policy Paper B11, 1999

Preview document

Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 1
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 2
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 3
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 4
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 5
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 6
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 7
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 8
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 9
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 10
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 11
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 12
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 13
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 14
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 15
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 16
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 17
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 18
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 19
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 20
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 21
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 22
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 23
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 24
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 25
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 26
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 27
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 28
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 29
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 30
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 31
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 32
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 33
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 34
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 35
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 36
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 37
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 38
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 39
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 40
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 41
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 42
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 43
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 44
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 45
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 46
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 47
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 48
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 49
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 50
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 51
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 52
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 53
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 54
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 55
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 56
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 57
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 58
Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Impactul politicii fiscale asupra relansarii cresterii economice in Romania.doc
  • Impactul politicii fiscale asupra relansarii cresterii economice in Romania.ppt

Alții au mai descărcat și

Perspectivele privind evoluția investițiilor străine pe piața serviciilor din România

Capitolul 1. Caracteristicile pieţei mondiale a serviciilor Piaţa serviciilor este alături de piaţa bunurilor unul dintre cele mai importante...

Studii de caz privind paradisuri fiscale - exemple privind utilizarea paradisurilor fiscale în evaziunea fiscală internațională

Introducere Orice contribuabil poate fi atras de un sistem fiscal care oferă cât mai multe avantaje, de aceea unele țări sau teritorii au creat un...

Aspecte privind politica fiscală românească

Aspecte privind politica fiscalA romaneascA Consideratii teoretice privind politica fiscala Fiscalitatea apare ca o componenta de baza a...

Complex de natație

Introducere “Inspiratia de moment, norocul sau un context favorabil pot avea o influenta pozitiva asupra activitatilor pe care le realizam. Pentru...

Politică fiscală

Politica fiscala in esenta inseamna utilizarea cheltuielilor guvernamentale si a instrumentelor fiscale pentru a influenta cerere agregata....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politică în domeniul energiei

PARTEA 1 1. NECESITATEA POLITICII ENERGETICE. CONSIDERATII GENERALE Energia reprezinta un factor essential in asigurarea competitivitatii...

Statul și Economia

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să ofere o imagine de ansamblu asupra rolul statului în economie. Rolul statului în economie este vital...

Capitalul unei Firme

CAPITOLUL I CAPITALUL FIRMELOR PRIVATE CONCEPT CLASIFICĂRI MODALITĂŢI DE FORMARE 1.1. DEFINIREA CAPITALULUI TIPURI DE CAPITAL ÎN FUNCŢIE DE...

Metode de finanțare a deficitului bugetar în România

Rezumat. În condiţiile actuale de desfăşurare a activităţii economice, în care nevoia de resurse financiare este mai mare decât fondurile...

Efectele Politicilor Fiscale și Bugetare

Introducere In contextul crizei financiare actuale, factorul determinant al acesteia a fost reprezentat de politica inflationista de la inceputul...

Mecanismul Financiar al României

1. FINANTE PUBLICE – CONCEPT, CONTINUT, FUNCTII 1.1. Conceptul de finante publice 1.1.1. Concept Finantele publice constituie o componenta...

Politică în domeniul energiei

1. Energia –sursa de dezvoltare economica in Romania a) Influenta facturii energetice nationale asupra efortului valutar Romania se confrunta cu...

Finanțe Publice

Cuvânt înainte Stiinta finantelor publice este chemata sa ofere studentilor ca specialisti în devenire si specialistilor în general, cunostinte...

Ai nevoie de altceva?