Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 14617
Mărime: 515.90KB (arhivat)
Publicat de: Viorel Mocanu
Puncte necesare: 12

Extras din licență

INTRODUCERE

„ Conceptul de logistică a fost utilizat pentru prima dată în domeniul militar. Logistica era privită ca o parte a artei războiului, definind partea practică a artei de a mișca trupele.” Mai târziu, logistica a căpătat o importanță deosebită și în domenii precum cel economic și cel social.

Desigur, astăzi există o multitudine de definiții pentru termenul ”logistică”, poate una dintre cele mai reprezentative fiind aceea că ”logistica este managementul (gestionarea) fluxului de mărfuri între punctul de origine și punctul de destinație, în scopul de a satisface cerințele clienților sau a corporațiilor. Putem spune că logistica este aplicarea celor 7P: cantitatea potrivită a produsului potrivit, la timpul potrivit, de calitate potrivită, la costurile potrivite, la locul potrivit, clientului potrivit.”

Prin prezenta lucrare am încercat să subliniez rolul deosebit de important al sistemului logistic în cadrul unei societăți comerciale agroalimentare, și anume SC Brădet SRL. Am încercat să analizez cât mai bine activitatea întreprinderii și să surprind anumite elemente ce lipsesc pentru a face din sistemul logistic al societății unul performant care să îmbunătățească activitatea firmei și care să îi asigure un statut de competitor pe piața laptelui și a produselor lactate.

În primul capitol al lucrării mele am început prin a face o mică sinteză și analiză asupra sectorului laptelui și produselor lactate din România. În partea a doua a capitolului am prezentat principalele aspecte ale rezultatelor negocierii dintre România și Uniunea Europeană specifice sectorului.

În al doilea capitol al prezentei lucrări am început prin a face o scurtă prezentare generală a SC Brădet SRL, urmând ca, mai apoi să analizez evoluția activității firmei impreună cu nivelul indicatorilor de performanță economico-financiară de-a lungul perioadei 2009-2011. În partea a doua a capitolului 2, am încercat să surprind cele mai importante aspecte ale logisticii imtreprinderii, prin analiza tuturor activităților din cadrul sistemul logistic al societății: asigurarea cu materii prime și resurse materiale necesare, transportul, depozitarea și stocarea, precum și fluxul informațional.

În ultimul capitol al acestei lucrări am prezentat ideile mele pentru a îmbunătăți sistemul logistic al societății precum și efectele implementării acestor idei asupra veniturilor și cheltuielilor societății pe parcursul viitorilor 3 ani, respectiv perioada 2012-2014.

Capitolul 1. Caracterizarea Sectorului Produselor Lactate din România

Sectorul lapte și produse lactate este unul dintre cele mai importante din agricultura României. ”Laptele oferă, prin compoziția lui complexă și calitatea nutritivă, elementele necesare unei alimentații aproape complete și echilibrate a populației, fiind un produs indispensabil mai ales în hrana copiilor, persoanelor în vârstă, bolnave și a celor care muncesc în medii toxice.” Ușurința în utilizarea laptelui și produselor lactate pentru prepararea meselor, conținutul în proteine, nivelul ridicat în digestibilitate al preparatelor fermentate (datorită conținutului în acid lactic), raportul avantajos între valoarea nutritivă și prețul produsului constituie premise sigure pentru o evoluție ascendentă a consumului de lapte și produse lactate.

1.1 Particularitățile filierei laptelui și produselor lactate

Principalele caracteristici ale filierei acestui produs sunt cel puțin următoarele:

• Producția de lapte este oscilantă, cu diferențe relativ mari între cantitățile livrate vara și iarna, deși țara noastră deține suprafețe însemnate de pașuni și fânețe naturale (33% din terenul agricol). Dispersia accentuată a efectivelor de vaci și a producției pe un număr mare de gospodării implică dificultăți constante pe toată perioada anului;

• Zonele tradiționale de producere a laptelui sunt, în general, cele de deal și munte;

• Cererea pentru lapte, precum și exigențele din ce în ce mai ridicate privind calitatea produselor lactate este, în general, uniformă pe tot parcursul anului, remarcându-se însă cereri nesatisfăcute în timpul sezonului rece, când oferta de lapte este mai scăzută;

• Consumul cel mai ridicat de lapte este semnalat, în special, în marile centre urbane, care, în general, sunt depărtate teritorial de zonele de producție;

• Canalele de distribuție prin care acest produs alimentar ajunge la consumator sunt diferite. Cel mai important din punct de vedere al volumului fluxului de lapte îl reprezintă vânzările pe piața liberă și autoconsumul. Din acest punct de vedere se poate face precizarea că aproximativ 65% din producția de lapte este valorificată prin acest sistem.

Un alt mod de valorificare este distribuția prin rețeaua magazinelor cu amănuntul și en-gros. Aceasta presupune colectarea laptelui de la producători prin punctele și centrele de colectare și apoi procesarea industrială în unități specializate. Prin acest canal se valorifică însă, din păcate, aproximativ 20% din producția de lapte a țării.

Principalele etape ale filierei laptelui sunt:

Agricultura – creșterea vacilor de lapte reprezintă o ocupație de bază în zonele rurale și montane asigurând stabilitate forței de muncă, precum și venturi ritmice crescătorilor. De asemenea, permite valorificarea superioară a furajelor obținute pe suprafețe furajere în sistem natural (pășuni naturale). În această primă verigă a filierei, principalii agenți economici care își desfășoară activitatea de producere a laptelui sunt: gospodăriile individuale, fermele familiale, asociațiile și societățile agricole precum și societățile comerciale.

Colectarea – rețeaua de colectare formată din puncte și centre de colectare este cea mai vulnerabilă verigă din cadrul filierei laptelui. În general, se operează cu cantități mici, în cadrul fluxului laptelui de la producător la procesator, ceea ce presupune costuri suplimentare legate de transport. În multe zone, aceste centre de colectare nu dispun de suficiente instalații de răcire a laptelui.

Procesarea industrială a laptelui materie primă este următoarea verigă a filierei, unde laptele este transformat în produse lactate destinate consumului uman. Cei care operează în acest stadiu sunt agenții economici cu capital privat și mixt. De semnalat este ponderea scazută a laptelui preluat și procesat (de numai 21% din producția totală), ceea ce a condus la diminuarea producției de produse lactate procesate, cu peste 50%.

Comercializarea reprezintă punctul final al filierei.

Preview document

Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 1
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 2
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 3
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 4
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 5
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 6
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 7
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 8
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 9
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 10
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 11
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 12
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 13
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 14
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 15
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 16
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 17
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 18
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 19
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 20
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 21
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 22
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 23
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 24
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 25
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 26
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 27
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 28
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 29
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 30
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 31
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 32
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 33
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 34
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 35
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 36
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 37
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 38
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 39
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 40
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 41
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 42
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 43
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 44
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 45
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 46
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 47
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 48
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 49
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 50
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 51
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 52
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 53
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 54
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 55
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 56
Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Implementarea unui Sistem Logistic Performant la SC Bradet SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Cercetare de Marketing Privind Perfecționarea Serviciilor de Transport Comercial în Economia Românească

Cuvânt înainte Economiile moderne funcţionează prin intermediul transporturilor. Transporturile participă alături de alte domenii de activitate la...

Strategii de marketing ale liderilor de pe segmentul marilor distribuitori

CAP. I – Strategiile de piaţă a distribuitorilor Este important pentru orice afacere, în cadrul procesului complex de planificare a activităţii pe...

Rolul Transportului în Activitatea Logistică

INTRODUCERE Transporturile reprezintă un domeniu important al activităţii economico-sociale pentru că prin intermediul lor se efectuează...

Studiu privind piața produselor agroalimentare

Statul de-a lungul timpului, indiferent de forma sa de organizare, şi-a creat întotdeauna un sistem de control ale cărui principale obiective au...

Logistică Colgate Palmolive

Capitolul I – Sinteza teoretica logistica si management logistic 1.1.Definiţii şi terminologie Conceptul de sistem apare in forme incipiente in...

Posibilitățile de integrare ale agriculturii românești în agricultura Uniunii Europene

Agricultura constituie din cele mai vechi timpuri un domeniu vital de activitate al omului. În zilele noastre, ea continuă să fie practic singura...

Managementul calității serviciilor în comerț

INTRODUCERE În contextul economic actual, marcat de creşterea importanţei calităţii ca factor hotărâtor al competitivităţii întreprinderilor, tot...

Dezvoltarea Serviciilor de Comerț Electronic în România

CAP. I – Noţiuni introductive privind comerţul electronic şi afacerile electronice Lucrarea tratează o problemă de mare actualitate, şi anume, cea...

Ai nevoie de altceva?