Instrumente de plată

Licență
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc, xls
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 30439
Mărime: 213.22KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Drd. Renate Antonie Niţu
Universitatea de Vest, Timisoara
Specializare: Tranzacţii Internaţionale

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL 1. pag.4
  3. CONCEPTUL, ROLUL ŞI NECESITATEA INSTRUMENTELOR DE PLATĂ ŞI DE CREDIT ÎN SCHIMBURILE ECONOMICE INTERNAŢIONALE
  4. CAPITOLUL 2. pag.7
  5. CADRUL JURIDIC AL RELAŢIILOR INTERNAŢIONALE DE PLĂŢI
  6. 2.1. ACORDURI ŞI CONVENŢII pag.7
  7. 2.2. CONTRACTUL COMERCIAL INTERNAŢIONAL pag.9
  8. 2.3. REGLEMENTARI INTERNE ÎN MATERIE DE EFECTE DE
  9. COMERŢ pag.10
  10. CAPITOLUL 3. pag.12
  11. CAMBIA
  12. 3.1. CONCEPT, ROLUL ŞI NECESITATEA UTILIZĂRII CAMBIEI pag.12
  13. 3.2. TRATA pag.14
  14. 3.2.1 CONŢINUTUL TRATEI pag.15
  15. 3.2.2. ELEMENTE DE CERTITUDINE ALE TRATEI pag.20
  16. 3.2.3. CIRCUITUL UNEI TRATE pag.21
  17. 3.3. BILETUL LA ORDIN pag.25
  18. 3.3.1. CONCEPT, NECESITĂŢI, PERSOANE PARTICIPANTE pag.25
  19. 3.3.2. ELEMENTELE ESENŢIALE ALE BILETULUI LA ORDIN pag.26
  20. 3.3.3. CIRCUITUL BILETULUI LA ORDIN pag.27
  21. 3.4. ASPECTE COMUNE TRATEI ŞI BILETULUI LA ORDIN pag.28
  22. 3.4.1. AVALUL pag.28
  23. 3.4.2. MODALITĂŢI DE TRANSMITERE A CAMBIEI pag.28
  24. 3.4.2.1. GIRAREA SAU ANDOSAREA pag.28
  25. 3.4.2.2. SCONTAREA pag.30
  26. 3.4.3. PLURALITATEA EXEMPLARELOR pag.31
  27. 3.4.4. PLATA ŞI REFUZUL TOTAL SAU PARŢIAL DE PLATĂ A
  28. CAMBIEI pag.32
  29. 3.4.5. ACCEPTAREA ŞI PLATA PRIN INTERVENŢIE pag.34
  30. 3.4.6. ACŢIUNEA CAMBIALĂ ŞI PROTESTUL pag.35
  31. 3.4.6.1. ACŢIUNEA CAMBIALĂ pag.35
  32. 3.4.6.2. CONDIŢII FORMALE PENTRU EXERCITAREA
  33. DREPTULUI DE REGRES pag.36
  34. 3.4.7. CONTRACAMBIA pag.39
  35. 3.4.8. PRESCRIPŢII ÎN MATERIE DE CAMBIE pag.40
  36. 3.4.9. FORFETAREA CAMBIILOR pag.40
  37. CAPITOLUL 4. pag.42
  38. CECUL
  39. 4.1. CONŢINUT ŞI PARTICIPANŢI pag.42
  40. 4.2. FORMA CECULUI pag.43
  41. 4.3 TRANSMITEREA CECUL pag.44
  42. 4.4. PREZENTAREA LA PLATĂ pag.45
  43. 4.5. PLURALITATEA EXEMPLARELOR pag.46
  44. 4.6. PROTESTUL ŞI RECURSUL ÎN CAZ DE NEPLATĂ pag.48
  45. 4.7. CIRCUITUL PLĂŢII PRIN CEC pag.49
  46. 4.8. CLASIFICAREA CECURILOR pag.52
  47. CAPITOLUL 5. pag.57
  48. CARDUL DE PLATĂ
  49. 5.1. CONCEPT ŞI FORMA CARDULUI pag.57
  50. 5.2. PARTICIPANŢII LA CIRCUITUL CARDURILOR pag.58
  51. 5.3. UTILIZAREA CARDURILOR pag.59
  52. 5.4. TIPURI DE CARDURI pag.60
  53. CAPITOLUL 6. pag.62
  54. UTILIZAREA INSTRUMENTELOR DE PLATĂ ŞI DE CREDIT ÎN
  55. RELAŢIILE DE PLĂŢI ALE ROMÂNIEI
  56. 6.1. UTILIZAREA INSTRUMENTELOR DE PLATĂ ŞI DE
  57. CREDIT PE SUPORT DE HÂRTIE pag.62
  58. 6.2. CARDURILE INTERNAŢIONALE ACCEPTATE LA
  59. PLATĂ ÎN ROMÂNIA pag.64
  60. 6.3.TENDINŢE GENERALE PRIVIND UTILIZAREA
  61. INSTRUMENTELOR DE PLATĂ pag.66
  62. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

Lucrarea de faţă, intitulată „Instrumente de plată şi de credit utilizate în schimburile economice internaţionale” îşi propune să prezinte principalele aspecte legate de utilizarea instrumentelor de plată în relaţiile de plăţi externe, accentul fiind pus pe latura pragmatică, pe implicaţiile fenomenelor analizate. În acest sens s-a recurs la numeroase scheme, diagrame şi modele de documente. În măsura în care prezentarea sau analiza unor fenomene au impus-o nemijlocit, lucrarea a recurs şi la prezentarea unor noţiuni teoretice.

Pentru orice economie operaţiunile de plăţi interne sau internaţionale reprezintă un circuit vital al acesteia, fluxurile plăţilor reprezentând în fapt resursele ce revin unei entităţi economice sau sociale de care depinde menţinerea, dezvoltarea şi evoluţia activităţii sale.

Efectuarea plăţilor internaţionale este nemijlocit legată de existenţa mijloacelor şi instrumentelor de plată precum şi a modalităţilor de plată, concepte cu un conţinut clar delimitat în literatura de specialitate.

În prima parte a lucrării sunt prezentate conceptul de instrument de plată şi de credit şi cadrul juridic al relaţiilor internaţionale de plăţi. Prezentarea cadrului juridic are în vedere atât convenţiile internaţionale cât şi reglementările interne cu privire la utilizarea efectelor de comerţ.

Partea centrală a lucrării prezintă în detaliu fiecare instrument de plată şi de credit, respectiv cambia, cecul şi cardul de plată, prin prisma modului de utilizare, a efectelor financiare pe care acestea le produc şi a avantajelor şi dezavantajelor pe care le conferă utilizatorilor.

Având în vedere faptul că în prezent economiile naţionale sunt supuse procesului de globalizare şi integrare a lor în cadrul economiei mondiale, trebuie acordată o atenţie deosebită modului de utilizare a instrumentelor de plată în cadrul relaţiilor de plăţi externe, deoarece acesta poate constitui o frână sau un stimul pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri ale unei firme cu străinătatea.

Partea finală a lucrării prezintă un studiu cu privire la utilizarea instrumentelor de plată şi de credit în relaţiile de plăţi ale României la momentul actual şi o perspectivă de ansamblu asupra derulării pe viitor a schimburilor economice internaţionale prin intermediul acestor documente.

Baza documentară a lucrării cuprinde o serie de cărţi de referinţă din literatura de specialitate la care se adaugă publicaţiile cu caracter periodic.

CAPITOLUL 1

CONCEPTUL, ROLUL ŞI NECESITATEA INSTRUMENTELOR DE PLATĂ ŞI DE CREDIT ÎN SCHIMBURILE ECONOMICE INTERNAŢIONALE

Instrumentele de plată şi de credit utilizate în schimburile economice internaţionale „sunt efecte de comerţ sau înscrisuri în valută, prin care se reglementează achitarea sau lichidarea unor creanţe provenite din operaţiile de export şi import de bunuri şi servicii”.

Printre cele mai frecvent utilizate instrumente de plată şi de credit în relaţiile economice internaţionale se numără cambia, biletul la ordin şi cecul. Acestea mai sunt cunoscute şi sub denumirea de titluri de credit, efecte de comerţ, efecte comerciale, titluri comerciale. De asemenea, cambia şi biletul la ordin mai poartă şi denumirea de „poliţe”.

Juriştii utilizează cu precădere termenul de „titluri de credit”, atât în dreptul internaţional cât şi naţional, problemele referitoare la cambie, bilet la ordin şi cec fiind tratate la capitolul „titluri de credit”, în timp ce economiştii utilizează cu precădere noţiunile de „efecte de comerţ” şi de „instrumente de plată şi de credit”. Deşi denumirile diferă, ele exprimă acelaşi concept.

Juriştii P.V. Pătrăşcanu şi O. Sachelarie definesc titlurile de credit „ca nişte documente necesare pentru exercitarea drepturilor literale şi autonome cuprinse între ele.”

Alţi autori, deşi tot jurişti, utilizează termenul de „efecte de comerţ”. De exemplu René Rodière dă denumirea de „Efecte de comerţ” primei părţi a lucrării sale „Droit commercial” , iar Francis Leumeunier intitulează un capitol al lucrării sale „Efecte de comerţ”.

Noţiunea de „instrumente de plată şi de credit” este utilizată cu precădere de economişti pentru a sublinia caracterul economic al conceptului. M.G.Imireanu îşi intitulează prima parte a uneia dintre lucrările sale: „Instrumente de plată şi de credit în schimburile economice internaţionale” , iar G. Legendre are chiar o carte cu acest titlu.

Necesitatea instrumentelor de plată şi de credit în relaţiile de plăţi externe este determinată de motive de ordin practic. Mărfurile livrate, care fac obiectul schimburilor economice internaţionale, pot fi plătite în momentul livrării lor cu numerar sau prin remiterea unui cec. De cele mai multe ori însă, vânzătorul acordă cumpărătorului-importator posibilitatea de a plăti peste o lună, două sau trei luni, iar în anumite situaţii chiar după o perioadă mai lungă de timp. Astfel vânzătorul îi acordă un credit clientului extern care 1-a cumpărat marfa şi aşteaptă ca acesta să-şi onoreze creanţa la data fixată de comun acord în contractul încheiat.

La data scadenţei, importatorul poate să-1 trimită un cec, un bilet la ordin cu plata la vedere, să-1 remită suma în cont curent printr-un ordin de plată sau cec de virament sau dacă are posibilitatea poate să-1 achite chiar în numerar.

În situaţia existenţei unei operaţiuni pe credit, exportatorul-creditor are la dispoziţie mai multe posibilităţi.

O primă opţiune ar fi aceea dată de faptul că el poate trage o cambie(trată) asupra importatorului debitor în favoarea unei terţe firme căreia el, ca exportator, îi este dator la rândul său dator cu aceeaşi sumă. Valoarea cambiei va fi egală cu suma mărfurilor vândute şi livrate, plus dobânda pentru împrumut. Trebuie menţionat că există şi situaţia în care pot fi trase două cambii: una pentru valoarea mărfii şi alta pentru cuantumul dobânzii aferente (situaţie întâlnită şi în ţara noastră).

O a doua opţiune a exportator-creditorului este dată de posibilitatea de a solicita importatorului remiterea unui bilet la ordin în favoarea, bilet a cărui valoare trebuie să fie egală cu cea a mărfii plus dobânda aferentă. În practica internaţională există şi situaţia în care valoarea mărfii şi a dobânzii aferente este acoperită prin două bilete la ordin: unul pentru dobândă şi un altul pentru marfă.

De asemenea exportator-creditorul poate pretinde clientului extern remiterea unui cec, de preferinţă „confirmat de bancă”. Valoarea acestui cec trebuie să acopere valoarea mărfii şi dobânzii corespunzătoare.

O ultimă opţiune a exportator-creditorului este solicitarea achitării sumei cuvenite la scadenţă printr-un ordin de plată, cec de virament sau ori care altă modalitate operabilă în contul său bancar.

Exportatorul care acceptă, la încheierea contractului comercial internaţional, posibilitatea ca importatorul să-1 plătească bunurile sau serviciile după o perioadă de timp, va analiza opţiunile prezentate şi în funcţie de client va alege soluţia optimă.

Motivele care îl determină pe exportator să apeleze la efectele de comerţ sunt sunt date de avantajele pe care acestea le conferă.

Efectele de comerţ conţin în însuşi textul lor elemente de certitudine că plata va fi efectuată la scadenţă. Aceste elemente de garanţie sunt reprezentate la cambie prin ordinul necondiţionat de plată, prin acceptare sau aval; la biletul la ordin sunt prevăzute obligaţia necondiţionată de a plăti, precum şi avalul; cecul are ordinul necondiţionat de plată şi avalul.

Efectele de comerţ au prin legislaţia specifică o serie de facilităţi în favoarea securităţii dreptului beneficiarilor, ca şi sub aspectul uşurinţei cu care circulă astfel de titluri. Astfel de facilităţi sunt date de „reprezentarea drepturilor prin titlurile în care se află juridic încorporate, ,simplificarea transmiterii titlurilor care sunt uşor negociabile, inopozabilitatea excepţiilor personale, pe care debitorul le-ar putea opune precedentului titular; titlul comercial negociabil este abstract faţă de cauza sa originară (actul juridic ce 1-a dat naştere)”.

Un alt avantaj conferit de efectele de comerţ este de dat de faptul că ele pot fi scontate sau reescontate, putându-se astfel obţine sume de bani înainte de scadenţă, bineînţeles din valoarea efectului scăzându-se dobânda acestei sume capitalizate până la scadenţă şi spezele bancare aferente acestor operaţiuni.

De asemenea, prin girare sau andosare pentru o terţă persoană deţinătorul titlului poate să-şi achite o datorie sau să plătească o marfă înainte de scadenţă. Titlurile de credit înlătură unele dificultăţi din cadrul schimburilor economice internaţional cum ar fi cele legate de lipsa imediată de lichidităţi.

Datorită aspectelor prezentate anterior efectele de comerţ sau instrumentele de plată şi credit cum li se mai spune au rol important în derularea relaţiilor de plăţi externe, iar cunoaşterea lor este necesară pentru asigurarea derulării armonioase a contractelor comerciale internaţionale.

Bibliografie

M.N.Costin, S.Deleanu: „Dreptul comerţului internaţional”, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1995, vol. 2, partea specială

Cone S.: Cecuri de călătorie „Piaţa financiară”, nr.10/2000

Lucian C. Ionescu şi colaboratorii: „Băncile şi operaţiunile bancare”, Editura Economică, Bucureşti, 1997

Liliana Donath, Victoria Şeulean, Veronica Cerna: „Operaţiuni, instrumente şi riscuri în sistemele de plăţi”, Editura Mirton, Timişoara 1999.

D.Gălăşescu Pzk: „Cambia şi biletul la ordin”, vol 2, Bucureşti, 1947

M.G.Imireanu: „Instrumente şi modalităţi de plată în schimburile economice internaţionale”, Editura Scrisul românesc, Craiova, 1982.

Mihai Gheorghe Imireanu: „Tehnica decontărilor internaţionale” din lucrarea colectivă „Tehnica operaţiunilor de comerţ exterior”, Editura M.C.E.C.E.1., Bucureşti, 1976

Mihai Gheorghe Imireanu: „ Tehnica decontărilor internaţionale” din lucrarea colectivă „Tehnica operaţiunilor de comerţ exterior” Editura M.C.E.C.E.1., Bucureşti, 1976

Francis Leumeunier : „Principes et pratiques de droit commercial” , Editura Jean Delmas et Cie, Paris, 1972

G. Legendre: „ instruments de credit et de payement. Le cheque. La letrre de change. Le billet à ordre.”, Editura Dunod, Paris,1969

P. Pătrăşcanu şi O. Sachelarie: „ Titluri de credit în comerţul internaţional ”, Editura Scrisul românesc, Craiova, 1975

Ioan Popa:„Tranzacţii comerciale internaţionale”, Editura Economică, Bucureşti,1997

Tudor R. Popescu: „ Dreptul comerţului internaţional ”, curs, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept - Catedra de Drept Civil, Bucureşti , 1975

Alexandru Puiu, Ion Stoian şi Anica Moţiu: „Tehnica operaţiunilor de comerţ exterior”, Editura Ştiinţifică,Bucureşti

René Rodière „Droit commercial.Effects de commerce. Contrats commerciaux.Failites”, ediţia a 5-a, Editura Dalloz, Paris, 1970

Ioan Rotariu: „Managementul financiar-valutar în tranzacţiile economice internaţionale”, Editura Amphora, Timişoara,1995.

Săvoiu Vasile„Banca Centrală şi sistemele de plăţi de interes naţional”, colecţia Biblioteca Băncii Naţionale,Ed. Enciclopedică, 1998

Victoria Şeulean: Teză de doctorat: „Plăţile prin viramente bancare în economia de tranziţie”, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice, 2001

BNR - reglementări privind canbia şi biletul la ordin 1994

Preview document

Instrumente de plată - Pagina 1
Instrumente de plată - Pagina 2
Instrumente de plată - Pagina 3
Instrumente de plată - Pagina 4
Instrumente de plată - Pagina 5
Instrumente de plată - Pagina 6
Instrumente de plată - Pagina 7
Instrumente de plată - Pagina 8
Instrumente de plată - Pagina 9
Instrumente de plată - Pagina 10
Instrumente de plată - Pagina 11
Instrumente de plată - Pagina 12
Instrumente de plată - Pagina 13
Instrumente de plată - Pagina 14
Instrumente de plată - Pagina 15
Instrumente de plată - Pagina 16
Instrumente de plată - Pagina 17
Instrumente de plată - Pagina 18
Instrumente de plată - Pagina 19
Instrumente de plată - Pagina 20
Instrumente de plată - Pagina 21
Instrumente de plată - Pagina 22
Instrumente de plată - Pagina 23
Instrumente de plată - Pagina 24
Instrumente de plată - Pagina 25
Instrumente de plată - Pagina 26
Instrumente de plată - Pagina 27
Instrumente de plată - Pagina 28
Instrumente de plată - Pagina 29
Instrumente de plată - Pagina 30
Instrumente de plată - Pagina 31
Instrumente de plată - Pagina 32
Instrumente de plată - Pagina 33
Instrumente de plată - Pagina 34
Instrumente de plată - Pagina 35
Instrumente de plată - Pagina 36
Instrumente de plată - Pagina 37
Instrumente de plată - Pagina 38
Instrumente de plată - Pagina 39
Instrumente de plată - Pagina 40
Instrumente de plată - Pagina 41
Instrumente de plată - Pagina 42
Instrumente de plată - Pagina 43
Instrumente de plată - Pagina 44
Instrumente de plată - Pagina 45
Instrumente de plată - Pagina 46
Instrumente de plată - Pagina 47
Instrumente de plată - Pagina 48
Instrumente de plată - Pagina 49
Instrumente de plată - Pagina 50
Instrumente de plată - Pagina 51
Instrumente de plată - Pagina 52
Instrumente de plată - Pagina 53
Instrumente de plată - Pagina 54
Instrumente de plată - Pagina 55
Instrumente de plată - Pagina 56
Instrumente de plată - Pagina 57
Instrumente de plată - Pagina 58
Instrumente de plată - Pagina 59
Instrumente de plată - Pagina 60
Instrumente de plată - Pagina 61
Instrumente de plată - Pagina 62
Instrumente de plată - Pagina 63
Instrumente de plată - Pagina 64
Instrumente de plată - Pagina 65
Instrumente de plată - Pagina 66
Instrumente de plată - Pagina 67
Instrumente de plată - Pagina 68
Instrumente de plată - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Toata1.doc
  • GRAFICE.XLS
  • COPERTA.DOC

Alții au mai descărcat și

Perfecționarea sistemului informațional privind cheltuielile de producție și costurile

Desfăşurarea fără întrerupere a activităţii economice a interprinderii impune un consum în mod continuu de factori de producţie. În condiţiile de...

Acceptarea Cambiei

Introducere “Unul dintre cele mai importante aspecte ale gândirii economice este sÎ stii ce nu stii” J.K.Galbraith. În contextul trecerii la...

Politica Socială a Uniunii Europene

Capitolul I 1.1. Concepte de baza privind politica socială Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, ce s-au...

Piața virtuală - implicații și tendințe

INTRODUCERE Lucrarea de fațǎ vizeazǎ o analizǎ a situației industriei textile românești trecute și actuale, precum și a metodelor de dezvoltare pe...

Zonele metropolitane - piloni strategici în dezvoltarea durabilă

1. Rezumat Sintagma dezvoltare durabilă desemnează o formă de creştere economică prin care este asigurat un nivel corespunzator de bunăstare nu...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Instrumente de plată electronice folosite în comerțul internațional

Instrumente de plata electronice În conditiile unei societati informatizate, pe o piata globala si puternic concurentiala, extinderea...

Tehnici și instrumente de plată utilizatate în activitatea bancară

INTRODUCERE Un moment important în desfășurarea schimburilor economice îl constituie încasarea contravalorii bunurilor economice care fac obiectul...

Gestiunea Instrumentelor și Modalităților de Plată în Sistemul Bancar Românesc

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALĂ A INSTRUMENTELOR DE PLATĂ 1.1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INSTRUMENTELE DE PLATĂ Conceptul de instrument de...

Cardul - Principalul Instrument de Plată

INTRODUCERE Diversitatea şi complexitatea activităţilor bancare, diferenţierea şi specializarea instrumentelor financiare utilizate de către...

Instrumente de plată electronică

1. Platile electronice 1.1 Conceptul de plati electronice Progresele deosebite realizate in domeniile informaticii si telecomunicatiilor au...

Instrumente de Plată

“Omul nu poate ajunge om decât prin educaţie” (Kant) Introducere Încercarea de a scrie acest auxiliar este inevitabil însoţită de întrebarea: de...

Instrumente de plată internaționale

Introducere Lucrarea de fata prezinta schematic caracteristicile si perspectivele asupra evolutiei principalelor instrumente de plata...

Dosar de practică BRD Groupe Societe Generale Agenția Fălticeni

CAPITOLUL 1. Prezentare generală BRD Groupe Société Générale 1.1 Prezentare generală BRD Groupe Société Générale este a doua bancă românească,...

Ai nevoie de altceva?