Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 25226
Mărime: 136.07KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. Cuprins pag. 2
  2. Introducere pag. 4
  3. 1. ELEMENTE INTRODUCTIVE ÎN MANAGEMENT pag. 6
  4. 1.1. Definirea conceptuală a managementului pag. 6
  5. 1.2. Evoluţia conceptului de management pag. 8
  6. 1.2.1. Şcoala clasică universală (tehnicistă) pag. 8
  7. 1.2.2. Şcoala relaţiilor umane (behavioristă) pag.11
  8. 1.2.3. Şcoala cantitativă pag.12
  9. 1.2.4. Şcoala sistemelor sociale (sistemică) pag.13
  10. 1.2.5. Şcoala empirico practicistă pag.13 1.3. Evoluţia conceptului de management pe plan naţional pag.14
  11. 2. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE –
  12. COMPONENTĂ ESENŢIALĂ A MANAGEMENTULUI
  13. FIRMEI pag.15
  14. 2.1. De la Funcţiunea de personal la managementul
  15. resurselor umane pag.15 2.2. Evoluţia şi conţinutul funcţiunii de personal pag.16
  16. 2.2.1.Factorii care au influenţat evoluţia funcţiunii de personal pag.16
  17. 2.2.2.Etapele evoluţiei funcţiunii de personal pag.18
  18. 2.2.3.Conţinutul funcţiunii de personal pag.19
  19. 2.3. Perspectivele managementului resurselor umane pag.20 2.4. Evaluarea performanţelor resurselor umane pag.21 2.5. Aprecierea personalului pag.24 2.6. Promovarea personalului pag.25
  20. 3.MOTIVAŢIA PERSONALULUI, OBIECTIV IMPORTANT
  21. AL MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE pag.28
  22. 3.1. Clasificarea motivaţiei personalului şi sistemul de motivaţii pag.29
  23. 3.1.1. Evoluţia în timp a motivaţiei personalului pag.30
  24. 3.2. Principalele teorii cu privire la motivarea personalului pag.30
  25. 3.2.1. Teoria lui Maslow pag.31
  26. 3.2.2. Teoria E.R.G pag.32
  27. 3.2.3. Teoria lui Herzberg pag.33
  28. 3.2.4. Teoria aşteptării pag.33
  29. 3.2.5. Teoria echităţii pag.34
  30. 3.3. Salarizarea – factor principal de motivare a personalului pag.34
  31. 3.3.1. Aspecte privind politica salarizării personalului pag.34
  32. 3.3.2. Principii de salarizare abordate din perspectiva managerială pag.35 3.3.3. Principii generale ale salarizării pag.37
  33. 4. STUDIUL DE CAZ LA LUXTEN LIGHTING COMPANY S.A.
  34. SUCURSALA AEM TIMIŞOARA DESPRE NIVELUL
  35. MOTIVAŢIE PERSONALULUI pag.39
  36. 4.1. Prezentarea societăţii pag.39
  37. 4.2. Analiza asupra structurii personalului pag.45
  38. LUCRARE DE LICENŢĂ
  39. 4.2.1. Analiza activităţii de evaluare a performanţelor şi de
  40. apreciere a personalului pag.49
  41. 4.2.2. Analiza stilului de management şi a motivaţiei personalului pag.50
  42. 4.2.3. Prezentarea metodologiei de analiză a nivelului motivaţiei pag.50
  43. 4.2.4.Analiză pentru încadrarea în teoria x,y a lui McGregor,
  44. a nevoilor cuprinse în “ierarhia nevoilor” a lui Maslow şi a stilurilor
  45. de management pag.53
  46. 4.3. Concluzii şi propuneri pag.60
  47. Bibliografie pag.62

Extras din licență

LUCRARE DE LICENŢĂ

INTRODUCERE

Dezvoltarea umană este definită ca un proces care conduce la extinderea gamei de posibilităţi ce se oferă fiecărui individ. Aceasta implică trei condiţii esenţiale: o viaţă îndelungată într-o bună stare de sănătate, acumularea de cunoştinţe, accesul la resursele necesare pentru atingerea unui nivel de trai convenabil. Dacă aceste trei condiţii nu sunt satisfăcute, numeroase alte posibilităţi de opţiune ale individului rămân inaccesibile.

Analiza factorului uman este indispensabilă dacă avem în vedere poziţia centrală pe care o deţine în societate atât în calitate de factor de producţie a bunurilor şi a serviciilor, cât şi în calitate de consumator de bunuri şi servicii. Intre cele două ipostaze ale factorului uman există o strânsă interdependenţă. De aportul factorului uman la creşterea producţiei sociale depinde direct sau indirect satisfacerea nevoilor materiale şi spirituale ale societăţii. Factorul uman se cere privit ca unitate a laturilor cantitative şi calitative ale resurselor umane şi reprezintă principala sursă şi resursă de restructurare, de creştere economică şi dezvoltare durabilă.

In ţara noastră, confruntată în prezent cu complexe şi dificile probleme ale tranziţiei, omul este cel mai însemnat factor al acestor transformări. Valorizarea factorului uman condiţionează sub cele mai variate aspecte concepţia, viteza şi succesul restructurării economiei.

Rolul factorului uman este determinat de rolul muncii ca pârghie a prosperităţii, a progresului societăţii. Munca este esenţa omului, forma de manifestare a acestuia. Munca umană este izvorul bogăţiei acumulate de-a lungul timpului, inclusiv a capitalului. Dreptul la muncă, libera alegere a profesiei, la un salariu echitabil sunt drepturi fundamentale ale omului în orice societate democratică. Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea şi bună-starea lui şi a familiei sale.

România este o ţară bine înzestrată cu resurse umane de bună calitate care, suficient de motivate şi valorificate, pot aduce o contribuţie majoră la restructurarea amplă şi rapidă a economiei. Dar aceasta presupune voinţă politică şi acţiune pragmatică perseverenţă şi răbdare.

Principalul este conceperea şi aplicarea de către factorii de decizie a unui mod corespunzător de valorificare şi stimulare a acestei resurse, de care depinde progresul şi prosperitatea ţării, elaborarea şi aplicarea cu intransigenţă a legislaţiei muncii. Omul este o entitate complexă, care implică mult mai multă atenţie şi protecţie decât oricare al factor de producţie. In ultimii 7 ani se constată faptul că s-au deteriorat îngrijorător nivelul de profesionalism, autodisciplină şi motivaţie a muncii.

Factorul uman şi individul în particular, este supus la numeroase presiuni: stimulare şi organizare necorespunzătoare a muncii, condiţii grele de muncă, sărăcie, nesiguranţa zilei de mâine, şomaj, degradare fizică şi morală, fapt ce reduc consiberabil performanţele obţinute în muncă.

Resursele umane sunt unice. Pe lângă contribuţia vitală la creşterea eficienţei, în general şi a productivităţii în special, toţi oamenii au o permanentă nevoi de dreptate şi justiţie socială, care dacă nu sunt satisfăcute pot afecta atitudinile şi comportamentul

LUCRARE DE LICENŢĂ

oamenilor. Lucrătorul va munci cu atât mai productiv, va respecta cu atât mai riguros cerinţele de calitate ale activităţii sale, cu cât se va bucura de motivare şi condiţii de muncă mai bune sub raport fiziologic şi psihic, cu cât elementele de solicitare fizică brută ale operaţiilor tehnologice vor fi mai mult înlocuite cu elemente de analiză-sinteză, adaptare, decizie, specifice muncii intelectuale.

Factorul uman este principala forţă motrice care poate impulsiona sau frâna procesul de restructurare. Obţinerea succesului în restructurarea economiei impune să se mizeze esenţial pe oameni şi ca aceştia să fie recompensaţi în raport cu performanţele obţinute.

LUCRARE DE LICENŢĂ

C A P I T O L U L I

ELEMENTE INTRODUCTIVE IN MANAGEMENT

1.1.Definirea conceptuală a managementului

“Există în jurul nostru lucruri ce par a merge singure”. De cele mai multe ori acestă afirmaţie poate fi considerată greşită, pentru că dacă nu OMUL este cel ce a inventat sau iniţiat respectivele procese, cel puţin astăzi, el face parte integrantă din acestea influenţându-le direct sau indirect prin activitatea sa zilnică, ceea ce duce în ultimă instantă la mutaţii în evoluţia proceselor şi fenomenelor şi chiar a structurii sistemelor (social, politic, economic, cultural-educaţional, ecologic) în care îşi desfăşoară activitatea.

Intervenţiile omului - conştiente sau nu - asupra mediului s-au produs odată cu începuturile existenţei umane. Astăzi în activitatea curentă le numim activităţi de orientare şi conducere, sau mai nou preluând termenul din limba engleză care l-a consacrat, activităţi manageriale.

Acţiunea în sine - intervenţie, modificare - asupra sistemelor sociale, politice,cultural-educaţionale şi în deosebi economice unde managementul îşi regăseşte toate valenţele şi semnificaţiile prezentului - este cea care diferenţiază conducătorii de cei conduşi.

Dacă în ultimii 30 - 40 ani tehnologia a fost în centrul atenţiei pe scena internaţională, ultimii ani ai acestui secol vor aparţine conducerii şi economiei.

Înainte de a încerca o definiţie a managementului este util a se cunoaşte sensurile pe care “Dicţionarul explicativ al limbii române” le acordă noţiunii “management”: găsim:

- activitatea de conducere;

- ansamblul activităţilor de organizare şi de conducere, în sensul adoptării deciziilor optime în proiectarea şi reglarea proceselor microeconomice;

- ştiinta organizării şi conducerii întreprinderii.

Considerând a doua explicaţie extindere şi detaliere a celei dintâi, putem spune că principalele sensuri ale noţiunii “management” sunt:

- management ca activitate propriu-zisă de conducere şi administrare;

- management ca ştiinţă.

Indiferent însă de sensurile sub care este abordat managementul, definirea acestui concept - datorită caracterului său complex - cunoaşte numeroase şi variate forme, aproape tot atâtea câte lucrări s-au elaborat referitor la acest subiect.

Sub primul înţeles acela de activitate propriu-zisă de conducere şi administrare, deci sub aspectul practicii, definiţiile managementului sunt deosebit de numeroase şi variate din punct de vedere al complexităţii şi rigurozităţii.

LUCRARE DE LICENŢĂ

O definire simplă şi intuitivă a managementului este: “A ştii exact ce vrei să faci cu oamenii şi apoi să vezi ce au făcut, acest < ceva > urmând a fi cel mai bine şi cât mai ieftin făcut”1.

Preview document

Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 1
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 2
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 3
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 4
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 5
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 6
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 7
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 8
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 9
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 10
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 11
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 12
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 13
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 14
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 15
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 16
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 17
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 18
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 19
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 20
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 21
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 22
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 23
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 24
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 25
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 26
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 27
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 28
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 29
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 30
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 31
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 32
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 33
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 34
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 35
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 36
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 37
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 38
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 39
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 40
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 41
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 42
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 43
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 44
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 45
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 46
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 47
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 48
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 49
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 50
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 51
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 52
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 53
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 54
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 55
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 56
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 57
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 58
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 59
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 60
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 61
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 62
Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Motivatia Personalului, Obiectiv Important al Managementului Resurselor Umane.DOC

Alții au mai descărcat și

Comunicarea Managerială în Organizațiile Europene

Comunicarea în general şi comunicarea managerială în special, este o caracteris-tică fundamentală a existenţei fiind socotită ca o dimensiune...

Managementul organizării și desfășurării activității de creditare la nivelul unei bănci

I N T R O D U C E R E Evoluţia actuală a României obligă la o atentă politică de măsurare a riscurilor provenite din activitatea de creditare,...

Tehnici de Promovare a Vânzărilor în Domeniul Hotelier

INTRODUCERE Decizia de a aborda această temă are la bază importanta tehnicilor promotionale utilizate în domeniul hotelier; astfel se doreste...

Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL

INTRODUCERE Evoluţia în domeniul tehnologiei, creşterea complexităţii activităţilor desfăşurate în intreprinderi precum şi contextul...

Analiza rentabilității entității economice - Studiu de caz la SC Orion 92 SA

Investigarea societăţii economice necesită un demers specific care integrează viziunea clasică bazată pe cunoaşterea relaţiilor de cauzalitate şi a...

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Antibiotice Iași

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizatii (societate comerciala, institutie,...

Motivarea Personalului - Obiectiv Prioritar al Managementului Resurselor Umane

Consideraţii generale privind motivarea personalului Angajaţii motivaţi echivaleazã în majoritatea cazurilor cu angajaţii performanţi la locul de...

Team building-ul și efectele sale

Introducere Am ales și studiat această temă din curiozitate și din dorința de a afla cât mai multe despre team building și efectele sale. Fiind...

Te-ar putea interesa și

Lucrare de disertație - managementul motivării

INTRODUCERE “Motivarea este arta de a face oamenii sa faca ceea ce vrei tu, pentru ca ei doresc sa o faca.” Dwight Eisenhower O problema care...

Managementul Resurselor Umane în Sectorul Public

NTRODUCERE Schimbarile petrecute la nivelul societatii românesti ar fi trebuit sa elimine sau cel putin sa atenueze tensiunile existente. Criza...

Factorul resurse umane în logistică

Introducere Resursele umane: “factorul neglijat” - Scopul acestui proiect este unul dublu,. In primul rand, iluestreaza importanta si impactul...

SC. Romcarton SA.

SC ROMCARTON SA. a luat fiinta in anul 2015 la initiativa Directorului general Popescu Daniel care a adunat o echipa de profesionisti in vederea...

Managementul Resurselor Umane BCR

1. Managementul resurselor umane – noțiuni teoretice 1.1 Managementul resurselor umane: definiţie, elemente de bază Resursele umane reprezintă...

Management și planificare strategică - SC Betty Ice SRL

Prezentareasocietăţii S.C. Betty Ice S.R.L. Mottoul firmei este: “Creăm din natură, cu ajutorulnaturii. Din pasiune pentru a naştepasiuni.”...

Managementul Resurselor Umane

Managementul resurselor umane curpinde acele activităţi prin care se optimizează performanţa oamenilor dintr-o organizaţie, precum şi relaţiile...

Managementul Personalului Didactic de Către Director

Ca şi în celelalte domenii de activitate, paradoxul forţei de muncă din învăţământ ,ne intrebam : „ce îi determină pe oameni să aibă satisfacţie în...

Ai nevoie de altceva?