Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 20575
Mărime: 276.32KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Dr. Neştian Andrei
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Economia Comerţului Turismului Şi Serviciilor

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. CAPITOLUL 1 PIAŢA MUNCII. OPORTUNITĂŢI 6
  3. 1.1 Conceptul de “piaţă a muncii” 6
  4. 1.2 Piaţa muncii în România 9
  5. 1.3 Oportunităţi pe piaţa muncii 11
  6. CAPITOLUL 2 MANAGEMENTUL CARIEREI 15
  7. 2.1 Conceptul de carieră 15
  8. 2.2 Planificarea carierei 17
  9. 2.3 Dezvoltarea carierei 19
  10. CAPITOLUL 3 OPORTUNITĂŢI PE PIAŢA MUNCII ŞI CARIERE ÎN DOMENIUL TURISMULUI 21
  11. 3.1 Piaţa turistică în România 21
  12. 3.2 Oportunităţi pe piaţa muncii în domeniul turismului 22
  13. 3.3 Cariere în domeniul turismului 27
  14. 3.4 Tendinţe în domeniul turismului - ecoturismul 33
  15. CAPITOLUL 4 ANALIZĂ COMPARATIVĂ ÎNTRE REGIUNILE NORD - EST ŞI SUD - EST 35
  16. 4.1 Obiective şi ipoteze 35
  17. 4.2 Metode şi rezultate 35
  18. 4.3 Interpretarea rezultatelor 51
  19. CONCLUZII 52
  20. BIBLIOGRAFIE 55
  21. ANEXE 56

Extras din licență

Turismul are o mare capacitate de diversificare a economiei, de stimulare a antreprenoriatului, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Totodată el acţionează şi ca factor stimulator al investiţiilor, având capacitatea de a crea un număr mare de locuri de muncă şi implicit de a ajuta dezvoltarea socială în comunităţile locale.

Prin urmare, lucrarea de faţă „Oportunităţi pe piaţa muncii şi cariere în domeniul turismului” are ca principal obiectiv expunerea situaţiei reale de pe piaţa muncii în turism, oportunităţile pe care le oferă aceasta şi posibilităţile de a dezvolta o carieră în acest domeniu.

Pentru o bună înţelegere şi o tratare obiectivă a subiectului lucrării se porneşte de la o abordare pur teoretică în capitolul 1 („Piaţa muncii. Oportunităţi”) şi capitolul 2 („Managementul Carierei”), urmând ca, în capitolul 3 („Oportunităţi pe piaţa muncii şi cariere în domeniul turismului”), aceste aspecte teoretice să fie exemplificate pe un caz concret, şi anume la nivelul domeniului turistic. Particularizarea aspectelor expuse în capitolul 3 are loc în capitolul 4 al lucrării, unde, folosind ca metodă cercetarea secundară bazată pe studierea unor cărţi de specialitate, articole din reviste, anuare statistice şi site- uri web, se realizează o analiză comparativă a regiunilor Nord - Est şi Sud- Est. Analiza are ca obiectiv principal prezentarea oportunităţilor de pe piaţa muncii şi a posibilităţilor de a dezvolta o carieră în cele două regiuni.

Piaţa muncii în domeniul turismului este o piaţă deschisă şi are în general un grad mare de rotaţie a personalului pentru că nu se caută personal calificat sau cu experienţă

Turismul este o ramură a economiei aflată mai tot timpul în căutare de forţă de muncă. Astfel, turismul creează oportunităţi de creştere economică regională şi locală, contribuind la crearea de noi locuri de muncă prin valorificarea patrimoniului cultural şi natural, specific fiecăreia dintre cele opt regiuni de dezvoltare, inclusiv zonelor marginale, dezavantajate din punct de vedere economic şi social. De asemenea, o parte importantă din noile locuri de muncă create constituie o oportunitate regională pentru ocuparea forţei de muncă feminine.

Prin urmare, activitatea turistică joacă un rol important în cadrul economiei unei ţări, întrucât creează cerere pentru o gamă largă de bunuri şi servicii, achiziţionate ulterior de turişti şi companii de turism, inclusiv bunuri şi servicii produse de alte sectoare economice (comerţ, construcţii, transporturi, industria alimentară, confecţii şi încălţăminte, industria mică şi de artizanat).

CAPITOLUL 1

PIAŢA MUNCII. OPORTUNITĂŢI

1.1 Conceptul de “piaţă a muncii”

1.1.1 Definiţii. Accepţiuni.

Definirea sintetică, concisă a pieţei este dificil de realizat datorită complexităţii şi diversităţii sale, precum şi a elementelor ce o caracterizează. Din această cauză conceptul de „piaţă” este utilzat cu sensuri diferite:

- Loc, real sau imaginar, de întălnire a cererii şi ofertei;

- Spaţiul teritorial real în care se operează tranzacţii de schimb;

- Sistemul relaţiilor şi tranzacţiilor de vânzare-cumpărare care se desfăşoară într-un spaţiu şi într-un timp determinate.

În sens larg, prin piaţă înţelegem totalitatea legăturilor stabilite în mod regulat între cumpărători şi vânzători, cu scopul compensării ofertei şi cererii.

Într-o accepţiune sintetizată, piaţa reprezintă, mai întâi, un contract care comportă vânzarea şi cumpărarea sau închirierea de bunuri, servicii sau capitaluri, precum şi locul de întâlnire dintre oferta şi cererea de bunuri, servicii sau capitaluri.

Astăzi, datorită creşterii complexităţii activităţilor economice, bazate pe adâncirea diviziunii muncii, putem vorbi de existenţa unui adevarat sistem al pieţelor, în cadrul căruia putem distinge mai multe tipuri de pieţe, în funcţie de o serie de criterii. Astfel, din punct de vedere al naturii economice a produselor care fac obiectul schimbului şi a particularităţilor relaţiilor economice generate distingem:

a) piaţa mărfurilor;

b) piaţa serviciilor;

c) piaţa forţei de muncă sau piaţa muncii;

d) piaţa monetară;

e) piaţa financiară, a capitalurilor şi hârtiilor de valoare;

f) piaţa valutară;

g) piaţa informaţiilor;

h) piaţa resurselor naturale.

Întrucât cel mai important factor de producţie este reprezentat de factorul muncă, piaţa forţei de muncă ocupă un loc aparte în cadrul sistemului general de pieţe şi se află în legătură directă cu celelalte componente ale acestuia, fiind o piaţă derivată şi una dintre cele mai reglementat.

Piaţa forţei de muncă sau piaţa muncii reprezintă spaţiul economico-geografic unde se confruntă, la un moment dat, cererea cu oferta de muncă, se negociază angajarea lucrătorilor, mărimea salariului, condiţiile de muncă. Ea exprimă şi sistemul relaţiilor şi al tranzacţiilor care permit echilibrarea cererii şi a ofertei de forţă de muncă. Pe această piaţă, obiectul tranzacţiilor este reprezentat de forţa de muncă, de potenţialul sau capacitatea de muncă a celor care se angajează. Forţa de muncă este mai mult decât o simplă marfă, diferenţiindu-se de celelalte mărfuri prin prezenţa elementelor de ordin fiziologic, psihologic, sociologic şi moral. Ca urmare piaţa forţei de muncă prezintă, pe lângă caracteristicile generale ale tipologiei pieţei, şi o serie de particularităţi:

- grad înalt de rigiditate şi de sensibilitate, condiţionând astfel echilibrul economic şi social-politic;

- complexitate, dar comparativ cu alte pieţe mai organizată şi mai reglementată;

- grad ridicat de imperfecţiune, din punct de vedere al concurenţei.

1.1.2 Cererea şi oferta de muncă

Privită ca expresie a raporturilor dintre cerere şi ofertă, piaţa muncii se desfăşoară în două faze. Prima se manifestă la nivelul economiei naţionale, iar în cadrul ei se formează condiţiile generale de angajare ale salariaţilor, se conturează principiile ce stau la baza stabilirii salariilor şi o anumită tendinţă de fixare a acestora la un nivel scăzut sau înalt. Cea de a doua fază presupune întâlnirea directă a cererii cu oferta de muncă, concretizată într-un contract de angajare şi în stabilirea unui salariu. Cererea şi oferta de muncă, privite în interdependenţă, reprezintă categoriile principale ale pieţei forţei de muncă, la care se adaugă şi salariul sau preţul muncii. Acestea sunt puternic influenţate de modul în care se dezvoltă şi evoluează, în condiţii diferite, cererea şi oferta pe piaţa bunurilor şi pe cea a serviciilor.

Cererea de muncă nu se identifică cu nevoia de muncă, ea fiind doar o parte componentă a acesteia. Cererea de muncă reprezintă nevoia de muncă salarială ce se formează într-o economie de piaţă concurenţială la un moment dat sau pe o anumită perioadă, exprimată prin numărul locurilor de muncă. Pentru a încadra nevoia de muncă în cererea de muncă este necesar ca aceasta să îndeplinească o condiţie fundamentală, şi anume salarizarea sau remunerarea. Purtătorii cererii de muncă sunt agenţii economici care, pentru a-şi desfăşura activităţile au nevoie de forţă de muncă, motiv pentru care creează şi asigură locuri de muncă, fiind în postura de ofertanţi.

Bibliografie

1. Angelescu, C., Ciucur, D., Dobrotă, N. (2003), Economie, Editura Economică, Bucureşti.

2. Armstrong, M. (2003), Managementul Resurselor Umane, Editura Cudecs, Bucureşti.

3. Chişu, V. A. (2002), Manualul specialistului în resurse umane, Editura IRECSON,Bucureşti.

4. Cămăşoiu, O. (2006), Formarea profesională, Editura Economică, Bucureşti.

5. Creţoiu, Ghe., Cornescu, V., Bucur, I. (2008), Economie, Editura C.H. Beck, Bucureşti.

6. Grosu, N. (2007), Strategiile carierei, Editura Dacia, Cluj Napoca.

7. Iftimescu, A., Nica, P. (2004), Management. Concepte şi aplicaţii, Editura SEDCOM LIBRIS, Iaşi.

8. Madghearu, V. (1944), Curs de economie politică, Bucureşti, Institutul de Cercetări Economice.

9. Manolescu, A., Lefter, V., Deaconu, A. (2007), Managementul resurselor umane, Editura 10. Economică, Bucureşti.

10. Manolescu, A. (2001), Managementul resurselor umane, Editura Economică, Bucureşti.

11. Mathis, R., Nica, P., Rusu, C. (1997), Managementul resurselor umane, Editura Economică.

12. Minciu, R.(2004), Economia turismului, Editura Uranus, Ediţia a III-a, Bucureşti.

13. Munteanu, V.A., Bucur-Sabo, M., Irimia, M., Butnariu, A. (2005), Economie, Editura SEDCOM LIBRIS, Iaşi.

14. Niţă, V., Butnaru G.I., (2008), Gestiune Hotelieră, Editura Tehnopress, Iaşi.

15. Rotaru, A., Prodan, A., (2006), Managementul resurselor umane, ed. 4-a, ed. SEDCOM LIBRIS, Iaşi.

Reviste

1. Popenici, Ş. (2008), revista Săptămâna Financiară, Bucureşti.

Adrese Internet

1. www.bizwords.ro/stiri/turism_agrement/9821/Romania-a-incetat-sa-mai-reprezinte-o-piata-turistica-atractiva.html

2. media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-03-6-2519572-0-turismul-romania-2007.doc

3. www.fonduri-structurale-europene.ro/por/axa-prioritara-5.html

4. www.fonduri-structurale-europene.ro/por/axa-prioritara-5.html

Preview document

Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 1
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 2
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 3
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 4
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 5
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 6
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 7
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 8
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 9
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 10
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 11
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 12
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 13
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 14
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 15
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 16
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 17
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 18
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 19
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 20
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 21
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 22
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 23
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 24
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 25
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 26
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 27
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 28
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 29
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 30
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 31
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 32
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 33
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 34
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 35
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 36
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 37
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 38
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 39
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 40
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 41
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 42
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 43
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 44
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 45
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 46
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 47
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 48
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 49
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 50
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 51
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 52
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 53
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 54
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 55
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 56
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 57
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 58
Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Oportunitati pe piata muncii si cariere in domeniul turismului.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică și modelarea pieței muncii în România

INTRODUCERE Formarea si functionarea pietei muncii este unul din procesele fundamentale si complexe ale tranzitiei la economia de piata in...

Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri

Introducere În întrega lume, o importanta din ce în ce mai mare o reprezinta noile programe legate de afaceri ceea ce presupune a organiza si a...

Piața Muncii în România

Introducere Piața muncii este un domeniu extrem de sensibil al economiei, care resimte mult mai acut decât celelalte piețe toate influențele...

Caracteristica și Rolul Activității de Antreprenoriat

Conform dictionarului explicativ cuvintul „antreprenor” este de proveniență franceză și pune accent pe funcția primarǎ a antreprenorului: Persoanǎ...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Promovarea Județului Gorj pe Piața Turistică a Europei

INTRODUCERE Activităţile promoţionale în turism necesită investiţii importante din cauza întinderii geografice mari a pieţelor turistice,...

Plan de acțiune a școlii Călimănești

CAP.I CONTEXTUL I.1.MISIUNEA UNITĂŢII ŞCOLARE " SOLUŢIILE NOASTRE SUNT OAMENII . NOI VĂ AJUTĂM SĂ VĂ REALIZAŢI CA OAMENI ." ŞANSE EGALE DE...

Participarea României la Fondurile și Programele Comunitare Înainte și După Aderare

România Pentru recuperarea anilor pierduţi într-un sistem care a gândit altfel economia, libertatea şi dezvoltarea şi pentru afirmarea în Uniunea...

Plan dezvoltare personală - MRU

1.Evaluarea situatiei actuale( Analiza SWOT) Puncte tari: -absolvirea FEAA; -cunoştinţe de operare PC; -capacitate de comunicare:...

Fondurile Structurale Europene

Introducere Într-o lume ca cea a României de astăzi, putem afirma, există foarte multe variabile în ceea ce privește resursele umane și...

Plan de dezvoltare personală

Am absolvit Liceul “ Grup Scolar Industrial “, din Bicaz, specializarea “ Resurse naturale si protectia mediului “, în anul 2005. Am ales aceasta...

Proiect marketing - analiza unei societăți comerciale - ICEP World România

Cine suntem ICEP inseamna International Cultural Exchange Programme, ce a fost infiintat in 1986 ca organizatie non-profit care sa promoveze...

Măsuri Active Integrate pentru Persoanele din Mediul Rural în Căutare de Loc de Muncă sau Ocupate în Agricultura de Subzistență din Regiunea Sud Est

1. Denumire proiect Proiectul “Măsuri active integrate pentru persoanele din mediul rural în căutare de loc de muncă sau ocupate în agricultura de...

Ai nevoie de altceva?