Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 78 în total
Cuvinte : 42188
Mărime: 134.02KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Florian Cătinianu 4

Cuprins

  1. Cap.I.Teoria generală a împrumuturilor de stat
  2. 1.1.Natura împrumuturilor de stat………..........................................…….2
  3. 1.2.Necesitatea împrusmuturilor de stat şi susţinerea lor...............…….…7
  4. 1.3.Rolul împrumuturilor de stat.................................................…………9
  5. 1.4.Efectele împrumuturilor de stat...........................................……….…15
  6. Cap.II. Regimul împrumuturilor de stat
  7. 2.1.Efectele împrumuturilor de stat............................................…….…18
  8. 2.2.Tipologia împrumuturilor de stat..................................……………25
  9. 2.3.Operaţiuni ale împrumuturilor de stat.................................………..29
  10. Cap.III.Împrumuturile de stat în România în perioada de tranziţie.
  11. 3.1.Imperativul recursului la împrumuturi de stat......................………..43
  12. 3.2.Reglementarea juridică a împrumutului de stat în România după 1990……….......................................................................……..45
  13. 3.3.Evoluţia împrumutului de stat în perioada de tranziţie. Formele sale…….................…………………………………………………….52
  14. 3.4.Datoria publică în România....................................................……...58
  15. 3.4.1. Datoria publică internă.................................................………60
  16. 3.4.2. Datoria publică externă............................................…………64.
  17. 3.4.3. Tendinţe şi efecte......................................................………..69
  18. CONCLUZII……………………………………………………………………74
  19. BIBLIOGRAFIE………………………………………………………………77

Extras din licență

Pe măsura amplificării şi diversificării sarcinilor şi atribuţiilor statelor contemporane s-a înregistrat în mod logic sporirea necesarului de resurse financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice impuse de realizarea acestor sarcini şi atribuţii. În acest context, veniturile ordinare, obţinute prin încasarea impozitelor şi taxelor, a veniturilor de la regiile autonome şi altor venituri nefiscale, au devenit insuficiente, în raport cu necesităţile curente de resurse băneşti ale statelor. În acest fel, a apărut un deficit bugetar, a cărui acoperire a impus apelul statelor la alte resurse. Pentru acoperirea balanţei de venituri şi cheltuieli, guvernele apelează la creditul public, adică la împrumuturile publice interne şi /sau externe şi la mobilizarea unei părţi din veniturile temporar disponibile ale cetăţenilor prin intermediul unor instituţii care efectuează operaţiuni de depuneri şi restituiri (case de economii, bănci societăţi de asigurări).

Împrumutul public desemnează ansamblul operaţiunilor prin care autoritatea de stat mobilizează la dispoziţia sa mijloacele băneşti necesare pentru acoperirea unor cheltuieli publice. Această mobilizare constituie un transfer de putere de cumpărare de la diferite persoane fizice şi juridice către guvern sau administraţiile publice locale, cu titlu temporar şi rambursabil, în schimbul unei sume de bani numită dobândă, sau a altor avantaje, acordate în favoarea subscriitorilor.

Suma mobilizată la dispoziţia statului cu titlu temporar reprezintă un împrumut. Noţiunea de împrumut s-a atribuit titlurilor emise de stat (obligaţiuni) şi de colectivităţile publice, devenind împrumut public. Prin urmare, noţiunile de credit public şi împrumut public desemnează acelaşi conţinut. Noţiunea de credit (împrumut) public este mai cuprinzătoare decât împrumutul de stat (guvernamental), în sensul că îl include pe acesta. În structura creditului public sunt incluse şi creditele primite de comunităţile locale, precum şi împrumuturile regiilor publice autonome şi cele angajate de unele departamente sau instituţii publice. Ponderea acestora din urmă este redusă.

Din punct de vedere al finanţelor publice, studierea împrumuturilor de stat impune analiza cheltuielilor publice ce pot fi acoperite pe această cale şi diferenţierea acestor cheltuieli bugetare pe categorii distincte. În aceeaşi ordine de idei, este necesară şi stabilirea colectivităţii publice autorizate să se împrumute şi modalităţile tehnice de împrumut.

Sub aspect juridic, datoria publică a fost caracterizată ca “situaţia juridică individuală în care se află patrimoniul administrativ al statului în ceea ce priveşte obligaţiile acestui patrimoniu de a plăti unor creditori determinaţi anumite sume de bani”1. Cu alte cuvinte, datoria publică este rezultanta de fapt a împrumuturilor lansate sau contractate de stat, constând în totalul obligaţiunilor juridice băneşti ce revin statului la un moment dat în virtutea împrumuturilor făcute până în acel moment de la orice alt subiect de drept.

Nu există consens în ceea ce priveşte definirea datoriei publice. Această situaţie se datorează în primul rând controversei între specialiştii care neagă conceptul, propunând ca acoperirea deficitului bugetar să se realizeze prin creşterea fiscalităţii şi pe de altă parte specialiştii care aceeptă ca finanţarea diferitelor cheltuieli să se facă din împrumut.

Această dilemă este rezultatul inexistenţei unui mod comun de exprimare a datoriei publice datorită faptului că, în prezent, la nivel internaţional nu există reguli unitare de contabilitate publică care să poată fi urmate de toate ţările. Consecinţa imediată a lipsei cadrului comun de reprezentare contabilă este exprimarea diferită a noţiunii de datorie publică şi deci imposibilitatea efectuării unor comparaţii între nivelurile acesteia, aşa cum a fost înregistrată în diferite ţări ale lumii. De asemenea, sectorul bugetar are întindere diferită de la ţară la ţară, ceea ce într-o ţară cade în responsabilitatea bugetului central, în alta este de competenţa autorităţilor locale, sau chiar a unităţilor private.

Organismele financiare internaţionale au fost astfel constrânse să stabilească unele definiţii pentru principalii indicatori precum datoria publică sau deficitul bugetar şi să impună anumite limite considerate normale ale acestora. De exemplu, Tratatul de la Maastricht, semnat la 2 februarie 1992 stipulează ca nivelul deficitului bugetar şi al datoriei publice să nu depăşească nivelul de 3%, respectiv de 60% din P.I.B.

Asemănările şi deosebirile între creditul public şi creditul privat.

O primă asemănare este dată de faptul că ambele tipuri de credite desemnează un act de încredere concretizat în punerea capitalului bănesc la dispoziţia celor cărora le lipseşte pe cale de împrumut. În această relaţie financiară este reflectată esenţa creditului, indispensabil vieţii economice şi sociale.

În al doilea rând, sursele de constituire ale creditului public sunt comune cu cele ale creditului privat, şi anume oferta de resurse de împrumut, alcătuită din capitalurile băneşti temporar libere ale agenţilor economici provenind din particularităţile rotaţiei capitalului, capitalurile şi rezervele băncilor şi ale altor instituţii financiare, veniturile rentierilor, ale micilor producători şi liber profesioniştilor, economiile cetăţenilor.Oferta de capital de împrumut se formează pe piaţa capitalului bănesc de împrumut, atât pentru creditul privat cât şi pentru creditul public

O a treia aemănare este dată de faptul că atât creditul privat cât şi creditul public au caracter contractual, se realizează prin acordul de voinţă al părţilor. La baza împrumutului stă principiul facultativităţii. Participă la împrumut numai deţinătorii de capital bănesc temporar disponibil care doresc aceasta. Specificitatea creditului public este dată de stabilirea condiţiilor împrumutului de către debitor (stat), fără consultarea prealabilă a celeilalte părţi, iar la creditul privat condiţiile se stabilesc prin negociere, dar aceasta nu slăbeşte caracterul benevol al creditului, deoarece cei interesaţi au posibilitatea să aleagă între a accepta ori a respinge aceste condiţii.

Indiferent forma lor, împrumuturile sunt transferuri de putere de cumpărare nedefinitive, adică presupun folosirea temporară a resurselor angajate şi rambursarea lor la scadenţa stabilită. Pe perioada prevăzută în contract, împrumuturile dau naştere în favoarea creditorilor la o anumită contraprestaţie imediată, în mod obişnuit sub formă de dobândă, ca preţ al folosirii temporare a sumei încredinţate cu titlu de credit. Indiferent de forma creditului, scopul plasării capitalului bănesc de împrumut este obţinerea unui venit - dobândă.

Oferta comună şi caracterul limitat al resurselor care formează această ofertă de capital determină apariţia unei competiţii între creditul bancar (privat) şi creditul public. Ca urmare, satisfacerea cererilor de credite ale agenţilor economici şi ale populaţiei limitează accesul la credite al autorităţilor publice. Este posibilă şi situaţia inversă, deoarece, resursele de creditare sunt puse la dispoziţia solicitanţilor care acceptă condiţiile de creditare, cu privire la termenele de rambursare, nivelul ratei dobânzii şi modalităţile de plată ale acesteia, constituirea de garanţii şi altele.

Cele două componente ale creditului se deosebesc în acelaşi timp în multe privinţe, delimitându-se ca specii particulare. Deosebirea de conţinut este dată de calitatea debitorului: în cadrul împrumuturilor private, acesta este o societate de capital (întreprindere privată) sau o persoană fizică, pe când la împrumuturile publice acesta poate fi statul, comunităţile locale, întreprinderile publice. La rândul lor, fiecare din cele două specii de credit se delimitează pe forme, şi ele diferite. Astfel creditul privat poate fi comercial, bancar, ipotecar având totuşi ca domeniu în care se foloseşte cel mai frecvent activitatea bancară, iar creditul public este în general, credit bancar, are ca obiect capitalul de împrumut.

O altă deosebire se referă la sursa de plată a dobânzii. Creditele bancare, prin utilizare în calitate de capital, sunt valorificate sub forma finală a profitului. Din acest profit agenţii economici cedează băncii o anumită parte, sub forma dobânzii, ca preţ pentru creditul angajat. Această realitate specifică creditului bancar utilizat în scopuri productive, a dat naştere iluziei că orice sumă de bani acordată cu titlu de împrumut este capabilă să producă dobândă. Ca urmare, în practică s-a generalizat perceperea de dobânzi şi în cazul împrumuturilor acordate şi angajate sub forma creditelor de consum care sunt specifice populaţiei şi în mare măsură autorităţilor publice. Resursele procurate pe calea creditului public şi utilizate pentru finanţarea funcţionării serviciilor publice, menţinerea ordinii interne, acoperirea unei părţi din cheltuielile militare, plata de dobânzi pentru datoria publică efectivă şi pentru rambursarea celei scadente apar ca mijloace de plată şi nu în calitate de capital.aceste resurse se consumă deci, fără a se reproduce. De aceea, plata dobânzilor aferente acestor împrumuturi şi rambursarea ratelor scadente se efectuează pe seama veniturilor bugetare, care sunt procurate îndeosebi prin perceperea de impozite şi taxe.

Creditul public nu se utilizează numai pentru finanţarea unor cheltuieli de genul celor menţionate, ci şi pentru finanţarea unor ample lucrări de infrastructură sau crearea şi dezvoltarea de activităţi productive. În astfel de situaţii, ca şi în cazul creditului privat, dobânda se suportă din valoarea nou creată în urma utilizării respectivelor împrumuturi.1

Deosebiri nete între creditul public şi creditul privat se reflectă şi în înscrisurile (titlurile) care certifică creanţele născute din raportul de creditare. Astfel, autorităţile statale emit efecte publice sau titluri de credit public(obligaţiuni de stat, bonuri de tezaur), care atestă calitatea de subscriitori a deţinătorilor şi certifică dreptul acestora la o anumită dobândă, un anumit câştig, sau la ambele. Împrumuturile private se acordă în general pe bază de efcte de comerţ (cambii, bilete la ordin, obligaţiuni, trate).

Atât efectele publice emise de autorităţile statale, cât şi efectle comerciale emise de societăţile de capital sunt specii ale aceluiaşi gen - hârtiile de valoare - dar în acelaşi timp prezintă caracteristici proprii. Astfel, ambele categorii de titluri nu au o valoare proprie, intrinsecă, dar diferă din punct de vedere al “acoperirii” lor. Hârtiile de valoare emise de societăţile de capital sunt reprezentante ale unei valori exprese - date de capitalul real concretizat în mijloacele fixe, terenurile, materiile prime, combustibilii, etc., care s-au achiziţionat cu banii primiţi de la deţinătorii respectivelor hârtii de valoare. Aceste hârtii de valoare circulă independent de capitalul real pe care îl reprezintă, adică se cumpără, se vând

Bibliografie

1.Fl.Cătinianu, Liliana Donath, Victoria Şeulean, Finanţe publice, Editura Mirton, Timişoara, 1997.

2.Fl. Cătinianu, Finanţe publice.Îndrumător teoretic şi practic, Editura Marineasa, 2000.

3.Fl. Cătinianu, Talpoş I., Finanţele statelor capitaliste.Note de curs, Tiopografia Universităţii de Vest, Timişoara, 1988.

4.Carmen Corduneanu, Pieţe financiare şi operaţiuni bursiere, Editura Mirton, Timişoara, 1996.

5.N. N. Constantinescu (coord.) Probleme ale tranziţiei la economia de piaţă în România.Studii., Editura Fundaţiei “România de mâine”, Bucureşti, 1997.

6.D. Cosma, Aurora Lăbuneţ., Bugetul şi trezoreria publică, Editura Augusta, Timişoara, 1998.

7.N. Dobrotă, Economie politică, Editura Economică, Bucureşti, 1997

8.I. Gliga Dreptul finanţelor publice, Editura Didactică şi Pedagogică R.A., Bucureşti, 1992.

9.I. Gliga, Drept financiar public, Editura Argonaut, Cluj, 1996.

10.Gh. Manolescu, Buget.Abordare economică şi financiară, Editura economică, Bucureşti, 1997.

11.Tatiana Moşteanu, Buget şi trezorerie publică, Editura Didactică şi Pedagogică-R.A., Bucureşti 1997.

12.I. Talpoş, Creditul public, Editura Sedona, Timişoara, 1999.

13.Al. Tobă, Tranziţia la economia de piaţă a ţărilor din centrul şi estul Europei, Repografia Universităţii din Craiova, 1996.

14.Văcărel I. (coord.), Bercea Fl., Bistriceanu Gh.D., Finanţe publice, Editura Didactică şi Pedagogică-R.A., Bucureşti, 1992.

LEGISLAŢIE

13.Legea nr.10/1991 privind finsanţele publice, în Monitorul Oficial al României nr. 23 din 30 ianuarie 1991.

14.Legea nr.91/1993 privind datoria publică, în Monitorul Oficial al României nr.3 din 10 ianuarie 1994.

15.Legea 189/1998 privind finanţele publice locale, în Monitorul Oficial al României nr.404 din 22 octombrie 1998.

REVISTE, PUBLICAŢII

Tribuna economică nr.2/1999, 30/1999, 31/1999

Rapoartele anuale ale B.N.R. 1990-2000

Preview document

Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 1
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 2
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 3
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 4
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 5
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 6
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 7
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 8
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 9
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 10
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 11
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 12
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 13
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 14
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 15
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 16
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 17
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 18
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 19
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 20
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 21
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 22
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 23
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 24
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 25
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 26
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 27
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 28
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 29
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 30
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 31
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 32
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 33
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 34
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 35
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 36
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 37
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 38
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 39
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 40
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 41
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 42
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 43
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 44
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 45
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 46
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 47
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 48
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 49
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 50
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 51
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 52
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 53
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 54
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 55
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 56
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 57
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 58
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 59
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 60
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 61
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 62
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 63
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 64
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 65
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 66
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 67
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 68
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 69
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 70
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 71
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 72
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 73
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 74
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 75
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 76
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 77
Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție - Pagina 78

Conținut arhivă zip

  • Dipl11.doc
  • COPERTA.DOC

Alții au mai descărcat și

Politica de promovare a companiei Petrom SA

Introducere Petrolul constituie resursa energetică de bază în sistemul consumului energetic mondial, ponderea petrolului în consumul de energie...

Mixul de Marketing în Servicii

Capitolul 1 MARKETINGUL SERVICIILOR Marketingul este ansamblul de acţiuni care într-o economie de piaţă au ca obiect să prevadă, să constate,...

Noțiuni Generale Privind Datoria Publică

I. Noţiuni generale privind datoria publică 1.1 Conceptul de datorie publică În economia unei ţării poate exista situaţia când resursele naturale...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Buget și Trezorerie Publică

Bugetul public poate fi definit ca document – act în care sunt prevăzute şi aprobate în fiecare an veniturile şi cheltuielile publice – ca lege –...

Te-ar putea interesa și

FMI și BIRD

Introducere In procesul de elaborare a politicilor monetare un rol important il au organismele financiare internationale : • Fondul Monetar...

Managementul Sistemului de Credit al Republicii Moldova în Perioada de Tranziție

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Procesul trecerii de la o economie centralizată la o economie de tip concurenţial, reprezintă prin...

Instituțiile financiare bancare internaționale și influențele exercitate asupra economiilor naționale

Introducere România urmează o strategie ce vizează, pe de o parte, menţinerea stabilităţii macroeconomice şi stabilirea unei creşteri economice...

Operațiunile Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este o instituţie financiară suprastatală, înfiinţată în 1991 cu sediul la Londra, care...

Fondul Monetar Internațional

Introducere Lucrarea de faţă urmareşte prezentarea celei mai importante instituţii şi anume, Fondului Monetar Internaţional cunoscut mai ales...

Fondul Monetar Internațional

1. Cauzele care au determinat crearea Fondului Monetar Internaţional După 1918 ţările europene au întâmpinat mari dificultăţi la trecerea de la...

FMI și Rolul Său în Stabilizarea Monetară a Țărilor Membre

F.M.I., instituţie specializată a O.N.U., supraveghează buna funcţionare a sistemului. Alături de O.N.U. şi G.A.T.T., este una dintre cele mai mari...

Ai nevoie de altceva?