Planificarea Reducerii Costului de Producție

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 23139
Mărime: 273.15KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3 pag.
  2. Partea teoretică
  3. CAPITOLUL I. Abordări teoretice privind costul de producţie în
  4. cadrul întreprinderii în condiţiile economiei
  5. de piaţă 7 pag.
  6. 1.1. Rolul, funcţiile şi tipologia costului 7 pag.
  7. 1.2. Mărimea, structura şi dinamica costului de producţie. Calcularea
  8. costurilor după metoda ABC 12 pag.
  9. 1.3. Relaţia ofertă-cost 20 pag.
  10. 1.4. Mecanismul formării costului şi problema reducerii costurilor 22 pag.
  11. Partea de cercetare
  12. CAPITOLUL II. Structura organizatorică şi analiza economică a activităţii
  13. întreprinderii CP „ RPODCOOP” 27 pag.
  14. 2.1. Prezentarea modului de exercitare a procesului de management,
  15. structura organizatorică de ansamblu a întreprinderii şi studiul
  16. sistemului actual de management al ei 27 pag.
  17. 2.2. Caracteristica principalilor indicatori de performanţă ( CA,
  18. numărul de angajaţi, productivitatea muncii, profitul, salariul) 34 pag.
  19. 2.3. Analiza indicatorilor economico-financiari principali 45 pag
  20. 2.4. Conducerea activităţii de marketing 65 pag.
  21. CAPITOLUL III. Analiza comparativă a metodelor de planificare a
  22. reducerii costului de producţie 72 pag.
  23. 3.1.Reducerea costului de producţie prin omiterea costurilor de
  24. non - calitate 72 pag.
  25. 3.2.Alte posibilităţi de reducere a costului de producţie 80 pag.
  26. 3.3. Gestionarea întreprinderii prin costuri, calea spre prosperitate 84 pag.
  27. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI 88 pag.
  28. BIBLIOGRAFIE 93 pag.
  29. ANEXE 94 pag.

Extras din licență

INTRODUCERE

Perioada de tranziţie la economia de piaţă în Republica Moldova a scos în vileag o serie de probleme, acuitatea cărora a reliefat tot mai mult criza economică şi socială: degradarea economiei, nivelul înalt al inflaţiei, deficitul bugetar, falimentarea întreprinderilor, creşterea şomajului etc.

După cum ne demonstrează experienţa unor ţări economic dezvoltate, una din posibilităţile de soluţionare a problemelor apărute este dezvoltarea multilaterală a activităţii antreprenoriale (întreprinderilor) care actualmente este considerată drept un factor primordial în dezvoltarea economiei de piaţă a republicii. Evident că în aceste condiţii subiectul principal devine antreprenorul. Anume el este persoana ce activează în interesul întreprinderii, al său personal, asumându-şi un anumit risc. El este nevoit să cunoască modul de exercitare a activităţii de antreprenoriat, mediul în care se desfăşoară acţiunile practice, problemele cu care se poate confrunta în activitatea sa şi şansele posibile pentru a le soluţiona în diferite situaţii în dependenţă de suma de împrejurări, atât posibil favorabile, cât şi nefavorabile.

La finele unui an de afaceri, adesea mulţi antreprenori constată că, în pofida unei activităţi economice intensive, nu înregistrează profit sau încheie anul cu pierderi. De multe ori acest fapt se datorează necunoaşterii la timp a volumului de cheltuieli reale pe parcursul activităţii, cheltuieli ce sunt legate de activitatea desfăşurată - costul de producţie.

Un calcul corect şi la timp al costurilor este de o importanţă vitală pentru întreprindere, deoarece preţul foarte mult depinde de mărimea cheltuielilor.

Fiecare antreprenor este cointeresat să deţină un control permanent asupra evoluţiei volumului de cheltuieli şi să întreprindă toate măsurile posibile pentru reducerea acestora. Reducerea costurilor nu este un scop în sine şi nu trebuie să aibă efecte negative asupra calităţii produselor ci, dimpotrivă, să sigure un spor de utilitate.

Firmele care-şi neglijează baza de cheltuieli devin repede necompetitive şi pierd teren pe piaţă în favoarea concurenţei care profită de atuul unor cheltuieli mici. Diminuarea continuă a cheltuielilor este un factor esenţial pentru o firma care vrea să rămână competitivă, dar această reducere trebuie să fie un mijloc de creştere a venitului şi nu un scop în sine Dacă reducerea cheltuielilor constituie un obiectiv de sine stătător, managerii pierd din vedere esenţialul şi riscă să fie întrecuţi de concurenţi, care se servesc de acest fapt pentru extinderea cotei de piaţă.

Mărimea costului de producţie este influenţată de diferiţi factori: nivelul productivităţii muncii, calitatea materiilor prime şi materialelor, tehnologiile de fabricaţie, modul de administrare şi dirijare al activităţii economice, resursele disponibile, etc.

Tranziţia schimbă cardinal relaţiile dintre întreprindere şi mediul său de activitate. Principala componentă a mediului devine piaţa, care mijloceşte legăturile multiple ale întreprinderii cu mediul său. Mecanismul pieţei reprezintă pentru întreprindere terenul de realizare a fluxului aprovizionare – producţie – desfacere. Realizarea obiectivelor întreprinderii este în funcţie de sporirea adaptabilităţii şi flexibilităţii întreprinderii în raport cu mediul care în condiţiile economiei de piaţă se modifică permanent.

O activitate manegerială bine plaficată în baza unui studiu minuţios al tuturor condiţiilor ce pot servi ca suport pentru creşterea eficienţei, este o garanţie de primă importanţă pentru asigurarea viabilităţii întreprinderii.

Teza de licenţă „ Planificarea reducerii costului de producţie” este concepută şi elaborată în rezultatul unei analize a abordărilor teoretice referito acest subiect cât şi cercetări ştiinţifice a activităţii economico-financiare la Combinatul de Producţie „ PRODCOOP” în perioada anilor „2003-2005”. În procesul de elaborare au fost colectate şi analizate o totalitate de date cu caracter economic şi despre principiile de activitate şi dezvoltare ale întreprinderii.

În procesul de studiu şi analiză al activităţii economico-financiare, au fost sistematizate datele privind această activitate, determinate punctele de reper, care au stat la baza planificării activităţii întreprinderii (Bilanţul contabil, rapoarte statistice, extrase din „cartea mare”, etc.) , corespunderea principiilor de activitate internă a întreprinderii cu principiile ştiinţifice şi practice utilizate în ramură.

În procesul de studiu prin analiză, sinteză şi comparare a rezultatelor activităţii şi a prevederilor teoretice, am formulat o serie de recomandări, principii de activitate şi am elaborat unele criterii, care în viziunea mea ar duce la îmbunătăţirea performanţelor întreprinderii în domeniul studiat.

Reieşind din volumul materialului pus la dispoziţie pentru studiu am elaborat unele soluţii, modalităţi de aplicare practică a cunoştinţelor teoretice din domeniu, pentru ca pe viitor activitatea întreprinderii să fie mai eficientă.

Propunerile pentru obţinerea performanţelor sunt argumentate ştiinţific prin materiale şi calcule respective ce vizează domeniul dat de activitate.

Studiul s-a efectuat paralel conform principiului ;

a) Rezultate reale obţinute de întreprindere în perioada studiată;

b) Obiective şi finalităţi ştiinţifice, care au fost utilizate;

c) Puncte de reper, care sunt necesare de atins pentru menţinerea poziţiei actuale şi progresare în viitor pentru asigurarea profitului stabil;

În procesul de studiu şi elaborare a tezei de licenţă am utilizat materialele acumulate anterior în cadrul activităţii de cercetare la îndeplinirea tezelor anuale la disciplinile de profil.

Teza dată de licenţă reprezintă un material de sinteză dintre teorie şi practică, care poate fi aplicată şi care propune anumite soluţii ştiinţifice, pentru problemele elucidate în procesul de elaborare.

Teza de licenţă are următoarea structură:

„ Introducerea” – acest compartiment caracterizează succint actualitatea temei, argumentează necesitatea cercetării ei, formulează obiectivele ce necesită realizare în procesul de elaborare a tezei, evidenţiază baza metodico-ştiinţifică a cercetării indicând obiectul cercetării, metodele de cercetare, structura tezei, conţinutul succint al tezei, numărul paginilor, figurilor , anexelor.

Partea teoretică, - include capitolul I , abordarea teoretică a costului de producţie. În acest capitol s-au analizat concepţiile istorice şi moderne cu privire la modalităţile de formare a costurilor, funcţiile exercitate de cost, modalităţi de determinare a nivelului, dinamicii şi structurii costului, descrierea tipurilor de costuri ce se formează în procesul unei activităţi economice şi pe care întreprinderea le suportă. S-a cercetat corelaţia cost – ofertă, cu demonstrări grafice a fenomenelor explicate. S-a analizat concepţia contemporană referitor costurile de proces şi influenţa lor asupra costului total.

Partea de cercetare , - include două capitole, realizarea unor concluzii şi recomandări în baza unor cercetări şi analize concrete. În capitolul II au fost analizaţi şi evaluaţi principalii indicatori ai activităţii economice şi financiare a întreprinderii CP „ PRODCOOP”, în rezultatul cărora au fost elaborate o serie de propuneri, recomandări şi iniţiative În capitolul III au fost determinate în baza comparaţiilor şi propuse căi concrete de reducere a costului de producţie., ce ar putea fi folosite în activitatea economică a unei întreprinderi în condiţiile economiei de piaţă.

Concluzii şi recomandări – un compartiment care conţine formularea concluziilor şi recomandărilor practice şi concrete în vederea organizării cât mai eficiente a activităţii în cadrul întreprinderii.

Bibliografia – totalitatea surselor bibliografice care au fost utilizate în procesul de studiu, cercetare şi analiză, îndeplinit conform cerinţelor.

Anexe – include scheme, tabele la care se face referinţă în teză şi care explică anumite procese, fenomene, teorii etc.

CAPITOLUL I. Abordări teoretice privind costul de producţie în

cadrul întreprinderii în condiţiile economiei

de piaţă

1.1. Costul : rol, funcţii, tipologia costului

„Costul este în general, o măsură a ceva la care trebuie renunţat pentru a se obţine altceva Economiştii folosesc, de regulă, conceptul de cost de oportunitate, adică costul prin care se măsoară valoarea tuturor lucrurilor la care trebuie să se renunţe pentru a obţine altceva. Măsura costului de oportunitate poate să coincidă, dar nu întotdeauna, cu cheltuielile băneşti prin care contabilul măsoară costul”.

(The MIT Dictionary of Modern Economics)

Costul este un parametru de referinţă pentru comportamentul producătorului al cărui scop direct este de a obţine un profit cât mai mare şi mai bine asigurat, mai ales în condiţiile economiei de piaţă, unde concurenţa dictează în mare măsură comportamentul producătorului. Costurile produselor propuse pentru realizare, sunt pârghii de acţiune a producătorului pe termen scurt, adică în acele orizonturi de timp în care se folosesc aceiaşi factori de producţie. În condiţiile economiei de piaţă, întreprinzătorul îşi asumă răspunderea de a susţine oferta de mărfuri (servicii), în baza datelor economice, informaţii contabile, evaluări despre cantităţile /calităţile produse şi despre costuri. Din aceste considerente, toţi marii economişti au fost preocupaţi de studierea conţinutului economic al costului.

Preview document

Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 1
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 2
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 3
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 4
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 5
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 6
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 7
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 8
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 9
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 10
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 11
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 12
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 13
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 14
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 15
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 16
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 17
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 18
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 19
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 20
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 21
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 22
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 23
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 24
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 25
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 26
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 27
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 28
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 29
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 30
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 31
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 32
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 33
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 34
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 35
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 36
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 37
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 38
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 39
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 40
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 41
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 42
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 43
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 44
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 45
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 46
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 47
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 48
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 49
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 50
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 51
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 52
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 53
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 54
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 55
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 56
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 57
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 58
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 59
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 60
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 61
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 62
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 63
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 64
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 65
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 66
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 67
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 68
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 69
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 70
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 71
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 72
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 73
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 74
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 75
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 76
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 77
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 78
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 79
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 80
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 81
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 82
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 83
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 84
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 85
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 86
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 87
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 88
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 89
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 90
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 91
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 92
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 93
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 94
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 95
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 96
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 97
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 98
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 99
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 100
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 101
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 102
Planificarea Reducerii Costului de Producție - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • Planificarea Reducerii Costului de Productie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Situației Financiare la o Societate Comercială

INTRODUCERE Analiza situaţiei financiare şi a rentabilităţii utilizează toate sursele de informaţii de natură să reliefeze toate catacteristicile...

Finanțarea activității economice și costurile de capital

CAPITOLUL I GENERALITATI PRIVIND FINANTAREA UNEI SOCIETATI 1.1 Consideratii generale Finantarea reprezinta procesul de asigurare a unor fonduri...

Metode de Analiză a Costurilor de Producție

CAPITOLUL I RETROSPECTIVA PRIVIND DELIMITARILE CONCEPTUALE ASUPRA COSTURILOR DE PRODUCTIE 1.1. Teorii generale asupra notiunii de cost,...

Posibilități de Creștere a Competitivității Produselor și Serviciilor în Cadrul SC Lorben SRL Tecuci

Capitolul 1. Analiza nivelului competiţiei şi competitivităţii în România Relansarea economică a României, noţiune îndelung dezbătută şi utilizată...

Analiza costurilor de producție și căile lor de reducere la SC Stiro SA - Slatina

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII COMERCIALE STIRO S.A. SLATINA 1.1. Scurt istoric. Denumirea societăţii este S.C. STIRO S.A. -...

Instituțiile Publice

INTRODUCERE Sectorul public este foarte diversificat, fiind reprezentat de instituţiile publice care asigură servicii publice generale: organe ale...

Modalități de înființare a unei întreprinderi din domeniul agroalimentar cu aplicație la SC Rarăul SA

CAPITOLUL I LOCUL SECTORULUI AGROALIMENTAR ÎN ECONOMIA ROMÂNIEI 1.1. Importanţa sectorului agroalimentar din România Economia agroalimentară se...

Fundamentarea planului de finanțarea a investițiilor întreprinderii

INTRODUCERE Am ales ca temă de licentǎ „ Fundamentarea planului de finantarea a investitiilor intreprinderii” deoarece consider că în economia...

Te-ar putea interesa și

Organizarea Sistemului Logistic la Întreprindere

INTRODUCERE Procesul tranziţiei de la economia de piaţă necesită aplicarea unor metode netradiţionale şi noi în cercetarea activităţii de...

Studiu privind reducerea consumului de resurse materiale la nivel microeconomic agent economic, firma

1.1Resursele materiale şi necesitatea economisirii lor la nivel macro şi micro economic Obţinerea unei eficienţe cât mai înalte a activităţii...

Organizarea și Planificarea Producției Viticole

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate şi gradul de studiere a acesteia. Viticultura este o ramură importantă a agriculturii Moldovei, ce se...

Caiet de practică - SC Dasi Premium Construct SRL

CAPITOLUL I DESCRIEREA FIRMEI LA CARE SE REALIZEAZĂ STAGIUL DE DOCUMENTARE PRACTICĂ 1.1. Prezentarea principalelor informaţii referitoare la...

Prezentarea Strategiei de Marketing

CAP 1. Introducere Prezenta lucrare este dedicata prezentarii unei strategii de complexe de marketing pe o piata inalt specializata – piata...

Metode, Tehnici și Instrumente de Management

1.Definirea si clasificarea metodelor de management Metoda de management reprezinta ansamblul de principii, procedee, reguli si instrumente prin...

Metoda MRP

Aplicarea Metodei MRP Metoda MRP s-a dezvoltat şi adaptat continuu, odată cu evoluţia mediului de producţie : de la un sistem relativ simplu de...

Formarea prețurilor în sectorul serviciilor

Formarea preturilor in sectorul serviciilor 1. Clarificări conceptuale Pentru exprimarea valorii serviciilor se folosesc un număr important de...

Ai nevoie de altceva?