Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 16975
Mărime: 77.85KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. Partea I Tehnologia informaţională. Generalităţi 7
  2. Cap. I Componenta informaţională 9
  3. 1.1 Noţiunile de informaţie şi sistem 9
  4. 1.2 Noţiunile de sistem informaţional şi sistem informatic 12
  5. Cap. II Tehnologia informaţională 15
  6. 2.1 Calculatoarele. Hardware 16
  7. 2.1.1 Evoluţia calculatoarelor 16
  8. 2.1.2 Tipuri de calculatoare 18
  9. 2.1.3 Conceptul de sistem de calcul. Componentele unui sitem de calcul 19
  10. 2.1.4 Dispozitive periferice: intrări/ieşiri şi tehnologii de stocare 23
  11. 2.2 Calculatoarele. Software 28
  12. Partea a II-a Sisteme de Sprijinire a Deciziilor 33
  13. Cap. III Sisteme informatice pentru susţinerea managementului 35
  14. 3.1 Implicarea informaticii în componentele procesului de management
  15. prin intermediul sistemului informaţional 35
  16. 3.2 Sisteme informatice moderne pentru susţinerea managementului 38
  17. 3.2.1 Sisteme de Sprijinire a Deciziilor 38
  18. 3.2.2 Sisteme Informatice Destinate Managementului din Eşalonul Superior 42
  19. 3.2.3 Sisteme de Sprijin a Managementului din Eşalonul Superior 44
  20. 3.2.4 Sisteme Expert 45
  21. Cap. IV Realizarea sistemelor 48
  22. 4.1 Problema proiectării 48
  23. 4.2 Ciclul vieţii proiectării unui sistem 49
  24. 4.3 Rolul managerilor, utilizatorilor şi proiectanţilor 50
  25. BIBLIOGRAFIE 52

Extras din licență

Resursele necesare funcţionării oricărei organizaţii se clasifică în resurse vizibile

(resurse materiale, financiare şi umane) şi resurse invizibile (resurse informaţionale).

Pentru înţelegerea cât mai corectă a noţiunilor de informaţie şi dată, între care există o deosebire clară deşi ele sunt considerate sinonime este necesară abordarea informaţiei din mai multe puncte de vedere. Astfel putem distinge:

- Punctul de vedere al percepţiei umane, care presupune legarea informaţiei de efectele ce pot apare în urma acestei receptări;

- Punctul de vedere analitic, ligvistic, informaţia putând fi descrisă în termeni ce se referă la sensul sau structura ei;

- Punctul de vedere ingineresc, fizic, informaţia putând fi descrisă în termenii manifestării sale fizice - mediul de păstrare, rezoluţia sau acurateţea cu care se emite, se recepţionează etc.

Prin urmare informaţia se poate defini ca fiind acea entitate care înlătură total sau parţial starea de nedeterminare, numită entropie, pe baza unui mesaj adresat unui receptor.

De asemenea informaţia mai poate fi definită ca o dată ce a primit un anumit sens pentru utilizatori specifici.

Noţiunea de dată se defineşte ca o observaţie sau un aspect despre un fenomen fizic sau tranzacţie de afaceri. Mai exact, datele reprezintă măsuri obiective ale atributelor (caracteristici) entităţilor (oameni, locuri, lucruri sau evenimente).

O altă noţiune ce necesită a fi definită o reprezintă procesul de conducere care este procesul prin care informaţiile sunt transpuse acţiune prin intermediul deciziilor. Prin urmare conţinutul conducerii este determinat în mare măsură de sistemul de informare, ce constituie baza pentru luarea deciziilor.

În prezent conceptul dată-informaţie caştigă tot mai mult teren ocupând primul loc în informatica economică şi afaceri. Al doilea nivel este ocupat de informaţiile derivate din alte pe bază de raţionament, nivel considerat a fi nivelul cunoştinţelor.

Cunoştinţa cuprinde capacitatea de a evalua informaţia într-un anumit sens sau scop. Deţinerea de cunoştinţe sau abilitatea de a efectua sarcini complexe, presupune mai mult decât a avea o listă de instrucţiuni sau informaţii necesare lucru ce presupune abilitatea manipulării informaţiilor sau sarcinilor.

Se poate concluziona că aceeaşi comunicare poate avea utilităţi diferite pentru observatori diferiţi, depinzând de gradul cunoaşterii anterioare ca şi de poziţia observatorului în raport cu obiectul. Informaţia prezintă interes doar dacă poate fi utilizată.

O informaţie este considerată relevantă dacă îndeplineşte următoarele condiţii: dezvoltă cunoştinţele, reduce nedeterminarea, este utilizabilă pentru scopul propus.

Caracteristicile fundamentale pentru ca o informaţie să fie utilă sunt:

- Consistenţa - să fie suficient de cuprinzătoare încât să poată furniza cât mai multe cunoştinţe;

- Relevanţa - să poată furniza cunoştinţe care ne lipsesc pentru luarea deciziei. În multe situaţii este dificil să se spună dacă o informaţie este sau nu relevantă;

- Exactitatea - dacă informaţia este exactă atunci conţinutul ei reflectă situaţia reală a fenomenului, influenţând astfel luarea deciziei. Această caracteristică mai poartă denumirea de acurateţea informaţiei;

- Oportunitatea - să existe un decalaj corespunzător între momentul primirii informaţiei şi cel în care se impune luarea deciziei;

- Accesibilitatea - adică poate fi utilizată în momentul în care este necesară. Modul de prezentare a informaţiei are o importanţă deosebită;

- Complexitatea - adică trebuie să provină din sursa suficient de apropiată fenomenului sau organizaţiei şi trebuie să acopere aria dorită de cel care ia decizii.

Conceptul de sistem

Un sistem poate fi definit simplu ca un grup de elemente în interacţiune ce formează un întreg. Exemple de sisteme se pot întâlni în fizică, biologie, în tehnologia modernă şi societatea umană. Astfel putem vorbi de sistemul fizic format de soare şi planete, de sistemul biologic al corpului omenesc, de sistemul tehnologic al unei rafinării şi de sistemul socio-economic al unei întreprinderi. Următoarea definiţie este mai apropiată conceptului de sistem informatic.

Sistemul este un grup de componente interlaţionate ce acţionează împreună spre un ţel comun prin acceptarea de intrări şi producerea de ieşiri într-un proces organizat de transformare. Un astfel de sistem (uneori denumit dinamic) are trei componente de bază:

- Intrările ce presupun antrenarea şi asamblarea de elemente ce intră în sistem şi urmează a fi procesate.

- Transformarea ce presupune procesul de transformare a intrărilor în ieşiri. Exemple: procesul de manufacturare, respiraţia omului, calculele matematice.

- Ieşirile presupun transferarea elementelor care au fost produse prin procesul de transformare la destinaţia lor finală. De exmplu produsele finite, serviciile, informaţiile manageriale trebuie transmise utilizatorilor umani.

Conceptul de sistem este mai folositor prin adăugarea următoarelor componente: feedback şi control. Un sistem prevăzut cu aceste componente este denumit sistem cibernetic, adică auto-reglator.

Feedback-ul reprezintă date referitoare la performanţele unui sistem. De exemplu date despre vânzarea reprezintă feedback pentru un manager de vânzări.

Controlul presupune monitorizarea şi evaluarea feedback-ului pentru a determina dacă sistemul acţionează în conformitate cu scopurile sau obiectivele sale. Funcţiei de control îi revine apoi sarcina de a aduce corecturile necesare intărilor şi transformărilor pentru a asigura ieşirile necesare. De exemplu un manager de vânzări îşi exercită controlul atunci când schimbă sarcinile vânzătorilor cărora le indică noi zone pentru vânzare după ce a analizat situaţia vânzărilor.

Se impune sublinierea şi a altor caracteristici care sunt importante pentru înţelegerea mai bună a sistemelor informatice. Un sistem nu există în vid. El există şi funcţionează într-un mediu care conţine şi alte sisteme. Dacă un sistem este componentă a unui sistem mai mare el se numeşte subsistem, iar sistemul mai mare se numeşte mediu. Sistemul este separat de celelate sisteme prin intermediul graniţelor.

Mai multe sisteme pot împărtăşi acelaşi mediu. Unele din aceste sisteme pot fi conectate printr-o interfaţă. În fig. 1 este ilustrat conceptul de sistem deschis, adică acel sistem care interacţionează cu alte sisteme din acelaşi mediu. În această diagramă, sistemul schimbă intrări şi ieşiri cu mediul. Astfel se poate afirma că sistemul este conectat cu mediul prin intermediul interfeţei intrărilor şi ieşirilor. Un sistem care are abilitatea să se schimbe pe el sau mediul din care face parte se numeşte sistem adaptativ.

Bibliografie

1.Curtis, G.Business Information Systems, 3rd Ed., Addison-Wesley Longman, 1998

2.Dalotă, S.,Hurbean, C.Elemente de bază în analiza şi proiectarea sistemelor informaţionale, Editura Eubeea, Timişoara, 1999

3.Lucas, H. C., Jr.Information Technology for Management, 6th Edition,McGraw-Hill, 1997

4.Lupulescu, M.(coord.)Bazele computerelor. Hard & Soft, Editura Mirton,Timişoara, 1999

5.O’Brien, J. A.Introduction to Information Systems, Irwin, 1997

6.O’Brien, J. A.Management Information Systems, 4th Ed., IrwinMcGraw-Hill, 1999

7.Oprean, D.,Racoviţan, D. M.,Oprean, V.Informatică de gestiune şi managerială, Editura Eurounion, Oradea, 1994

8.Turban, E.,McLean, E.,Wetherbe, J.Information Technology for Management, John Wiley &Sons, 1996

Preview document

Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 1
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 2
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 3
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 4
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 5
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 6
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 7
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 8
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 9
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 10
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 11
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 12
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 13
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 14
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 15
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 16
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 17
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 18
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 19
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 20
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 21
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 22
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 23
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 24
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 25
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 26
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 27
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 28
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 29
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 30
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 31
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 32
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 33
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 34
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 35
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 36
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 37
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 38
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 39
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 40
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 41
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 42
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 43
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 44
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 45
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 46
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 47
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 48
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 49
Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • INCEPUT.DOC
  • LUCRARE.DOC

Alții au mai descărcat și

Implementarea comerțului electronic în cadrul sistemului informatic al întreprinderii

Termenul de “comerţ electronic” tinde să însemne diferite lucruri pentru diferite persoane, însă trebuie subliniat, încă de la început, că nu se...

Soluții open-source de informatizare a activităților compartimentelor de resurse

CAPITOLUL I Managementul resurselor umane – prezent şi perspective 1.1 Istoricul şi evoluţia managementului resurselor umane Performanţele...

Sisteme informaționale

1. Stabilirea etapelor de implementare I. Identificarea beneficiarului proiectului 1. Misiunea, obiectivele si strategia informaţională a firmei....

Organizarea sistemului informațional al stocurilor

Introducere Una din importantele schimbări atât în domeniul teoriei economice, al managementului strategic precum şi în domeniul logistic este...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Sisteme pentru Asistarea Deciziei Manageriale

În contextul socio-economic actual, caracterizat printr-o concurenta acerba, dinamica mediului în care îsi desfasoara activitatea agentii economici...

Auditul Sistemelor Informatice

CAPITOLUL I CONCEPTUL DE AUDIT. ORGANIZAREA AUDITULUI Apariţia sistemelor informatice şi utilizarea acestora de către organismele economice au...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Sistemul informațional contabil pentru evidența stocurilor la SC Medica SA Bacău

Introducere Tehnologia informaţiei a cunoscut în ultimii ani un avânt considerabil. Fără nici o îndoială, domeniile cu cele mai revoluţionare...

Integrarea Școlară

ARGUMENT Această lucrare vizează o mai bună integrare a copiilor cu tulburări de limbaj în mediul şcolar. Societatea şi în special comunitatea...

Optimizarea Activității Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin Integrarea Tehnologiilor Informaționale și de Comunicație

INTRODUCERE Intreprinderile mici şi mijlocii sunt recunoscute ca factor esenţial în dezvoltarea regională şi locală, respectiv ca parte integrantă...

Particularități ale Sistemelor Informaționale în Domeniul Organizațiilor Neguvernamentale

CAPITOLUL 1. Consideraţii generale privind organizaţiile neguvernamentale 1.1. Aspecte definitorii ale organizaţiilor neguvernamentale...

Riscul Seismic în România

Introducere Statisticile consemneaza ca numai In ultimii 20 de ani, ca urmare a dezastrelor naturale si-au pierdut viata mai mult de 3.000.000...

Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor

Introducere Multitudinea de situaţii economico-financiare cu care se confruntă o unitate economică, oportunitatea cu care trebuie luată decizia în...

Sisteme Bazate pe Managementul Cunoștințelor

I. Caracteristicile unui sistem de managementul cunoştiţelor Dacă in trecut, factorii de succes erau reprezentaţi de productivitate, eficienţă şi...

Memoriile organizaționale SC Prestarea SRL

I. Introducere Managementul cunostintelor s-a dezvoltat in ultimele decenii ca rezultat al necesitatii organizatiilor de a obtine avantaj...

Ai nevoie de altceva?