Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL

Licență
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 18313
Mărime: 872.86KB (arhivat)
Publicat de: Cab T.
Puncte necesare: 13
UNIVERSITATEA ROMÂNO-GERMANĂ DIN SIBIU FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Cuprins

  1. Capitolul 1 - Recrutarea resurselor umane
  2. 1.1. Conceptul de recrutare 6
  3. 1.2. Surse de recrutare a resurselor umane 7
  4. 1.3. Metode de recrutare a resurselor umane 8
  5. 1.4. Tendinţe moderne în recrutarea resurselor umane 10
  6. Capitolul 2 - Selecţia resurselor umane
  7. 2.1. Generalităţi despre selecţia resurselor umane 14
  8. 2.2. Procesul de selecţie a resurselor umane 15
  9. 2.3. Testele utilizate pentru selecţia resurselor umane 22
  10. Capitolul 3 - Integrarea profesională a noilor angajaţi
  11. 3.1. Noţiuni introductive 28
  12. 3.2. Scopul integrării profesionale 29
  13. 3.3. Etapele integrării profesionale 30
  14. Capitolul 4 - Recrutarea, selecţia şi integrarea resurselor umane la SC A.G. Group Com Serv SRL
  15. 4.1. Prezentarea societăţii 32
  16. 4.2. Analiza structurii forţei de muncă 35
  17. 4.3. Recrutarea şi selecţia personalului în cadrul SC A.G Group Com Serv SRL 37
  18. 4.3.1. Recrutarea pentru posturile de Tehnician departament service şi contabilitate primară 38
  19. 4.3.2. Selecţia iniţială a candidaţilor 40
  20. 4.3.3. Interviul 40
  21. 4.4. Procedura la angajare 45
  22. 4.5. Încadrarea profesională a noilor angajaţi 46
  23. Concluzii şi propuneri 49
  24. Anexe 51
  25. Bibliografie 56

Extras din licență

INTRODUCERE

Evoluţia în domeniul tehnologiei, creşterea complexităţii activităţilor desfăşurate în intreprinderi precum şi contextul economico-social în care ne aflăm au condus, în mod treptat, la elaborarea unor noi metode şi tehnici de selecţie, încadrare şi integrare a personalului unităţii.

Am considerat că această temă este una foarte importantă deoarece recrutarea, selecţia şi integrarea personalului are rolul de a stabili exact treapta şi felul muncii care îi revine fiecărei persoane în evoluţia sa.

Practica managementului resurselor umane în întreprinderile din ţările dezvoltate demonstrează faptul că, în mare măsură, reuşita integrării în activitatea economico-socială a firmei a unui salariat nou angajat depinde de procedurile pe care le foloseşte unitatea respectivă pentru primirea acestuia.

Personalul unei întreprinderi cuprinde salariaţi încadraţi permanent sau temporar, prezenţi la lucru, aflaţi în concediu de odihnă, concediu de boală sau de studii, salariaţi absenţi motivat sau nemotivat, cei care efectuează ziua liberă, cei trmişi să lucreze în afara întreprinderii, cei aflaţi în deplasare, precum şi elevii şi studenţi aflaţi în timpul practicii în întreprindere, în cazul în care sunt salariaţi ai acesteia.

Recrutarea este primul pas sau prima etapă în procesul de asigurare cu personal, precum şi primul pas în procesul de selecţie a acestuia. Deşi în mod tradiţional se acordă mai multă atenţie selecţiei personalului, recrutarea personalului are prioritate, deoarece o selecţie a personalului eficientă nu se poate realiza decât dacă procesul de recrutare asigură un număr suficient de mare de candidaţi competitivi. Cu alte cuvinte, obiectivul activităţii de recrutare a personalului constă în identificarea unui număr suficient de mare de candidaţi, astfel încât cei care îndeplinesc condiţiile să poată fi selectaţi

Selecţia personalului este pasul următor, constând din evaluarea, prin diverse metode, a candidaţilor şi alegerea celui mai potrivit pentru post, urmată de angajare. Selecţia urmează, în mod logic, procesului de recrutare.

Pe fondul acestor idei generale se pot evidenţia principalele motive pentru care am ales această lucrare de licenţă. În primul rând, din dorinţa de a cunoaşte cât mai bine activitatea desfaşurată de societatea SC A.G.Group Com Serv SRL, aici incluzând toate aspectele şi toţi factorii care conlucrează la desfăşurarea unui management eficient în domeniu.

În al doilea rând, din dorinţa de a reuşi să înteleg cât mai bine conceptul de „Recrutare, selecţie şi integrare a personalului” din punct de vedere practic, nu numai din punct de vedere teoretic cum s-a întâmplat până în prezent.

Lucrarea este structurată pe trei capitole, astfel:

Capitolul 1 intitulat “Recrutarea resurselor umane” în care am definit conceptul de recrutare, am enumerat principalele surse de recrutare a personalului precum şi principalele metrode de recrutare utilizate în cadrul societăţilor comerciale. În încheierea capitolului am realidat o scurtă descriere a inovaţiilor în domeniul recrutării de resurse umane.

Capitolul 2 intitulat “Selecţia resurselor umane” care conţine descrierea procesului de selecţie a resurselor umanecu accent pe principalele metode de selecţie şi anume: formularul de cerere pentru angajare, interviul, curriculum vitae, scrisoarea de intenţie şi alte teste utilizate în domeniul selecţiei personalului.

În capitolul 3 intitulat “Integrarea profesională a noilor angajaţi” începe cu o descriere a noţiunilor generale în domeniul integrării profesionale, a scopului pe care aceasta îl îndeplineşte în cadrul organizaţiei precum şi etapele principale de urmat.

În capitolul 4 al lucrării intitulat “Recrutarea şi selecţia resurselor umane la SC A.G. Group Com Serv SRL” am analizat pas cu pas procesul de recrutare, selecţie şi integrare utilizat de către societate pentru posturile de tehnician service şi contabil primar.

În încheierea lucrării am prezentat concluziile cu privire la recrutarea, selecţia şi integrarea personalului în general şi cu procesul de recrutare, selecţie şi integrare din cadrul SC AG Group Com Serv SRL în particular.

CAPITOLUL 1. RECRUTAREA RESURSELOR UMANE

1.1. Conceptul de recrutare

Una dintre cele mai importante investiţii ale unei organizaţii este reprezentată de resursele umane, rezultatele acestui fapt devenind tot mai evidente în timp. Instituţiile cheltuiesc sume importante cu angajarea iar datorită costurilor ridicate atât remunerarea personalului cât şi angajarea şi dezvoltarea acestuia reprezintă, unul dintre cele mai evidente investiţii în resurse umane.

Unul dintre cele mai importante elemente al politicii de resurse umane îl constituie demersul recrutării. Prin intermediul recrutării poate fi întinerită forţa de muncă dintr-o organizaţie sau poate fi ameliorat sau ajustat nivelul mediu de competenţă profesională.

Luând în considerare ideea că în bună măsură realizarea deciziilor organizaţionale, a progresului economic şi social depind de calitatea tuturor activităţilor care se desfăşoară este de înţeles şi atenţia deosebită acordată de unii specialişti înţelegerii particularităţilor acestui proces de către o serie de specialişti din domeniul resurselor umane.

În lucrarea “Managementul resurselor umane” Cindrea Ioan, analizează acest concept şi consideră recrutarea ca fiind ,, prima parte din procesul de ocupare a unui loc de muncă vacant şi include examinarea atentă a locului de muncă şi a cerinţelor sale, pentru a se putea identifica sursa adecvată de candidaţi şi modul în care aceştia pot fi atraşi să candideze”.

Într-o altă viziune , recrutarea reprezintă “recrutarea personalului reprezintă activitatea organizată de întreprindere de a atrage resursele umane neocupate, pentru satisfacerea necesarului de forţă de muncă din perioada respectivă – acţiune prealabilă încheierii contractului de muncă şi care nu implică obligaţii din partea întreprinderii”.

În ceea ce priveşte ţara noastră, recrutarea personalului se face în cea mai mare măsura după tehnicile deja cunoscute utilizându-se mai puţin practicile existente nivel modial. Majoritatea companiilor se confruntă astăzi cu climatul social-economic instabil, locurile de muncă sunt puţine iar pentru cele disponibile nu se aplică nici o tehnică adecvată de recrutare.

Recrutarea de resure umane a devenit, în contextul socio-economic actual, o problematică foarte complexă. De asemenea, în condiţiile în care concurenţa pe piaţa muncii devine tot mai acerbă, dificultatea de a găsi acele persoane care să corespundă cu condiţiile tot mai stricte impuse de organizaţii s-a transformat într-o adevărată provocare pentru firme.

Responsabilitatea oricărei organizaţii derivă din finalitatea activităţii sale. Pentru a-şi atinge această finalitate (satisfacerea utilizatorului final) sau chiar şi numai pentru a supravieţui aceasta trebuie să se îngrijească de împlinirea următoarele deziderate:

a) în primul râd trebuie să asigure o identificare a aptitudinilor şi a calităţilor candidaţilor pentru a putea alege pe aceia care corespund cel mai bine cerinţelor postului;

b) trebuie să asigure utilizarea unor metode de recrutare cât mai adecvate pentru identificarea candidaţilor cei mai competitivi;

c) în tot acest timp trebuie să asigure respectarea legislaţiei în ceea ce priveşte acordarea de oportunităţi egale candidaţilor, fără să recurgă la pracici discriminatorii.

Reuşita procesului de recrutarea depinde în mare măsură de rezolvarea cu succes a problemelor de acest gen. Recrutarea angajaţilor devine o activitate costisitoare, o activitate independentă şi complexă atât prin volumul mare de muncă pe care îl atrage cât şi prin importanţa pe care o are pentru întreaga organizaţie.

Preview document

Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 1
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 2
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 3
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 4
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 5
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 6
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 7
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 8
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 9
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 10
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 11
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 12
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 13
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 14
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 15
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 16
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 17
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 18
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 19
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 20
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 21
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 22
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 23
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 24
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 25
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 26
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 27
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 28
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 29
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 30
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 31
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 32
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 33
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 34
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 35
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 36
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 37
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 38
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 39
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 40
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 41
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 42
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 43
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 44
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 45
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 46
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 47
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 48
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 49
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 50
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 51
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 52
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 53
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 54
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 55
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 56
Recrutarea, selecția și integrarea resurselor umane la SC AG Group Com Serv SRL - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Recrutarea, Selectia si Integrarea Resurselor Umane la SC AG Group Com Serv SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane

LUCRARE DE LICENŢĂ INTRODUCERE Dezvoltarea umană este definită ca un proces care conduce la extinderea gamei de posibilităţi ce se oferă fiecărui...

Recrutarea, selecția și angajarea în Resurse Umane

INTRODUCERE În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse, terenuri, clădiri, mecanisme, utilaje autovehicule sau bani sunt doar...

Sistemul Informational al Veniturilor și Cheltuielilor

I. REGLEMENTĂRI JURIDICE ROMÂNEŞTI REFERITOARE LA STRUCTURILE DE VENITURI ŞI CHELTUIELI Potrivit Regulamentului de aplicare a Legii Contabilităţii...

Recrutarea și Selecția de Personal prin Intermediul Internetului

CAPITOLUL 1 RECRUTAREA ŞI SELECŢIA RESURSELOR UMANE 1.1 ANALIZA ŞI DESCRIEREA POSTULUI 1.1.1 Definirea postului Postul reprezintă “componenta...

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Antibiotice Iași

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizatii (societate comerciala, institutie,...

Resursele Umane în Domeniul Logisticii

I. Resursele umane 1.1. Definirea si functiile managementului resurselor umane “Succesul si supravietuirea organizatiilor este asigurata aproape...

Perfecționarea Privind Departamentul de Resurse Umane

Cap.1. Recrutarea şi selecţia resurselor umane 1.1. Caracteristicile principale ale departamentului de resurse umane Succesul, performanţa şi...

Diagnosticarea strategică a CNI Coresi SA

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1 Premise Această lucrare se axează pe diagnosticarea de ansamblu Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi S.A. în...

Te-ar putea interesa și

Lucru individual la resurse umane

Introducere Evoluția în domeniul tehnologiei, creșterea complexității acivităților desfașurate în întreprideri precum și contextual...

Ai nevoie de altceva?