Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 15659
Mărime: 235.18KB (arhivat)
Publicat de: Livia M.
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Cap. 1. Relațiile economice și politice 4
  3. 1.1. Situația economică globală și perspective 4
  4. 1.2. Relațiile diplomatice și politice dintre SUA și China 8
  5. 1.3. Relațiile militare SUA-China 9
  6. 1.4. Asistența externă acordată de SUA în China 10
  7. 1.5. Participarea în cadrul organizațiilor internaționale 11
  8. 1.6. Zone de influență 13
  9. 1.6.1. Influențe economice 13
  10. 1.6.2. Influențe culturale 14
  11. 1.6.3. Influențe militare 15
  12. Cap. 2. Relațiile comerciale SUA - China 17
  13. 2.1. Relațiile comerciale dintre cei doi poli de putere economică 17
  14. 2.1.1 Evoluția importurilor SUA din China 20
  15. 2.1.2 Evoluția exporturilor SUA către China 21
  16. 2.2. Serviciile - partea ascunsă a disputelor comerciale 22
  17. 2.3. Drepturile de Proprietate Intelectuală și atacurile cibernetice 25
  18. 2.4. Deficitul comercial dintre SUA și China 27
  19. 2.5. Comerțul intra-firmă: SUA-China 29
  20. Cap. 3. Relațiile financiare dintre SUA și China 33
  21. 3.1. Investițiile Directe Străine dintre SUA și China 33
  22. 3.1.1 Investițiile americane în China 34
  23. 3.1.2. Investițiile chineze în Statele Unite 36
  24. Concluzii 39
  25. Bibliografie 41

Extras din licență

Introducere

Astăzi Statele Unite ale Americii și China constituie două cele mai mari economii a lumii. Relațiile bilaterale dintre acestea au un impact colosal asupra întregii economii mondiale. La momentul actual relațiile dintre statele date se află într-o stare de balanță care nu-și poate găsi centrul de echilibru. SUA este un jucător de rang înalt care după al Doilea Război Mondial și până în prezent a susținut profilul unui stat model, și a reușit să înregistreze o creștere economică relativ constantă până în prezent. Economia Statelor Unite este motorul inovațiilor, sectoarele americane dispun de cele mai noi tehnologii care permit să poziționeze țara ca lider în multe domenii.

Pe de altă parte, China este cea de-a doua supraputere economică după valoare PIB-ului nominal. Succesul deosebit a acesteia a luat început odată cu inițierea relațiilor diplomatice cu SUA în 1979, și apoi cel decesiv după ce a aderat la Organizația Mondială a Comerțului în 2001. Dezvoltarea economică rapidă s-a datorat a doi factori semnificativi, și anume capitalul uman ieftin și numeros, și a unui nivel ridicat de productivitate. Creșterea rapidă se bazează pe industria prelucrătoare, care permite să înregistreze un număr semnificativ de exporturi, însă care deja și-a atins unele limite. Aceste majorări rapide au creat la rândul său dezechilibre economice, sociale și de mediu, iar înlăturarea lor necesită modificări în politicile și practicile comerciale, și nu în ultimul rând în cele legislative. Așa cum este considerată, o creștere economică fără precedent, se găsește în poziția în care trebuie încă să stabilească mai profund fundamentele reformelor economice.

Actualitatea temei este dată de rolurile pe care Statele Unite și China le-au pe arena internațională, și în genaral despre sistemul bilateral de relații în contextul economiei moderne. Analiza comparativă a aspectelor economice, comerciale și politice dintre cei doi parteneri, este necesară în codițiile apariției noilor tensiuni comerciale. Studiere actualităților și tendințelor chino-americane permit înțelegere clară a esenței relațiior reciproce dintre cei doi mari parteneri și cursul pe care îl va urma SUA cu China în următorii ani.

Scopul studiului în reprezintă direcția principală de dezvoltarea a relațiilor bilaterale, dintre SUA și China, fiind expus contextul actual și tranformările care o să aibă loc în sistemul de realații internaționale.

În primul capitol, am analizat situația economică globală și perspectivele date de către pandemia COVID-19. Am atins subiectele diplomatice și politice dintre cele două mari puteri economice, factori ce proiectează cursul relațiilor viitoare bilaterale. Participarea statelor în cadrul organizațiilor mondiale și implicațiile acestora, atât financiar și social, cât și militar. Am analizat influențele și strategiile pe care SUA și China le exercită la nivel internațional.

Al doilea capitol, explică ultimile evenimente referitoare la situația comercială dintre cei doi parteneri, SUA și China. Analiza și evoluția importurilor și exporturilor pe perioada 2010-2019, explicând dinamica și categoriile de mărfuri predominante în comerțul reciproc. Problemele cu care se confruntă SUA, furtul drepturilor de proprietate intelectuală, precum metodele și instrumentele Washington-ului de a reduce pierderile tehnologice și scurgerea secretelor comerciale. Am explicat cauzele și efectele tarifelor majorate, care au dat naștere războiului comercial dintre cei doi poli de putere economică și tensiunile care sau ivit imediat după primele declarații. Am studiat evoluția comerțului intra-firmă pentru anii 2015-2017, care a evidențiat caracterul și preferințele companiilor americane, și de ce optează pentru transferul industriilor de fabricație în China.

Al treilea capitol, expune evoluțiile Investițiilor Străine Directe dintr-un stat în altul, accentuând profilul și tipul investițiilor, și în același conturând dimensiunea relațiilor fianciare SUA-China. Am examinat fluxurile bilaterale pe sectoarele aferente cu prezentarea perspectivelor, dar și declinul urmărit în ultimii ani. Declin cauzat de intervențiile politice, ce afectează compoziția sectoarelor financiare, în ambele direcții.

Cap. 1. Relațiile economice și politice

În prezent asistăm la diferite cicluri economice în care unele țări se ridică în topul celor mai mari economii, iar altele își pierd titlul de lider sau își mențin poziția ferm de-a lungul anilor. Acțiunile sociale, politice și economice care au la bază o cooperare de lungă durată ajută la formarea unor relații care sunt necesare pentru o continuă dezvoltare în multiple domenii. Astfel, dobândind un caracter elastic, flexibil și capabil să facă față sistemului multilateral de înțelegeri.

1.1. Situația economică globală și perspective

Ciclurile economice și schimbările ce intervin în economia globală permanent, are diferite efecte asupra tuturor economiile mondiale, de regulă, cei din topul listei își păstrează poziția indiferent de schimbările ce au loc, prin intervenția rapidă și utilizarea unor politici adecvate. Dezvoltarea economică nu are nevoie doar de un cadru legal corespunzător, ci și de o susținere din partea guvernelor statelor care să promoveze și motiveză investițiile, circuitul masei monetare, prin crearea unui anturaj competitiv și loial, prin susținerea industriilor cu ajutorul unor subvenții, prin acordarea de fonduri nerambursabile ș.a.

Produsul Intern Brut (PIB) indică asamblul de bunuri și de servicii totale produse într-o anumită perioadă de timp, și este unul dintre factorii determinatori ce descrie prosperitatea unui stat, majorarea sau miscșorarea acestuia conturează experiența actuală a evoluției economice mondiale în sens pozitiv, și respectiv, în sens negativ. Din anii 1980 pană în prezent lista celor 20 de state care sunt cunoscute ca cele mai dezvoltate economii nu a fost schimbată substanțial, fiind doar câteva țări care au picat și altele au luat locul acestora. În 2019, primele 10 state au constituit circa 58,6 (67.61%) trilioane de dolari americani, iar primele douăzeci - 70,18 (81.05%) trilioane de dolari americani din total PIB mondial de 86.58 trilioane de dolari americani. Celelalte 173 de state rămase au un procent sub 20% care ar fi mai puțin de ¼ din total bunurilor și serviciilor mondiale produse, ceea ce demonstrează că statele de pe primele locuri au un pontețialul de a ghida căile spre dezvoltare și rapiditatea acesteia.

Bibliografie

1. Blanchard, J., M., Shen, S., „Conflict and Cooperation in Sino-US Relations: Change and Continuity, Causes and Cures”, Ed. Routledge, 2015

2. Cheung., G., „Intellectual property rights in China: politics of piracy, trade and protection”, Ed. Routledge, 2009

3. Cheng, J., States, „Intergovernmental Relations, and Market Development”, Ed. Palgrave Macmillan US, Shanghai, 2019

4. Hui., E., S., „Hegemonic Transformation: The State, Laws, and Labour Relations in Post-Socialist China”, Ed. Palgrave Macmillan US, 2018

5. Li, M., Kembury, K., „New Dynamics in US-China Relations: Contending for the Asia Pacific”, Ed. Routledge, New York, 2014

6. Sutter, R., „US-China Relations: Perilous Past, Uncertain Present”, 3rd Edition, Ed. Rowman & Littlefield Publishers, New York, 2018

Webografie

7. Akram., T., „U.S. Intra‐Firm International Trade”, ING Investment Management, 2007, https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1030388, [accesat la 3 Iunie 2020].

8. Blanchfield, L., „United Nations Issues: U.S. Funding of U.N. Peacekeeping”, CRS Report, March 23, 2020, https://fas.org/sgp/crs/row/IF10597.pdf, [accesat la 28 Mai 2020].

9. Bughin, J., Manyika, J., Woetzel, J., „China and the world: Inside the dynamics of a changing relationship”, McKinsey Global Institute, 2019, https://www.mckinsey.com/, [accesat la 1 Iunie 2020].

10. Ghosh, I., „Ranked: The 100 Most Spoken Languages Around the World”, Visual Capitalist, February 15, 2020, https://www.visualcapitalist.com/100-most-spoken-languages/, [accesat la 1 Iunie 2020].

11. Glick R., Spiegel M., „Asia’s role in the post-crisis global economy”, Federal Rezerve Bank of San Francisco, California, November 29- 30, 2011, https://www.frbsf.org/economic-research/files/ConferenceVolume.pdf, [accesat la 28 Mai 2020].

12. Morrison W., „U.S.-China Investment Ties: Overview and Issues for Congress”, CRS Report, August 28, 2019, https://fas.org/sgp/crs/row/IF11283.pdf, [accesat la 30 Mai 2020].

13. Paulsen, E., „Soybeans and the U.S.-China Trade Dispute”, Joint Economic Committee, December 19, 2018, https://www.jec.senate.gov/public/_cache/files/d71e27a2-7900-4f38-bbe9-4567d2cd89a2/soybean-tariff-1.pdf, [accesat la 1 Iunie 2020].

14. Sutter, K., „U.S.-China Trade and Economic Relations: Overview”, CRS Report, November 19, 2019, https://fas.org/sgp/crs/row/IF11284.pdf, [accesat la 4 Iunie 2020].

15. ***, „A Guide to BEA’s Direct Investment Surveys”, U.S. Bureau of Economic Analysis (BEA), 2018, https://www.bea.gov/sites/default/files/2018-04/a-guide-to-bea-direct-investment-surveys.pdf, [accesat la 11 Iunie 2020]

16. ***, Agency Financial Report, USAID, 2019, https://www.usaid.gov/sites/default/files/documents/1868/USAIDFY2019AFR_508R.pdf, [accesat la 1 Iunie 2020].

17. ***, „Assessment of Member States’ advances to the Working Capital Fund for 2020 and contributions to the United Nations regular budget for 2020”, United Nations Secretariat, 30 December, 2019, https://undocs.org/en/ST/ADM/SER.B/1008, [accesat la 28 Mai 2020]..

18. ***, „Coronavirus disease (COVID-19) response: Donors and partners”, UNICEF, 2020, https://www.unicef.org/coronavirus/donors-and-partners, [accesat la 1 Iunie 2020].

19. ***, „Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports - 155”, World Health Organization, June 23, 2020, https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200623-covid-19-sitrep-155.pdf, [accesat la 23 Iunie 2020].

20. ***, „Direct Investment by Country and Industry”, 2018, U.S. Bureau of Economic Analysis (BEA), July 24, 2019, https://www.bea.gov/system/files/2019-07/fdici0719.pdf, [accesat la 10 Iunie 2020].

Preview document

Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 1
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 2
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 3
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 4
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 5
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 6
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 7
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 8
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 9
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 10
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 11
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 12
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 13
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 14
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 15
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 16
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 17
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 18
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 19
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 20
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 21
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 22
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 23
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 24
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 25
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 26
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 27
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 28
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 29
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 30
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 31
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 32
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 33
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 34
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 35
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 36
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 37
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 38
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 39
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 40
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 41
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 42
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 43
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 44
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 45
Relațiile SUA-China în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Relatiile SUA-China in contextul noilor evolutii ale economiei mondiale.docx

Alții au mai descărcat și

Relațiile Uniunii Europene cu Rusia în contextul noilor evoluții ale economiei mondiale

Introducere Lucrarea este una actuală ce prezintă evoluția relației dintre cele două, până în prezent, putând să ne raportam de la premisele de la...

Relațiile comerciale ale României cu țările europei răsăritene - realități și perspective

Introducere Având in vedere titlul lucrării, am încercat sa relatez pe parcursul acesteia succinte realităti, privind activitatea de comerţ...

Impactul aderararii României la UE asupra IMM

Introducere Obiectivul României a fost de a obţine statutul de membru al Uniunii Europene cu drepturi depline in anul 2007. La summit-ul de la...

Tendințe actuale de evoluție a comerțului internațional

Introducere De la apariția lui, comerțul internațional, s-a dovedit a avea un rol substanțial în dezvoltarea economică a țărilor. Atât realitatea,...

Procesul de integrare economică în Asia - realizări și perspective

Introducere În condițiile contemporane, un stat nu se poate dezvolta eficient fără o interacțiune activă cu ceilalți participanți ai economiei la...

China - putere mondială

Capitoulul 1 CHINA ÎN ECONOMIA GLOBALĂ 1.1 Începuturile erei Chinei. Economiştii şi editorialiştii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un...

Impactul economic și social al emigrației românești în perioada contemporană

Introducere Migrația românilor a devenit una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România de la ieșirea du sub regimul comunist....

Oportunități de finanțare a afacerilor prin accesarea de fonduri europene nerambursabile. Studiu de caz

Introducere Lucrarea Oportunități de finanțare a afacerilor prin obținerea de fonduri europene nerambursabile se bazează pe analiza modalităților...

Ai nevoie de altceva?