Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 29608
Mărime: 136.45KB (arhivat)
Publicat de: Tatiana Tudor
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I. FIRMELE MULTINAŢIONALE – FACTOR DETERMINANT AL DEZVOLTĂRII ECONOMICE 3
  3. 1.1. Principalele caracteristic ale corporaţiilor multinaţionale 3
  4. 1.2. Tipologia firmelor multinaţionale 5
  5. 1.3. Evoluţia fenomenului de multinaţionalizare al firmelor 7
  6. 1.4. Piaţa societăţii multinaţionale şi principalele căi de expansiune 9
  7. 1.5. Efecte ale expansiunii societăţilor multinaţionale la nivel global 12
  8. CAPITOLUL II. GUVERNANŢA FIRMELOR MULTINAŢIONALE 14
  9. 2.1. Rolul companiilor multinaţionale la nivel global 14
  10. 2.2. Principalele strategii de dezvoltare ale firmelor multinaţionale 16
  11. 2.3. Competiţia firmelor multinaţionale şi globalizarea organizării afacerilor 17
  12. CAPITOLUL III. CORPORAŢIILE MULTINAŢIONALE ŞI INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE 19
  13. 3.1. Investiţiile străine directe 19
  14. 3.2. Principalele cauze ale expansiunii corporaţiilor multinaţionale la nivel global 22
  15. 3.3. Investiţiile străine directe în România 25
  16. 3.4. Riscul investiţiilor străine directe în România 27
  17. CAPITOLUL IV. IMPACTUL FIRMELOR MULTINAŢIONALE ASUPRA STATELOR LUMII 29
  18. 4.1. Relaţiile corporaţiilor multinaţionale cu statele naţionale 31
  19. 4.2. Impactul corporaţiilor asupra mediului economic al statului gazdă 31
  20. 4.3. Corporaţiile multinaţionale şi resursele umane 34
  21. Capitolul V. STUDIU DE CAZ COSMOTE ROMÂNIA 36
  22. 5.1. COSMOTE România – strategii de piaţă şi tendinţe de dezvoltare 36
  23. 5.2. Analiza ofertei 37
  24. 5.3. Analiza cererii 41
  25. 5.4. Politica de distribuţie la COSMOTE ROMÂNIA 44
  26. 5.5. Politica de promovare la COSMOTE ROMÂNIA 44
  27. CONCLUZII 47
  28. BIBLIOGRAFIE 49

Extras din licență

INTRODUCERE

Una dintre cele mai mari forţe de presiune cu care se confruntă evoluţia ţărilor şi a uniunilor de comerţ internaţional este reprezentată de puterea şi influenţa firmelor multinaţionale (FMN) ca parte a răspunsului acestora la globalizare.

Combinarea creşterii investiţiilor străine directe, schimbărilor tehnologice, pieţelor financiare internaţionale şi a unei game largi de măsuri de dereglementare şi privatizare au făcut posibil pentru firmele multinaţionale să fie printre conducătorii economiei globale.

Provocarea pentru evoluţia ţărilor şi a uniunilor de comerţ internaţional este să se asigure că aceste companii respectă drepturile angajaţilor în fiecare loc din lume în care influenţa lor se face simţită şi să se stabilească un dialog global între acestea şi firmele multinaţionale.

Firmele multinaţionale joacă acum un rol important în economiile tuturor ţărilor şi în relaţiile economice internaţionale, devenind un subiect din ce în ce mai important pentru guverne. Prin investiţiile străine directe, asemenea firme pot aduce beneficii substanţiale atât ţărilor de origine cât şi ţărilor gazdă prin contribuţii la utilizarea eficientă a capitalului, tehnologiei şi resurselor umane între ţări şi pot astfel să îndeplinească un rol important în promovarea bunăstării economice şi sociale.

Dar firmele multinaţionale, organizându-şi operaţii dincolo de cadrul lor naţional, pot conduce la abuzuri prin concentrarea puterii economice şi la conflicte cu obiectivele de politică naţională. Mai mult, complexitatea acestor firme multinaţionale şi dificultatea unei percepţii clare privind structurile lor diverse, operaţiile şi politicile conduce uneori la îngrijorare.

Astfel, ţinta comună a tuturor statelor este de a încuraja contribuţiile pozitive prin care firmele multinaţionale pot realiza progresul economic şi social şi să minimizeze sau să rezolve dificultăţile care pot să apară din derularea operaţiilor lor.

De când operaţiile firmelor multinaţionale s-au extins în întreaga lume, trebuie depuse toate eforturile de a se coopera între toate statele, mai ales între ţările dezvoltate şi cele în dezvoltare, având ca obiectiv îmbunătăţirea standardelor de bunăstare şi de viaţă, prin încurajarea contribuţiilor pozitive ale FMN şi prin minimizarea sau rezolvarea problemelor ce sunt în legătură cu activităţile lor.

Firmele multinaţionale, şi mai ales firmele globale foarte mari, au ca structuri de rezistenţă următoarele trei caracteristici: controlul activităţilor economice în mai multe ţări, abilitatea de a obţine avantaje din diferenţele geografice dintre ţări şi regiuni în dotarea cu factori şi în politici guvernamentale, flexibilitatea geografică, abilitatea de a dispune de resurse şi operaţii între localităţi la scară globală.

Astfel, un procent majoritar din configuraţia schimbării a sistemului economic global este realizat de firmele multinaţionale prin deciziile lor de a investi sau nu în anumite zone geografice.

Firmele multinaţionale, prin rolul lor devin în aceste condiţii cele mai puternice forţe de presiune pentru adâncirea globalizării activităţii lor economice care au loc într-un cadru dinamic, turbulent chiar în anumite perioade sau zone, în economia mondială.

CAPITOLUL I. FIRMELE MULTINAŢIONALE – FACTOR DETERMINANT AL DEZVOLTĂRII ECONOMICE

1.1. Principalele caracteristic ale corporaţiilor multinaţionale

De-a lungul diferitelor perioade istorice, societăţile multinaţionale s-au impus, devenind în perioada postbelică un fenomen de amploare, cu poziţii de prim ordin în economia mondială. Ele sunt prezentate deseori drept “instituţia” cea mai reprezentativă a civilizaţiei post industriale.

Diversitatea şi complexitatea acestui proces de multinaţionalizare a firmelor este reflectat şi de multitudinea de denumiri si definiţii prezente în literatura economică.

În funcţie de autorii şi de lucrările de specialitate apărute cu privire la acest subiect, se vorbeşte fie de firme, întreprinderi, societăţi, corporaţii etc., care la rândul lor sunt calificate drept multi, pluri, trans, supra... naţionale, fie de mari unităţi internaţionale. Aceste deosebiri între denumiri pot releva uneori diferenţe de definire. Însă, cea mai des folosită este denumirea de societate multinaţională întrucât reliefează cel mai direct caracteristica lor esenţială si anume, faptul că îşi desfăşoară activitatea în cel puţin două ţări . Dar ele sunt societăţi multinaţionale şi nu societăţi internaţionale, întrucât reliefează cel mai direct caracteristica lor esenţială şi anume, faptul că îşi desfăşoară activitatea în cel puţin două ţări, ci sunt deasupra acestora, devenind transnaţionale. Ele alcătuiesc un vast ansamblu la scară mondoeconomică, fiind formate dintr-o societate principală – societatea mamă – şi mai multe filiale implantate în diferite ţări.

Între societatea internaţională şi cea multinaţională, există nu numai o diferenţă de nivel, ci şi de natură. Societatea internaţională are drept obiectiv producerea în străinătate în loc de a exporta. Motivele implantării în alte ţări ţin de avantajele diferitelor pieţe locale, fiecare filială având un rol productiv complet, debuşeul principal fiind ţara în care funcţionează, unitatea reprezentând mai multe filiale pe care le coordonează. Societatea multinaţională realizează o organizare internaţională a producţiei, motivele de implantare sunt, în principal condiţiile avantajoase de producţie; fiecare filială este specializată în cadrul acesteia, ce reprezintă un ansamblu integrat, iar debuşeul principal al fiecărei unităţi este dat de celelalte filiale în cazul produselor semifabricate sau piaţa mondială în cazul produselor finite.

După cum accentul este pus, în primul rând, pe caracterul supranaţional al lor sau pe baza lor naţională, se pot identifica două mari curente:

a) Un prim grup de autori, ce pun accentul pe caracterul supranaţional al societăţilor multinaţionale, ele fiind considerate autonome faţă de ţările lor de origine şi faţă de cele implantate, depăşind, într-o anumită măsură, graniţele naţionale. Caracterul supranaţional le este atribuit în funcţie de diferite criterii: capitalul lor social este deţinut de acţionari dispersaţi în mai multe ţări, conducătorii sunt de diferite naţionalităţi, dar mai ales, elaborarea unei strategii pentru un spaţiu mult mai larg decât cel al economiei naţionale.

b) Un al doilea grup de autori se raportează pe baza lor naţională. Astfel, C.A. Michalet definea societatea multinaţională drept o întreprindere (sau un grup), cel mai adesea de mari dimensiuni, care, pornind de la o bază naţională a implantat mai multe filiale în diverse ţări, potrivit unei strategii concepute la scară mondială. Din domeniul de analiză, el exclude întreprinderile care se limitează doar la comercializare (deşi crearea de filiale comerciale în afara ţării a reprezentat o etapă în procesul de multifuncţionalizare). Stabileşte drept condiţie esenţială crearea unor filiale de producţie în diferite ţări. Însă, această definire în sens restrâns a societăţii multinaţionale nu exclude integrarea în cadrul ei a activităţii de comercializare în completarea celei de producţie. În plus, tot mai mulţi autori folosesc noţiunea de “producţie” în sensul său larg, integrând nu numai firmele multinaţionale producătoare de bunuri corporale, ci şi pe cele ce au ca obiect de activitate serviciile (bancare de asigurări etc.) cu un rol tot mai important în activitatea acestora.

O definiţie mai completă va trebui să ia în consideraţie şi alte caracteristici ale mediului economic, instituţional, juridic, social-cultural etc., în care ele acţionează. În acest sens, societăţile multinaţionale apar ca întreprinderi sau mai bine zis ca grupuri de întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea de producţie, de distribuţie şi de comercializare în mai multe ţări, sub jurisdicţia mai multor guverne, în condiţiile unei diversităţi de pieţe, de regimuri financiare, de limbă şi cultură, fiind concepute, organizate şi conduse pe baza unei strategii comune, elaborate la scară internaţională, regională, interregională sau mondială . Prin această definiţie, sunt puse în evidenţă mai multe criterii esenţiale:

a) extinderea unui ansamblu de activităţi (nu numai de producţie, ci şi de comercializare, cercetare, servicii financiar – bancare etc.) şi în alte ţări decât cea de origine;

b) firmele îşi desfăşoară activitatea în condiţiile unei diversităţi de pieţe, de sisteme instituţionale, financiare, de regimuri concurenţiale, de limbă şi cultura etc., pe care trebuie să le ia în consideraţie în stabilirea strategiei lor;

c) organizarea şi conducerea acestora pe baza unei strategii globale care ia în consideraţie condiţiile şi perspectivele mondiale ale activităţii şi nu pe cele ale unei singure ţări.

Preview document

Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 1
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 2
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 3
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 4
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 5
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 6
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 7
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 8
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 9
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 10
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 11
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 12
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 13
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 14
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 15
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 16
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 17
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 18
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 19
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 20
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 21
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 22
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 23
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 24
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 25
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 26
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 27
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 28
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 29
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 30
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 31
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 32
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 33
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 34
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 35
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 36
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 37
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 38
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 39
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 40
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 41
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 42
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 43
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 44
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 45
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 46
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 47
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 48
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 49
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 50
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 51
Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Rolul Firmelor Multinationale in Procesul Globalizarii.doc

Alții au mai descărcat și

Guvernanța corporativă

În literatura de specialitate, guvernanța corporativă cuprinde ansamblul de reguli și principii după care funcționează o întreprindere, modul de...

Studiu de caz - modificarea strategiilor de transnaționalizare a întreprinderii la începutul secolului al XXI-lea

INTRODUCERE Tema prezentei teze de licenţă este: Modificarea strategiilor de transnaţionalizare a întreprinderii la începutul secolului al...

Studiul Relațillor dintre Furnizori și Marii Distribuitori în Contextul Globalizarii Pieței

CAPITOLUL 1. GLOBALIZAREA ACTIVITĂŢILOR ECONOMICE Globalizarea este un concept abstract. El nu se referă la un obiect concret, care poate fi pus...

Multinaționalele pe piața românească - Unilever SA

INTRODUCERE În prezent, în contextul economiei globale, companiile și corporațiile multinaționale sunt foarte importante. O companie...

Globalizarea și Impactul Social al Acesteia

Introducere Globalizarea semnifică creşterea relaţiilor economice între statele lumii, prin reducerea unor bariere tarifare, care împiedică buna...

Internaționalizarea afacerilor - procese și strategii

Rezumatul lucrarii Evoluţiile şi tendinţele ce se manifestă în economia mondială pun în evidenţă faptul că are loc o schimbare rapidă şi profundă...

Balanța de plăți externe - instrument de fundamentare și urmărire a echilibrului valutar al unei țări

Capitol I Balanta de plati externa: considerente generale I.1 Conceptul de balanta de plati Notiunea de balanta, lansata de mercantilisti in...

Facilități și Restricții Naționale privind Localizarea și Delocalizarea unor Filiale ale Companiilor Multinaționale

Introducere Contextul actual marcat de intensificarea interacţiunilor între naţiuni, cu implicaţii directe asupra creşterii concurenţei, a...

Te-ar putea interesa și

Companiile internaționale în contextul globalizării

CAP.1 LOCUL ŞI ROLUL COMPANIILOR MULTINAŢIONALE ÎN CONTEXTUL GLOBALIZĂRII 1.1]-Începutul globalizării Globalizarea economică -ca si concept- a...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Globalizarea economică și impactul ei asupra turismului internațional

CAPITOLUL 1 1 Conceptul de globalizare Globalizarea este termenul întrebuinţat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat...

Globalizarea și Impactul Social al Acesteia

Introducere Globalizarea semnifică creşterea relaţiilor economice între statele lumii, prin reducerea unor bariere tarifare, care împiedică buna...

Economie mondială

Capitolul I Fundamentele economiei mondiale 1.1. Formarea economiei mondiale Condiţia esenţială a formării economiei mondiale o constituie...

Societățile multinaționale

1.1. DEFINITIE SI TIPOLOGIE Corporatia multinationala este o entitate economica compusa dintr-o firma-mama si filiale în mai multe tari “care...

Dominația Firmelor Multinaționale

I. Introducere. Premizele globalizării Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbărilor în societăţi şi în economia mondială...

Locul și Rolul Companiilor Multinaționale în Contextul Globalizării

2.1. Începutul globalizării Conceptul de globalizare economică a apărut din nevoia teoriei economice de a folosi concepte noi, capabile să explice...

Ai nevoie de altceva?