Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 48 fișiere: doc, bmp, db
Pagini : 113 în total
Cuvinte : 37236
Mărime: 4.62MB (arhivat)
Publicat de: Sorana Giurgiu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Tanasescu

Cuprins

  1. 1. Decizie, decidenţi
  2. 1.1. Concepte de bază
  3. 1.2. Clasificarea deciziilor
  4. 1.3. Decidenţi în cadrul organizaţiilor
  5. 2. Sisteme de asistare a deciziilor
  6. 2.1. Definiţii
  7. 2.2. Evoluţie
  8. 2.3. Caracteristici
  9. 2.4. Arhitectura
  10. 2.5. Clasificare
  11. 2.6. Tehnologii moderne aferente SIAD-urilor
  12. 2.6.1. Sisteme expert
  13. 2.6.3. Depozite de date
  14. 2.6.3. Data mining
  15. 3. Sisteme de gestiune a bazelor de date orientate obiect
  16. 3.1. Definire
  17. 3.2. Arhitectura
  18. 3.3. Avantaje şi limite
  19. 3.4. Prezentare Cache
  20. 3.5. Comparaţie între Cache, MS SQL şi MS Access
  21. 4. Studiu de caz
  22. 5. Concluzii
  23. Bibliografie

Extras din licență

1. Decizie, decidenţi

1.1. Concepte de bază

Domeniul teoriei deciziei se caracterizează prin existenţa mai multor concepte de bază. În continuare se vor prezenta cele mai importante concepte ale acestui domeniu.

În literatura de specialitate sunt întâlnite mai multe definiţii ale deciziei. Câteva dintre acestea sunt:

1) Decizia reprezintă hotărârea luată ca urmare a examinării unei probleme, situaţii etc. soluţia adoptată dintre mai multe posibile [DEX,1998].

2) Decizia mai reprezintă şi alegerea unei direcţii de acţiune [Simon, 1960].

3) Alegerea unei strategii de acţiune este considerată tot a fi o decizie [Fishburn, 1964].

4) O alegere conducând la un anumit obiectiv dorit, tot decizie o putem numi [Churchman, 1968].

5) Decizia mai poate fi definată ca fiind o formă de angajare într-o acţiune (de obicei este vorba de angajarea unor resurse) [Minzberg, Raisinghani,Theoret, 1976].

6) Elaborarea ad – hoc a mai multor strategii alternative, analiza strategiilor elaborate şi a celor deja formulate şi alegerea unora dintre ele reprezintă procesul în sine de luare a deciziei [Popescu, Găvănescu, Rădulescu, 1983].

7) Rezultatul unui tip particular de prelucrare a informaţiilor, care constă în alegerea unui plan de acţiune se numeşte decizie [Bonczek, Holsapple, Winston, 1984].

8) Cunoştinţele (în sens de elemente de cunoaştere) care indică o angajare într-o anumită direcţie de acţiune se numesc decizii [Holsapple, Whinston, 1996].

9) Decizia mai poate reprezenta şi o alocare a resurselor.

10) O afirmaţie care arată angajarea într-o direcţie de acţiune, tot decizie reprezintă [Power, 2000].

Decizia reprezintă rezultatul unor activităţi conştiente de alegere a unei direcţii de acţiune şi a angajării în aceasta, fapt care implică, de obicei, alocarea unor resurse. Decizia rezultă ca urmare a prelucrării unor informaţii şi cunoştinţe şi aparţine unei persoane sau unui grup de persoane, care dispun de autoritatea necesară şi care răspund pentru folosirea eficace a resurselor în anumite situaţii date. Atributul esenţial care caracterizează decizia este cel de alegere dintre mai multe alternative.

Decizia este o activitate a unei fiinţe umane care urmăreşte în mod conştient anumite obiective. Este evident că, angajarea într-o anumită direcţie de acţiune presupune, de cele mai multe ori, folosirea unor resurse. Acestea pot fi resursele personale (timp, bani, energie, renume, cunoştinţe profesionale etc.) atunci când este vorba de deciziile care privesc viaţa personală a cuiva. În cazul deciziilor manageriale, la care se referă majoritatea literaturii de specialitate, se au în vedere resursele organizaţiei, dintre care cele mai importante sunt considerate cele materiale, financiare, umane şi cunoştinţele acumulate în organizaţie [Holsapple, Whinston, 1996].

Decizia este o alegere argumentată dintre mai multe alternative.

Persoana (sau grupul de persoane) care alege calea de acţiune şi care angajează folosirea resurselor trebuie să fie împuternicit sau autorizat să facă acest lucru. Dacă în deciziile care privesc viaţa personală, această cerinţă nu ridică probleme, atunci când este vorba de resursele unei organizaţii, lucrurile sunt, fără excepţie, mai complexe: este nevoie de o împuternicire în acest sens, însoţită de stabilirea răspunderii pentru folosirea eficace şi eficientă a resurselor.

Persoana sau grupul de persoane care sunt autorizate să aleagă o direcţie de acţiune şi să angajeze resursele pentru a urma acea cale poartă denumirea de decident sau unitate decizională.

Decidenţii sunt cei ce iau decizii. Toţi putem fi decidenţi.

Luarea deciziilor este o părticică dintr-un domeniu mult mai vast, şi anume din domeniul rezolvării problemelor, cunoscut sub denumirea de „problem solving”. Rezolvarea problemelor reprezintă procesul de identificare a soluţiei problemei. Dar pentru a rezolva problema trebuie mai întâi s-o identificăm , să determinăm dacă aceasta există. De asemenea, trebuie să stabilim dacă problema este destul de importantă. După aceea, vom descoperii probabil că există anumite obstacole ce ne vor împiedica sa luăm o decizie într-un timp cât mai redus şi cu un efort cât mai mic. După o reflecţie riguroasă şi prin utilizarea unor tehnici de creativitate vom determina mai multe căi de acţiune. Pentru a ajunge la decizia finală se vor alege mai multe variante. Acestea vor fi analizate şi în final se va lua o decizie.

Odată ce decizia este luată se va realiza implementarea ei. Implementarea trebuie monitorizată pentru a fi siguri că decizia şi rezultatele acţiunii conduc la rezolvarea problemei.

După Simon, luarea deciziei manageriale este sinonimă pe deplin cu procesul de management. Luarea deciziei nu este doar domeniul managementului, ea este în legătură cu mai multe discipline fie comportamentale (filozofia, sociologia, psihologia, psihologia socială, dreptul, antropologia, ştiinţele politice), fie ştiinţifice (economia, statistica, analiza deciziei, matematica, cercetările operaţionale, informatica).

Deciziile sunt necesare în anumite momente, denumite situaţii decizionale. O situaţie decizională potenţială este rezultatul apariţiei unor stimuli sau schimbări, create de evenimente sau acţiuni ale unor factori care creează condiţii suficient de puternice pentru a determina nevoia de a „face ceva”.

Fiecare decizie se caracterizează printr-o situaţie decizională, un set de alternative şi un set de criterii după care se face alegerea alternativelor.

Situaţia decizională stabileşte ceea ce încercăm să decidem. O situaţie decizională este importantă pentru luarea unei decizii bune. Dacă decizia este luată în grup, o situaţie decizională clară presupune că toţi membri unui grup încearcă să decidă în acelaşi mod. Dacă nu s-a stabilit o situaţie decizională clară nu putem elabora cel mai bun sistem de asistare a deciziei. Începerea oricărui proiect de sistem de asistare a deciziei presupune specificarea clară a situaţiei decizionale care trebuie sprijinită de sistemul propus.

Se pot identifica două situaţii decizionale de bază:

Situaţiile decizionale forţate (provocate, obiective) sunt acelea care sunt determinate de dobândirea de informaţii care conduc la constatarea apariţiei unor simptome precum:

a) Abateri intolerabile ale sistemului condus faţă de o stare dezirabilă, normală sau planificată;

b) Schimbări percepute în mediul extern;

c) Stări noi (nu neapărat, defavorabile) ale sistemului asupra căruia decidentul are autoritate şi de a cărei bună funcţionare răspunde.

Situaţiile decizionale forţate presupun deciziii reactive şi corective pentru „rezolvarea unor probleme”, care constituie surse de preocupare sau de nemulţumire şi care sunt create, în general, de evenimente şi factori independenţi de voinţa decidentului.

Situaţiile decizionale neforţate (neprovocate, subiective) sunt acelea în care se urmăreşte luarea din timp a măsurilor pentru evitarea unor neplăceri posibile în viitor, sau pentru creşterea prosperităţii, sau mărirea avansului faţă de ceilalţi competitori. O situaţie decizională neforţată poate fi determinată şi de schimbarea obiectivelor decidentului.

În general, situaţiile decizionale neforţate sunt asociate cu deciziile proactive, care constituie soluţii pentru problemele de „căutare şi exploatare a oportunităţilor”. Ele sunt influenţate de iniţiativa sau voinţa decidentului.

Situaţiile decizionale sunt:

• De certitudine

o Probabilitate maximă de realizare a obiectivelor

o Variabile controlabile

o Evoluţie anticipată precis

• De incertitudine

o Probabilitate de realizare a obiectivelor foarte mare

o Număr mare de variabile, unele necontrolabile

o Evoluţie anticipată aproximativ

• De risc

o Obiective realizabile

o Probabilitate de finalizare redusă

o Nesiguranţă privind modalităţile de urmat

o Variabile necontrolabile

Alternativele reprezintă decizii posibile de luat. Uneori sunt puţine alternative, iar în alte situaţii sunt sute sau mii de alternative. Aici decidenţii trebuie să analizeze un număr rezonabil de alternative (variante). Instrumentele de asistare a deciziei vor asigura modalităţi de selectare a informaţiilor în vedrea luării deciziei.

Criteriile decizionale sunt cele după care se face optimizarea deciziei. Nu este posibil să optimizezi toate criteriile de decizie în acelaşi timp. Selectarea alternativelor presupune şi evaluarea lor.

Decidenţii parcurg anumite faze pentru a lua o decizie.

Conştientizarea unei situaţii decizionale este prima dintr-o succesiune de faze care compun procesul decizional. Acesta se încheie cu exprimarea şi autorizarea (ratificarea) deciziei care urmează a fi implementată.

După Simon , procesul de luare a deciziei are patru faze:

1. Informarea (Intelligence);

2. Proiectarea (Design);

3. Alegerea (Choice);

4. Evaluarea alegerilor precedente (Review).

Preview document

Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 1
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 2
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 3
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 4
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 5
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 6
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 7
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 8
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 9
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 10
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 11
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 12
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 13
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 14
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 15
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 16
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 17
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 18
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 19
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 20
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 21
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 22
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 23
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 24
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 25
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 26
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 27
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 28
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 29
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 30
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 31
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 32
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 33
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 34
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 35
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 36
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 37
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 38
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 39
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 40
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 41
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 42
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 43
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 44
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 45
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 46
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 47
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 48
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 49
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 50
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 51
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 52
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 53
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 54
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 55
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 56
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 57
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 58
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 59
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 60
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 61
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 62
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 63
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 64
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 65
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 66
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 67
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 68
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 69
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 70
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 71
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 72
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 73
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 74
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 75
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 76
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 77
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 78
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 79
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 80
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 81
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 82
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 83
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 84
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 85
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 86
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 87
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 88
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 89
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 90
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 91
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 92
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 93
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 94
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 95
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 96
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 97
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 98
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 99
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 100
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 101
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 102
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 103
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 104
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 105
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 106
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 107
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 108
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 109
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 110
Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar - Pagina 111

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Informatice de Asistare a Activitatii unui Cabinet Veterinar
    • Print screen
      • printscreen1.bmp
      • printscreen10.bmp
      • printscreen11.bmp
      • printscreen12.bmp
      • printscreen13.bmp
      • printscreen14.bmp
      • printscreen15.bmp
      • printscreen16.bmp
      • printscreen17.bmp
      • printscreen18.bmp
      • printscreen19.bmp
      • printscreen2.bmp
      • printscreen20.bmp
      • printscreen21.bmp
      • printscreen22.bmp
      • printscreen23.bmp
      • printscreen24.bmp
      • printscreen25.bmp
      • printscreen26.bmp
      • printscreen27.bmp
      • printscreen28.bmp
      • printscreen29.bmp
      • printscreen3.bmp
      • printscreen30.bmp
      • printscreen31.bmp
      • printscreen32.bmp
      • printscreen33.bmp
      • printscreen34.bmp
      • printscreen35.bmp
      • printscreen36.bmp
      • printscreen37.bmp
      • printscreen38.bmp
      • printscreen39.bmp
      • printscreen4.bmp
      • printscreen40.bmp
      • printscreen41.bmp
      • printscreen42.bmp
      • printscreen43.bmp
      • printscreen5.bmp
      • printscreen6.bmp
      • printscreen7.bmp
      • printscreen8.bmp
      • printscreen9.bmp
      • Thumbs.db
    • Coperta.doc
    • Prima pagina.doc
    • Schema Aplicatiei.doc
    • Sisteme Informatice de Asistare a Activitatii unui Cabinet Veterinar.doc

Alții au mai descărcat și

Globalizarea Economiei

INTRODUCERE Cu siguranţă, deficienţele şi riscurile globalizării pot constitui obiectul multor ore de discuţii, poate fi admisă şi varianta...

Șomajul în România - cauze și efecte

Introducere În lucrarea de faţă am urmărit evidenţierea celor mai importante probleme legate de şomaj, analizând evoluţia acestuia în România. În...

Particularitățile economico-sociale ale Managementului Japonez

INTORDUCERE Una dintre țările cu cea mai explozivă și expansivă perioadă de dezvoltare economică este Japonia, managementul nipon fiind adus în...

Modalități de creștere a valorii firmei - SC Ready Garment Technology SRL

Lista figurilor 1. Figura 1 – Evoluţia profitabilităţii în RON 2. Figura 2 – Ponderea profitului firmei în total venituri în anul 2010 3. Figura...

Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA

CAP.1. SELECTAREA CLIENTELEI BANCARE ŞI ANALIZA CERERII DE CREDITE 1.1. Scurt istoric al Grupului Banca Comercială Română Fondată la 1...

Activități de promovare a produselor bancare la Volksbank România SA

INTRODUCERE Produsele şi serviciile oferite de Volsbank România sunt unule dintre cele mai moderne servicii bancare la ora actuală în domeniul...

Cum se gestionează conturile bancare

Introducere Prezenta lucrare de licenţă se intitulează „Gestiunea conturilor bancare” şi este structurată pe un număr de trei capitole. Scopul...

Sistemele Expert

Introducere Odată cu trecerea timpului, companiile se confruntă cu cantităţi tot mai mari de date. De fiecare dată când o persoană extrage numerar...

Ai nevoie de altceva?