Sistemul Monetar Internațional

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 106 în total
Cuvinte : 39423
Mărime: 986.91KB (arhivat)
Puncte necesare: 13

Extras din licență

INTRODUCERE

Unificarea monetară europeană este în prezent un proces în plină desfăşurare, ce-şi are punctul de plecare în S.M.E. .

Ideea de sistem monetar a apărut încă din Antichitate, de-a lungul timpului schimbându-se unitatea ce a reprezentat baza respectivului sistem : aurul, DST-ul, ECU-ul sau o monedă a unui anumit stat, participant la sistem.

S.M.I. a luat naştere prin conferinţa de la Bretton Woods, în 1944, prin care s-a instaurat ordinea monetară mondială, bazată pe fixitatea relativă a cursurilor de schimb şi pe etalonul dolar. Devalorizarea dolarului american în anii ’70-‘71 a avut drept consecinţă faptul că în 1976, prin conferinţa de la Kingston (Jamaica), s-a decis ca D.S.T.-ul să devină principalul instrument monetar al S.M.I., alături de dolarul american.

Pe fondul unei acute instabilităţi monetare, ţările Europei au pus bazele unui veritabil sistem monetar prin conferinţa de la Paris, din martie 1979, elementul principal al acestui sistem fiind moneda comună, ECU.

Intensificarea concurenţei internaţionale, accentuarea rolului dolarului american, în condiţiile în care economiile multor state ale lumii sunt legate de moneda americană, au determinat relansarea ideii de unificare monetară europeană, concretizată în 1985 prin Actul unic european şi 1992 prin Tratatul de la Maastricht.

Uniunea Monetară are drept element principal moneda unică europeană (EURO), care nu e un simplu înlocuitor al ECU-ului, ci are un rol şi principii diferite.

Rolul monedei unice este, în primul rând, acela de a conduce la realizarea spaţiului unic european, a integrării europene atât a statelor membre ale Comunităţilor europene, cât şi a acelora care aşteaptă să îndeplinească condiţiile pentru aderarea la Uniunea Monetară Europeană.

EURO are o influenţă deosebită şi asupra S.M.I., datorită apariţiei celui de-al doilea pol monetar capabil să concureze dolarul ca monedă internaţională, precum şi prin realizarea stabilităţii monetare.

În ceea ce priveşte unificarea monetară, România este hotărâtă să participe la realizarea spaţiului european, dar totuşi ea este departe de ziua în care va îndeplini condiţiile pentru a fi acceptată ca membru cu drepturi depline în U.E. .

Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte stadiul actual al procesului de unificare europeană, într-o perioadă în care la noi în ţară presa, majoritatea politicienilor şi a forurilor de conducere vorbesc despre procesul integrării României în U.E. .

În al doilea capitol am făcut o prezentare a noţiunii de sistem monetar şi o incursiune istorică a demersurilor întreprinse în încercările de realizare a unui sistem monetar.

Capitolul următor prezintă cadrul instituţional, principalele documente ce stau la baza U.E. şi stadiul realizării Pieţei Unice, în vreme ce în capitolul patru am avut în vedere elaborarea U.E.M. din perspectivă istorică, problemele cu care S.M.E. s-a confruntat de-a lungul timpului, etapele de trecere la moneda unică, realizarea U.M. din perspectiva raportului Delors, precum şi stadiul actual al realizării U.E.M. .

În capitolul următor am prezentat principalele instrumente ale Sistemului Monetar European – ECU şi EURO, apariţia, rolul şi funcţiile lor în realizarea stabilităţii monetare. De asemenea, am încercat să evidenţiez atât avantajele, cât şi dezavantajele pe care le-ar implica o monedă unică, insistând asupra realizării stabilităţii monetare, cheia de boltă a oricărui sistem monetar.

Capitolul şase l-am dedicat prezentării implicaţiilor procesului de unificare europeană asupra ţărilor din estul Europei şi a posibilităţilor pe care acestea le-ar avea pentru realizarea integrării, ilustrând şi stadiul în care se află reformele în România, în scopul aderării la U.E. .

Lucrarea se încheie cu un capitol de concluzii asupra procesului de unificare monetară europeană în Europa şi în România.

Sisteme monetare naţionale şi internaţionale

Începuturile organizării monetare se pot descifra încă din antichitate. Primele încercări au avut loc în Lydia, o dată cu centralizarea şi uniformizarea operaţiunilor de batere a monedelor de aur şi argint, între aceste metale stabilindu-se un raport de valoare de la 1 la 13 . Pe măsura dezvoltării societăţii, s-au elaborat norme şi s-au

creat instituţii care să reglementeze şi să organizeze relaţiile monetare . Pornind de la definiţia noţiunii de sistem ca un ansamblu, mulţime de elemente şi relaţiile dintre aceste elemente, relaţii relativ invariante faţa de anumite reguli ale transformărilor care formează structura acestei mulţimi, ce se caracterizează prin unitate şi ordine, se poate defini noţiunea de sistem monetar.

Sistemul monetar naţional poate fi definit ca un ansamblu de reglementări, principii şi instituţii cu privire la organizarea şi supravegherea relaţiilor monetare, emisiunea, punerea şi retragerea din circulaţie a monedei.

Sistemul monetar internaţional ia fiinţă atunci când se stabilesc în consens şi se materializează într-un acord între state, un ansamblu de principii şi reglementări privind cooperarea monetară, adoptarea unui anumit etalon, a unor practici comune în domeniul cursurilor de schimb şi crearea unui mecanism specializat, dotat cu mijloacele necesare pentru a interveni şi ajuta la aplicarea principiilor sistemului.

Prin sistem monetar internaţional se înţelege reglementarea convenită, coerentă a raporturilor de plăţi şi de lichidare a angajamentelor existente între ţări, determinate de schimburile economice de mişcările de capital şi de creşterea economică, reglementare care este însoţită de aspecte instituţionale corespunzătoare. Sistemele monetare au, de regulă, la bază un anumit etalon. De-a lungul timpului acesta a fost etalonul aur-monedă care a constituit o modalitate de a face faţă lipsei unei monede internaţionale. Factorii economici şi politici au creat premisele subminării circulaţiei interne şi internaţionale a metalului monetar, fiind lichidate sistemele monetare bazate pe etalonul aur şi înlocuite cu etalonul aur-devize. Statele ce au adoptat acest etalon ca bază a sistemelor monetare au introdus în rezerva lor monetară alături de aur monedele naţionale ale altor ţari îndeosebi lira sterlină, dolarul şi francul francez, monede ce au devenit valută de rezervă şi de plată. Cursul monedelor naţionale faţa de această valută de rezervă se stabilea pe piaţă, oscilând în jurul parităţii aur, adică in jurul raportului dintre valorile paritare (respectiv cantităţile de aur prin care erau definite monedele respective).

După anii 1973-1974, acest etalon aur-devize este abandonat, locul lui ca bază a sistemelor monetare naţionale şi a celui internaţional fiind luat de etalonul putere de cumpărare.

Preview document

Sistemul Monetar Internațional - Pagina 1
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 2
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 3
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 4
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 5
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 6
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 7
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 8
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 9
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 10
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 11
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 12
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 13
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 14
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 15
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 16
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 17
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 18
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 19
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 20
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 21
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 22
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 23
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 24
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 25
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 26
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 27
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 28
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 29
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 30
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 31
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 32
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 33
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 34
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 35
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 36
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 37
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 38
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 39
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 40
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 41
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 42
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 43
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 44
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 45
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 46
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 47
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 48
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 49
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 50
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 51
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 52
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 53
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 54
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 55
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 56
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 57
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 58
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 59
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 60
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 61
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 62
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 63
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 64
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 65
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 66
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 67
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 68
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 69
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 70
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 71
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 72
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 73
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 74
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 75
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 76
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 77
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 78
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 79
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 80
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 81
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 82
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 83
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 84
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 85
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 86
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 87
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 88
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 89
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 90
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 91
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 92
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 93
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 94
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 95
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 96
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 97
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 98
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 99
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 100
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 101
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 102
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 103
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 104
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 105
Sistemul Monetar Internațional - Pagina 106

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Monetar International.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul monetar internațional

1. Sistemul Monetar International: etape premergatoare si realizari 2. Principiile care au stat la baza Sistemului Monetar International 3....

Inflația

Capitolul I INFLATIA Inainte de toate, inflatia este un fenomen monetara. Exista mai multe etape care au dus la dezvoltarea inflatiei....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Sistemul monetar internațional

Sistemul monetar international: concept, functii, etape premergatoare Incercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si...

Influența Sistemului Monetar Internațional Asupra Economiei Naționale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Încercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si infiintarea acestuia sunt strans legate de...

Sistemul Monetar Internațional

1. Sistemul monetar: definire, continut, rol În literatura de specialitate, sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si...

Sistemul Monetar Internațional - Istoric și Perspective

INTRODUCERE Această lucrare argumentează că sistemul de economie internaţională Bretton Woods se cuvine să reflecte experienţele şi cunoştinţele...

Sistemul Monetar Internațional de la Bretton Woods

Introducere Această lucrare prezintă, după cum sugerează şi numele, modul de funcţionare a primului sistem monetar internaţional, creat în anul...

Sistemul Monetar Internațional

A.SCHIMBURILE SI CURSUL DE SCHIMB a. Operatiunile cu strainatatea Emisiunea monetara este unul din atributele suveranitatii statelor. Existenta...

Sistemul monetar internațional

Introducere Încercările de creare a unui sistem monetar internaţional precum şi înfiinţarea acestuia sunt strâns legate de evoluţia dintre ţările...

Rolul dolarului în cadrul sistemului monetar internațional

CAPITOLUL I MONEDA DOLAR I.1. SCURT ISTORIC Termenul “dolar” reprezinta denumirea oficiala pentru moneda SUA, precum si a monedelor oficiale...

Ai nevoie de altceva?