Societățile pe Acțiuni

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 33790
Mărime: 110.54KB (arhivat)
Publicat de: Violeta Șerban
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. CONSTITUIREA SOCIETĂŢII PE ACŢIUNI 7
  3. 1.1. Scurt istoric 7
  4. 1.2. Noţiune şi elementele persoanei juridice 8
  5. 1.3. Societatea pe acţiuni 13
  6. 1.4. Înfiinţarea societăţii pe acţiuni 14
  7. 1.5. Actele de constituire 19
  8. 1.6. Funcţionarea 22
  9. 1.7. Organele societății pe acțiuni 26
  10. 2. REORGANIZAREA SOCIETĂŢII PE ACŢIUNI 31
  11. 2.1. Noţiuni 31
  12. 2.2. Reorganizarea voluntară 32
  13. 2.3. Reorganizare forţată 33
  14. 2.4. Formele fuziunii 34
  15. 2.5. Contractul de fuziune 35
  16. 2.6. Reorganizarea prin dezmembrare 42
  17. 2.7. Transformarea 45
  18. 3. DIZOLVAREA ŞI LICHIDAREA SOCIETĂŢII PE ACŢIUNI 48
  19. 3.1. Consideraţii generale 48
  20. 3.2. Cauzele de lichidarea a societăţii pe acţiuni 48
  21. 3.3. Dizolvarea voluntară 50
  22. 3.4. Lichidatorul 53
  23. 3.5. Proiectul de lichidare 55
  24. 3.6. Dizolvarea forţată 60
  25. 3.7. Dizolvarea în temeiul legii insolvabilităţii 63
  26. ÎNCHEIERE 73
  27. BIBLIOGRAFIE 76
  28. SUMMARY 80

Extras din licență

INTRODUCERE

Actualitatea şi importanţa temei. În condiţiile moderne actuale şi a economii de piaţă creare şi dezvoltarea unei persoane juridice, în cazul dat a soceităţii pe acţiuni care este cea mai avansată şi complexă formă de societate comercială este o necesitate vitală. Doar un astfel de agent economic poate concentra un capital atît de mare în cît să poată partitcipa la diverse rapoarte juridice de amploare naţională şi internaţională. Deci studiu acestui organism este la fel de important ca şi necesitatea de ai oferi un cadru legislativ bine structurat şi performant care ar putea permite dezvoltarea acestei instituţii, adaptarea societăţii la cerinţele pieţii şi ale timpului. Credem că acest fapt va avea un impact pozitiv asupra economii naţionale dar şi a societăţii în ansamblu ei. Implicîndu-ne în sfera economică, ar trebui menţionat că doar marele capital dezvoltă toate ramurile de activitate inclusiv şi micele afaceri.

Importanţa acestei chestiuni se prezintă ţării noastre absolut necesară aflîndu-se în acea perioadă de tranziţie care se vrea depăşită. Ar trebui studiată şi implimentată practicile şi experienţele pozitive străine adaptate specificului naţional.

Metodologia lucrării. Consideram util sa prezentăm succint în această lucrare, istoricul dezvoltării societaţii pe acţiuni, să difinim cu ajutorul doctrinei, această formă juridică de societate comercială, să desprindem elementele sale caracteristice şi apoi să ne referim la evoluţia reglementarilor din ţara noastre şi cele internaţionale în această materie.

Socotim că o trecere in revistă, la inceputul lucrării a modului de constituire, funcţionare, administrare, dizolvare şi lichidare a societăţii pe acţiuni ne va ajuta să punem prezenta pe baza cercetărilor înterprinse, în condiţiuni mai bune, problematica complexă a administrării şi lichidării acestei forme juridice de societate comercială, considerata fiind cea mai complexă şi totodată cea mai evoluată a societăţii comerciale.

Metodologia cercetării ştiinţifice s-a bazat pe principiul coraportului şi interacţiunii dintre diferite metode, procedee şi tehnici de investigare. Metodologia cercetării nu include doar tehnici şi procedee de investigare ca instrumente ale cunoaşterii, dar şi principii, teze postulate ce stau la baza aprofundării cunoştinţelor teoretice în ştiinţa dreptului civil. Metodele dialectică, sistemică, comparativă şi logică au fost aplicate în cercetarea tuturor aspectelor tezei, investigarea naturii juridice a persoanei juridice în formă de societate pe acţiuni. Metoda fenomenologică a fost utilizată pentru analizarea practicii judiciare.

Scopul şi obiective lucrării. Din analiza actelor normative, a jurisprudenţei şi teoriei juridice privind noţiunea şi evoluţia societaţii pe actiuni, rezultă că atît doctrina clasică, cît şi în cea modernă, a dreptului comercial, deşi din punct de vedere teoretic, natura juridică a societăţii este abordată din unghiuri şi de pe poziţii diferite, majoritatea covărşitoare autorilor sunt de părere că societatea comercială, în complexitatea mecanismelor de formare şi exprimare a voinţei asociaţilor, depăşeşte stadiul de contract dobîndind în final, prin respectarea condiţiilor de formă şi de fond, precum şi a formalităţilor de constituire, o personalitate juridică proprie.

Concentrînd în sine un număr de organisme care asigură activitatea corectă şi transparentă a societăţii pe acţiuni, acestea realizează într-o formă deja existentă, principiu separării puterii. Avînd repartizate funcţiile şi atribuţiile, aceste organe în ansamblu realizeză orce scop stabilit de către societatea pe acţiuni care nu contravin legislaţiei şi actelor constitutive. Prin urmare, considerăm necesar prezentarea acestora în conţinutul lucrării, şi aratarea operaţiunilor înfăptuite de ele, atăt în procesul de activitate a societăţii pe acţiuni, cît şi la lichidarea ei. Astfel, ne vom convinge că orce decizie luată de adunarea generală a asociaţilor parcurge un lanţ de proceduri formale cerute de legislaţie pentru a atinge scopul final, în aşa mod asigurîndu-se corectitudinea faptelor efectuate şi aducerea lor la cunoştinţa tuturor asociaţilor, membrlelor cît şi satisfacerea creanţelor creditorilor sau garantarea lor.

Enumerînd şi caracterizînd organele de funcţionare din cadrul societăţii pe acţiuni, facem distincţie între acestă formă de organizare a persoanei juridice şi celelalte forme enumerate exhaustiv de legislaţia noastre.

Credem ca ar fi binevenită şi prezentarea actelor care trebuie oferite organelor de stat pentru înregistrare şi pentru lichidare, pentru a face facilă exprimarea în privinţa necesităţii includerii acestora în lista actelor cerute de legislaţie. Analiza actelor cerute de lege pentru înregistrarea şi lichidarea societăţii pe acţiuni ne poate ajuta la propunerile care ţinem să le oferim pentru simplificarea procedurii de lichidare.

Pentru a pătrunde în esenţa chestiunii analizate vom prezenta şi cerinţele generale pe care trebuie să le deţină contractele dintre persoanele juridice implicate în reorganizare, modalitate lor de oformare şi aplicare acestora, impactul care îl vor avea asupra acţiunilor ulterioare.

Absolut necesar este descrierea cauzelor care pot duce la dizolvarea şi lichidarea persoanei juridice, atît a celor luate binevol cît şi a celor intervenite fără dorinţa societăţii pe acţiuni. Motivele din a căror cauză persoana juridică va suporta reorganizarea sau lichidarea definitivă, a consecinţelor fiecărui pas întreprins de către aceasta pe parcurusl activităţii efectuate de ea.

Din cele menţionate mai sus se poate uşor intui că aspectul care ne interesează este la fel de complex şi are o multidudine de expresii care pot fi confundate în dependenţă de scopul propus de către asociaţi şi procedura cerută de legislaţie pentru delimitarea acestora. Ni se prezintă necesar de a elucida şi formele de reorganizare a societatăţii pe acţiuni deoarece de cele mai dese ori acestea duc la dispariţia organismului fondat iniţial. De aici pot decurge unele confuzii în privinţa rezultatului final şi anume: care sunt efectele lichidării definitive a societaţii pe acţiuni comparativ cu cele ale reorganizării respective. Procedura lichidării este una de formă, care trebuie să parcurgă obligatoriu două etape, prima de dizolvare şi apoi cea de lichidare cu toate consecinţele ce decurg de aici. Asemănătoare este şi etapa întîi a procedurii de reorganizare sau mai bine spus a unor forme ale acesteia, care iniţial trebuie să intre în procedură de dizolvare pentru a putea realiza scopul propus, adica a se reorganiza.

Preview document

Societățile pe Acțiuni - Pagina 1
Societățile pe Acțiuni - Pagina 2
Societățile pe Acțiuni - Pagina 3
Societățile pe Acțiuni - Pagina 4
Societățile pe Acțiuni - Pagina 5
Societățile pe Acțiuni - Pagina 6
Societățile pe Acțiuni - Pagina 7
Societățile pe Acțiuni - Pagina 8
Societățile pe Acțiuni - Pagina 9
Societățile pe Acțiuni - Pagina 10
Societățile pe Acțiuni - Pagina 11
Societățile pe Acțiuni - Pagina 12
Societățile pe Acțiuni - Pagina 13
Societățile pe Acțiuni - Pagina 14
Societățile pe Acțiuni - Pagina 15
Societățile pe Acțiuni - Pagina 16
Societățile pe Acțiuni - Pagina 17
Societățile pe Acțiuni - Pagina 18
Societățile pe Acțiuni - Pagina 19
Societățile pe Acțiuni - Pagina 20
Societățile pe Acțiuni - Pagina 21
Societățile pe Acțiuni - Pagina 22
Societățile pe Acțiuni - Pagina 23
Societățile pe Acțiuni - Pagina 24
Societățile pe Acțiuni - Pagina 25
Societățile pe Acțiuni - Pagina 26
Societățile pe Acțiuni - Pagina 27
Societățile pe Acțiuni - Pagina 28
Societățile pe Acțiuni - Pagina 29
Societățile pe Acțiuni - Pagina 30
Societățile pe Acțiuni - Pagina 31
Societățile pe Acțiuni - Pagina 32
Societățile pe Acțiuni - Pagina 33
Societățile pe Acțiuni - Pagina 34
Societățile pe Acțiuni - Pagina 35
Societățile pe Acțiuni - Pagina 36
Societățile pe Acțiuni - Pagina 37
Societățile pe Acțiuni - Pagina 38
Societățile pe Acțiuni - Pagina 39
Societățile pe Acțiuni - Pagina 40
Societățile pe Acțiuni - Pagina 41
Societățile pe Acțiuni - Pagina 42
Societățile pe Acțiuni - Pagina 43
Societățile pe Acțiuni - Pagina 44
Societățile pe Acțiuni - Pagina 45
Societățile pe Acțiuni - Pagina 46
Societățile pe Acțiuni - Pagina 47
Societățile pe Acțiuni - Pagina 48
Societățile pe Acțiuni - Pagina 49
Societățile pe Acțiuni - Pagina 50
Societățile pe Acțiuni - Pagina 51
Societățile pe Acțiuni - Pagina 52
Societățile pe Acțiuni - Pagina 53
Societățile pe Acțiuni - Pagina 54
Societățile pe Acțiuni - Pagina 55
Societățile pe Acțiuni - Pagina 56
Societățile pe Acțiuni - Pagina 57
Societățile pe Acțiuni - Pagina 58
Societățile pe Acțiuni - Pagina 59
Societățile pe Acțiuni - Pagina 60
Societățile pe Acțiuni - Pagina 61
Societățile pe Acțiuni - Pagina 62
Societățile pe Acțiuni - Pagina 63
Societățile pe Acțiuni - Pagina 64
Societățile pe Acțiuni - Pagina 65
Societățile pe Acțiuni - Pagina 66
Societățile pe Acțiuni - Pagina 67
Societățile pe Acțiuni - Pagina 68
Societățile pe Acțiuni - Pagina 69
Societățile pe Acțiuni - Pagina 70
Societățile pe Acțiuni - Pagina 71
Societățile pe Acțiuni - Pagina 72
Societățile pe Acțiuni - Pagina 73
Societățile pe Acțiuni - Pagina 74
Societățile pe Acțiuni - Pagina 75
Societățile pe Acțiuni - Pagina 76
Societățile pe Acțiuni - Pagina 77
Societățile pe Acțiuni - Pagina 78
Societățile pe Acțiuni - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Societatile pe Actiuni.doc

Alții au mai descărcat și

Societatea în Comandită pe Acțiuni

1.1. Notiunea, elementele si clasificarea societatilor comerciale 1. Notiuni generale Precizari prealabile. Legea nr. 31/1990 nu cuprinde o...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Societate pe Acțiuni

INTRODUCERE În cadrul relațiilor comerciale există două categorii de participanţi la raporturile juridice de comerţ internaţional, şi anume :...

Constituirea și Funcționarea Societății pe Acțiuni

Introducere Prin unire cresc lucrurile mici, Prin dezbinare se prăbuşesc cele mai mari. (Concordia parvae res crescent, discordia maximae...

Societatea pe Acțiuni

Noţiunea societăţii pe acţiuni Precizări prealabile. Societatea pe acţiuni este forma cea mai complexă şi totodată, cea mai evoluată a societăţii...

Societatea pe Acțiuni

Capitolul I – Considerații generale ale societatii pe actiuni I.1.-Evoluția istorică a societății pe acțiuni Societatea pe acţiuni (S.A.),...

Organizarea și funcționarea societăților comerciale pe acțiuni

I.ORGANIZAREA SOCIETATILOR COMERCIALE PE ACTIUNI 1.1. ACTIONARII - ATRIBUTII SI RESPONSABILITATI Actionarul este un membru societatii pe actiuni,...

Societăți captive de asigurări

1.1.Notiune, caracterizare generala Piata internationala de asigurari este formata din totalitatea tranzactiilor interne si internationale de...

Societățile pe Acțiuni în Comerțul Internațional

Cap. I. Noţiuni generale privind societăţile comerciale pe acţiuni Societatea comercială este constituită ca un grup organizat de persoane, care,...

Societatea în Comandită pe Acțiuni

1.1. Notiunea, elementele si clasificarea societatilor comerciale 1. Notiuni generale Precizari prealabile. Legea nr. 31/1990 nu cuprinde o...

Ai nevoie de altceva?