Șomajul

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 105 în total
Cuvinte : 75299
Mărime: 1.21MB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. Capitolul I:Piaţa muncii pag.1-19
  2. 1.1.Conceptul, funcţii şi trăsături ale pieţei muncii pag.2-4
  3. 1.2. Segmentarea pieţei muncii pag.4-5
  4. 1.3.Cererea de muncă pag.5-9
  5. 1.3.1.Productivitatea marginală a muncii pag.6-8
  6. 1.3.2.Condiţii generale ale activităţii economice pag.9
  7. 1.4.Oferta de muncă pag.9-13
  8. 1.4.1.Oferta de muncă într-o structură de piaţă concurenţială pag.10-11
  9. 1.4.2.Oferta de muncă într-o structură de piaţă cu concurenţă imperfectă pag.11-13
  10. 1.5.Echilibrul şi dezechilibrul pe piaţa muncii pag.13-19
  11. 1.5.1.Analiza clasică a echilibrului pe piaţa muncii pag.14-17
  12. 1.5.2.Analiza keynesiană a pieţei muncii pag.17-19
  13. Capitolul II: Teorii despre şomaj pag.20-47
  14. 2.1. Şomajul:concept, caracteristici pag.20-24
  15. 2.1.1.Definirea şomajului pag.20-21
  16. 2.1.2.Caracteristicile şomajului pag.22-24
  17. 2.2. Cauzele şomajului pag.25-34
  18. 2.3.Şomajul în teoria economică pag.34-47
  19. 2.3.1. Teoria clasică a şomajului pag.34-36
  20. 2.3.2. Teoria marxistă a şomajului pag.37
  21. 2.3.3.Teoria keynesistă a şomajului pag.37-42
  22. 2.3.4. Teoria economică actuală despre cauzele şomajului pag.43-44
  23. 2.3.5. Politici anti-şomaj pag.45-47
  24. Capitolul III: Şomajul în România pag.48-
  25. 3.1. Cauzele şomajului în România pag.48-50
  26. 3.2.Evoluţia şomajului în România în perioada 1996-2000 pag.51-
  27. 3.2.1. Dinamica şomajului în România
  28. 3.2.2. Structura şomajului pe sexe pag.52-54
  29. 3.2.3. Structura şomajului pe categorii de ajutor bănesc pag.54-
  30. 3.2.4. Structura şomajului pe grupe de vârstă
  31. 3.2.5. Structura şomajului după durată pag.
  32. 3.2.6. Structura şomajului pe categorii socio-profesionale pag.
  33. 3.2.7.Evoluţia numărului persoanelor cuprinse în cursuri de calificare pag.
  34. Capitolul IV: Şomajul în judeţul Hunedoara pag.
  35. 4.1.Evoluţia şomajului în Hunedoara în perioada 1996-2000 pag.
  36. 4.1.1.Dinamica şi rata şomajului pag.
  37. 4.1.2. Structura şomajului pe sexe pag
  38. 4.1.3. Structura şomajului pe categorii de ajutor bănesc pag.
  39. 4.1.4. Structura şomajului pe categorii socio-profesionale pag.
  40. 4.1.5. Evoluţia numărului persoanelor cuprinse în cursuri de calificare pag.
  41. CONCLUZII pag.
  42. BIBLIOGRAFIE pag

Extras din licență

România traversează în prezent o perioadă de modificări profunde ce afectează toate sferele vieţii sociale.

Una din cele mai importante modificări o reprezintă trecerea de la o economie planificată, centralizată, care şi-a dovedit ineficienţa, la o economie modernă.

Prin economiile moderne se înţeleg acele economii, ale unui număr relativ restrâns de ţări (S.U.A, Germania, Japonia, Franţa, Anglia, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia etc.) care au reuşit să răspundă comun, dar nu identic, în cel mai reuşit mod şi cu cele mai bune performanţe la întrebările cheie, fundamentale, ale unei economii:ce să producă, cât cum, pentru cine (de ce), furnizând, după spusele lui John Kenneth Galbraith, “maximum din ceea ce oamenii au nevoie.”

Trăsătura comună a acestor economii moderne este structurarea şi funcţionarea lor ca economii de piaţă, întemeiate în special pe proprietatea privată, cererea şi oferta determinând principiile de stabilire a priorităţilor economice şi a metodelor de producere şi organizare, preţul lor fiind cel mai important instrument de reglare a accesului diferitelor persoane sau grupuri la bunurile economice.

Funcţionarea economiilor moderne ca economii de piaţă presupune, în conformitate cu teoria ecomomică modernă existenţa unor pieţe specifice, interdependente organic, recunoscute ca fiind:

a)piaţa bunurilor de consum şi a serviciilor;

b)piaţa monetară şi/ sau valutară;

c)piaţa capitalului sau piaţa financiară;

d)piaţa muncii sau piaţa forţei de muncă.

Caracteristica fundamentală a tuturor acestor pieţe este întâlnirea şi confruntarea cererii cu oferta.

În acest sens, piaţa muncii, parte componentă a unui sistem economico-social bazat pe relaţii de piaţă, este caracterizată de confruntarea cererii cu oferta de muncă la un moment dat.

Teoria clasică, adepta echilibrului universal, consideră că toate pieţele sunt egale, iar starea de echilibru şi folosirea deplină a resurselor reprezină o constantă, starea de dezechilibru fiind temporară şi rezolvându-se de la sine.

Teoriile liberale şi neoliberale susţin că piaţa muncii, cel puţin din punct de vedere al cererii de muncă, este o piaţă derivată.

Teoria economică modernă poziţionează piaţa muncii între pieţele principale.

Piaţa muncii, în acest context, ocupă un loc deosebit prin faptul că, deşi funcţionează pe principiul cererii şi ofertei, factorii implicaţi direct sunt oamenii înşişi, cu abilităţile, calităţile şi cunoştinţele lor, iar cererea şi oferta se referă la un “bun deosebit”, munca.

Faptul că ocupă un loc special este argumentat de următoarele:

-orice activitate, existentă sau iniţiată în societate, generează nevoia de muncă, factorul activ şi determinant al producţiei şi/sau al activităţii economice, în general;

-“omul este mai mult decât o marfă”, aşa cum afirma Paul Samuelson.

Aceste aspecte, specifice doar pieţei muncii, justifică de ce oferta de forţă de muncă nu se formează în exclusivitate pe principiile economiei de piaţă, iar considerarea lor la justa valoare, poate contribui la acţiuni eficiente împotriva şomajului, fenomen care afectează economiile tuturor ţărilor.

Pe cât de puţin acceptat, şomajul se dovedeşte a fi totuşi, între anumite limite un fenomen suportabil şi nu de neînlăturat, dacă se acţionează cu pricepere şi perseverenţă împotriva sa, prin promovarea unor măsuri complexe şi responsabile.

1.1 CONCEPTUL, FUNCŢII ŞI TRĂSĂTURI ALE PIEŢEI MUNCII

O componentă importantă a pieţei factorilor de producţie este piaţa muncii.Ea prezintă caracteristici proprii ce decurg din particularităţile obiectului relaţiei de schimb-“muncă” şi a preţului specific-“salariul”.

O definiţie cu caracter general precizează că piaţa muncii reprezintă spaţiul economic de confruntare liberă a deţinătorilor de capital-în calitate de cumpărători şi posesorii de muncă-în calitate de vânzători, în care, prin mecanisme specifice, cererea şi oferta de muncă se echilibrează.

Ea se prezintă ca şi sistem al relaţiilor şi tranzacţiilor care asigură prin mecanisme specifice-înainte de toate prin intermediul salariului şi al negocierilor-echilibrarea ofertei şi cererii de forţă de muncă.

Piaţa muncii deţine o poziţie centrală în sistemul de pieţe. Ca piaţă a celui mai important factor de producţie, ea se află în legătură cu celelalte pieţe. Pe de altă parte, ea receptează semnalele celorlalte pieţe-piaţa bunurilor şi serviciilor, piaţa monetară, piaţa financiară şi piaţa valutară, cumulează şi amplifică disfuncţiunile şi distorsiunile acestora. De exemplu, fenomenele inflaţioniste şi creşterea preţurilor la bunuri şi servicii exercită o presiune puternică asupra tranzacţiilor cu privire la salarizare. Pe de altă parte, piaţa muncii transmite propriile semnale spre celelalte pieţe, îşi formulează cerinţe faţă de funcţionarea lor.

Agenţii economici întâlniţi pe piaţa muncii sunt:

1. Ofertanţi (sau vânzători), respectiv cei care oferă marfa reprezentată de capacitatea de muncă şi competenţa profesională, contra unui anumit preţ pe piaţă. Aceştia aşteaptă maximum de avantaj net în urma vânzării muncii (maximum de utilitate,minimum de dezutilităţi);

2. Cumpărători, adică întreprinderile care au nevoie de muncă, într-o anumită cantitate şi structură profesională, pentru a-şi desfăşura activitatea şi pentru care sunt dispuşi să plătească preţul specific-salariul. Ei aşteaptă să obţină maximum de profit;

3. Intermediari, care pot fi oficiile de plasare, specializate într-o gamă largă de servicii, prin intermediul cărora ofertanţii sunt puşi în contact cu cumpărătorii de muncă şi care, evident, pentru serviciile lor solicită un preţ. Rezultatul tranzacţiei pe piaţa muncii se materializează în contractul de angajare şi în salariu.

Relaţiile între proprietarul forţei de muncă şi proprietarul de capital se prezintă ca în figura nr.1.13:

Proprietarul forţei de Capacitate de muncă Întreprinzătorul (proprie-

muncă;oferta de muncă tarul de capital);cererea de

(profesii, nivel de cali- Salarizare forţă de muncă (profesii,

ficare etc.) nivel de calificare)

Fig.nr.1.1.Relaţia cerere de muncă-ofertă de muncă

În funcţionarea economiei, piaţa muncii indeplineşte funcţii specifice de ordin economic, care o diferenţiază de celelalte pieţe:

- în primul rând, ea asigură alocarea resurselor de muncă în concordanţă cu volumul şi structura cererii de muncă;

- în al doilea rând, piaţa muncii îndeplineşte o funcţie productivă, de combinare a doi factori de producţie, capitalul şi munca, ce se află în proprietatea unor agenţi economici diferiţi;

- a treia funcţie este distributivă, întrucât, prin mecanismele ei, influenţează modul de formare şi repartizare a veniturilor specifice pentru factorii de producţie combinaţi: salariul şi profitul.

Piaţa muncii indeplineşte şi alte funcţii, din care unele de natură mixtă, economico-sociale şi educative, prin intermediul cărora contribuie la asigurarea de locuri de muncă, la protecţia socială, cât şi la orientarea profesională, la reconversia, recalificarea şi reintegrarea mâinii de lucru.

Caracteristicile mărfii care circulă pe această piaţă, precum şi raporturile dintre agenţii economici care participă la relaţiile de schimb, conferă pieţei muncii o serie de particularităţi:

1. În primul rând, ea este o piaţă cu un grad ridicat de rigiditate şi de sensibilitate şi prin aceasta ea condiţionează atât echilibrul economic, cât şi pe cel social-politic, respectiv corespondenţa între nivelul de echilibru al bunurilor şi serviciilor şi nivelul ocupării depline, niveluri pe care nici un mecanism natural nu le face să coincidă.

Literatura economică şi socială subliniază tot mai frecvent ideea că în condiţiile actuale dreptul la muncă, la alegerea profesiei şi locului de muncă este un drept fundamental al omului într-o societate democratică.Asigurarea locului de muncă, alegerea şi exercitarea liberă a profesiei reprezintă în egală măsură un act economic şi unul de justiţie socială, de echilibru social.Referindu-se la acest aspect, economistul francez Lionel Stoleru afirma, în lucrarea “L’echilibre et la croissance economique”: “Nici o civilizaţie nu ar suporta ca o parte a membrilor săi să nu găsească o muncă regulată şi un venit normal”.

Bibliografie

1.ABRAHAM-FROIS,GILBERT - Economie Politică, Bucureşti, Editura

Humanitas, 1994

2.BĂBĂIŢĂ, ILIE; SILAŞI, GRIGORE;- Macroeconomia, Timişoara, Editura

DUŢĂ ALEXANDRINA Orizonturi Universitare, 1999

3. BĂCESCU, MARIUS; -Macroeconomie şi politici macroeconomice, CĂRBUNARU-BĂCESCU, ANGELICA Bucureşti, Editura All Educational, 1998

4. BEVERIDGE, LORD - Full employment in a free society, London, Ediţia a III-a, 1954

5. BUCUR, ION -Echilibrul economic şi ocuparea resurselor de muncă în România, Bucureşti, Editura

Economică, 1999

6.CIUCUR,DUMITRU;GAVRILĂ, -Economie-manual universitar, Bucureşti, ILIE;POPESCU, CONSTANTIN Editura Economică, 1999

7. CREŢOIU, GHEORHE; - Economie Politică, Bucureşti, Casa de editură

CORNESCU, VIOREL;BUCUR, ION şi presă “Şansa” S.R.L., 1995

8. DOBROTĂ, NIŢĂ - Economie politică, Bucureşti, Editura

Economică, 1997

9. DORNBUSCH, RUDIGER; - Macroeconomie, Timişoara, Editura Sedona,

FISCHER,STANLEY 1997

10. KEYNES, JOHN MAYNARD - Teoria generală a folosirii mâinii de lucru, a

dobânzilor şi a banilor, Bucureşti, Editura Ştiinţifică, 1970

11. IGNAT, ION; POHOAŢĂ, ION; - Economie politică, Bucureşti, Editura

CLIPA,NECULAI;LUŢAC, GHEORGHE Economică, 1998

12. IONESCU, VICTOR-ROMEO; - Elemente de macroeconomie, Bucureşti,

GAVRILĂ, EMIL Editura Economică, 1999

13. TAYLOR, JOHN B. -Principles of Macroeconomics, Boston, Houghton Miffin, 1998

Preview document

Șomajul - Pagina 1
Șomajul - Pagina 2
Șomajul - Pagina 3
Șomajul - Pagina 4
Șomajul - Pagina 5
Șomajul - Pagina 6
Șomajul - Pagina 7
Șomajul - Pagina 8
Șomajul - Pagina 9
Șomajul - Pagina 10
Șomajul - Pagina 11
Șomajul - Pagina 12
Șomajul - Pagina 13
Șomajul - Pagina 14
Șomajul - Pagina 15
Șomajul - Pagina 16
Șomajul - Pagina 17
Șomajul - Pagina 18
Șomajul - Pagina 19
Șomajul - Pagina 20
Șomajul - Pagina 21
Șomajul - Pagina 22
Șomajul - Pagina 23
Șomajul - Pagina 24
Șomajul - Pagina 25
Șomajul - Pagina 26
Șomajul - Pagina 27
Șomajul - Pagina 28
Șomajul - Pagina 29
Șomajul - Pagina 30
Șomajul - Pagina 31
Șomajul - Pagina 32
Șomajul - Pagina 33
Șomajul - Pagina 34
Șomajul - Pagina 35
Șomajul - Pagina 36
Șomajul - Pagina 37
Șomajul - Pagina 38
Șomajul - Pagina 39
Șomajul - Pagina 40
Șomajul - Pagina 41
Șomajul - Pagina 42
Șomajul - Pagina 43
Șomajul - Pagina 44
Șomajul - Pagina 45
Șomajul - Pagina 46
Șomajul - Pagina 47
Șomajul - Pagina 48
Șomajul - Pagina 49
Șomajul - Pagina 50
Șomajul - Pagina 51
Șomajul - Pagina 52
Șomajul - Pagina 53
Șomajul - Pagina 54
Șomajul - Pagina 55
Șomajul - Pagina 56
Șomajul - Pagina 57
Șomajul - Pagina 58
Șomajul - Pagina 59
Șomajul - Pagina 60
Șomajul - Pagina 61
Șomajul - Pagina 62
Șomajul - Pagina 63
Șomajul - Pagina 64
Șomajul - Pagina 65
Șomajul - Pagina 66
Șomajul - Pagina 67
Șomajul - Pagina 68
Șomajul - Pagina 69
Șomajul - Pagina 70
Șomajul - Pagina 71
Șomajul - Pagina 72
Șomajul - Pagina 73
Șomajul - Pagina 74
Șomajul - Pagina 75
Șomajul - Pagina 76
Șomajul - Pagina 77
Șomajul - Pagina 78
Șomajul - Pagina 79
Șomajul - Pagina 80
Șomajul - Pagina 81
Șomajul - Pagina 82
Șomajul - Pagina 83
Șomajul - Pagina 84
Șomajul - Pagina 85
Șomajul - Pagina 86
Șomajul - Pagina 87
Șomajul - Pagina 88
Șomajul - Pagina 89
Șomajul - Pagina 90
Șomajul - Pagina 91
Șomajul - Pagina 92
Șomajul - Pagina 93
Șomajul - Pagina 94
Șomajul - Pagina 95
Șomajul - Pagina 96
Șomajul - Pagina 97
Șomajul - Pagina 98
Șomajul - Pagina 99
Șomajul - Pagina 100
Șomajul - Pagina 101
Șomajul - Pagina 102
Șomajul - Pagina 103
Șomajul - Pagina 104
Șomajul - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • CONCLUZII.doc
  • CUPRINS.DOC
  • somaj 12.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu comparativ între economia României și Italiei

Introducere Economia este știința socială ce studiază producția și desfacerea, comerțul și consumul de bunuri și servicii. Economia este știința...

Șomajul analiză comparativă România și Spania 2010-2015

INTRODUCERE Potrivit datelor cuprinse in World Migration Report 2010, numarul total al migrantilor internationali la scara planetara este...

Șomajul în România - cauze și efecte

Introducere În lucrarea de faţă am urmărit evidenţierea celor mai importante probleme legate de şomaj, analizând evoluţia acestuia în România. În...

Inflația, efecte reale, efecte anticipate - politici antiinflaționiste

INTRODUCERE Inflaţia este un fenomen şi un proces economico-social complex, care a devenit general şi persistent în epoca noastră. Ea se...

Piața forței de muncă în România înainte și după 2007

INTRODUCERE În prezenta lucrare, ne vom focaliza preocupările de cercetare asupra unei teme care surprinde un important factor prezent în economia...

Economia în perioada de tranziție

Când România s-a eliberat de regimul lui Ceauşescu, la sfârşitul anului 1989, era una dintre ţările Europei Centrale şi de Est ale cărei instituţii...

Economia și Revitalizarea Pieței Muncii

INTRODUCERE Traversăm vremuri ameţitoare, societatea este într-o creştere accelerată, totul se perfectionează, totul se complică, totul se...

Decalajele economice la nivelul pieței muncii România - Uniunea Europeană

INTRODUCERE Tema lucrării mele de licentă se intitulează „Decalaje economice la nivelul pieţei muncii România – Uniunea Europeană şi este...

Te-ar putea interesa și

Curba Phillips ca instrument de analiză a interdependenței inflație - șomaj

I. CORELATIA INFLATIE-SOMAJ Doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta un stat contemporan, îndeosebi în perioada de tranzitie...

Șomajul analiză comparativă România și Spania 2010-2015

INTRODUCERE Potrivit datelor cuprinse in World Migration Report 2010, numarul total al migrantilor internationali la scara planetara este...

Șomajul tendințe contemporane

Lucrarea „Tendinte ale somajului contemporan” se adreseaza celor interesati de probelmatica somajului si pietei muncii - studenti, cursanti ai...

Șomajul în România - studiu de caz analiza șomajului la nivelul Județului Tulcea

INTRODUCERE Problemele vizând viitorul muncii şi ocuparea forţei de munca reprezintă unele dintre cele mai importante probleme cu care se...

Șomajul în România

Introducere: Obiectivul lucrarii este acela de a realiza o analiza a fenomenului somajului in Romania, in perioada 2000-2007, in statele Uniunii...

Șomajul în România 2000-2008

CAPITOLUL I NOTIUNI TEORETICE 1. DEFINITII. CARACTERISTICI Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza...

Șomajul la nivel european

I . Prezentare generala Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza economiile tuturor tarilor. Notiunea de...

Șomajul în România

“Fii amabil cu oamenii pe care-i intalnesti cand urci Pentru ca-i vei reintalni cand vei cobori” (Wilson Mizner) Cap 1.Somajul 1.1 Ce este...

Ai nevoie de altceva?