Strategii de distribuție la SC Artima SA

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 15602
Mărime: 78.53KB (arhivat)
Publicat de: Viorel U.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. CAPITOLUL I – CONSIDERAŢII GENERALE
  2. 1.1. Scurt istoric
  3. 1.2. Locul distribuţiei în cadrul strategiei de marketing
  4. 1.2.1. Distribuţia, variabilă a mixului de marketing
  5. 1.2.2. Distribuţia în cadrul strategiei de marketing
  6. CAPITOLUL II – ALEGEREA VARIANTELOR DE DISTRIBUŢIE
  7. 2.1. Alegerea strategiei de distribuţie a producătorului
  8. 2.1.1. Obiective strategice în distribuţie
  9. 2.1.2. Analiza producătorului şi a mediului extern
  10. 2.1.3. Definirera unei strategii coerente de distribuţie
  11. 2.2. Crearea unui nou canal de distribuţie
  12. 2.2.1. Identificarea soluţiilor de distribuţie posibile
  13. 2.2.2. Evaluarea soluţiilor posibile şi alegerea variantelor optime
  14. CAPITOLUL III – MANAGEMENTUL CANALULUI DE DISTRIBUŢIE
  15. 3.1. Motivarea membrilor unui canal de distribuţie
  16. 3.2. Prevenirea conflictelor
  17. 3.3. Sistemul de informare şi control
  18. 3.4. Evaluarea performanţelor canalului de distribuţie
  19. 3.5. Modificarea structurii canalului de distribuţie
  20. CAPITOLUL IV – STUDIU DE CAZ LA MAGAZINUL ARTIMA
  21. 4.1. Prezentare generala a lanţului de magzine Artima
  22. 4.2. Indicatorii diagnosticului de marketing
  23. 4.3. Politica de distribuţie
  24. Bibliografie

Extras din licență

CAPITOLUL I – CONSIDERAŢII GENERALE

1.1.Scurt istoric

În cadrul activităţii de marketing nu mai este necesar să fie demonstrată importanţa funcţiei de distribuţie. Cu toate acestea, majoritatea manualelor adoptă o prezentare în care distribuţia este variabilă a mixului de marketing, la acelaşi nivel cu preţul sau comunicarea, deci poate fi stăpânită în totalitate de către producător.

Dacă această perspectivă rămâne valabilă în cazul bunurilor industriale, în cazul bunurilor de larg consum este pusă la îndoială fără încetare. Ultimii ani au scos în evidenţă societăţi de distribuţie a căror cifră de afaceri depăşeşte cu mult pe cea a principalului lor furnizor. În aceste condiţii nu producătorul este cel care îsi alege distribuitorul, ci, din contră, el trebuie să fie acceptat de structurile sistemului de distribuţie. Nu putem lăsa neobservată nici evoluţia tehnică din acest sector. Lipsit mult timp de aportul inovaţiilor, a cunoscut în ultima perioadă modificări majore: internaţionalizarea întreprinderilor comerciale, apariţia comerţului electronic etc. .

Apariţia, apoi dezvoltarea marilor distribuitori a antrenat apariţia unei situaţii conflictuale cu producătorii. Această situaţie îşi are originea în evoluţia în timp a relaţiilor dintre fabricanţi şi vânzători.

Prima fază: predominanţa detailistului.

Din punct de vedere comercial putem califica perioada de la începutul erei industriale ca fiind dominată de detailist. Piaţa bunurilor de consum era formată din produse anonime. Condiţionarea produselor era făcută pe loc de către comercianţi. Primele magazine foloseau munca manuală pentru confecţionarea pachetelor, adesea la comanda clienţilor. Astfel, pieţele erau foarte bine localizate iar vănzătorul stăpân absolut asupra aprovizionării.

Această practică a constituit o piedică serioasă în calea industrializării care crea condiţiile unui consum de masă în acelaşi timp cu creşterea nivelului de trai şi al urbanizării. Nu se puteau desface cantităţi importante de produse deoarece trebuiau negociate condiţii de vânzare cu un număr foarte mare de detailişti.

A doua fază: triumful producătorului.

Apar noţiunile de marcă şi publicitate. Singura metodă prin care se putea ocoli obstacolul detailiştilor era comunicarea directă cu consumatorii astfel încât aceştia să cunoască produsele şi să ceară prezenţa lor la magazinul lor obişnuit. Astfel, în primul deceniu după primul război mondial se dezvoltă o serie de mărci puternice ale producătorilor, susţinute de o publicitate intensă.

Această perioadă reprezintă triumful marilor producători. Aceştia au ieşit din anonimat şi aveau o legătură directă cu publicul prin intermediul mărcilor. Distribuitorii erau în planul secund, fiind condamnaţi să vândă produsele cerute de clientelă. Succesul producătorilor era atât de puternic încât au apărut primele situaţii de monopol.

În cadrul proceselor economice dezechilibrele tind să dispară şi apar primele grupuri de distribuitori importanţi.

A treia fază: echilibrul?

Distribuitorii importanţi nu au întârziat să reacţioneze, negociind mai aspru condiţiile de vânzare cu producătorii, ajungând până la a-şi crea mărci proprii. După al doilea război mondial, folsind tehnici de marketing mai rafinate, marii distribuitori au devenit conştienţi de forţa lor şi au încercat să ajungă din nou să controleze comercializarea produselor.

Este evident că acestă situaţie a dus la conflicte de interese. Presiunea iraţională a distribuitorilor asupra preţului poate duce la dispariţia fabricantului, deci şi a produsului respectiv. Nu este aşa de uşor de înlocuit un furnizor de cantităţi importante cu care s-a colaborat o perioadă îndelungată. La rândul lor, producătorii ar trebui să înţeleagă că nu mai sunt stăpâni pe piaţă şi că deciziile lor trebuie să ţină cont de comercianţi. Fără o distribuţie puternică şi bine organizată nu ar mai exista producţie de masă la preţuri scăzute.

Această stare de echilibru este benefică şi nu trebuie să fie influenţată prin măsuri artificiale ce ar putea avea efecte negative asupra consumatorilor. Chiar dacă între ei există conflicte de interese, fabricanţii şi distribuitorii nu sunt concurenţi, ci complementari. O bună colaborare între aceştia poate avea rezultate uimitoare, influenţând pozitiv piaţa.

Paradoxal, singura problemă gravă nu rezidă dintr-un conflict, ci, din contra, din acordurile dintre producător şi anumiţi distribuitori făcute în scopul favorizării acestora din urmă. Acestea falsifică libera concurenţă şi amplifică dezvoltarea unor distribuitori în detrimentul altora. Pe termen lung aceste acorduri condamnabile au un efect negativ asupra fabricantului pentru că împiedică dezvoltarea pieţei.

1.2. Locul distribuţiei în cadrul strategiei de marketing

1.2.1. Distribuţia, variabilă a mixului de marketing

Orice manual de marketing am deschide şi am căuta ce scrie autorul despre distibuţie, cei “4P” ai lui McCarthy înlocuiesc cu succes capitolele acestuia. Este aproape sigur că vom găsi secţiunea referitoare la distribuţie imediat după problemele legate de produs, de preţuri şi de publicitate. Această ordine are un caracter artificial chiar dacă are marele avantaj de a fi logică. Când un producător se prezintă în faţa unui distribuitor ştie foarte bine că acesta din urmă are puterea de a-i schimba preţul prin negociere, chiar şi bugetul de publicitate şi caracteristici ale produsului. Astfel, elaborarea mixului de către producător trebuie să se facă după consultarea distribuitorilor, după cunoaşterea reacţiilor acestora din urmă cu privire la produs.

Nu contează care dintre cele patru dimensiuni ale mixului este suficient de importantă astfel încât celelalte să i se subordoneze. Dacă produsul are un cost de fabricaţie foarte ridicat, datorită procesului de fabricaţie şi materiilor prime utilizate, atunci preţul va fi fixat mai întâi şi abia ulterior celelalte variabile. Va fi, fără îndoială, necesar să i se inducă o imagine de calitate şi prestigiu şi să fie căutate modalităţi de distibuţie care să respecte această cerinţă. În cazul în care producătorul deţine o reţea de distribuţie exclusivă, cu magazine proprii puternice, modalităţile de vânzare din acestea vor determina celelalte elemente ale mixului. Astfel, deciziile privitoare la marcă, preţ şi comunicare vor fi subordonate politicii de distribuţie.

A vorbi despre alegerea canalelor de distribuţie în cadrul variabilei “distribuţie” a mixului denotă cel mai adesea o importantă doză de optimism pe care cu siguranţă puţini producători o împărtăşesc. Mai apropiat de realitate ar fi termenul de “preconizare” a elementelor distribuţiei. Accesul producătorului pe piaţă depinde de deciziile distribuitorilor, mult mai puternici. Acesta nu mai poate pregăti separat planul său de marketing pe care să-l impună distribuitorului: sau integrează distribuţia (marketing direct, francize, puncte de vânzare), sau negociază cu distribuitorii condiţiile de distribuţie ale produsului său. În fiecare caz, el trebuie să vegheze la adecvarea acestor condiţii cu fiecare element al mixului de marketing.

Producătorul trebuie să ţină cont de aşteptările distribuitorilor începând de la conceperea produselor. Variabila “distribuţie” are astfel o importanţă deosebită în elaborarea mixului şi chiar a strategiei de marketing.

Preview document

Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 1
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 2
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 3
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 4
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 5
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 6
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 7
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 8
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 9
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 10
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 11
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 12
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 13
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 14
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 15
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 16
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 17
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 18
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 19
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 20
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 21
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 22
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 23
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 24
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 25
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 26
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 27
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 28
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 29
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 30
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 31
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 32
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 33
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 34
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 35
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 36
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 37
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 38
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 39
Strategii de distribuție la SC Artima SA - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Strategii de Distributie la SC Artima SA.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetare de Marketing Privind Perfecționarea Serviciilor de Transport Comercial în Economia Românească

Cuvânt înainte Economiile moderne funcţionează prin intermediul transporturilor. Transporturile participă alături de alte domenii de activitate la...

Strategii de marketing ale liderilor de pe segmentul marilor distribuitori

CAP. I – Strategiile de piaţă a distribuitorilor Este important pentru orice afacere, în cadrul procesului complex de planificare a activităţii pe...

Studiu privind piața produselor agroalimentare

Statul de-a lungul timpului, indiferent de forma sa de organizare, şi-a creat întotdeauna un sistem de control ale cărui principale obiective au...

Logistică Colgate Palmolive

Capitolul I – Sinteza teoretica logistica si management logistic 1.1.Definiţii şi terminologie Conceptul de sistem apare in forme incipiente in...

Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL

INTRODUCERE „ Conceptul de logistică a fost utilizat pentru prima dată în domeniul militar. Logistica era privită ca o parte a artei războiului,...

Comunicarea Managerială în Conflictul Organizațional

INTRODUCERE “Aproape fiecare problemă, fiecare conflict, fiecare greşeală sau neînţelegere are la nivelul cel mai de jos o problemă de...

Managementul calității serviciilor în comerț

INTRODUCERE În contextul economic actual, marcat de creşterea importanţei calităţii ca factor hotărâtor al competitivităţii întreprinderilor, tot...

Strategii Competitive în Mediul Concurențial Actual

Capitolul I. Managementul strategic – sursă de obţinere a avantajului competitiv 1.1. Definirea componentelor strategiei Odată cu trecerea la...

Te-ar putea interesa și

SuperMarket-urile

CAPITOLUL I SUPERMARKETURILE 1.1. Apariţia şi evoluţia supermarketurilor Acest tip modern de unitate comercială, de mare capacitate, deţine în...

Analiza Firmei de Servicii Carrefour

CAP. 1. DENUMIREA ŞI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL FIRMEI DE SERVICII Carrefour este cel mai mare retailer european şi al doilea din lume, după...

Logistică și aprovizionare Carrefour

Capitolul I Introducere 1. Descriere companie Informații generale, Organizare filiale, Obiectivele companiei Carrefour SA este o reţea...

Strategii și Politici de Marketing la SC Carrefour Oradea SA

STRATEGII ŞI POLITICI DE MARKETING LA S.C. CARREFOUR EXPRESS ORADEA S.A. INTRODECERE Întreprinderile bogate nu fac marketing pentru că au bani,...

Gestionarea Depozitului Logistic Carrefour

Capitolul 1. Introducere 1.1 Descriere companie: Informații generale, Organizare filiale, Obiectivele companiei Carrefour SA este o reţea...

Internaționalizarea firmei - Kubo Ice Cream Company

1.REZUMAT INTRODUCTIV Firma comercializeaza inghetata pe piata romaneasca. Deoarece a ajuns la un stadiu de dezvoltare destul de ridicat doreste,...

Betty Ice

Cap. I Prezentarea organizaţiei Betty Ice a fost infiinţată in anul 1994 şi are ca activitate principală fabricarea ingheţatei fiind momentan o...

Comunicare și Negociere pe Exemplu Artima

INTRODUCERE Comunicarea a însoţit omul pe parcursul întregii sale existenţe şi evoluţii, în toate genurile de activităţi în care a fost implicat....

Ai nevoie de altceva?