TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat

Licență
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 11755
Mărime: 160.86KB (arhivat)
Publicat de: Cezara Moise
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: George Halarambie
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: FINANŢE ŞI BĂNCI

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE p.4
  3. Capitolul 1. PREZENTARE GENERALĂ A IMPOZITELOR
  4. 1.1. CONSIDERAŢII PRIVIND IMPOZITUL p.6
  5. 1.2.CARACTERISTICILE ŞI ROLUL IMPOZITELOR p.7
  6. 1.3. ELEMTELE IMPOZITULUI p.8
  7. 1.4.CLASIFICAREA IMPOZITELOR p.9
  8. 1.5.TEHNICA IMPUNERII p.11
  9. 1.6. CARACTERIZAREA IMPOZITELOR INDIRECTE p.13
  10. Capitolul 2. GENERALITĂŢI PRIVIND TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ
  11. 2.1.DEFINIREA TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ p.16
  12. 2.2.OPERAŢIUNILE CUPRINSE ÎN SFERA DE APLICARE A TAXEI.p.17
  13. 2.3.OPERAŢIUNILE ŞI PERSOANELE IMPOZABILE p.19
  14. 2.4.BAZA DE IMPOZITARE ŞI COTELE DE TAXĂ p.20
  15. 2.5.OPERAŢIUNILE SCUTITE DE TAXĂ p.22
  16. 2.6. EXIGIBILITATEA TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ p.23
  17. Capitolul 3. DINAMICA VENITURILOR PROVENITE DIN TVA ÎN PERIOADA 2007-2010
  18. 3.1 EVOLUŢIA CHELTUIELILOR ŞI VENITURILOR PUBLICE 2007-2010 p.25
  19. 3.2 DINAMICA TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ p.32
  20. 3.3 PROGNOVE PRIVIND EVOLUŢIA VENITURILOR DIN T.V.A p.36
  21. CONCLUZII p.39
  22. BIBLIOGRAFIE p. 41

Extras din licență

INTRODUCERE

În ascensiunea finanţelor publice, bugetul a apărut şi s-a dezvoltat de-a lungul ultimelor decenii, ca instrument principal de protecţie a cheltuielilor şi veniturilor publice, totodată devenind cel mai eficient mijloc de control şi de echilibru public. Prin intermediul căruia sunt atrase resursele financiare şi ulterior plasate pe diferite tipuri de cheltuieli. Resursele financiare au un rol foarte important în ceea ce priveşte funcţionarea normală a unei societăţi, pentru că sunt utilizate în scopul îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor autorităţilor publice, asigurând funcţionarea structurilor organizatorice corespunzătoare ( instituţiile publice locale, centrale etc.).

Analizând resursele financiare, se determină mărimea veniturilor care pot fi puse la dispoziţia statului, oferind informaţii în ceea ce priveşte condiţiile economice viitoare, evoluţia produsului intern brut.

Bugetul de stat reprezintă principalul plan financiar al statului, care are rolul de a asigura echilibrul general, economic şi social al societăţii, prin care sunt prevăzute veniturile şi cheltuielile aprobate pentru o anume perioada de timp, de regulă un an. Acesta constituie componenta centrală a sistemului financiar-bancar, care cuprinde o parte a relaţiilor social-economice băneşti, prin mijlocirea cărora se constituie şi se administrează principalul fond bănesc al statului.

Bugetul de stat nu este doar un document, care este aprobat prin lege, de planificare şi canalizare a resurselor financiare anuale ale statului spre destinaţii stabilite prin programul de guvernare al puterii politice, ci şi un reper important al semnalizării gradului în care statul se implică în economie şi în viaţa socială, al capabilităţii economiei naţionale de a contribui la constituirea resurselor financiare, care sunt influenţate de numeroşi factori ( cheltuielile publice, factori economici,sociali). Cea mai mare pondere în constituirea veniturilor publice o deţin taxele şi impozitele, respectiv impozitele indirecte, cum sunt taxa pe valoarea adăugată, accizele, etc.

În România, taxa pe valoarea adăugată a fost introdusă în anul1993, iar în 1999 ea reprezenta peste 32% din volumul total al veniturilor bugetare, faţă de numai 22,5% cât deţineau împreună impozitele asupra salariilor şi asupra profitului şi 4,1% cât reprezentau veniturile din capital. Instituirea TVA-ului ca impozit indirect la 1 iulie 1993, în locul impozitului pe circulaţia mărfurilor a reprezentat un pas în direcţia adoptării legislaţiei fiscale din Romănia la cea practică în ţările membre ale UE.

De-a lungul timpului, această taxă s-a modificat, iniţial s-a aplicat cota unică de 18% pentru operaţiunile impozabile obligatorii şi o cotă de 0% pentru operaţiunile de export de bunuri şi servicii efectuate de agenţii economici. La 1 ianuarie 1995 a fost introdusă cota redusă de 9%, pe lângă cota standard de 18% şi cota de 0%, ulterior la 1 februarie 1998 cota standard a fost majorată de la 18% la 22%, iar cea redusă de la 9% la 11%. Pe 1 ianuarie 2000, când cota standard a fost stabilită la 19%, iar cea redusă a fost eliminată, urmând ca patru ani mai târziu să se elimine scutirea de tva fară drept de deducere şi să se reintroducă cota redusă de 9% pentru castele,muzee, târguri şi expoziţii, învăţământ.

La 1 iulie 2010 cota standard a ajuns de la 19% la 24%, iar cea redusă a rămas de 9%. Majorarea cotei taxei pe valoarea adăugată cu 5 puncte procentuale, în condiţii de criză economică, va avea efecte negative asupra inflaţiei , ceea ce în mod evident va afecta semnificativ puterea de cumpărare a românilor, şi totodată va determina o contracţie a economiei. La nivelul ramurilor industriale creşterea TVA-ului a fost resimţită , această majorare însemnând închiderea unor activităţi în domeniul transporturilor, distribuţiei, iar în alte sectoare clienţii au devenit mai reticenţi.

Această măsură de avarie a fost luată, de către Guvern, pentru a majora veniturile şi implicit pentru a acoperi deficitul înregistrat în ultimii ani, dar şi pentru ca România să iasă din recesiune.

Capitolul 1

PREZENTARE GENERALĂ A IMPOZITELOR

“Impozitele înseamnă ceea ce plătim pentru o

societate civilizată.”

(Justice Oliver Wendell Holmes)

1.1 CONSIDERAŢII PRIVIND IMPOZITUL

Impozitul a însoţit dezvoltarea civilizaţiei umane odată cu apariţia primelor forme de organizare statală şi până în zilele noastre, deci putem spune că reprezintă un produs al istoriei

Impozitul este o noţiune complexă, rezultatul posibilităţii autorităţilor unui stat de a preleva o parte din veniturile create, pentru a putea susţine finanţarea obligaţiilor sociale, pentru a acoperii cheltuielile publice.

Etimologic ,termenul de impozit provine din limba latină de la impositum, ce desemnează o obligaţie publică. De-a lungul timpului au existat numeroase definiţii atribuite impozitului, acestea evoluând odată cu dezvoltarea statului şi a funcţiilor sale. Astfel, primele definiţii evidenţiau în sfera lor semnificaţia de schimb pentru serviciile publice asigurate de stat, fie un avans sau o primă de asigurare.

În concepţia lui Thomas Hobbes, impozitul reprezintă “emptae pacis pretium”, adică un preţ de cumpărare pentru a asigura pacea şi securitatea statului, iar Montesquieu în opera sa “Spiritul legilor” prezenta impozitul ca “o parte pentru care fiecare cetăţean o dă din bunul sau pentru a avea siguranţa celeilalte părţi rămase lui sau pentru a se bucura deplin de aceasta.”

Într-o altă opinie impozitul reprezenta o contribuţie bănească obligatorie şi cu titlu nerambursabil , datorate potrivit legii, bugetului de stat de către persoanele fizice şi persoanele juridice, pentru veniturile pe care le obţin sau bunurile pe care le posedă.

Aşadar impozitul poate fi definit ca fiind acea formă de prelevare a unei părţi din veniturile sau averea persoanelor fizice şi persoanelor juridice, la dispoziţia statului pentru a acoperii cheltuielile publice, generate de necesitatea satisfacerii unor nevoi publice.

Persoanele de la care se percep impozite şi taxe sunt denumite generic contribuabili, aceştia sunt, în principal, cetăţeni români sau agenţi economici cu sediul în România, dar pot fi reprezentaţi şi de cetăţenii străini sau agenţii economici străini care desfăşoară activităţi generatoare de impozit sau posedă averi sau venituri pe teritoriul ţării noastre.

Preview document

TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 1
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 2
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 3
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 4
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 5
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 6
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 7
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 8
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 9
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 10
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 11
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 12
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 13
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 14
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 15
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 16
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 17
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 18
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 19
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 20
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 21
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 22
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 23
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 24
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 25
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 26
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 27
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 28
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 29
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 30
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 31
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 32
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 33
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 34
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 35
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 36
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 37
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 38
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 39
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 40
TVA-ul ca sursă de finanțare a bugetului de stat - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • TVA-ul ca Sursa de Finantare a Bugetului de Stat.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul și importanță taxei pe valoarea adăugată în constituirea veniturilor bugetului public TVA

Capitolul 1 Conceptul teoretic. Rolul şi importanţa taxei pe valoarea adăugată în cadrul economiei de piaţă 1.1. Trăsăturile taxei pe valoarea...

Impactul TVA în România

Argument Fiecare dintre noi a auzit măcar o singură dată despre TVA (Taxa pe Valoare Adăugată). Chiar dacă suntem înterprinzători, având propria...

Asigurările de viață

1.Introducere "New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor.Fara asigurari n-ar exista zgarie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar...

Impactul TVA asupra activității economice

Capitolul I Impactul TVA asupra firmei A.Introducerea taxei pe valoarea adaugata, expresie a deciziilor fiscale structurale Introducerea (1iulie...

Consecințele reducerii TVA la produsele de panificație

Taxa pe valoarea adaugata –principalul impozit pe consum. Consecințele reducerii TVA la 9% la produsele de panificație Impozitele pe consum au...

Revizuirea Sistemului TVA în UE

Cap. I – Introducere Comisia Europeană a lansat la data de 1 Decembrie 2010 o amplă consultare publică pe tema consolidării și îmbunătățirii...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Impactul TVA asupra activității economice

INTRODUCERE Taxa pe valoare adăugată este un impozit indirect, care se aplică asupra livrărilor de bunuri, prestărilor de servicii, operaţiunilor...

Te-ar putea interesa și

Politica Fiscală - Instrument de Stimulare Economică în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Politica fiscală reprezintă o componentă a politicilor economice adoptate de stat, prin care acesta influiențează...

Sistemul Fiscal din România

Conceptul şi necesitatea fiscalităţii 1.1.Conceptul de fiscalitate Noţiunile privind «fiscalitatea», «sistemul fiscal» şi «fiscul» au apărut pe o...

Impozite și Taxe

Introducere Sistemul fiscal proces al Republicii Moldova, având o istorie relativ scurtă, este în evoluţie şi perfecţionare. Restructurările de...

Dinamica și structura resurselor financiare publice ale UE

CAPITOLUL I PROCESUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ Uniunea Europeană este o organizaţie supranaţională a cărei misiune este de a organiza relaţiile...

Desfășurarea Procesului Bugetar la Primăria Comunei Gîrleni

Capitolul 1. Organizarea şi funcţionalitatea Primăriei Comunei Gîrleni 1.1. Scurt istoric Localitatea Gîrleni se află la nord de municipiul...

Gestiunea financiară a Primăriei Municipiului Onești

Capitolul 1. Organizarea şi funcţionarea Primăriei Municipiului Oneşti 1.1 Scurt istoric Satul Onești a fost fondat pe 14 decembrie 1458. Numele...

Dinamica și structura resurselor financiare ale UE

Cap 1. Structura resurselor financiare ale Uniunii Europene 1.1. Originile sistemului de resurse proprii şi reformele sale succesive Chiar din...

Fundamentarea și Finanțarea Cheltuielilor Bugetare

1. Organizare şi funcţionalitate la Liceul Teoretic "Miron Costin" Iaşi 1.1 Scurt istoric Apariţia acestei instituţii - care a marcat formarea...

Ai nevoie de altceva?